Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran’dan işbirliği çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aşkabat’ta yaptığı görüşmede Müslümanlar arasında Sünni-Şiî ihtilâfı oluşturulmaya çalışılmasını İslâm dünyasının kaygıyla izlediğini söyledi.

Davudi, ‘İran ve Türkiye’nin ortak tarih ve kültüre sahip iki güçlü İslâm ülkesi olarak’ çok önemli rol oynayabileceğini belirtti.

Türkmenistan’ın yeni Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un yemin töreni için önceki gün Aşkabat’a giden Başbakan Erdoğan, burada bazı ikili temaslarda da bulundu. Erdoğan, Aşkabat’ta İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi ile de bir araya geldi. İran’ın resmî haber ajansı IRNA, Davudi’nin Erdoğan’dan İslâm dünyasında, bölgede ve küresel ölçekte sorunların çözümü için iki ülke arasında görüşmelerin güçlendirilmesini istediği haberini verdi.

Perviz Davudi, Irak’ta istikrar ve güven ortamını bozan işgalin sürmesi ve Müslümanlar arasında Sünni-Şiî ihtilafı oluşturmaya çalışılmasını İslâm dünyasının kaygıyla izlediğini hatırlattı. Davudi, İran ve Türkiye’nin ortak tarih ve kültüre sahip iki güçlü İslâm ülkesi olarak bölgesel ve uluslar arası özellikle de İslâm dünyasının sorunlarının çözümünde çok önemli rol oynayabileceğini belirtti.

Erdoğan da bu görüşmede İran’ın Ortadoğu ve İslâm dünyasında çok önemli bir ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi bir süreçte yer aldığını, Türkiye’nin de diğer İslâm ülkeleri gibi İslâm dünyasında artan çatışma ortamını kaygıyla izlediğini ifade etti.

‘ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ’

MESAJI

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Davudi, iki ülke arasında özellikle enerji alanında güçlenecek ve gelişecek ilişkilerin iki ülke halkının çıkarına olacağına ifade etti. Davudi; İran’ın doğalgaz, enerji santralleri yapımı, elektrik ihracatı ve teknik-mühendislik hizmetleri gibi alanlarda Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu ilân etti.

Tahran-Ankara arasında her alanda gelişecek ilişkilerin iki ülkenin çıkarına ve ilerlemesine yardımcı olacağına değinen Erdoğan ise iki ülkenin çeşitli ekonomik alanlarda özellikle enerji, doğalgaz ve elektrik ihracatı alanında işbirliğini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında yapılan anlaşmaların hayata geçirilmesiyle Tahran-Ankara ilişkilerinin daha da geliştirilmesini istedi.

İRAN MECLİS BAŞKANI DA TÜRKİYE’YE GELİYOR

İran Meclis Başkanı Gulam Ali Haddad; dün Endonezya ve Türkiye’yi kapsayan yurtdışı gezisine başladı. Öncek gün Tahran’daki Mihrabad Havaalanı’nda gazetecilere açıklama yapan Meclis Başkanı, ‘İran’la iyi ilişkiler içindeki iki büyük İslâm ülkesini ziyaret edeceğini’ söyledi. Haddad; bir soru üzerine Cakarta ve Ankara’da barışçıl nükleer faaliyetleri hakkında bilgi vereceğini kaydetti. Gulam Ali Haddad, Cakarta’da 3 gün sürecek temaslarının ardından Türkiye’ye hareket edecek.

/ TAHRAN

16.02.2007


 

Bush ek asker konusunda kararlı

ABD Başkanı George Bush, Irak’a ek asker gönderme düşüncesini tartışmaya açan Temsilciler Meclisine yönelik olarak, ‘’Irak’taki askerlerimiz, görevlerini tamamlamaları için kazanmaları için gereken desteği milletvekillerinin sağlayacağını bekliyor’’ dedi.

Bush, dün düzenlediği basın toplantısında, Temsilciler Meclisinin, ek asker göndermeye karşı bir karar alması, görüşünü bu şekilde ifade etme gibi bir hakkının bulunduğunu, bu kararın, yönetimi bağlamayacağını belirterek, ‘’ancak kongre yakında, Irak savaşına acil malî desteği de içeren bir yasa tasarısını görüşecek. Oradaki askerlerimiz, görevlerini yerine getirebilmeleri için, seçilmiş liderlerinin, ihtiyaçları olan şeyleri sağlayacağını düşünüyor’’ dedi.

