Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Halit Şeyh Muhammed’den 11 Eylül itirafı

ABD’nin Guantanamo üssünde tutulan Halit Şeyh Muhammed, 11 Eylül terör eyleminin sorumlusu olduğunu itiraf etti. Muhammed’in Cumartesi günü yapılan sorgulamasının tam metni, Pentagon tarafından açıklandı. Açıklamaya göre Muhammed, ‘’11 Eylül operasyonundan A’Dan Z’ye sorumluyum’’ dedi.

Pakistanlı olan ve bu ülkede 2003 yılında ele geçirilen Muhammed, Guantanamo’da tutulanlar arasında bulunan ‘’14 çok önemli terör sanığı’’ arasında bulunuyor. Muhammed, CIA’nin ABD dışındaki gizli hapishanelerinde tutulmuş, geçen yıl da Guantanamo’ya sevk edilmişti.

‘Türkiye’deki hedeflere

yönelik malî destek sağladım’

Bu arada, ABD’deki 11 Eylül terör eylemini El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin’e bağlı olarak planladığını itiraf eden Halit Şeyh Muhammed, işlediği suçlar arasında, “Türkiye’deki bazı yabancı hedeflerin vurulmasına parasal destek sağlanmasının” da bulunduğunu belirtti. Muhammed, karıştığı eylemleri sayarken, “Türkiye’deki Amerikan, Yahudi ve İngiliz hedeflerinin vurulmasına mali destek sağlanmasından sorumluyum” dedi.

/ WASHINGTON

16.03.2007


 

AMERİKALILARA ÇAĞRI

Irak işgalini protesto etmek isteyen Amerikalılar, yarın Washington’ta bir araya geliyor. Gösteri yürüyüşüne öncülük eden “Answer” adlı hareketin sözcüsü, “Ülkenin 150 kentinden on binleri bekliyoruz. Bu sadece Irak’ın istilâsının dördüncü yıldönümü değil, aynı zamanda ABD’nin Vietnam’dan sonra en uzun süren ikinci savaşı” dedi. Sözcü, “Halkın düşüncesi değişiyor. Bugün çok daha fazla insan savaşa karşı sesini yükseltiyor, bu gidişatı nasıl değiştirebileceğini düşünüyor” diye konuştu.

Gösteri yürüyüşüne öncülük eden "Answer" adlı hareketin sözcüsü, ülkenin dört bir yanından on binlerce kişinin Washington'a geleceğini söyledi.

Answer sözcüsü, AFP muhabirine, "Ülkenin 150 şehrinden on binleri bekliyoruz. Bu sadece Irak'ın istilasının (20 Mart 2003) dördüncü yıldönümü değil, aynı zamanda ABD'nin Vietnam'dan sonra en uzun süren ikinci savaşı..." dedi.

Başkente gelmeye başlayan göstericiler, dün gece Kongre binasının önündeki alanda çadır kurmaya başladı. Gönüllüler de "Pentagon Yürüyüşünde" dağıtılacak bildirileri hazırlıyor. Bildirilerde "Savaşı durdurun", "İnsanların ihtiyaçlarını karşılayın, savaş makinasınınkileri değil" gibi sloganlar yazılıyor.

Sözcü Hackwell, "Halkın düşüncesi değişiyor. Bugün çok daha fazla sayıda insan savaşa karşı sesini yükseltiyor, bu gidişatı nasıl değiştirebileceğini düşünüyor..." dedi.

Sözcü, Amerikan halkındaki bu değişimin, Irak'ı iç savaşa sürükleyen işgalin başarısızlığından ileri geldiğini söyledi. "Ayrıca sağlık, eğitim ve istihdam gibi toplumsal hizmetlere ayrılan bütçelerde ciddi kesintiler yapılırken, yılda 650 milyar dolar savaşa gidiyor" diyen sözcü, "Nasıl oluyor da dünyanın en zengin ülkesinde 15 milyon insan sağlık hizmetinden mahrum kalabiliyor?" diye sordu.

"Pentagon Yürüyüşü", yerel saatle 12.30'da (TSİ 18.30) başlayacak. Irak savaşına sert dille karşı çıkan demokrat milletvekilleri, gösteriye katılıp katılmayacaklarını henüz ilan etmedi.

