Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Lahika

ÂYET-İ KERİME MEÂLİ

O kimseler ki, ufak tefek kusurlar hariç, günahın büyüklerinden ve çirkin söz ve davranışlardan kaçınırlar. Şüphesiz ki Rabbinin bağışlaması geniştir.

Necm Sûresi: 32

13.02.2007


HADİS-İ ŞERİF MEÂLİ

Dinin felâket kaynakları üçtür. 1. Günah işleyen âlim. 2. Zâlim idareci, 3. İbâdete gayretli cahil.

Câmiü's-Sağîr, c: 1, 6

13.02.2007


Çocuklarımızın ebedî hayatını da düşünelim

Risâle-i Nur’un en mühim bir esası şefkat olmasından, nisâ taifesi şefkat kahramanları bulunmaları cihetiyle daha ziyade Risale-i Nur’la fıtraten alâkadardırlar. Ve lillâhilhamd bu fıtrî alâkadarlık çok yerlerde hissediliyor. Bu şefkatteki fedakârlık, hakikî bir ihlâsı ve mukabelesiz bir fedakârlık mânâsını ifade ettiğinden, şimdi bu zamanda pek çok ehemmiyeti var.

Evet, bir valide veledini tehlikeden kurtarmak için hiçbir ücret istemeden ruhunu feda etmesi ve hakikî bir ihlâs ile vazife-i fıtriyesi itibarıyla kendini evlâdına kurban etmesi gösteriyor ki, hanımlarda gayet yüksek bir kahramanlık var. Bu kahramanlığın inkişafı ile hem hayat-ı dünyeviyesini, hem hayat-ı ebediyesini onunla kurtarabilir. Fakat bazı fena cereyanlarla, o kuvvetli ve kıymettar seciye inkişaf etmez. Veyahut sû-i istimal edilir. Yüzer nümunelerinden bir küçük numunesi şudur:

O şefkatli valide, çocuğunun hayat-ı dünyeviyede tehlikeye girmemesi, istifade ve fayda görmesi için her fedakârlığı nazara alır, onu öyle terbiye eder. “Oğlum paşa olsun” diye bütün malını verir, hafız mektebinden alır, Avrupa’ya gönderir. Fakat o çocuğun hayat-ı ebediyesi tehlikeye girdiğini düşünmüyor. Ve dünya hapsinden kurtarmaya çalışıyor; Cehennem hapsine düşmemesini nazara almıyor. Fıtrî şefkatin tam zıddı olarak, o mâsum çocuğunu, âhirette şefaatçi olmak lâzım gelirken dâvâcı ediyor. O çocuk, “Niçin benim imanımı takviye etmeden bu helâketime sebebiyet verdin?” diye şekvâ edecek. Dünyada da, terbiye-i İslâmiyeyi tam almadığı için, validesinin harika şefkatinin hakkına karşı lâyıkıyla mukabele edemez, belki de çok kusur eder.

Eğer hakikî şefkat sû-i istimal edilmeyerek, bîçare veledini haps-i ebedî olan Cehennemden ve idam-ı ebedî olan dalâlet içinde ölmekten kurtarmaya o şefkat sırrıyla çalışsa, o veledin bütün ettiği hasenâtının bir misli, validesinin defter-i amâline geçeceğinden, validesinin vefatından sonra her vakit hasenatlarıyla ruhuna nurlar yetiştirdiği gibi, âhirette de, değil dâvâcı olmak, bütün ruh u canıyla şefaatçi olup ebedî hayatta ona mübarek bir evlât olur.

Lem’alar, 24. Lem’a, Birinci Nükte,

s. 461, Y.A.Neş., Renkli Bas.

Lügatçe:

nisâ: Kadın.

fıtraten: Yaratılışça.

vazife-i fıtriye: Yaratılış vazifesi.

inkişaf: Açılma, gelişme, keşfetme.

hayat-ı dünyeviye: Dünya hayatı.

hayat-ı ebediye: Ebedî hayat, ahiret.

şekvâ: Şikâyet.

terbiye-i İslâmiye: İslamî terbiye.

hasenât: İyilikler, güzellikler.

defter-i amâl: Amel defteri.

13.02.2007


ESMA-İ HÜSNA

Karîb

Allah (c.c.), Karîb’dir. Yani mutlak yakın olandır. Allah (c.c.), her şeye her şeyden daha yakındır. Kullarının gizli açık hiçbir hali Ona gizli kalmaz. Kullarının duâlarını ve arz-ı hâcetlerini harfiyen işitir, cevap verir ve hikmeti iktizâsınca kabul eder.