HILLARY’DEN UYARI

ABD’de önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimine adaylığını koyan Hillary Clinton, Başkan George W. Bush’u İran’a saldırma konusunda uyardı. Clinton, muhtemel bir İran harekâtı için Kongre’den izin almasını istedi. Başkanlık için adaylığını koyan eski Başkan Bill Clinton’un eşi Hillary, İran’a muhtemel bir saldırı konusunda Bush’u uyardı. İran’a yönelik bir savaş açılmadan önce Başkan Bush’un Kongre’den izin alması gerekiyor.

BAĞDAT’TA

OPERASYONLAR HIZLANDI

Bu arada Amerikan ordusu, Bağdat’ta asayişin sağlanmasına yönelik “Yasa ve Düzen” adlı planın uygulanması çerçevesinde başşehirde Iraklı güçlerle düzenlenen operasyonların yoğunluğunun arttırıldığını ve 14 zanlının yakalandığını bildirdi.

/ WASHINGTON

16.02.2007


 

El Aksa’yı koruyalım

Kudüs’teki İslâmî Hareket lideri Raed Salah önderliğindeki yaklaşık 50 kişilik grup, bugün de öğle namazını El Aksa’nın dışında, yaklaşık bir haftadır kaldıkları barakada kıldı.

Bir hafta önce İsrail’in Harem-i Şerif yakınında başlattığı kazı çalışmalarını protesto etmek için kazı alanına girmeye çalışırken gözaltına alınan Salah’ın dün yine mahkemesi vardı. Salah, ilk duruşmada para cezasına çarptırılmış ve Eski Kent’e girememe cezası almıştı. O günden beri İslâmî Hareket lideri Salah, El Aksa’ya yaklaşık 1 kilometre mesafede olan Vadi Coz mevkiindeki barakada kalarak kararı protesto etmeye devam ediyor. Grup, dün de mahkeme öncesi İsrail polisinin güvenlik tedbirleri altında namaz kılarak Kur’ân-ı Kerim okudu. Salah, namazın ardından yaptığı konuşmada, tüm Müslümanları El Aksa’yı korumak için El Aksa da Cuma namazı kılmaya davet etti.

/ KUDÜS

16.02.2007


 

Müslüman ülkeler askerî güç oluşturmalı

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Müslüman ülkeler arasında, İKT bünyesinde askerî güç oluşturulması konusunda karar alınması gerektiğini” söyledi.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen İKT 9. Parlamenterler Birliği Konsey toplantısına katılan İhsanoğlu, İKT çatısı altında, Müslüman ülkelerdeki olaylara müdahale etmek üzere Müslümanlardan oluşan bir askerî gücün kurulmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, BM’nin asker gönderme operasyonlarının sürdüğünü hatırlattı. İhsanoğlu, “Asker gönderme konusunda öncelikle İKT bünyesinde karar alınması lâzım. Göreve geldiğim iki yıldır bu konuda görüşme yaptığımız liderlerle konuşuyorum. Bu konu liderler arasında da dile getiriliyor. İKT bünyesinde askerî güç oluşturulması lâzım” diye konuştu.

/ KUALA LUMPUR

16.02.2007


 

El Sadr İran’da ama kaçmamış

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin danışmanı Sami El Askari, radikal Şiî din adamı Mukteda El Sadr’ın İran’da olduğunu, ancak tutuklanma korkusuyla kaçmadığını söyledi.

El Askari, El Sadr’ın ziyarette bulunmak amacıyla birkaç gün önce İran’a kara yoluyla gittiğini belirtti, ancak İran’da ne kadar kalacağı konusunda bilgi vermedi. El Sadr’ın nerede olduğu konusunda çelişkili açıklamalar yapılmıştı. Irak’taki Amerikalı askeri sözcü Tümgeneral William Caldwell, Şiî din adamının “Irak’ta olmadığını ve tüm emarelerin El Sadr’ın İran’da olduğuna işaret ettiğini” söylemişti. Destekçileri ise Şiî din adamının ülkeden ayrılmadığını belirtmişti.

/ BAĞDAT

16.02.2007


 

Amerika’da Arapça eğitim verilecek

Amerika’da ilk kez orta öğretim seviyesindeki bir okulda Arapça eğitim verilecek. New York’ta açılacak okulda Arapça ve Arap kültürü derslerinin yanı sıra, diğer derslerin yüzde 50’si de Arapça öğretilecek.

