Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ı ‘Iraklıyım’ diyebilenler yönetmeli

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, Irak’ta Türkmen yetkililere yönelik suikast girişimleri ve bombalı saldırıların sürdüğü belirtilirken, son saldırının da, Irak Türkmen Meclisi Genel Sekreteri Yunus Bayraktar’a yönelik olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

Bayraktar’ın hafif yaralandığı ve hastanede tedavi altında olduğu bildirildi.

SALDIRILAR TÜRKMENLERİ YILDIRMAYACAK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Lideri Dr. Sadettin Ergeç’e de geçtiğimiz günlerde menfur bir suikast girişiminde bulunulduğu da ifade edilen açıklama da, “Türkmenlere yönelik bu tür saldırıları nefretle ve şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar bizi yıldıramayacak ve doğru bildiğimiz yolumuzdan ayıramayacaktır. ITC’nin tüm kadroları görevlerinin başındadır ve bu çapulculara pabuç bırakmaya kararlıdır” görüşüne yer verildi.

Sadettin Ergeç’e son iki yılda 4 kez düzenlenen suikastların Irak’ta hâlâ Türkmenleri hazmedemeyen kişi ve grupların olduğunun çok açık göstergesi olduğu vurgulanan açıklamada, Türkmenlerin, Irak bayrağı altında, barış ve huzur içinde yaşamaktan ve Irak’ın nimetlerinden hakça yararlanmaktan başka beklentisi olmadığı ifade edildi.

HEDEFİMİZ IRAK’I İŞGALDAN KURTARMAK

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “9 Nisan 2003 tarihinden bu yana, her fırsatta, Kerkük’ün bir barut fıçısına dönüştüğünü belirtmemize ve her mahfilde bu konuya gündeme getirmemize rağmen, gerçekler daha yeni fark edilmektedir. Bu vesile ile Kerkük üzerinde oynanmak isteyen oyunlara bir kez daha dikkati çekmeyi tarihî bir görev sayıyoruz. Bugün her Iraklının da tek hedefi, ülkesini biran önce işgalden kurtarmak olmalıdır. Irak’ı ‘Iraklıyım’ diyebilenler yönetmelidir. Irak’ta hâlâ kardeşçe yaşamak umudumuz vardır. Bunun aksi, emperyalist güçlerin emellerine hizmet etmek olur.”

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

11.02.2007


 

Washington İran’a karşı yumuşuyor

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Washington’ın İran’a karşı konuşma tarzını sertleştirdiği yolundaki iddiaları reddederek bilâkis Tahran’la gerginlik arttıkça “ses tonunu düşürmeye çalıştığını” söyledi.

Gates, NATO toplantısı için bulunduğu İspanya’nın Sevilla şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Doğrusu bu konuda benim görüşüm, Washington’ın son haftalarda başkalarına karşı tonunu yumuşatma gayretinde olduğudur” dedi. Amerikalı Bakan, daha önceki açıklamalarında da ABD yönetiminin İran’a saldırma niyeti olmadığını belirtmişti.

/ SEVİLLA

11.02.2007


 

“İran kendine kuyu kazıyor”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, İran’ın nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkta, bu ülkenin adeta ‘’kendisine derin mi derin bir kuyu kazmakta olduğunu’’ söyledi.

Latin Amerika turuna çıkan Nicholas Burns, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a yaptığı görüşme önerisinin hala geçerli olduğunu bildirdi. ABD, geçen yıl haziran ayında İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması durumunda, görüşmeye niyetli olduğunu ve görüşmeler süresince uyguladığı ekonomik yaptırımları askıya alacağını açıklamıştı.

‘’İran, nükleer silahlar konusundaki anlaşmazlıkta kendisini izole etmeye kararlı görünüyor’’ diyen Burns, dünyada yalnızca çok az sayıda ülkenin İran’ı desteklediğini kaydetti.