Kur’ân, Cenâb-ı Hakkın kullarına yakın olduğunu şöyle beyan eder: “And olsun ki, insanı Biz yarattık. Nefsinin kendisine verdiği vesveseleri Biz biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız.” (Kaf Sûresi: 16) Bir diğer âyette Karîb ismi şöyle zikredilir: “Kullarım sana Benden sorarlar. Bilsinler ki, Ben onlara karîbim (oldukça yakınım). Benden isteyenin, duâ ettiğinde duâsını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip Bana inansınlar. Umulur ki, doğru yola ererler.” (Bakara Sûresi: 186)

Allah’ın Karîb olduğunu bildiren Resûl-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.), yüksek sesle duâ eden Müslümanlara, “Kendinize hâkim olunuz. Siz sağır ve gaip olan bir kimseye değil, işiten, gören ve çok yakın olan Allah’a duâ ediyorsunuz. O sizinle beraberdir” (Buharî, Tevhid: 9) buyurmuştur.

Bedîüzzaman, bu “yakınlık” kavramını izah için, yine güneşten, onun ısı ve ışığının bazı özelliklerinden istifade eder:

Güneş, sınırsız, engelsiz nûru ve hadsiz yansıması vâsıtasıyla insana, kendi gözbebeğinden daha yakındır; ama insan, kayıtlarla çevrili olduğu için, güneşten gayet uzakta bulunmakta ve güneşe yaklaşmak istediğinde çok kayıtlardan sıyrılması ve çok geniş mertebeleri geçmesi gerekmektedir. Meselâ, dünya küresi kadar büyüyüp ay kadar yükseldikten sonra, doğrudan doğruya güneşin aslî mertebesine bir derece yanaşabilmesi ve güneşle perdesiz görüşebilmesi mümkün olabilmektedir.

Karîb ismine, bu örnek açısından baktığımızda, şu mantıklı sonuca ulaşmamız mümkündür: Maddeden soyut, kayıtlardan ve kütle karanlığından uzak, bütün nurlar ve bütün nûrânî şeyler Onun kudsî isimlerinin nûrlarının yoğun bir gölgesi; bütün varlık ve bütün hayattan, ruhlar âlemine ve misâl âlemine kadar, her şey yarı şeffaf bir güzellik aynası olan ve sıfatları bütün eşyayı kuşatmış bulunan Celîl-i Zü’l-Cemâl, Cemîl-i Zülkemâl, Mûcid-i Küll-i Mevcud, Şems-i Sermed, Sultan-ı Ezel ve Ebed elbette insana insandan daha yakındır, insan ise Allah’tan sonsuz derece uzaktır.

Onun büyük huzuruna perdesiz girilmek istenilse karanlık ve aydınlık, yani maddî ve mânevî, ismî ve sıfâtî yetmiş binden fazla perdeden geçmek, her ismin binler hususî ve küllî tecellî derecelerinden çıkmak, tâ yüksek olan sıfat tabakasından geçmek, tâ İsm-i Âzamına mazhar olan Arş-ı Azamına yükselmek gerekir ki, bu yükseliş, Allah’ın lütfu olmadan gerçekleşmez. Resûlullahın (a.s.m.) Mirâcı, böyle bir İlâhî cezbe ve lütuf ile vâki olmuştur.

Cenâb-ı Hakkın bize her şeyden daha yakın olduğunu, bizim ise Ona sonsuz derece uzak olduğumuzu kaydeden Bedîüzzaman, Allah’ın yakınlığını kazanmanın iki şekli bulunduğunu beyan eder: (1) “Yakınlığa mazhar olma” sırrı, (2) “yakınlığa ulaşma” sırrı.

1. “Yakınlığa mazhar olma” sırrı

Peygamberlerde ve peygamberlerle görüşüp îmân eden Sahâbelerde Allah’ın yakınlığına kolaylıkla mazhar olma sırrı söz konusudur. Bu sırda, Cenâb-ı Hakkın yakınlığı, îmâna ve Hz. Peygamberle (a.s.m.) görüşmeye (sohbete) bağlı olarak, herhangi bir çaba göstermeksizin açılır. Sahabeler bu sırra mazhardırlar. Bu yol kesbî değil, vehbîdir; kazanmayla değil, Allah vergisiyledir. Bu yol, sevgi ve Allah tarafından sevilme yoludur.

Bu sırda Cenâb-ı Hak, bizzat kendisini dilediği kuluna yakın kılar; varlığını, birliğini, nûrunu ve hidâyetini hissettirir; kelâmını vahiyle bildirir. Onun için bu yol kısadır, gölgesizdir; fakat çok metin, çok emin çok yüksek ve çok hâlistir.

2. “Yakınlığa ulaşma” sırrı

Yakınlığa ulaşmak ise, Allah’a uzaklığımız noktasından hareketle, muhtelif mertebeler kat’ederek, seyr-i süluk, seyr-i enfüsî, seyr-i âfâkî gibi sayısız seyirlerle yol alarak, Allah’a yakınlaşma çabası içinde bulunmaktır. Velâyet ayağıyla yürüyenler bu yol ile Allah’ın yakınlığına müşerref olmaktadırlar. Bu yol kesbîdir; yani bu yolda bizzat çaba göstermek sûretiyle gidilir. Bizzat çaba istediği için uzundur, gölgelidir; hârikaları, keşif ve kerâmetleri çoktur. Fakat bu yolda gidenler, kıymet noktasından, birinci sırda gidenlere yetişemez.

