Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Konya’nın kültür iklimine dâvet

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2007 yılında yapacağı kültürel faaliyetler takvimi açıklandı. Başkan Ahmet Köseoğlu “Programlarımızın her biri, hem düşünce dağarcığımızı geliştirecek hem de yeni tanışmalara imkân tanıyacak” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2007 yılında yapacağı kültürel faaliyetler takvimi açıklandı. Başkan Ahmet Köseoğlu “Programlarımızın her biri, hem düşünce dağarcığımızı geliştirecek hem de yeni tanışmalara imkân tanıyacak” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2007 Yılı Kültürel faaliyetler takvimi belli oldu. Birçoğu yine TYB Konya Şubesi bahçesinde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin, ilk dört programı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteğiyle İl Halk Kütüphanesi’nde yapılacak. TYB Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2007 yılının Mart-Ekim döneminde yapılacak faaliyetlerin kültür hayatında iz bırakacak nitelikte hazırlandığını söyledi.

TYB Konya Şubesi’nin mütevazi ve anlamlı yürüyüşüne her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edeceğini belirten Köseoğlu “Faaliyetleriyle Konya’nın kültürel hafızasına katkıda bulunmayı hedefleyen şubemiz, toplumun aydınlarıyla fikir alış verişinde bulunarak yaşadığımız şehrin kültürel iklimini dinamik kılma gayretindedir” dedi.

Konya’da yaşayan san’atseverleri ve kültür adamlarını programlara dâvet eden Köseoğlu, “TYB olarak biz üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Bu yıl takvime bağladığımız 22 programın her biri, hem düşünce dağarcığımızı biraz daha geliştirecek hem de yeni tanışmalara imkân tanıyacak” diye konuştu.

TYB Konya Şubesi’nin faaliyetlerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da anma programlarına yer verildi. Mart ayında “Gençlik Akif’i konuşuyor” başlıklı söyleşi ve iki hafta sonra Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı ve Dr. Bekir Biçer tarafından “M. Akif ve Dostları” başlıklı ikinci bir söyleşi ile M. Akif Ersoy anılacak. Ayrıca Hz. Mevlânâ, Yunus Emre ve son dönem Mevleviliğinin önemli simalarından A. Remzi Akyürek’le ilgili de anma faaliyetleri yer alıyor. TYB Konya Şubesi’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da Kutlu Doğum münasebetiyle “Yaşayan Peygamber” adı altında düzenlenecek programın konuşmacısı Prof. Dr. M. Ali Kapar olacak. Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Nazmi Zengin, Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak, Yrd. Doç. Dr. Hülya Küçük, Cemil Paslı da uzmanlık alanlarıyla ilgili konularda sohbet yapacaklar. 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünün hafızalardan silinmediğini anlatacak olan Fahri Tuna, deprem bölgesinden fotoğraflarla sunum yapacak ve sergi açacak.

Ayrıca Balkanlar’daki Osmanlı İzleri konulu programda fotoğraf san’atçıları İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş ve Feyzi Şimşek’in dia gösterisi ve fotoğraf sergisi faaliyetler arasında yer alıyor. Konya’nın kültür adamları, akademisyenleri ve aydınlarının konuşacağı programların yanı sıra, yakın tarihe ve Türkiye’nin perspektifine ışık tutacak Konya dışından da bazı aydınlar dâvet edildi. Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Mustafa Armağan, Yusuf Kaplan, Prof. Dr. Ali Birinci, Prof. Dr. Nurullah Çetin ve Mustafa Özçelik tarih, medeniyet ve siyasetle ilgili ufuk açıcı bilgiler verecekler.

Mayıs ayında TYB Çocuk Topluluğu ve Meram Belediyesi Çocuk Meclisi’nin organizesiyle Konevi Kültür Merkezi’nde çocuklara yönelik film gösterimi yapılacak ve çocuklara sürpriz hediyeler verilecek. Şair Cahit Zarifoğlu anısına gelenekselleşen Çocuk Şenliği yine Haziran ayında TYB bahçesinde düzenlenecek.

TYB Konya Şubesi 2005’te Safahat Okumaları’yla başlattığı ve geçen yıl Çile Okumaları’ya devam ettirdiği okuma toplantılarına bu yıl da şair ve düşünce adamı Sezai Karakoç’a Konya’nın vefa borcu olarak Diriliş Okumaları’na yer verilecek. Temmuz-Ağustos aylarında haftada 3 gün yapılacak olan okumalara Karakoç ve eserleri hakkında bir çok konuşmacı katılacak.

Son üç yıldır “Yazılacak çok şeyimiz var” adıyla tarihî, kültürel ve tabiî özellikleriyle öne çıkan yakın çevredeki şehirlere geziler düzenleyen TYB Konya Şubesi bu yıl da aynı amaçla farklı şehirlere gezi programları gerçekleştirecek. Ramazan ayı münasebetiyle bu yıl Eylül ayında “Huzur Sohbetleri” adı altında Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu ve Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin konuşmacı olarak katılacağı programlar dikkat çekiyor. Ekim ayındaki son faaliyetlerde ise kısa film gösterimine yer verilecek.

16.02.2007


 

2006’da 257 kütüphane yeniden hizmete açıldı

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün, 2006 yılında kapalı olan 257 kütüphaneyi yeniden hizmete açtığı bildirildi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl kütüphanelere 137’si kütüphaneci olmak üzere toplam 364 personel ataması yapılırken, 198 personel de çeşitli sebeplerle kurumdan ayrıldı.

