Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MÜSİAD: Faize âcil tırpan lâzım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, ‘’Yüksek faiz döviz kuru çıpası bizi iki taraflı vuruyor. Döviz kuru 1,50’nin altına düşmemeli. Faizlerin de 4-5 puan düşmesi acil bir zorunluluk. Bu konuda Merkez Bankasının da ülke gerçeklerini görmesi çok büyük önem taşımakta’’ dedi.

Bolat, Gaziantep’te yapılan MÜSİAD Genel İdare Kurulu toplantısında, genel merkez ve 27 şubenin görüşleri doğrultusunda hazırladıkları ‘’MÜSİAD Dış Ticaret Raporu’’nu toplantıya katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e sundu. Türkiye’nin 2002’den bu yana ihracatta ikinci büyük atılım döneminde olduğunu bildiren Bolat, ekonomik programın başarısının altında döviz dengesini ve dış ödemeleri dengede tutabilmenin yattığını söyledi.

“MERKEZ BANKASI ÜLKE

GERÇEKLERİNİ GÖRMELİ’’

MÜSİAD raporunda 50 maddede dile getirilen önerilerden bahseden Bolat, şunları kaydetti: ‘’Her şeyden önce şunu söylememiz lâzım ki, yüksek faiz döviz kuru çıpası bizi iki taraflı vurmakta. Hem yüksek reel faiz, finans maliyetini büyük ölçüde artırmakta ve işletmelerin finansmanı çevirmesinde büyük zorluk oluşturmakta. Hem de döviz kurunun 1,40’ın dahi altına düşebilmesi ihracatımız açısından olumsuz, ithalatımız açısından ise maalesef artırıcı etki yapmakta. Bize göre döviz kuru 1,50’nin altına düşmemeli, hatta 1,55 civarında dengede olmalı. Bugünkü enflasyon rakamlarına göre faiz oranları çok yüksek. Bu piyasalarda da ciddî bir durgunluk ve nakit sıkışıklığını beraberinde getiriyor. Bu anlamda faize acil tırpan lazım diyoruz, bu yıl en az 3-4 hatta 5 puan indirim bekliyoruz. Bu konuda Merkez Bankasının da ülke gerçeklerini görmesi çok çok büyük önem taşımakta.’’

“REKABETÇİ SEKTÖRLER DESTEKLENMELİ’’

Stratejik rekabetçi sektörlerin desteklemek gerektiğini vurgulayan Ömer Bolat, makine, yazılım, gıda ürünleri, hizmetler ve turizmin büyük önem taşıdığını, tekstil sektöründe yüksek katma değerli markalı ürünlere geçmek gerektiğini vurguladı.

Bolat, OECD ülkeleri içinde yüzde 43 ile en yüksek olan istihdam vergisinin de yüzde 25’lere çekilmesinin çok büyük aciliyet olduğunu söyledi.

Enerji maliyetini düşürmenin de önemli olduğunu vurgulayan Bolat, KDV iadelerinin de ihracatçılara geri ödemesinin hızlandırılmasını, ödemelerde vergi ve SSK ödemelerine mahsup etme uygulaması getirilmesini istedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de şunları kaydetti: ‘’Ucuzlattığımız tek girdi maliyeti bence, işlem erişim hızı. Bu da, diğer ülkelerle kıyasladığımız zaman önemli bir maliyettir. Ama, diğerlerini gönül istemez mi; istemez miyiz biz enerji, su, işçilik maliyetlerini aşağı çekelim... Ama, ülkenin gelir gider dengesini bu kadarına izin veriyor. Bir taraftan da bütçeyi korumamız lâzım.”

Faruk ÇAKIR / GAZİANTEP

11.02.2007


 

Bedelsiz parsel tahsisi 3 yıl uzatıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, teşvik kapsamındaki 54 ilde bulunan organize sanayi bölgelerindeki parsellerin, yatırım ve istihdam şartını yerine getiren sanayicilere bedelsiz olarak verilmesi uygulamasının 2010 yılına kadar uzatıldığını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 5084 sayılı kanun kapsamında yer alan 54 ilde bulunan organize sanayi bölgelerindeki parsellerin, kanunda öngörülen yatırım ve istihdam şartlarını yerine getirmesi halinde bedelsiz olarak katılımcılara verilmesine yönelik sürenin 3 yıl daha uzatıldığını belirtti.

5084 sayılı kanundaki değişikliğe ilişkin kanunun Resmi Gazetede yayınlanması ile sanayicilerin önünün açıldığını belirten Coşkun, şunları kaydetti: ‘’2010 yılına kadar uzatılmasını sağladığımız yasa ile 54 ilimizde yer alan organize sanayi bölgelerindeki parsellerin sanayicilerimize tahsis edilmesi ile sanayicimizin önündeki engeller kaldırılmıştır. Yatırım yapmış veya yapmayı düşünen sanayicilerimize olan desteğimiz devam edecek. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat seferberliğimiz 2007 yılında da bütün hızıyla devam ediyor.’’

/ ANKARA

11.02.2007


 

5 bin damızlık süt sığırı ithal edilecek

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), süt sığırı ana kadrosunu artırmak için Türkiye’ye 15 bin kilometre uzaktaki Avustralya’dan 5 bin baş damızlık sığır ithal etmek için hazırlık yapıyor.