(Risâle-i Nur’da Esma-i Hüsna)

13.02.2007


Risâle-i Nur

Nur-i Hak Risâletü-n-Nur bize Hakk’ın keremi

İlmü irfan ma’deni tenvir eder her beşeri

Ruhu ihya ile şevki gayreti teşvik eder

Su-i ahlâkı edeple arıtıp tahrik eder

Doyurur mânâsı muhtaç nice aç gönülleri

Ye’se set çeker mübarek şanlı nurun erleri

Ders-i imanla yüceltir talibi tahkike

En büyük sille vurur irfan ile taklide

Ahiret dünya müsâvî tutuluptur dengeli

Kaldırır şeytanla nefsin kurduğu her engeli

Her umuru tefviz ile kalbe inşirah verir

Ehl-i ikbal yaşlı gence her birine seslenir

Hür düşünceyle yüceltir manevî zenginliğe

Bir kemal-i ders-i ibretle çıkarır kimliğe

Hakkı i’lâ ederek rızasını üstün tutar

Zulmü haksızlığı düşman görerek hemen kovar

Sevk eder aklı tefekkürle taallüm etmeye

Sevgi hürmet rıfk uhuvvet merhametle gitmeye

Kurtarır kâri’i ihlâs ile çok badireden

Kalbe binlerce mânâ sunar her mertebeden

Dirilir O’nunla ruh hakim kılar uhuvveti

Yansıtır—Allahu Ekber—o mübarek safveti

Buluyor sabr u sükûn, hem de huzur her okuyan

Düşünür müsbet o dem kimliğini sorgulayan

İktisadı tavsiye eyler mübarek her zaman

Ehl-i tebziri uyarır müsrife vermez eman

Sarılır sevgiyle ruhlar manevî değerlere

Ulaşır imanla hizmet en uzak gönüllere

Derin engin bir tefekkür açıyor risâleler

Veriyor kalbe medet, nurlanıyor pak sineler

Onun ikna gücü karşısında münkir duramaz

Kim muarazaya asla zerre kuvvet bulamaz

Edeb-i Peygamberîdir (asm) her kesimi müjdeler

Kolayı tavsiye eyler her hatayı perdeler

Öyle aşk eder tokatın vurarak şer ene’ye

Bilemez asla zavallı bu tokat acep niye

Alınır ders-i hakikat ‘talip’ aslan kesilir

Koşturur dört bir tarafa nura kurban kesilir

Okuyan anlar ki; ‘İnsan kâinatın meyvesi’

Ne kötü hür varlığın her hakkının çiğnenmesi

Bizi tamir ile tavzif eyleyen Kur’ân’ımız

Yıkmaya asla müsaade eylemez imanımız

Kaynağı hazret-i Kur’ân bilesin hakkın eri

Hem dahi mülhemdir ol kim sünnet-i Peygamberî (asm)

İşte nur risâleler gönülleri aydınlatır

İnsanın aklını iman nurlarıyla parlatır

Arıtıp nefsi yüceltir bahşeder huzur-u tam

Hem hayat Kur’ân’a hizmetle bulur ol dem hitam.

Hasan ŞEN

13.02.2007


BİR KISSA, BİN HİSSE

Bir aşiret reisi olan Cerir b. Abdullah el-Becelî, Müslüman olduktan sonra Hazret-i Peygamber’in (asm) ziyaretine gelmişti.

Hazret-i Peygamber o sırada kalabalık bir odada ashabıyla sohbet ediyordu. Oda o kadar dolu idi ki, Cerir oturacak bir yer bulamadı ve kapının yanında durdu.

Bunu gören Sevgili Peygamberimiz sağa-sola bakarak onun oturabileceği bir yer aradıysa da bulamadı.

Nihayet üzerindeki abayı çıkarıp yere seren Sevgili Peygamberimiz (asm):

“Buraya oturunuz.” buyurdu.

Cerir saygıyla abayı yerden aldı, göğsüne bastırdı, öptü, öptü, öptü.

Ardından abayı Hazret-i Peygamber’e (asm) uzatarak:

“Ey Allah’ın Resulü! Bana ikramda bulunduğun gibi Allah da sana ikramda bulunsun!” dedi.

Bunun üzerine Hazret-i Peygamber (asm) şöyle buyurdular:

“Bir grup insan adına, bir topluluk adına, bir kavmi temsilen yanınıza gelen birisine değer verip ikramda bulununuz.”

(Heysemi, 8/15)

Süleyman KÖSMENE

13.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004