Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Birinci sorun Filistin

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Ortadoğu’daki Filistin sorunu, Müslüman dünyasının birinci sorunudur. Irak’ta meydana gelen olaylar çok üzüntü verici. Biz bölge ülkelerinde meydana gelen bu problemleri çözmek için ortak yollar bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Irak ve Filistin’de meydana gelen şiddetli çatışmalar ve bombalı suikastlar, İslam dünyası liderleri arasındaki görüşme trafiğini hızlandırdı.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, dün son gelişmeleri çözümlemek için bir araya gelerek yaklaşık 1 saat görüştü.

Arap Birliği’nin Kahire’de bulunan merkez binasındaki görüşmenin ardından İhsanoğlu, Musa ile ortak toplantısı düzenleyerek görüşlerini açıkladı. İhsanoğlu, toplantıda Irak, Filistin, Lübnan ve Darfur’da meydana gelen sorunların çözümü için, Musa ile Kahire’de görüşmek istediğini belirtti.

İhsanoğlu, şunları söyledi: “Orta Doğu’daki Filistin sorunu, Müslüman dünyasının birinci sorunudur. Irak’ta meydana gelen olaylar çok üzüntü verici. Biz bölge ülkelerinde meydana gelen bu problemler çözmek için ortak yollar bulmaya çalışıyoruz.’’ Arap Birliği Genel Sekreteri Musa ise, bölge ülkelerinin içinde bulunduğu sorunlu dönemi aşmak için Arap dünyasının yetkilileri olarak çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Musa, ‘’Bu problemlerin halledilmesi için çaba harcıyoruz. Arap ülkeleri en sıkıntılı dönemlerini geçiriyor. Irak’ta meydana gelen saldırılar, suikastlar gerçekten üzücü’’ dedi.

Ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor

Gazze Şeridi’nde, El Fetih ve Hamas yetkililerinin en az üç kez bir araya gelip, “ateşkese uyma” kararı almalarına rağmen çatışmalar sürüyor. Gazze şehrinde istihbarat merkezleri, emniyet binaları ve hapishanenin de bulunduğu Saraya kesiminde, gece yeniden alevlenen çatışmalarda, El Fetihli polislerden biri öldü. Gazze’deki yerel kaynaklar, İyad Ebul Hıyr adlı polisin cesedini hastaneye götüren aracın durdurulduğunu ve içindeki bir El Fetihli askerin kaçırıldığını kaydetti. Gazze kentinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Tel El Hava’daki evine de birkaç roket saldırısı düzenlendiği öğrenildi. Abbas, halen Ramallah’ta bulunuyor.

Bu arada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye’de, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı’nın üst düzey liderlerinden Semih El Medhun’un boş olan evine bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi.

Gazze’de, Perşembe günü başlayan şiddetli çatışmalarda 25 kişi ölmüş, 250-300 dolayında Filistinli de yaralanmıştı.

/ KAHİRE

05.02.2007


 

Peres: Gazze’deki savaş bizi ilgilendirmez

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İsrail’in Gazze’deki savaşa karışmaması gerektiğini söyledi. Peres, “Biz Gazze’yi, yeniden girmek için bırakmadık. Çatışmaya herhangi bir şekilde müdahil olmak yarar değil, sadece zarar verir” dedi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İsrail’in Gazze’deki savaşa karışmaması gerektiğini söyledi. Peres, haftalık kabine toplantısında, Eylat’ta 3 İsrailli’nin öldüğü intihar saldırısının ardından, İsrail ordusunun Gazze’de operasyona hazırlandığı yolundaki haberlere atıfta bulunarak, “Biz Gazze’yi, yeniden girmek için bırakmadık. Çatışmaya herhangi bir şekilde müdahil olmak yarar değil, sadece zarar verir” dedi.

Gazze’deki grupların ateşkesi sağlamak için bir çözüm bulabileceklerine yönelik umudunu dile getiren Peres, bunu sadece Filistinlilerin kendilerinin yapabileceğini söyledi. İran konusuna da değinen Peres, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ı “aşırı, tehlikeli ve çılgın” olarak niteledi ve dünya ülkelerini İran’ın nükleer bomba yapma çabalarına karşı bir olmaya, ekonomik yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

İsrail kabinesinde konuşan Savunma Bakanı Amir Peretz de, savunmayla ilgili kuruluşların Gazze’deki olayları yakından takip ettiklerini belirtti. Peretz, Gazze’ye silah kaçakçılığında kullanılan tünelleri ortaya çıkarmak için de azami gayret sarf ettiklerini belirtti.

/ KUDÜS

05.02.2007


 

Taliban: Savaşa hazırız

Afganistan’daki Taliban güçleri, bahar saldırıları öncesinde binlerce intihar bombacısına sahip olduklarını öne sürerek, 2007’nin en kanlı yıl olacağı tehdidinde bulundu.

Taliban’ın önde gelen komutanlarından Molla Hayatullah Han, Reuters ajansına verdiği demeçte, bahar döneminde Amerikalı ve yabancı askerlerle savaşmak üzere hazırlıkların yüzde 80’ini tamamladıklarını, savaşa başlamaya hazır olduklarını söyledi. Han, 2000 civarında intihar eylemcileri olduğunu, bu rakamın intihar eylemcisi olmaya hazırlanan Taliban savaşçılarının yüzde 40’ına tekabül ettiğini öne sürdü. Taliban güçleri arasında intihar saldırıları için büyük bir heyecan olduğunu belirten Han, saldırıların artacağı tehdidinde bulundu. Taliban komutanı Han, ayrıca Taliban’ın tüm güçlerinin Afganistan içinde olduğunu, Afgan vilayetlerinin tümünde merkezleri bulunduğunu belirterek, “Taliban, Pakistan’da mevcut değil. Çünkü Pakistan bize zarar verdi, birçok arkadaşımızı ABD’ye teslim etti” diye konuştu.

