Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz düşüşü sağlansın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’faizler düşsün demekle’’ faizlerin düşmesinin beklenemeyeceğini ifade ederek, faizlerin düşüşünü engelleyecek her türlü uygulamadan uzak durmak gerektiğini kaydetti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, IMF heyetini, birlik merkezinde kabul ederek, yaklaşık 1 saat görüştü.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, IMF İcra Direktörü Willy Kiekens ve Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler’in katıldığı görüşmenin ardından Hisarcıklıoğlu, heyete aktardıkları kimi konular hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Hisarcıklıoğlu, uygulanmakta olan ekonomik istikrar ve reform programının makroekonomik dengeler üzerinde olumlu etki sağladığını söyledi. Büyümenin kesintisiz olarak sürmesi ve tarım dışı ihracatın artışındaki olumlu gelişmeye dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tüm bu gelişmelerin yanısıra ekonomik programın daha etkin önlemlerle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede cari açık sorununa dikkati çektiklerini ve toplam istihdam artışının da yetersiz olduğunu vurguladıklarını aktardı.

FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Hisarcıklıoğlu, enflasyonla ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti: ‘’Enflasyonun düşebilmesi için bununla ilgili tedbirlerin alınması lâzım. Faiz oranları şu anda yüksek, fakat Merkez Bankası’nın elinde başka bir mekanizma yok. Onun için ekonomiyi daha çok kuvvetlendirmek lazım. Merkez Bankası’nı ve Hazine’yi bu konuda kuvvetlendirmek lazım. Onun için de faizlerin aşağıya inebilmesi için güçlü tedbirlere devam ediyor olmak lâzım. Harcamalara dikkat ediyor olmak lâzım. Faiz dışındaki cari harcamalardan tasarruf ediyor olmamız lâzım.’’

/ ANKARA

07.03.2007


 

TOKİ’den erken ödeme indirimi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyenler için ‘’erken ödeme’’ uygulaması başlatacak. İdare, 2005 yılı sonuna kadar satışı gerçekleştirilmiş, geri ödemeleri devam eden konutların, borç bakiyelerinin defaten kapatılması halinde, borç bakiyelerinden yüzde 17 indirim yapacak.

Erken ödeme için başvurular 19 Mart’ta başlayacak ve 20 Nisan’a kadar sürecek. Başvurular, taksitlerin ödendiği ilgili banka şubelerine yapılacak. Vatandaşlar, erken ödeme için satış işlemlerine aracılık eden Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Oyak Bank’tan konut kredisi kullanabilecekler. 20 Nisan’dan sonra yapılacak borç kapatma başvurularında, borçlara indirim uygulanmayacak.

Borçları indirimli ödeme uygulamasından, 2005 yılı sonuna kadar satılan ve halen taksit ödemeleri devam eden 50 bin 205 konutun sahibi yararlanabilecek. TOKİ, uygulamadan 1,7 milyon YTL gelir bekliyor.

/ ANKARA

07.03.2007


 

2006’nın işsizlik oranı yüzde 9,9

Türkiye’de işsizlik oranı 2006 yılında yüzde 9,9 oldu. 2005’de işsizlik oranı yüzde 10,3 oranında bulunuyordu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Anketinin ‘’2006 yılı’’ sonuçlarına göre, geçen yıl işgücüne katılım oranı ise yüzde 48 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı şehirlerde yüzde 12,1, kırsal kesimde yüzde 6,5 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumunun, (2000-2004) yılları arasında dönemsel olarak, 2005 yılından itibaren ise hareketli üçer aylık dönemler esas alınarak her ay yayımladığı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları, 2000 yılından itibaren aynı zamanda yıllık olarak da yayımlanıyor.

/ ANKARA

07.03.2007


 

'İstanbul Cevahir’in satışı tamamlandı

İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezinin satış sürecinin, fon kaynağı Kuwait Investment Authority tarafından sağlanan St Martins Property ve Cevahir Grubu arasında 5 Mart 2007 tarihinde imzalanan anlaşma ile tamamlandığı bildirildi.

Cevahir Alışveriş Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın ardından İstanbul Cevahir’in yeni sahibi olan St Martins Property’in, Pradera ve Jones Lang LaSalle şirketlerini alışveriş merkezinin varlık ve emlak yönetimi için görevlendirdiği belirtildi.

İstanbul Cevahir’in 2006 yılının Kasım ayında yatırımcılara sunulan yüzde 50 oranında hissesinin, St Martins Property tarafından satın alındığı hatırlatılan açıklamada, yeni anlaşma ile tamamlanan satış sürecinin ardından alışveriş merkezinin toplam satış değerinin 750 milyon dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi olan İstanbul Cevahir’de, yeni sahiplik ve yönetim yapısı altında bir gözden geçirme, değişim ve yeniden yapılanma programı başlatılacağı açıklandı.

/ İSTANBUL

07.03.2007


 

Esnafa faizsiz kredi talebi

Bitlis’in Tatvan İlçe Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Nevzat Turgut, birçok esnafın banka ve Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden aldığı kredi sebebiyle icralık olduğunu söyledi.