IRAK’TAKİ DİRENİŞLERE YARDIM EDİYOR

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ta kullanılan bombalardaki seri numaraları ve başka işaretlerin, İranlılar’ın Irak’taki patlamalarla ilişkisi olduğunu gösterdiğini ileri sürdü. Robert Gates, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, bombalar üzerindeki işaretlerin, İranlılar’ın Iraklı aşırılara silah veya teknoloji desteği verdiğine dair ‘’yeterince iyi’’ kanıtlar sunduğunu söyledi.

/ BUENOS AIRES

11.02.2007


 

“Bağdat operasyonu son şans”

Irak’taki ABD Ordusu’nun yeni komutanı General Davis Petraeus, başşehir Bağdat’ta başlattıkları operasyonun başarısız olması halinde Irak’ın sonu gelmez bir şiddete teslim olacağını söyledi.

Bağdat Havaalanı yakınındaki Amerikan üssünde düzenlenen törenle General George Casey’den 130 bin kişilik ordunun komutasını devralan Davis Petraeus, Bağdat’taki operasyonun ‘başarılabilir’ olduğunu vurguladı.

General Petraeus, Başkan Bush’un Irak’taki yeni askerî stratejisini uygulamaya koyacak. Bu kapsamda, çoğu Bağdat’ta görevlendirilmek üzere 21 bin 500 Amerikan askeri Irak’a sevk ediliyor.

ABD Ordusu, Bağdat’ta iki gün önce başlattıkları operasyonları, ülkenin iç kargaşaya sürüklenmemesi için ‘son şans’ olarak görüyor. Onbinlerce Irak ve Amerikan askerinin görev alacağo saldırıların önümüzdeki haftalar boyunca artarak devam etmesi planlanıyor. Davis Petraeus, Irak’ta 2,5 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulunmuştu.

/ BAĞDAT

11.02.2007


 

Malezya’dan İsrail’e hafriyat tepkisi

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) dönem başkanı Malezya, Haremüşşerif yakınlarında başlatılan, yasadışı olarak nitelendirdiği hafriyat çalışmasını kınadı.

Malezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail, “işgal topraklarındaki dinî, kültürel ve tarihî alanları ‘kasten yok etmekle’ ve El Aksa Camii’ne ‘doğrudan saldırıyla’” suçlandı.

Açıklamada, “Bu aşikar kışkırtma hareketini ve caminin mukaddesliğinin tamamen göz ardı edilmesini kınıyoruz” denildi.

Bu çalışmaların barış çabalarına zarar vereceği de ifade edilerek uluslar arası topluma, devletler arası hukuku ihlal eden bu “yasadışı faaliyetlerin” durdurulması için derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunuldu.

İsrail, Haremüşşerif’e çıkan tahrip olmuş rampanın yerine yeni bir yaya yolu yapmak için Magrib Kapısı yakınında hafriyat çalışması başlatmıştı.

/ KUALA LUMPUR

11.02.2007


 

Barış, İsrail’i rahatsız etti

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin’de ulusal birlik hükümeti kurulması için El Fetih ile anlaşan Hamas’ın, ‘’Filistin’in ulusal çıkarlarını temsil etmediğini’’ savundu.

Almanya’nın Münih şehrindeki güvenlik konferansına katılan Tzipi Livni, ılımlılar ve aşırılık yanlıları arasında ayrım yapılması gerektiğini belirterek, İsrail’in varlığını hiçbir biçimde tartışma konusu yapmayacağını kaydetti.

Livni, ‘’Hamas, Filistin halkının ulusal çıkarlarını temsil etmiyor. Filistinliler arasındaki ılımlılar bu çıkarları temsil ediyor. Hamas teröre Filistin devletini kurmak için değil, bir başka devleti, İsrail’i yıkmak için başvuruyor’’ dedi. Livni, Ortadoğu’da barışa ulaşılması için hazırlanan Yol Haritası’na uyulması gerektiğini de bildirdi.

/ MÜNİH

11.02.2007


 

3 haftada 6 ABD helikopteri düştü

ABD ordusu, son 3 haftada Irak’ta düşen ABD helikopterlerinin sayısının 6 olduğunu açıkladı.