Molla Hayatullah Han, Pakistan’ın 2500 kilometrelik sınıra mayın döşeme ve dikenli tel çekme planıyla ilgili olarak da bunun Taliban’ın ayaklanmasını etkilemeyeceğini savundu.

/ KABİL

05.02.2007


 

Mahatır Nobel’e aday gösterildi

Bosna-Hersek’deki 4 kuruluşun, eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’i 2007 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdiği belirtildi.

Malezya’da yayınlanan ‘’Star’’ gazetesinin haberine göre, Mahathir’in Nobel’e aday gösterildiği dilekçeyi Bosna’daki Saraybosna Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Boşnak Aydınlar Kongresi, Sırp Vatandaşlık Meclisi ve Hırvat Ulusal Meclisi temsilcileri imzaladı. Bosnalı kuruluşlar, Mahathir’in ‘’gelişmekte olan dünyanın cesur bir savunucusu’’ olduğunu ve ayrıca Tayland’ın güneyi gibi Müslümanların yaşadığı çatışma bölgelerinde barış elçisi olarak çalıştığını belirtti. Malezya’da yaklaşık 20 yıl başbakanlık yapan 81 yaşındaki Mahathir, 2003’te emekli olarak görevinden ayrılmıştı.

/ KUALA LUMPUR

05.02.2007


 

Irak’ta ölenlerin sayısı 130’u aştı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bomba yüklü araçla pazaryerine düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısı 130’a, yaralı sayısı ise 307’ye yükseldi.

Bağdat’ın Sadriye semtinde yaşanan intihar saldırısında ölü ve yaralı sayısı artıyor. Bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu meydana gelen olayda ölenlerin sayısı 130’a, yaralıların sayısı ise 307’ye yükseldi. Yetkililer yaralıların durumlarının ağır olduğunu kaydederek, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildiriyor. Saldırının ardından çevre hastanelere kaldırılan yaralıların tedavileri sürüyor.

/ BAĞDAT

05.02.2007


 

Suriye’den Irak’a yalanlama

Suriye, Irak hükümet sözcüsünün, Irak’ta saldırı düzenleyen teröristlerin yarısının Suriye’den geldiği açıklamasını yalanladı.

Suriyeli resmi bir kaynak, hükümet sözcüsünün açıklamalarının “gerçeğe aykırı olduğunu ve Şam’ın geliştirmek ve güçlendirmek istediği Suriye-Irak ilişkilerini germe amacını taşıdığını” belirtti. Irak hükümet sözcüsü Ali el Dabbah, Irak’ta saldırı düzenleyen teröristlerin yarısının Suriye’den geldiğini öne sürmüştü. Dabbah, “düzenlenen saldırıların ve suç eylemlerinin yüzde 50’sinin Suriye’den gelen uçlardaki Arap Sünniler tarafından düzenlendiği konusunda güvence verebileceğini” belirtmişti.

/ ŞAM

05.02.2007


 

Bangladeş'te milyonlar barış için dua etti

Bangladeş'te her yıl düzenlenen geleneksel “Bisva İçtima" çerçevesinde bir araya gelen yaklaşık 3 milyon Müslüman, küresel barış ve uyum için dua etti. Başkent Dakka yakınlarındaki Turag nehri kıyısında yapılan dua toplantısında, dünya barışı için dua edildi.

Geleneksel Bisva İçtima dua toplantısında, dünya barışı için, başkent Dakka yakınlarındaki Turag Nehri kıyısında dua edildi. Yerel bir polis yetkilisi, AP ajansına yaptığı açıklamada, 1966’dan beri yapılan bu törene, bu yıl yaklaşık 3 milyon kişinin katıldığını tahmin etiklerini söyledi.

Duaya katılanlar arasında Bangladeş Devlet Başkanı İyacuddin Ahmed, geçici hükümet lideri Fahreddin Ahmed ile eski başbakanlar Halide Ziya ile Şeyh Hasina da yer aldı.

/ TONGİ

05.02.2007


 

Çin, yön verme uydusu fırlattı

Çin, “Büyükayı” adını verdiği bir yön verme uydusunu başarıyla fırlattı. Çin’in deneysel yön verme sistemi kapsamındaki dördüncü uydusu, ülkenin batısındaki Xichang Uydu Fırlatma Merkezinden “Changzheng (Uzun Yürüyüş) -3 A” tipi taşıyıcı roketle başarıyla fırlatıldı.

Yetkililer, uydunun fırlatılışının ardından başarıyla yörüngesine girdiğini bildirdi.

Çin radyosunun haberinde, sistem kapsamında 2000-2003 yıllarında uzaya gönderilen ilk üç uydunun sorunsuz işleyişini sürdürdüğü kaydedildi. Haberde, söz konusu uyduların ölçüm, telekomünikasyon, su işleri, ulaşım, balıkçılık, kaynak araştırması, orman yangınlarının önlenmesi ve ulusal güvenlik alanlarında önemli rol oynadığı belirtildi.

/ PEKİN

05.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004