Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

EPDK’dan enerji krizi uyarısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’de Kaliforniya krizi benzeri bir kriz yaşanabileceğini söyledi. EPDK Başkanı, elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler’in bu öneriye cevabı ise “Biz zaten başladık” şeklinde oldu.

6. Enerji Arenası’nda konuşan EPDK Başkanı Günay, Türkiye’nin Kaliforniya kriziyle karşılaşabileceği uyarısında bulundu. 2000’li yıllarda Kaliforniya’da toptan satış piyasası rekabete açılmış olmasına karşın, tüketicilere yapılan perakende satış bir fiyat tavanıyla sınırlandırılmıştı. Üreticiler maliyetlerini tüketicilere yansıtamamış ve kriz patlak vermişti.

EPDK Başkanı, elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler’in bu öneriye cevabı ise “Biz zaten başladık” şeklinde oldu.

TPAO: RAFİNERİ KURULMASINDA ENGEL YOK

Zirvede konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç ise, TPAO’nun rafineri kurmasının önünde herhangi bir yasal engel olmadığını belirtti, Dinç, Ceyhan’daki rafineri projeleriyle ilgilendiklerini ve görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Yurtdışı yatırımları ile ilgili de bilgi veren Dinç, 20 yıl içinde Azerbaycan’daki sahalardan 20 miyar dolar gelir bekliyor.

California’da fabrikalar üretimi durdurmuştu

* California Krizi, çok sıcak geçen 2000 yazında halkın klimalarına sarılmasıyla patlak verdi.

* Fiyatları belirli bir seviyede tutmak zorunda olan elektrik şirketlerinin yatırım yapamamaları sebebiyle yaşanan arz krizi, yıl sonuna kadar katlanarak büyüdü.

* Kriz nedeniyle birçok bölgeye saatlerce elektrik verilemedi, hayat durma noktasına geldi ve eyalette halk, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez mum kullanıldı. Fabrikalar üretime ara verdi. çökmesi, Kanada’dan elektrik alınarak önlenebildi.

/ İSTANBUL

10.03.2007


 

Motorine 7 kuruş zam

Rafineri çıkış fiyatında yapılan son ayarlamanın ardından, motorinin pompa fiyatı litrede 4-7 YKr arttı.

Buna göre motorinin pompa fiyatı Ankara’da Opet ve BP bayilerinde litrede 2,16 YTL’den 2,23 YTL’ye, İstanbul’da 2,14 YTL’den 2,21 YTL’ye, İzmir’de de 2,13 YTL’den 2,20 YTL’ye yükseldi. POAŞ bayilerinde de motorinin pompa fiyatı Ankara’da litresi 2,16 YTL’den 2,20 YTL’ye, İstanbul’da 2,14 YTL’den 2,18 YTL’ye, İzmir’de 2,13 YTL’den 2,17 YTL’ye çıkarken, Shell bayilerinde motorinin litresi Ankara’da 2,23 YTL, İstanbul’da 2,21 YTL, İzmir’de ise 2,19 YTL oldu.

/ ANKARA

10.03.2007


 

Arazi satışı, taşınmaz gelirini katladı

Karayollarına ait İstanbul Levent’te bulunan 96 bin 505 metre karelik arsanın ihalesinde ulaşılan 800 milyon dolarlık rakam, devletin 2001 yılından bu yana özelleştirme kapsamındaki kuruluşların taşınmaz satış ve devirlerinden elde ettiği geliri 1 milyar dolar üzerine taşıyacak.

Devlet özelleştirme kapsamındaki kuruluşların taşınmazlarının satış ve bedelli devirlerinden 2001 yılından bu yana yaklaşık 217,8 milyon dolar gelir elde etti. Karayolları arazisinin satışının da gerçekleşmesi durumunda, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan elde edilecek taşınmaz satış geliri 1 milyar 17,8 milyon dolara ulaşacak. Taşınmaz satışlarından elde edilen gelir, Karayolları arazisinin satış bedelinin sadece yüzde 27’sine denk gelirken, son 7 yıllık rakamın da 3,7 katına ulaşılmış oldu.

/ ANKARA

10.03.2007


 

Kayıt dışı, hayat kalitemizi düşürüyor

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Cem Özkardeş, Kayıt dışı ekonomi sebebiyle yeterince vergi toplayamayan devletin, vatandaşların ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerini veremediği için hayat standardının düştüğünü söyledi.