Hayvan hastalıklarından ari ülke olarak bilinen Avustralya’dan ithal edeceği 5 bin baş damızlık ile ana kadrosunu 8 bin baştan 13 bin başa çıkarmayı hedefleyen TİGEM, ana kadroya yeni katılacak sığırlar için modern ahırlar yapmaya başladı. TİGEM’in Avustralya’dan getireceği hiç doğum yapmamış damızlık düveler Türk boğalarıyla eşleştirilecek ve doğan buzağılardan bir kısmı TİGEM’in sığır ana kadrosunun yenilenmesinde kullanacak, bir kısmı da üreticilere satılacak.

28 İLDEKİ BESİCİLERE ET DESTEKLEME PRİMİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Et ve Balık Kurumu (EBK) kombinalarında kesim yaptıran ve Tarım Kredi Kooperatifi ile sözleşmeli besicilik yapan 28 ildeki yetiştiricilere, getirilen sınırlamalar içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen tutarda doğrudan et destekleme primi ödenecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının konuyla ilgili tebliği Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

11.02.2007


 

Küçük mükellefe asgarî ücret sınırı

Daha çok esnaf ve sanatkârlardan oluşan 770 bin basit usûle tabi mükellefin, bu ay beyan edeceği 2006 yılı gelirleri ile en az asgarî ücretli kadar vergi vermesi isteniyor.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, basit usûle tabi mükelleflerin ödeyeceği vergide, asgarî ücret sınırını dikkate alacaklarını söyledi. Türkiye’de herkesin kazandığı paranın vergisini vermesi gerektiğine dikkat çeken Candan, şöyle konuştu: ‘’Basit usûle tabi mükelleflerimizin de, bu konuda duyarlı davranmasını bekliyoruz. Basit usûle tabi mükelleflerin ödediği verginin de, en az asgarî ücretlinin geçen yıl ödediği vergi kadar olması gerektiğini düşünüyoruz. Kendilerinden de bunu bekliyoruz. Bu rakamın altında kalacak basit usûle tabi mükellefleri riskli mükellef olarak değerlendireceğiz ve incelemeye alacağız.’’

2004 yılında 826 bin 458’e kadar çıkan ve bu tarihten sonra aşağı inmeye başlayan mükellef sayısı, 2007 yılının Ocak ayında 770 bin 195 olarak belirlendi.

/ ANKARA

11.02.2007


 

Teknosa, Kastamonu’da ilk mağazasını açtı

Teknosa, yurt çapındaki yaygın mağaza ağına bir yenisini daha ekleyerek Kastamonu’daki ilk mağazasını açtı.

Yurt çapında 44 ilde 154 mağaza ile hizmet veren Türkiye’nin ilk ve en yaygın teknoloji perakendecisi Teknosa, Kastamonu’daki ilk mağazasını Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi’nde hizmete açtı. Açılış aktiviteleri süresince ev sinema sisteminden yazıcıya kadar birçok ürün şok fiyatlarla tüketicilerle buluşuyor.

YENİ ASYA / KASTAMONU

11.02.2007


 

“Seçim ekonomisinin faturasını ülke öder”

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Türkiye’de seçim ekonomisinin uygulanması halinde birilerinin daha rahat hareket edebileceğini söyledi. Kilci, “Bu seçim politikası uygulanırsa bunun faturasını ülke öder” dedi.

Apar topar hükümet tarafından tekrar gündeme getirilen Mortgage yasasının bir seçim yatırımı olduğunu iddia eden Kilci, ekonomiyi geçici olarak rahatlatmanın hiçbir fayda sağlamayacağını kaydetti. Türkiye’de 4 yıldır piyasalarda durgunluk olduğunu öne süren Kilci, ekonomiyi iyi gösterenlere de tepki gösterdi. Kilci, “Piyasalar iyiye gidiyor ve 2 aydır durgunluk var diyenlere biz inanmıyoruz” açıklamasında bulundu.

/ KAYSERİ

11.02.2007


 

Hyundai’ye, Amerika’dan iki ödül

Hyundai Santa Fe, Amerika’nın en önemli otomotiv bilgilendirme ve alım satım kurumlarından biri olan Autobytel’in bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği, Editors’ Choice Awards’da (Editörlerin Seçimi Ödülleri) “2007 Yılının En İyi 4x4’ü” seçildi.

Santa Fe, ayrıca kendi segmentinde de “Yılın En İyi Yeni 4x4’ü” ödülünü kazandı.

Merkezi Amerika’da bulunan ve Avrupa’nın önemli ülkeleriyle birlikte Japonya’da da temsilciliklere sahip olan Autobytel, Santa Fe’nin yanı sıra, Hyundai’nin Amerika’da satılan Entourage isimli MPV modelini de “En İyi Minivan” ödülüne lâyık gördü.

/ İSTANBUL

11.02.2007


 

Kia’da büyük fırsat

Kia, Sorento X-Force için ayda 699 Euro ve sportmen Sportage için ayda 549 Euro sabit taksitli ödeme seçenekleri sunuyor.

Şubat ayı boyunca sürecek kampanya 4X4 almak isteyenlere cazip fırsatlar ile araç sahibi yapıyor.

11.02.2007


 

Bank Asya’ya kıymetli maden izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Asya Katılım Bankası A.Ş’ye, Bankacılık Kanunu’nda belirtilen kıymetli maden ve taşların alımı, satımı veya bunların emanete alınması işlemlerini gerçekleştirme iznini verdi.

BDDK’nın dünkü Resmî Gazete’de yayınlanan izin kararında, Asya Katılım Bankasının izin talebinde bulunmasının ardından yapılan tesbitlerde, bu kuruluşun sözkonusu faaliyetleri yapmasına engel bir durum olmadığı sonucuna varıldığı belirtildi.

/ ANKARA

11.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004