Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hacivat-Karagöz müzede

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, gölge oyunlarının Bursa’daki tek adresi olan ve yenilenen imajının ardından kısa bir süre önce hizmete açılan “Karagöz San’at Evi’’nin müze haline getirileceğini bildirdi.

Şahin, ‘’Karagöz San’at Evi’’nde incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında, kültür ve san’atın uygarlığın bir imzası olduğunu belirterek, Bursa’yı, kültür ve san’atın merkezi yapmak için kararlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Her konuda olduğu gibi kültür ve san’at alanında da laf değil, icraat ürettiklerini kaydeden Şahin, Bursa’yı bir yandan yatırımlarla daha yaşanabilir hale getirirken, diğer yandan şehrin kültür değerlerini artırmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Karagöz San’at Evi’’nin, Bursa’nın kültür ve san’at yaşamının önemli bir durağı haline gelmesi için yeni bir çalışma başlattıklarını dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

‘’Karagöz San’at Evi’ni müze haline getiriyoruz. Bununla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile resmî yazışmalarımız devam ediyor. Resmî statüsüne kavuştuğunda Türkiye’nin ilk ‘Karagöz Müzesi’ de Bursa’da açılmış olacak. Bursamızın önemli bir değeri olan Karagöz’e kurumsal bir kimlikle uluslar arası platformda sahip çıkıyoruz. Ayrıca, burayı sadece Karagöz ve Hacivat gösterilerinin yapıldığı bir yer değil, aynı zamanda kukla ve gölge oyunlarının da merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede konusunda dünyanın sayılı otoritelerinden olan Prof. Dr. Metin And’ın 61 parça Karagöz figürleri koleksiyonu Karagöz san’at Evi’ne kazandırıldı.’’

“KARAGÖZ SAN’AT EVİ, YAŞAYAN BİR

MEKÂN HALİNE GELECEK’’

‘’Karagöz San’at Evi’’nin sadece kültür ve san’atın değil, aynı zamanda bu alanda yeni yeteneklerin yetişeceği bir eğitim merkezi haline geleceğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

‘’Karagöz san’at Evi, yaşayan bir mekân haline gelecek. Karagöz san’at Evi içinde gölge oyunları, kukla oyunları ve Bursa ile ilgili kitapların bulunduğu bir ihtisas kütüphanesi oluşturuldu. Burada, ‘Karagöz yapım ve oynatım kursları’ açtık. Atölye çalışmalarıyla bu konuya meraklı gençler eğitilecek. Müze disiplini içinde düzenlenen Karagöz San’at Evi, Pazartesi günleri hariç hergün san’atseverlere açık olacak. Şu anda Karagöz ve Hacivat gösterilerini, ‘Hayali Nevzat’ lakabıyla ünlü gölge oyunu ustası ve aynı zamanda birçok dizide rol alan san’atçımız Nevzat Çiftçi yapıyor. Ancak, Karagöz oynatım san’atı ile ilgilenen bütün san’atçılara burada gösterim yapma imkânı sağlıyoruz.’’

04.02.2007


 

Yeni Asya sergisi ilgi görüyor

Osmangazi Merkezde 3 Şubat 2007 Cuma günü saat 10.00’da Cancılar girişinde (Hayat Hastahane altı) Yeni Asya Neşriyat kitap sergisi açıldı.

Yeni Asya Neşriyat grubun kitaplarını 24 Şubat 2007 Cumartesi gününe kadar sergilenecek.

Sergide dinî muhtevalı CD’ler, kasetler, dinî ve tarihi kitapların yanında Risale-i Nur Külliyatı da tanıtılıyor. Halkın ilgisini çeken sergide, özellikle yeni tarzıyla satışa sunulan “Risâle-i Nur Külliyatı” ilgi görüyor.

BURSA

04.02.2007


 

El yazmaları internetten satılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Türkiye’nin el yazmaları ve İslam yazmaları açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirterek, ‘’Bunları dijital ortama aktararak ilgilenenlere internet üzerinden satışa sunacağız’’ dedi.

İsen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, bilişim teknolojileri alanında 2006 yılında yapılan çalışmaları anlatarak, 2007 projeleri hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin, İslâm yazmaları ve el yazmaları alanında önemli bir arşive sahip olduğunu belirten İsen, bunların dijital ortama aktarılarak internet üzerinden satışa sunacaklarını bildirdi.

Milli Kütüphane’de bulunan el yazmalarının tamamen dijital ortama aktarıldığını ifade eden İsen, bu proje ile yurt içinden ve yurt dışından ilgi duyan tüm kullanıcıların internet üzerinden kredi kartı numaralarını girerek istedikleri bölümü bilgisayardan indirebileceklerini kaydetti.

İNTERNET ÜZERİNDEN TANITIM

Mustafa İsen, TRT ile birlikte ‘’Türkiye Kültür Portalı’’, bazı üniversiteler ile de ‘’Türkiye Turizm Portalı’’ oluşturacaklarını belirterek, artık Türkiye tanıtımını internet üzerinden yürütmeye kararlı olduklarını anlattı.

Türkiye’deki bütün kütüphanelerde yer alan kaynakların tek noktadan sorgulanabilmesi amacıyla ‘’Entegre e-kütüphane sistemi’’ kurulacağını ifade eden İsen, farklı kurumlar tarafından yürütülen e-kütüphane çalışmalarının birleştirileceğini söyledi.

‘’Sanal Türkiye’’ projesiyle de yine üç boyutlu teknoloji kullanılarak Türkiye haritası üzerinde belirlenen 100 noktaya tıklandığında o bölgeye ait kültürel ve turistik verilere ulaşılacağını kaydeden İsen, bu projede Google Earth’den yararlanılacağını bildirdi.

04.02.2007


 

Latif Salihoğlu okuyucularıyla buluştu

Gazetemiz Köşe yazarlarından Latif Salihoğlu Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Yeni Asya okuyucularıyla biraraya geldi.

Turgutlu’da ki okuyucuların yanı sıra Manisa ve çevre ilçelerden gelenlerle sohbet eden Salihoğlu Risâle-i Nurun önemi ve Nur talebelerinin hususiyetlerini anlattı.

Ayrıca Salihoğlu “Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in karanlık eller tarafından katledilmesinin ardında Türkiye ile Ermenilerin arasının açılmak istendiğini ancak Türk milletinin sağ duyusu ile bunu başaramadıklarını, müslümanların böyle oyunlara gelmemelerini ve herkesin fikrine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Yazarımız ile tanışma fırsatı bulan okuyucularımız bu tür faaliyetlerin sık sık tekrarlanması isteğinde bulundular.

Niyazi KANDEMİR / TURGUTLU

04.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004