Cem Özkardeş, yaptığı yazılı açıklamada, Bursa’daki pazaryerlerinin hizmet kalitesini arttırmak için belediyelerle iş birliği içinde olduklarını ifade etti. Özkardeş ülkenin kanayan yarası olan kayıt dışı ekonomi ile de mücadele ettiklerini belirterek, “Üyelerimizle yaptığımız görüşmeler sonrasında kayıt dışına savaş açtık. Hedefimiz AB’deki gibi modern, güvenli ve kayıtlı ekonominin hâkim olduğu pazaryerlerine kentimizin kavuşturulmasıdır. Yaptığımız çalışmalarla bu yönde büyük mesafe kat ettik” diye konuştu.

Kayıt dışı ekonomi sebebiyle yeterince vergi toplayamayan devletin, vatandaşların ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerini vermekte zorlandığını kaydeden Özkardeş, “Kamu hizmetlerindeki yetersizlikler, yaşam standardımızı düşürüyor. Vatandaş yetersiz hizmetten, devlet vergi toplayamamaktan, iş dünyası ise yüksek vergiden yakınıyor. Herkesin talebini karşılamanın yolu, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmekten geçiyor. Bu, mücadele sabır, akıl ve hoşgörü gerektiren bir süreçtir. Bu mücadele sadece devletin değil, hepimizin görevidir” diye konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

10.03.2007


 

Türkiye’de 25 dolar milyarderi var

Bütün dünyada her yıl 1 milyar doların üzerinde serveti olan süper zenginlerin listesini çıkaran Forbes dergisine göre, Türkiye’de 25 dolar milyarderi bulunuyor.

Forbes’in ‘’en zenginler listesinde’’ yer alan 946 milyarder, servetlerine göre 56 milyar dolardan başlayıp alt sınırı 1 milyar dolarda sonlanan 891 basamakta toplanıyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 56 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin adamı ünvanını korurken, ABD’li yatırımcı Warren Buffet de her zamanki gibi ikinci sırada yer alıyor.

Yeni milyarder yetiştirme hızı bakımından Rusya ile Hindistan dikkat çekerken, 25 dolar milyarderinin bulunduğu Türkiye’nin 3,5 milyar dolarlık servetiyle en zengin adamı olan Hüsnü Özyeğin, Fobes’in listesinde 249. sırada yer buldu.

/ ANKARA

10.03.2007


 

Nükleer enerjiye yatırım yapın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, işadamlarını nükleer ve yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmaya çağırdı.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) düzenlediği “Enerji Sorunumuz ve Stratejik Çözüm Yaklaşımları” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Bakan Hilmi Güler, göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları çalışmaları anlatarak, yapılanların ülke ekonomisine katkılarını değerlendirdi. Güler şunları söyledi: “Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmaması gerekiyor. Türkiye’nin elektrik ithalatı önemli ölçüde azaldı. Şu an Elektrikte ve doğalgazda AB’nin en ucuz ülkelerinden biriyiz. Bunun için elimizdeki bütün imkanları kullanıyoruz.”dedi. Nükleer Enerji, Yenilenebilir enerji ve tarım enerjisi konularına da değinen Bakan Güler, “ Yatırımlarınız Anadolu’nun tabanına yayılsın” diyerek, yatırımcıları bu alanlarda projeler üretmeye davet etti.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da konuşmasında, ülkemizin enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Sanayicinin dünya standartlarında fiyat ödemek istediğini kaydeden Koca, “Rekabet etmemiz için bu şart” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

10.03.2007


 

10 milyon Pancar üreticisi mağdur edildi

Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi, üretim girdileri fiyatlarında ve enflasyondaki sürekli artışlara rağmen, şeker pancarı fiyatında geçen yıl indirime gidilmesi sonucu 10 milyon kişinin mağdur edildiğini savundu.

Kooperatiften yapılan yazılı açıklamada, şeker pancarı ve şeker sanayi üretiminin, yan sanayi ile birlikte 10 milyon insanın geçim kaynağı olduğu belirtildi. 2002-2006 yılları arasında şeker pancarı üretimi ana girdilerinden gübrenin yüzde 124.69, motorinin 125.80, TÜFE’nin yüzde 56.65 oranında arttığı kaydedilerek, şöyle denildi: ‘’Şeker pancarı fiyatı 9.9 YKr’den 8.9 YKr’ye düşürülmüş yani şeker pancarı fiyatı yüzde 10.11 oranında indirilmiştir. Son şeker kanunu çıktığından bu yana nişasta bazlı şekerlerin kotaları sürekli artmış, piyasaya çeşitli yollardan kota fazlası nişasta bazlı şeker sürülmesi engellenememiştir. Kaçak şeker girişi de bir türlü engellenemeyince şeker stoku bahane edilerek, pancar kotası düşürülmüş, bu faktörlerle kan kaybına uğrayan pancar üreticileri, son fiyat indirimi darbesiyle daha da mağdur duruma düşmüşler, kendi topraklarında tutunamaz hale gelmişlerdir.’’