Turgut, kredi borcunu ödemeyen onlarca esnafın, iş yerini kapatmak zorunda kaldığını, bu esnaf için bir an önce faizsiz kredi imkanının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Devletin küçük esnafa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Turgut, şunları söyledi: ‘’İlçemizdeki küçük esnaf, aylık rutin ödemesini yapamadığı için ya bankalardan yada Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden kredi almak zorunda kalıyor. Kredi ödemlerini zamanında yapamayan esnaf, faizli ödemelerle karşı karşıya kalıyor. İlçede birçok esnaf bu nedenle büyük sıkıntı içinde. Onlarca esnafta bu sorundan dolayı iş yerini kapatmak zorunda kaldı.’’

Kapanan her iş yerinin devlete yeni bir yük getireceğini ifade eden Turgut, bu esnafın iş yerini kapatması halinde sağlık sorunlarını gidermek için, yeşil kart alacağını, belki de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yararlanmak

zorunda kalacağını belirtti. Hükümetin acilen küçük esnafa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Turgut, devletin esnafa faizsiz kredi vermesi gerektiğini belirtti.

/ TATVAN

07.03.2007


 

Esnaf İtalya yolunda

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ile İtalyan Ticaret Odası arasında karşılıklı esnaf değişimini öngören işbirliği anlaşması imzalandı.

İtalyan Ticaret Odası ve İtalya Kredi ve Kefalet Kurumu CONFIDI ile birlikte düzenlenen ve esnafın tecrübe paylaşımını öngören seminerde konuşan TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül, işbirliği çerçevesinde İtalya’dan Türkiye’ye gelecek esnaf ve sanatkârlar ile AB ülkelerine ihracat yapacak esnaf ve sanatkârların önündeki engellerin TESKOMB şemsiyesi altında ortadan kaldırılacağını söyledi.

/ ANKARA

07.03.2007


 

Çukurova çiftçisi enginara yöneldi

Klasik ürünlerde pazar ve maliyet konusunda sıkıntı yaşayan Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki 15 çiftçi, alternatif ürün arayışı kapsamında yöneldikleri toplam 160 dekarlık alanda enginar hasadına başlandı.

Zeytinbeli Beldesi’nde enginar üretimi gerçekleştiren Hacı Tahir Kıllı, yörede ilk olarak 2005 yılı Eylül ayında ekimini gerçekleştirdikleri enginarların pazar sorunu bulunmadığını anlattı.

Ürünü kendilerinin hasat ettiğini ve kargo ile İstanbul Bayrampaşa Hali’ndeki alıcılara ulaştırdıklarını anlatan Kıllı, bir dekar alanda ortalama 800 adet bitki bulunduğunu, ilk hasat işleminin tamamlandığını, tanesini 1,2-1,5 YTL’den sattıklarını söyledi.

/ YUMURTALIK

07.03.2007


 

IMF, Romanya’dan sıkı bütçe istedi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Romanya’dan sıkı bütçe politikası uygulamasını istedi.

IMF yetkilileri, konsültasyon çalışmalarının ardından, Romanya ekonomisine ilişkin olarak yaptıkları değerlendirmede, kamu harcamalarının artması durumunda, faiz oranlarının da yükselebileceği uyarısında bulundular.

Para Fonu, AB’ye yeni üye olan Romanya’nın bütçe açığının bu yıl, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 3,7 olarak gerçekleşebileceğini, bunun da öngörülen yüzde 2,8 oranının üstünde olduğunu bildirdi.

/ BÜKREŞ

07.03.2007


 

TMSF, Süzer Grubu ile anlaşma imzaladı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Birleşik Fon Bankası (BFB) ile Süzer Grubu arasında, Grubun kredi borçlarının ödenmesine yönelik bir protokol imzalandı.

TMSF’den yapılan açıklamada, protokol kapsamında Süzer Grubunun 160 milyon dolar ödeme gerçekleştirmeyi kabul ettiği, kredi borcunun 30 milyon dolarlık kısmının önceki gün ödendiği, 100 milyon dolarının 30 Mart 2007 tarihine kadar, 30 milyon dolarının da Grubun üçüncü kişilerden alacaklarının temlikiyle ödeneceği bildirildi.

/ İSTANBUL

07.03.2007


 

GAP’ın ekonomiye büyük katkısı olacak

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP), tamamlandığında millî ekonomiye yılda toplam 3,7 milyar dolar katkı sağlayacağı, proje ile 500 bin kişiye doğrudan, binlerce kişiye de dolaylı iş imkânı sağlanmış olacağı bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, proje yılda 2,1 milyar dolar sulama ve 1,6 milyar dolar enerji faydası sağlamış olacak.

Hidroelektrik enerjinin, pik saatlerinde (elektrik tüketiminin tavan yaptığı saatler) hemen devreye girebilmesi ve elektrik fiyatlarının sigortası olması açısından önemine işaret edilen açıklamada, Atatürk HES’in 9, Karakaya HES’in 4, Keban HES’in 7 yılda yatırımını geri ödediğine dikkat çekildi.

/ ANKARA

07.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004