Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘İsrail Tahran’ı yok eder’

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, üç basın kuruluşuna verdiği mülâkatta, İran’ın nükleer bombaya sahip olmasının tehlike teşkil etmediğini, bunu İsrail’e karşı kullanması halinde hemen ortadan kalkacağını söyledi, sonra bu sözlerini geri çekti.

Chirac, The New York Times ve The International Herald Tribune gazeteleriyle Le Nouvel Observateur dergisi muhabirlerini, kendilerine mülâkat verdikten bir gün sonra geri çağırarak, bazı sözlerinin yazılmamasını istedi.

New York Times, Chirac ile mülâkatın yazılmak koşuluyla yapıldığını ve kasete alındığını yazdı. Gazeteye göre Chirac, geri çağırdığı muhabirlere, ‘’Ne söylediğim konusunda daha dikkat etmem gerekirdi ve söylediklerimin yazılacağını bilmeliydim’’ dedi.

Gazete, Chirac’ın ilk mülâkatta, ‘’Tehlikeli olan; bir nükleer bombaya sahip olmak değil, Orta Doğu’daki silahlanma yarışı ve nükleer silahlanmanın giderek yayılmasıdır. İran için nükleer bombaya sahip olmanın bir faydası yok. İran’ın liderleri İsrail’in haritadan silinmesi çağrısında bulunuyor. Tahran eğer bunu İsrail üzerinde kullanırsa, atılan bomba atmosfere 200 metre gitmeden İran ortadan kalkar’’ şeklinde konuştuğunu yazdı.

Chirac, muhabirlere verdiği son mülâkatta, ‘’olası bir saldırıda İran’ın tamamen ortadan kalkacağı’’ yolundaki sözleri kullanmadı.

/ PARİS

02.02.2007


 

Bush: Maliki gözetimim altında

ABD Başkanı George Bush, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi ‘’hareketleriyle’’ değerlendireceğini söyledi. Amerikan Fox News kanalına açıklamalarda bulunan Bush, Maliki’ye güven duyduğunu açık açık söylemekten kaçınmakla birlikte, Irak Başbakanı’nın verdiği sözleri yerine getirmeye başladığını söyledi.

Bush, Maliki’ye güvenip güvenmediği sorusuna doğrudan cevap vermezken, “Önemli olan harekete geçip geçmediğini bilmektir. Ve güven, yapacağınızı söylediğiniz şeyleri yaparsanız kazanılır. Maliki şahsen bana bazı sözler verdi ve şimdi bu sözleri tutmaya başladı” ifadesini kullandı.

MALİKİ: İRAN VE ABD BİZDEN UZAK DURSUN

Bu arada, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD ile İran’ı, anlaşmazlıklarını Irak dışında halletmeleri konusunda uyardı.

Maliki, Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, “İran ile ABD arasında bir anlaşmazlık var ve İranlılarla Amerikalılara aralarında bir sorun olduğunu bildiğimizi söyledik, ancak bu sorunun Irak’ın dışında giderilmesi lâzım. Amerikan ordusunun Irak’ı, İran ya da Suriye’ye saldırmak için kullanmamasını istiyoruz. İran’ın ise Irak’ı Amerikan askerlerine saldırmak için kullanmasını kabul edemeyiz” dedi. ABD ile İran arasındaki sorunları çözmek için çaba göstermeye hazır olduklarını ifade eden Maliki, “Tabiî, eğer mümkünse. Ancak herkes Irak’ın egemenliğine saygı göstermeli” ifadesini kullandı. Birkaç gün önce Irak Başbakan Yardımcısı Behram Salih de aynı şeyleri söylemişti.

/ WASHINGTON

02.02.2007


 

Howard küplere bindi

Avustralya’da bazı kiliselerin dışına “İsa Usame’yi Kucaklıyor” pankartları asılması, Başbakan’ı ve bazı dini liderleri rahatsız etti.

Merkez Baptist Kilisesine asılan pankartta “İsa diyor ki: Düşmanlarınızı sevin ve size zulmedenler için duâ edin” yazıyor. Başka bazı kiliselerde de El Kaide terör örgütünün lideri Usame bin Ladin için dua edilmesi çağrıları içeren yazılar asılı. “İsa Usame’yi Kucaklıyor” pankartının fotoğrafının Daily Telegraph’da yayımlanması, bunun uygun bir mesaj olup olmadığı konusunda ülkede tartışma meydana getirdi. Başbakan John Howard, gazetecilere yaptığı açıklamada, Baptist Kilisesini buna yönelten dini güdüyü anladığını, ancak Avustralyalıların kilisenin duâ önceliğinin başka olmasını isteyeceklerini düşündüğünü söyledi.

/ SİDNEY

02.02.2007


 

Paris’te Türk-Ermeni omuz omuza

Fransa’da faaliyet gösteren Türkiyeli Yurttaş Dernekleri Birliği (RACORT), Paris’te gazeteci Hrant Dink’in anısına Cumartesi günü düzenlenen sessiz yürüyüşün bu ülkede yaşayan Türk ve Ermeni halkları arasındaki diyaloğun gelişmesi için tarihî bir fırsat oluşturduğunu bildirdi.

