Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

2007 ikinci Mevlânâ yılı

Türkiye’de 1946 yılında ilk kez resmî olarak ölüm yıldönümlerinde Konya Halkevi’nde anılmaya başlanan Mevlânâ, o yıldan sonra giderek daha kapsamlı düzenlenen faaliyetlerle anıldı. Her yıl Vuslat yıldönümü olan 17 Aralıkta gerçekleştirilen anma programları ilerleyen yıllarda birkaç güne hatta haftalara yayılarak düzenlendi.

Mevlânâ’nın Vuslat yıl dönümü faaliyetlerinin daha ciddî ve kapsamlı şekilde yapıldığı döneme rastlayan 1973 yılı, Vuslat’ın 700. yıl dönümü dolayısıyla o dönemde yapılan girişimlerle UNESCO tarafından Mevlânâ Yılı ilan edildi.

Bu yüzden 1973 yılındaki faaliyetler diğerlerine göre biraz daha görkemli ve uzun oldu. UNESCO’nun Paris’teki merkezinde Türk, Afgan, İranlı, Mısırlı ve Pakistanlı bilim adamlarının katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Mevlânâ’nın Türk olup olmadığı yolunda tartışmalar yaşandı ve sonunda bir bilim adamının Mevlânâ’nın Dünya’ya mal olmuş bir kişilik olduğu yolundaki söylemiyle tartışma sona erdi.

PAPA DA KUTLAMA MESAJI GÖNDERMİŞ

Paris’teki toplantıya dönemin Papa’sının bile kutlama tebriği gönderdiğinin bazı kayıtlarda yer aldığı belirtildi. Mevlânâ’yı anma programları konusunda araştırmaları bulunan Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Mustafa Özcan’a göre, 1973 Mevlânâ Yılı’nda açılan ‘’Sedef Yazı ve Desen Sergisi’’ büyük ilgi gördü.

Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler de 1973 yılındaki faaliyetlerde Türk, Afgan, İran, Pakistan ve Mısırlı 25 bilim adamının tebliğ sunduğu geniş katılımlı sempozyum düzenlendiğini söyledi.

2007’DEKİ KUTLAMALAR,

DAHA GÖRKEMLİ OLACAK

Bu sempozyumun daha sonra kitap haline bile getirildiğini vurgulayan Şimşekler, ‘’O dönemde aslında Mevlânâ Anma Törenleri bugünkü gibi ilgi görmüyordu, ancak 1973 yılı çok farklı geçti. Mevlânâ son 15-20 yıldır ciddî anlamda geniş kapsamlı anılıyor. Bu yüzden 2007 yılının, 1973 yılına göre daha görkemli olacağı kanısındayım. UNESCO’nun da üye ülkelere anılması yolundaki kararı etkili olacak’’ dedi. Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş ile özel sektör, 2007 Mevlânâ Yılı’nın en iyi şekilde değerlendirilmesi yolunda çalışmalarını sürdürüyor.

/ KONYA

11.02.2007


 

Adana, fotoğraflarla tanıtılacak

Neolitik Çağ’dan itibaren, Asur, Hitit, Keu, Roma, Bizans Selçuklu, Memlük, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini görmüş şehir olma özellğini taşıyan Adana’da fotoğrafın icadından 1960’a kadar olan dönem kitap haline getirilerek yeni nesillerle tanıştırılacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülen kültürel-sanatsal ve Adana’nın turizm kapasitesini geliştirici çalışmalar içerisinde yeralan Altın Koza Yayınları, Adana’ya ait değerlerin ve bilgilerin ortaya çıkarılıp tanıtılması doğrultusunda eserlerine bu kitabı da ekledi. Altın Koza Yayınları’nda “Tarihi Fotoğraflarla Adana’ kataloğu ilin 1960’a kadar fotoğraf karelerinden yansımaları sergiliyor.

Koza A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Acevit, Adana Büşükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’a, Çukurova’nın şehir merkezi konumundaki Adana’nın tarihi, kültürel ve tabiî dokusunun bilinmesi, tanıtılması, yolunda üretilen eserlere verdiği destekten dolayı teşekkür etti. 1960’dan sonraki sürecin de bilgi ve belgelerle kitap haline geleceğini kaydeden Acevit, özellikle geleceğin Adana’sını kuracak yeni neslin geçmişine bakarak geleceğine daha iyi yön vereceği inancını taşıdıklarını kaydetti.

11.02.2007


 

Bakırcılar Çarşısına restorasyon ödülü

Tarihi Kentler Birliği Tarihî ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın 2006 yılı sonuçları belirlendi. Yarışmada “Başarı Ödülleri” dalında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi ve Uygulaması” ile ödül aldı.

Tarihî Kentler Birliği Danışma Kurulu’nun 11 Ocak 2007 günü ÇEKÜL Vakfı’nda yapılan değerlendirme toplantısının ardından, 15 Ocak 2007 günü toplanan Tarihî Kentler Birliği Encümeni, ‘2006 Koruma Ödülleri’nin sahiplerini belirledi.

30 üye belediyenin, kültürel miras ile tarihî şehir dokularını koruma-yaşatma amaçlı proje ve uygulamalarıyla aday oldukları yarışma sonucunda, Sivas Belediyesi “Tarihî Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne” lâyık görüldü.

Yarışmada Başarı Ödülleri’ni ise Gaziantep Büyükşehir, Kadıköy, Söke, Tarsus ve Taşköprü belediyeleri aldı.

11.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004