Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Mescid-i Aksa’da hafriyat gerginliği

İsrail’in Harem’üş-Şerif’te başlattığı hafriyat çalışmalarının ardından dün Cuma namazı sırasında İsrail polisleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmada onlarca kişinin yaralandığı belirtildi. Olay yerine çok sayıda ambulans gelirken, en az 10 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

Sağlık yetkilileri, olaylarda 30 kadar göstericinin de yaralandığını söyledi. Filistinliler askerlere taşlarla saldırırken, askerler ise göz yaşartıcı ve bayıltıcı bomba kullandı. Çatışmaların, Harem’üş-Şerif’in etrafından çevredeki sokaklara da taştığı belirtiliyor.

Bölgeye çok sayıda helikopter sevk edilirken, devriye gezen helikopterlerin yanı sıra asker sayısının da artırıldığı belirtiliyor.

Polisler göstericileri dağıtmaya çalışırken, bazı polis yetkilileri de durumun kontrol altında olduğunu söyledi.

Eski şehrin diğer girişlerinde de protestocuların gösteri düzenlediği ve içeriye girmeye çalıştığı bildirildi. İsrail askerlerini ise Cuma namazı için camiye gelenleri henüz dışarıya bırakmadığı ve cami içinde tuttuğu kaydedildi. İsrail, hafriyat çalışmalarının başlamasının ardından kente girişleri 45 yaşın üstünde ve evli olanlarla sınırlı tutmuştu. İsrail, hafta başında Fas yolu olarak bilinen ve Ağlama Duvarı ile Mescid-i Aksa’yı birbirine bağlayan Fas Yolu’nda hafriyat çalışması başlatmıştı. Çalışmalar Müslümanların öfkesini çekerken, Filistinliler de 3. İntifada’nın başlayabileceği uyarısında bulunmuştu. II. İntifada, İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’yı ziyaretiyle başlamıştı.

Filistinli liderlerden Şeyh Taysir El Tamimi de bir televizyona yaptığı açıklamada Filistinlileri ayaklanmaya ve çalışmaların durdurulması için Mescid-i Aksa Camii’ne yürümeye çağırmıştı. Tamimi, El Cezire’ye yaptığı açıklamada hafriyat çalışmalarını da “tüm dünyayı din savaşlarının eşiğine getirmekle” suçlamıştı.

İsrail’in yeni çalışmaları başlatmasının ardından Arap devletleri de İsrail’e bu çalışmaları durdurma çağrısı yapmış, Arap devletlerinin BM temsilcileri Güvenlik Konseyi’ne ve BM Genel Kurul’una birer mektup yazarak çalışmaların durdurulmasını istemişlerdi.

/ KUDÜS

10.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mescid-i Aksa’da hafriyat gerginliği

  Filistinde uzlaşma sevinci

  Soykırıma karşı 301’i değiştirin mesajı

  ABD-Türkiye ilişkileri daha da kötüleşebilir


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004