Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Andıçlı demokrasi

28 Şubat’ın onuncu yılında Genelkurmay’ın gazetecilerle ilgili “akreditasyon” listesi ve medya değerlendirmesini içeren “yeni andıç”, Nokta dergisi tarafından “atlatma” bir haber olarak duyuruldu.(...)

Genelkurmay’ın çalışması, 1997 yılında başlatılan, medyada “güvenilirlik” uygulamasının, “Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi” adıyla günümüzde de sürdüğünü gösteriyor. Askerler bir “iç hizmet” belgesi olarak gazetecileri Silahlı Kuvvetler yanlısı-karşıtı diye sınıflandırırken, Ocak-Eylül 2006 arasında yayımlanan haber ve yorumları esas almışlar. Artı ve eksi diye not vermişler.

Bu değerlendirmeye göre, Şemdinli’deki bombalama olayından sonra TSK’yı eleştirmek “andıçlanmak” için yeterli bir neden. Ya da askerin siyasete müdahalesine, askeri darbelere karşı olmak, Genelkurmay’ın “sakıncalılar” listesine dahil edilmeniz yargısını doğurabiliyor.

Böylesine ayrımcı bir bakış açısı ancak “andıçlı demokrasiler”de görülebilir.

28 Şubatların, 12 Eylüllerin geride kaldığını düşünürken, Genelkurmay’ın on yıl önceki “akreditasyon” notlarını güncelleme ihtiyacı duyması, demokrasinin geleceği adına düşündürücü, kaygı vericidir. ABD’de Mc Carty döneminde aydınlara karşı başlatılan tasfiyeciliğin gerekçesi “komünizm”di. Soğuk Savaş’ın hüküm sürdüğü 1960-70’li yıllarda, 12 Mart muhtırası ve 12 Eylül darbesinde sıkıyönetim mahkemeleri Türkiye’de pek çok insanın hayatını “emir-komuta” zincirinde hazırlanmış iddianameler yoluyla kararttı.

“Postmodern” darbe olarak anılan 28 Şubat sürecinde Şemdin Sakık’ın itirafları arasına eklenen “gerçek dışı” ifadelerle gazeteciler işlerinden oldular. İHD Başkanı Akın Birdal suikasta uğradı.

Andıç uygulamasıyla o zaman tanışmıştık!

Milliyet’te Genel Yayın Yönetmeni olduğum sırada 11 gazetecinin yazıları “kırmızı çizgi”yle not edilmiş ve bir dosya halinde iletilmişti.

Yayın politikamızdan ödün vermedik.(...)

Andıçta ismimizi görünce Şemdinli nedeniyle “bağımsız yargı”ya neden baskı yapıldığını daha iyi kavrıyoruz!

Milliyet, 9 Mart 2007

Derya SAZAK

10.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yanlışta ısrar...

  Askerî tesisler OYAK iştiraki değildir

  Çankaya, TÜSİAD, Baykal!

  Bir andıç daha var

  Andıçlı demokrasi

  “Rapor”lu gazetecilik

  Basına balans ayarı mı?

  Akreditasyon

  Andıç gazeteciler

  Casus, bombacı, suikastçi gazeteciler!!!

  Kopenhag Kriterlerinden Ankara Kriterlerine


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004