NY Eğitim Müdürlüğü’nün önümüzdeki Eylül ayı içinde açmayı planladığı 40 okuldan biri olacak olan okul, diğer kamu okullarının statüsünde olacak.

‘Halil Cibran Uluslararası Akademisi’ isimli okul, 6 ila 12. sınıf seviyelerinde hizmet verecek. Brooklyn’de açılması hedeflenen okulun tam yeri konusunda kesin karar henüz verilmiş değil. Arap-Amerikan Aileleri Yardım Merkezi ile Brooklyn Sosyal Hizmetler Kurumu, Arap dili ve kültürü derslerinin muhtevasını belirleyecek. Eylül ayında açılacak olan okulun giderleri yazılım devi Microsoft’un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Gates’in kurduğu vakıf tarafından karşılanacak.

Okulun açılmasında büyük emeği olan 15 yıllık eğitimci Debbie Almontaser, Arap genç kuşaklarının dünya vatandaşı olabilmelerinin geçmişlerini bilmeleriyle mümkün olacağını vurguladı. Arap-Amerikan öğrencileri ile isteyen diğer milletlerin çocuklarına da okul kapılarının açık olduğunu ifade eden Almontaser, böylece yeni nesle dünyaya daha geniş açıdan bakma imkânı sunabileceklerini savundu.

/ NEWYORK

16.02.2007


 

İngiltere’de sigara yasağına doğru

İngiltere’de Temmuz ayında başlayacak, kapalı yerlerde sigara içme yasağının on binlerce belediye görevlisi tarafından denetleneceği açıklandı.

Belediyelerin çok sayıda çalışanını sigara yasağı denetimi konusunda eğitmeye başladığı bildirildi. Belediye görevlilerinin bar, restoran, dükkân ve mağazalarda yasağa uyulup uyulmadığını kontrol edeceği, belediyelere eğitim ve görevlendirmeler için 29,5 milyon sterlin ek kaynak verildiği belirtildi.

Belediye görevlileri denetimler sırasında kimliklerini gizleyebilecek, fotoğraf ve görüntü alabilecek, yasağa uymayanlara 50 sterlin para cezası yazabilecek veya yasağa uymayanlar hakkında adlî işlem başlatabilecek.

İş yerinde sigara içilmesine izin verenler de cezalandırılacak. 1 Temmuzda başlayacak sigara içme yasağı kapalı mekânların yanı sıra sadece üstü kapalı stadyum veya bina girişleri gibi yerleri de kapsıyor.

/ LONDRA

16.02.2007


 

Irak, İran ve Suriye sınırını kapatıyor

Irak’ın, İran ve Suriye ile olan sınırlarını kapatmaya başladığı bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Bağdat yönetiminin yabancı militanların ve silâhların ülkeye girişini durdurmak için dün geceden itibaren İran ve Suriye sınırlarını kapatmaya başladığı belirtildi. Amerikalı askerî yetkili Yarbay Christopher Garver, “Sınırları kapatma planı önceki gece uygulanmaya başladı. Bazı noktalar kapatıldı, ancak hepsinin kapatıldığını doğrulayamam” dedi.

/ BAĞDAT

16.02.2007


 

Ban Ki-Moon İran’daki saldırıyı kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, İran’da bu sabah meydana gelen terör saldırısını kınadı.

BM Sözcüsü Michelle Montas tarafından yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, Zahedan’da Devrim Muhafızlarını taşıyan bir otobüse düzenlenen ve 18 kişinin ölümüne yolaçan bombalı saldırıyı kınadığı ve “hiçbir amacın, terörü haklı çıkaramayacağını’’ vurguladığı belirtildi. Ban, kurbanların ailelerine ve İran hükümetine baş sağlığı dileğinde bulundu. BM Genel Sekreteri Ban, eski Lübnan başbakanı Refik Hariri ve 22 Lübnanlı’nın öldürülmesinin ikinci yıldönümüyle ilgili olarak da yaptığı bir başka açıklamada, suikastin aydınlığa kavuşturulması ve suçluların mahkemeye çıkarılmasına dönük olarak BM’nin Lübnan’a verdiği desteği bir kez daha teyit etti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

16.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004