ABD Genel Kurmay Başkanlığı Operasyon Dairesi Başkanı General Douglas Lute, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, yakın zaman içinde özel bir güvenlik şirketine ait bir helikopterin düştüğünü söyledi.

Irak’ta son 3 haftada düşen ABD helikopterlerinin sayısının 6’ya çıktığını belirten Lute, bu helikopterlerden 4’ünün orduya, 2’sinin ise özel bir güvenlik şirketine ait olduğunu bildirdi.

/ WASHINGTON

11.02.2007


 

Türkmenistan'da ilk kez çok taraflı seçim

Orta Asya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerinden, az nüfuslu, ancak enerji açısından stratejik ülkesi Türkmenistan’da bugün ilk kez düzenlenecek çok taraflı devlet başkanlığı seçiminin favorisi gösterilen Gurbanguli Berdimuhammedov, kariyerini Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın gölgesinde yaptı.

Başbakan yardımcısıyken, Türkmenbaşı’nın ölümünden sonra aralık sonunda vekaleten Devlet Başkanlığı görevine atanan Berdimuhammedov hakkında, güvenlik güçleri üzerinde etkin denetime sahip olmadığı ve ülkenin zengin doğal gaz gelirlerinin kontrolünü sağlayamadığı yorumları yapılıyor.

/ AŞKABAT

11.02.2007


 

Karikatür terbiyesizliği İngiltere’de

İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi’nin öğrenci dergilerinden birinde Hz. Muhammed’in (asm) tepki çeken karikatürleri yayımlandı. Danimarka’daki bir gazetede yayımlandığında bütün dünyada yoğun bir şekilde eleştirilen karikatürler krize sebep olmuştu.

Karikatürlerin Cambridge Üniversitesi’ndeki öğrenci dergisinde yayımlanmasına tepki geldi. İngiliz polisi, söz konusu durum sebebiyle resmî bir tahkikat başlatılmayacağını duyurdu. Bu arada üniversite yönetiminde bulunan yetkililer, karikatürlerin yayımlanmasındaki sorumluluğun öğrencilerde olduğunu dile getirerek, konuya ilişkin soruşturma başlatılacağını bildirdi.

/ LONDRA

11.02.2007


 

PKK’lılar tutuklu yargılanacak

Paris banliyölerinde geçen pazartesi günü düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan terör örgütü yandaşlarının ifadelerinin alınması, önceki gece geç saatlere kadar devam etti.

Yargıç, haklarında adli soruşturma açılmasını istediği 15 kişiden 14’ünün tutuklu yargılanmasına karar verdi. Haklarında adli soruşturma açılanlar arasında Rıza Altun ve Nedim Seven adlı üst düzey örgüt sorumlusunun da bulunduğu tahmin ediliyor. Paris’teki operasyonlar çerçevesinde, terör örgütünün başkentteki merkezi durumundaki “kültür merkezine” de baskın düzenlenmiş, çeşitli evraklara ve bilgisayarlara el konmuştu. Bu merkeze düzenlenen baskının, terör örgütüne maddî destek sağlayan ve örgütün Avrupa’daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris’in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı belirtiliyor. Gözaltına alınanlara, teröre mali kaynak sağlama dışında, “organize suç” ve “kara para aklama” suçlamaları yöneltiliyor. Fransız basını, gözaltına alınanların uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ihtimalinin de ciddî biçimde araştırıldığını belirtiyor. Paris’teki operasyon, geçen yıl 2 örgüt üyesinin döviz bürosunda kaynağını açıklayamadığı 200 bin avroyu dolara çevirmek isterken gözaltına alınması sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti. Fransa’da terör örgütü PKK’nın faaliyetleri, 1993 yılında yasaklanmıştı.

/ PARİS

11.02.2007


 

Hispanikler İslâma yöneliyor

İspanyol ve Latin Amerika kökenli ABD’lerin İslâma yönelişi her geçen gün artıyor.

Özellikle Hispaniklerin yoğun olarak yaşadığı New York, California, Texas ve Florida’da İslâmı seçenlerin sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

11.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004