Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bir medeniyet yolculuğu

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı şöyle konuştu: “Türkiye için bir demokrasi ve medeniyet yolculuğu olan AB’nin üyelik süreci zaman zaman iki taraftan da yavaşlatılsa bile devam etmektedir. Bu yoldan vazgeçmemek sadece hükümetin değil, tüm sivil toplum örgütleriyle hepimizin görevidir. Çünkü daha iyi demokrasi, daha iyi işleyen bir hukuk düzeni ve daha zengin bir Türkiye, hükümetlerin ömrünü aşan, uzun vadeli bir hedeftir.”

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyadaki tüm gelişmekte olan ülkeler cari fazla verirken, sadece Türkiye ve Doğu Avrupa ülkelerinin yüksek cari açık verdiğini söyledi. Orta ve uzun vadede cari açığın azaltılması gerektiğini vurgulayan Güler Sabancı, ‘reel faiz’ hadlerinin de özellikle dikkat edilmesi ve aşağı çekilmesi gereken seviyelere ulaştığını belirtti.

Sabancı Holding 2006 yılı sonuçları, Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’nün katılımıyla düzenlenen Yıllık Paylaşım Toplantısı’nda açıklandı. Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmasında dünya ve Türkiye’deki siyasal ve ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, “Gelişmekte olan pazarlar diye tanımladığımız ülkeler bu dönemde dünya ekonomisinin ‘finansörü’ haline gelmişlerdir. Gelişmekte olan pazarların ellerindeki rezervler, dünya piyasalarının ne yönde gelişeceğini belirleyici durumundalar” dedi.

Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki tüm gelişmekte olan ülkeler cari fazla verirken, sadece Doğu Avrupa ülkeleri ve Türkiye bu trende uymayan ve cari açığı yüksek, yani tasarrufu düşük gelişmekte olan pazar konumundadırlar. Gerçi Türkiye bunu, çektiği doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımları ile fazlasıyla karşılamaktadır ve de kısa vadede Türkiye’nin bu fon girişlerini devam ettirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda yeni yatırımlara ve özelleştirmelere davetiye çıkarması ise hayati önem taşımaktadır.”

Orta ve uzun vadede Türkiye’nin cari açığını düşürmeye çalışması gerektiğine işaret eden Sabancı, bununla ilgili dikkatle ele alınması gereken konuları şöyle sıraladı: ‘’Öncelikle, maliyetleri düşürüp verimliliği artırması, rekabet gücünün artırılması gerekir. İkinci olarak tasarrufların (kamu-özel) artması, özellikle kayıt dışı tasarrufların sisteme dahil edilmesi büyük önem taşıyor. Üçüncü olarak risk profilini artıracak istikrarsızlıkları önlemesi gerekir. Bunlardan ilk ikisi mikro düzeyde, sonuncusu ise makro düzeyde politikalar gerektirir.’’

“BAŞARI MİKRO DÜZEYDE DE SAĞLANMALI’’

Hükümetin son yıllarda makro düzeyde başarılı olduğunu belirten Sabancı, ‘’Şimdi mikro düzeyde de aynı başarıyı sağlamak durumundayız’’ dedi.

Bu bağlamda her iki alanda da çok kritik rol oynayan reel faiz hadlerinin, aşağı çekilmesi gereken seviyelere ulaştığına dikkati çeken Sabancı, bunun dışında da mikro düzeyde verimliliği artıracak, kayıt dışı tasarrufları sisteme katacak, makro dengeleri bozmadan mikro yapılması gereken birçok düzenleme gerektiğini vurguladı.

‘’Bu aşamada, her ne kadar olasılığı çok düşük görünse de, hiç şüphe yok ki, en istenmeyen durum, politik bir istikrarsızlıkla karşılaşmaktır’’ diyen Güler Sabancı, ‘’Bildiğiniz üzere, 2007 yılı bir seçim yılıdır ve biz 2007’nin zor bir yıl olacağını düşünmüyoruz. Seçim demokrasinin vazgeçilmezidir ve artık Türkiye’nin birikimlerinin, bu süreçleri hayatımızın normal bir parçası yapmayı başardığına inanıyoruz’’ diye konuştu.

“AB HEDEFİNDEN VAZGEÇEMEYİZ’’

Güler Sabancı, Avrupa Birliği süreci ile ilgili olarak da şunları kaydetti: ‘’Türkiye için bir demokrasi ve medeniyet yolculuğu olan AB’nin üyelik süreci de zaman zaman iki taraftan da yavaşlatılsa bile devam etmektedir. Bu yoldan vazgeçmemek sadece hükümetin değil, tüm sivil toplum örgütleriyle hepimizin görevidir. Çünkü daha iyi demokrasi, daha iyi işleyen bir hukuk düzeni ve daha zengin bir Türkiye, hükümetlerin ömrünü aşan, uzun vadeli bir hedeftir. Dolayısıyla da hepimizin sahip çıkması gereken bir olaydır. Bugünlerde bir duraklama görülse de, unutmayalım ki İspanya bu yola girerken 5 sene durmuş ve tekrar başlamış, yine aynı şekilde Danimarka 2 defa durup kalkmış, İngiltere 2 kere reddedilmiş. Kısaca bu tip gelişmeler bu süreçte doğal sayılmalıdır. Moralimizi yüksek tutmalıyız ve yolumuza devam etmeliyiz.’’

Sabancı, hükümetin bu dönemde kendi uygulama takvimini açıklama girişimi ve reformlara devam etme arzusu göstermesinin memnuniyet verici olacağını söyledi.

SABANCI’DAN 900 MİLYON DOLAR YATIRIM

2006 yılı sonuçlarını hakkında açıklamalarda bulunan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ise 2006 yılı sonuçlarına göre holdingin konsolide net satışlarının yüzde 21 artarak 17 milyar YTL olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Sabancı Holding’in ihracatının yüzde 9 artarak 1,2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Dördüncü, 2007 yılında yatırımlarının yüzde 50 artarak 900 milyon dolara ulaşmasını öngördüklerini belirtti. Dördüncü istihdam rakamları ile ilgili olarak ise toplam personel sayısının yüzde 5 artarak 46 bin 600’e ulaştığının altını çizdi. Dördüncü, Topluluk şirketlerinin 2006 yılı operasyonları ile ilgili bilgi verirken 2007 yılında sektörlere ve şirketlere yönelik projelere de konuşmasında yer verdi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

24.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kira, memurun belini büktü

  Bir medeniyet yolculuğu

  Ekonomik bağımsızlığımızı kazanmalıyız

  Geçici işçilere kadro imzaya açıldı

  Honda, garantiyi 6 yıla çıkardı

  Accent ve Elantra “en çevreci’ araç

  Turizmde tanıtım atağı

  Erhaç Havaalanı dışa açılıyor

  Ulusoy’dan denizciliğe destek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004