RACORT sözcüsü Ümit Metin basına yaptığı açıklamada, bu yürüyüşle ülkede yaşayan Türk ve Ermenilerin ilk kez birlikte omuz omuza ortak bir etkinliğe katıldığını belirtti. Metin, “Paris’te yaşayan Türk göçmenlerle birlikte, ilk defa dört Ermeni derneğinin de yürüyüşe katıldığını” hatırlatarak, “bundan sonra Paris’te yaşayan Türk ve Ermeni demokrat ve aydınlar olarak barış ve uzlaşı için diyaloğu geliştirmeye kararlı olduklarını” söyledi. Ümit Metin, Ermeni aydınların da önerisiyle bu konudaki girişimlere öncülük etmesi amacıyla Hrant Dink hatırasına Türk ve Ermeni san’atçıların katılımıyla bir kültürel faaliyet tertiplemek istediklerini kaydetti. Metin, Dink’in barış ve uzlaşı mücadelesinin kararlı bir biçimde devam ettirilmesine Fransa’daki demokrat Türk ve Ermenilerin nasıl katkıda bulunacaklarını bir araya gelip tartışmak istediklerini ifade etti ve bu konunda Ermeni aydınlardan da kendilerine talepler geldiğini söyledi. Cumartesi günü Republic meydanında başlayıp, Bastilli meydanında sona eren yürüyüşe yaklaşık 1500 kişi katılmıştı.

/ PARİS

02.02.2007


 

Siyahî Amerikalılar fiilî ayrımdan şikâyetçi

Siyah Amerikan gençleri, kendilerini toplum dışına itilmiş hissediyor ve toplumla bütünleşemiyor. Chicago Üniversitesinden siyaset bilimi profesörü Cathy Cohen başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen araştırmaya göre, siyah gençler devletin kendileriyle yeterince ilgilenmediğini ve ırkçılığın da yok olmayacağını düşünüyor.

Araştırma, yaşları 15 ile 25 arasında değişen 1590 siyah, beyaz ve İspanyol kökenli genç arasında yapıldı. Araştırmaya katılan siyah gençlerin hemen hemen yarısı, hükümetin göçmenlere siyahlardan daha iyi muamele ettiğini düşünüyor. Bu gençlerin yüzde 56’sı, yöneticilerin kendilerini adam yerine koymadığına inanıyor. Profesör Cohen, “Bu gençler, kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak hissediyor. Irkçılığın yok olduğu söyleniyor, ama durum pek öyle değil” diye görüş belirtti. Cohen, “Irk ayrımının yapılmadığı, insanların sadece liyakatlarıyla değerlendirildiği toplum lâfları, gerçeklerle örtüşmüyor” diye yazdı. Araştırmaya göre, siyah gençlerin yüzde 60’tan fazlası, ayrımcılıkla karşılaştığını, bunun da siyahların toplum içinde yükselmesini engellediğini söyledi. Bu gençlerin yüzde 54’ü de siyahların beyazlar kadar iyi eğitim almadığına inanıyor. Siyahların sadece yüzde 11’i, İspanyol kökenlilerin yüzde 12’si, beyazların da yüzde 4’ü ırkçılığın yok olduğunu göreceğine inanıyor.

/ CHICAGO

02.02.2007


 

Peres: İran’ı vurma niyetimiz yok

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İran’a karşı askeri güç kullanmak gibi bir niyetleri bulunmadığını söyledi.

Peres, Dakar’daki bir konferansta bir araya geldiği öğrencilere, İran’ın içişlerine karışmak istemediklerini, ancak İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, “İran halkı için bir problem olduğunu” savundu. İran’ı, nükleer çalışmaları ve Ahmedinejad’ın İsraille ilgili açıklamaları doğrultusunda bir tehdit olarak gördüklerini ifade eden Peres, bu ülkeye karşı askeri güç kullanmalarının gündemde olmadığını kaydetti. Peres, bir öğrencinin sorusu üzerine, Ahmedinejad’ın çözüm üretmediğini kaydetti.

/ KUDÜS

02.02.2007


 

“Karadziç Rusya’da saklanıyor”

Bosna gazetesi Oslobodjenje, Bosnalı Sırp savaş suçu sanığı Radovan Karadziç’in Rusya’da saklandığını iddia etti.

Gazete, istihbarat örgütü Devlet Soruşturma ve Koruma Ajansından ismi açıklanmayan bir yetkilinin, “Bu bilgiyi gizlice dinlenen bir telefondan aldık’’ dediğini yazdı. Saraybosna’daki Rusya Büyükelçiliği ise iddiayı yalanladı. Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadziç ve askeri lideri Ratko Miladiç, Bosna’da 1992-95 yılları arasındaki savaş sırasında katliâmların sorumluları olarak BM’nin Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından en çok aranan kişileri arasında bulunuyor.

/ SARAYBOSNA

02.02.2007


 

George W. Bush’a Kongre darbesi

ABD’li Demokrat ve Cumhuriyetçilerin, Başkan George W. Bush’un Irak’taki asker sayısını artırma planına karşı çıkan bir önerge üzerinde uzlaşmaya vardığı belirtildi.

Kongre’de her iki parti senatörlerinin önerge üzerinde mutabık kalması, Beyaz Saray’ın askerî planında güven oylamasıyla karşı karşıya kalabileceği manasına geliyor. Ancak oylama olsa bile bunun plan üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bununla birlikte sembolik de olsa önergenin, Beyaz Saray üzerinde bir baskı oluşturacağına inanılıyor. Bush’ın Irak planına karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins yaptığı açıklamada, “Irak’taki savaş, belki de ülkemizin karşılaştığı en hayati meseledir. Senato’nun, Başkan’ın Irak’a 21 bin 500 asker gönderme planına karşı çıktığını kayıtlara geçirmesi çok önemli” dedi.

/ WASHINGTON

02.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004