/ YOZGAT

10.03.2007


 

Tarımda çözülme devam ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, son iki yılda 1 milyon 312 bin kişinin tarım sektöründen ayrıldığını belirterek, ‘’tarımda çözülme devam etmektedir’’ dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarımın toplam istihdamdaki payının yüzde 34’den yüzde 29,5’e, 2006 yılında da 2.2 puan azalarak yüzde 27,3’e gerilediğine dikkat çekti. Bayraktar, şöyle devam etti: “Bu sonuç gösteriyor ki tarımda çözülme devam etmektedir. 2005 yılında 907 bin kişi tarımı terk ederken, 2006’da tarımsal istihdamdaki sayısal azalma 405 bin kişi olmuştur. Bu durumda son iki yılda toplam 1 milyon 312 bin kişi tarımı terk etmiş bulunmaktadır’’

Tarım kesiminde yaşanan yüksek yoksulluk oranının ve geçim sıkıntısının söz konusu kopmayı da beraberinde getirdiğine işaret eden Bayraktar, yapılması gerekenin, öncelikle AB ülkelerinde olduğu gibi kırsal kalkınma politikaları eşliğinde, tarım dışı istihdam kapasitesinin yeterince artırılması ve buna paralel olarak kontrollü bir şekilde tarımdaki istihdamın azaltılması olduğunu, aksi halde sosyal riskin önüne geçilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Ahmet TERZİ / ANKARA

10.03.2007


 

Kanatlı sektörüne Balkanlar kapandı

Bulgaristan ve Romanya’nın 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle Avrupa birliği (AB) üyesi olmasının ardından, bu ülkeleri transit geçiş yolu olarak kullanan kanatlı sektörünün Balkanlara olan ihracat kapısının tamamen kapandığı bildirildi.

Banvit A.Ş. Genel Müdürü Ömer Görener, “5 firma, 2003 yılında AB ihracat ön izin sertifikasını aldı. Ancak uluslararası gümrük girişim numarası verilmediği için Türkiye’den birlik üyesi ülkelere gümrük girişi gerçekleştirilemiyor” dedi. Görener, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bu konuda ‘şahin’ bir tavır takınması ve masaya yumruğunu vurması gerekiyor” diye konuştu.

/ BURSA

10.03.2007


 

IMF’ye 4 yılda 25 milyar dolar ödedik

Türkiye, son 4 yılda IMF’den 8 milyar 391 milyon dolar borç alırken, ana para ve faiz olmak üzere 25 milyar 568 milyon dolar borç ödemesi yaptı. Son 4 yılda kullandığı IMF kaynaklarının çok daha üzerinde borç ödemesi yapan Türkiye, IMF’ye olan borçlarını 2003-2006 döneminde önemli ölçüde kapattı.

Türk Hazinesi bu dönemde, IMF’den 8 milyar 391 milyon dolar borç alırken, ana para ve faiz olmak üzere 25 milyar 568 milyon dolar borç ödemesi yaptı. Böylece Türkiye son 4 yılda 17 milyar 177 milyon dolar net borç ödemesi yaparak, ilk defa IMF’den aldığı borçtan çok daha fazlasını ödeyen bir ülke konumuna geldi.

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borçlar 2003-2006 döneminde önemli ölçüde kapandı. Söz konusu dönemde Türk Hazinesi, IMF’ten 8 milyar 391 milyon dolar borç alırken, ana para ve faiz olmak üzere 25 milyar 568 milyon dolar borç ödemesi yaptı.

/ ANKARA

10.03.2007


 

Göksu Vadisinde meyveüretimi giderek artıyor

Elma, kiraz ve ceviz üretiminin yapıldığı Karaman’ın Akdeniz iklimine sahip Göksu Vadisi’nde, ılıman iklim meyvesi olan incir, nar, zeytin ve hurma üretimi giderek artıyor.

Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, yaptığı açıklamada, bir İç Anadolu şehri olan Karaman’ın bazı bölgelerinin Akdeniz iklimine sahip olduğunu söyledi. Doğru, şunları kaydetti: ‘’İl genelinde elma, kiraz ve ceviz üretiminin artırılması için çalışıyoruz. Bunların yanı sıra Akdeniz ikliminin hakim olduğu 400 rakıma sahip Göksu Vadisi’ni dev bir meyve bahçesi haline getirmeyi hedefliyoruz. 20 köyün bulunduğu vadiyi meyve merkezi haline dönüştüreceğiz. Burada Akdeniz iklimi görülmesi nedeniyle incir, nar, zeytin ve hurma gibi ılıman iklim meyveleri yetiştirilecek. Bu konuda çiftçilere fidan dağıtımı sürüyor.’’

/ KARAMAN

10.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004