Çeşitli sebeplerle kapalı olan 257 kütüphane geçen yıl yeniden hizmete açıldı. Kayıtlı yayıncı sayısı ise 14 bin 153’e ulaştı.

Bunun yanında, 32 bin 750 yayına ISBN tahsis edildiği ve numara alan yayın sayısının 224 bin 942’ye yükseldiği bildirildi.

Açıklamaya göre, geçen yıl merkez ve taşra kütüphaneleri için 573 bin 640 yayın satın alındı.

Toplam 126 bin 292 yazma eser dijital ortama aktarılırken, bu eserlerin internet ortamında hizmete sunulmasıyla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi.

16.02.2007


 

Üstü vatandaşın altı devletin

Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti’nin arkeoloji parkı haline dönüştürülmesi için yürütülen çalışmalar içinde kamulaştırmanın önemli yer tuttuğu bildirildi.

Zeugma Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, yaptığı açıklamada, antik şehrin arkeolojik öneme sahip bölümünün yaklaşık 700 dekar olduğunu, bu alanın şimdiye kadar 170 dekarının kamulaştırılabildiğini belirtti.

‘’Zeugma Antik Kenti yerleşim yerinin hâlâ büyük bölümünün üstü vatandaşın, altı devletin’’ diyen Görkay, ‘’Zeugma’yı arkeoloji parkı haline getirmek için yürüttüğümüz çalışmalar içinde kamulaştırma önemli yer tutuyor. Zeugma’nın güvenliğini tam anlamıyla sağlayabilmemiz için kamulaştırılmış alan en az 300 dekar olmalı’’ şeklinde konuştu.

Kamulaştırılmış alan miktarının 300 dekara ulaşması için bu yıl 130 dekar alanın kamulaştırılması gerektiğine dikkati çeken Görkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bakanlar Kurulu kararıyla yürüttüğümüz bilimsel kazı ve diğer çalışmaların ana amacı Zeugma’yı turizme kazandırmak, bu antik kentin Gaziantep’in ve bölgenin ekonomik kalkınmasına turizm faaliyetleri yoluyla daha fazla katkı yapmasını sağlamak.

Bu istemimizin gerçekleşmesi için, öncelikle insanlığın ortak malı olan Zeugma’yı en iyi biçimde korumamız gerekiyor. Zeugma’yı korumada başarılı olabilmemiz için de öncelikle mülkiyet sorununun çözülmesi gerekiyor. Bir antik kentin yarısını kamulaştırıp yarısını kamulaştırmazsanız bir süre sonra ciddî sıkıntılar yaşıyorsunuz. Zeugma’ya ilişkin bir sıkıntı yaşamamak için kamulaştırmanın üzerinde önemle duruyoruz.’’

16.02.2007


 

İstanbul için “dev” sözlük

www.gazeteistanbul.com, yazar Ömer Asan önderliğinde dev bir proje için kolları sıvadı. Hedef; 1 Milyon maddelik bir İstanbul Sözlüğü oluşturabilmek.

Proje yönetmeni Ömer Asan, “Her şeyi ile bizi kucaklayan, bilinçli, bilinçsiz yaptığımız her türlü kötülüğe karşın, sonsuz şefkatiyle bize ana-babalık yapan, varlığıyla hepimizi büyüleyen dünyanın en güzel kentinden söz ediyoruz: İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti” diyerek bu şehirde yaşayan herkesin kökeni neresi olursa olsun İstanbullu olduğunu idrak etmesi gerektiğini savunuyor.

Ömer Asan sözlüğe kimlerin nasıl katkıda bulunacağını da şu sözleri ile açıklıyor: “İstanbul’la ilgili kim ne biliyorsa sözlüğe ekleyebilir. İnternet ortamında, 2010 yılında herkesin yararlanabileceği İstanbul Sözlüğü’nü oluşturmak için her İstanbullunun bir sözcük eklemesi dünyanın en büyük sözlüğünü oluşturacaktır. İstanbul’u rekorlar kitabının en üstüne taşımak işten bile değil.”

Ayrıntılı bilgiler için: www.gazeteistanbul.com

16.02.2007


 

Sanal şehir rehberi hizmete girdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin test yayını yaptığı Şehir Rehberi, Google Earth’ün bir benzerini İstanbul’a uyguladı.

Test yayını yapan rehberin, önümüzdeki ay tamamen hizmete girmesi hedefleniyor. Belediyenin Bilgi İşlem Müdürlüğü mühendislerinin 6 aylık çalışmayla hazırladıkları İstanbul Şehir Rehberi, 1/5000 ölçekli yüksek çözünürlüklü 4 milyon adet hava fotoğrafıyla hazırlandı. Rehberde, İstanbul’a ait yaklaşık 1,5 milyon bina, 80 bin sokak-cadde bilgisi yer alıyor. Rehberde, aranılan yerin hava fotoğraflarına adres girilerek ulaşılabiliyor. İstanbul’un önemli kültür, san’at ve spor merkezlerinin de belirtildiği sitede, yangın, trafik kazası, yol çalışması, doğalgaz arızası gibi olayların nerede meydana geldiği eşzamanlı olarak duyurulacak. Vatandaşlar da güncel olaylarla ilgili şikâyetlerini bildirebilecek. Rehberdeki görüntüler, e-mail yoluyla paylaşılabiliyor. Test yayın için: http://sehirrehberi.ibb.gov.tr

/ İSTANBUL

16.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004