"Answer"ın çağrısıyla Kaliforniya eyaletinde de gösteriler yapılacak. Los Angeles ve San Francisco kentlerinde "binlerce" kişinin sokaklara dökülmesi bekleniyor.

"Answer"dan başka örgütler de savaşın bitirilmesini istiyor. "United for Peace and Justice" adlı örgüt de pazar günü Manhattan'da gösteri yapılması için çağrıda bulundu.

Pazartesi günü de "MoveOn" adlı örgütün çağrısıyla, başta Washington olmak üzere bütün ülkede "kadınlar ve erkekler ellerinde mumlarla gösteriler yapacak."

ABD'nin Irak'ı istilasıyla başlayan savaşta, on binlerce Iraklı hayatını kaybetti, nicesi yaralandı. Amerikalılar da 3200 dolayında kayıp verdi.

DEMOKRATLARIN BASKISI

Bu arada, ABD Senatosu da, gelecek yıl ABD askerlerinin Irak’tan çekilmeye başlamasına ve çekilmenin 31 Mart 2008’de tamamlanmasına ilişkin Demokrat Parti’nin sunduğu tasarıyı görüşmeye karar verdi. Senato’da tasarının ele alınmasına ilişkin karar, 9’a karşı 89 oyla kabul edildi. Tasarı, 2002 yılında ABD Kongresinin, Irak’ta güç kullanımını onaylayan kararının artık geçerli olmadığı gerekçesiyle yenilenmesini ve bu çerçevede ABD askerlerinin gelecek yıl Irak’tan çekilmesini öngörüyor.

/ WASHİNGTON

16.03.2007


 

Ermeni tasarısı Senato’da

ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinden sonra üst kanat Senatoya da, geçen yüzyıldaki Ermeni olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını isteyen bir tasarı sunuldu.

Amerika Ermeni Meclisi (AAA) kuruluşunun yaptığı yazılı açıklamaya göre tasarı, Demokrat Partinin Senatodaki iki numaralı ismi senatör Richard Durbin ve Cumhuriyetçi senatör John Ensign tarafından sunuldu. Tasarıya 100 üyeli Senatoda 21 senatör de imzalarıyla destek verirken, bu isimler arasında, daha önce genellikle Ermenileri destekleyen Demokrat başkan adayları Hillary Clinton, Barack Obama ve Joe Biden’in yer almadığı görüldü. Demokrat Partinin 2004 başkan adayı senatör John Kerry’nin yanı sıra Edward Kennedy ve Joe Lieberman gibi bazi ünlü isimler ise tasarıyı imzalayanlar arasında yer aldı.

AAA’nin açıklamasına göre, tasarıyı sunan senatör Durbin, Ermeni olaylarının “20’nci yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu iddia ederek ABD’nin bu konuyla ilgili gerçeği açıkça dile getirmesi gerektiğini söyledi. Temsilciler Meclisinde bekleyen tasarı gibi Senatoya sunulan tasarı da bağlayıcılık veya yasa niteliği taşımıyor.

Bu arada, Washington’da temaslarını sürdüren TBMM heyetinde yer alan AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Türkiye’nin ikna çabaları sonucu, ABD Temsilciler Meclisinde bekleyen sözde Ermeni soykırımı tasarısını destekleyen üyelerden ikisinin, imzalarını geri çektiğini bildirdi. Bağış, TBMM heyetinin Kongre’deki ilk gün temaslarının ardından A.A’ya yaptığı açıklamada, Demokrat Partili Kansas milletvekili Dennis Moore’un kısa süre önce, Cumhuriyetçi Partili Pennsylvania milletvekili Phil English’in de itibarıyla Ermeni tasarısından imzalarını çektiğini belirterek “Bunda, Türkiye’nin, bizlerin ikna çabalarının büyük rolü oldu” dedi. Egemen Bağış, Washington’ı son ziyaret ettiği sekiz hafta önceki duruma oranla şimdi, Temsilciler Meclisindeki tasarının geçmeyeceği yönünde dahaiyimser olduğunu belirtti. Bağış, “Amerikalılar, durumun ehemmiyetinin farkında. Türkiye gibi bir müttefiki kaybetmek istemiyorlar” dedi.

/ WASHINGTON

16.03.2007


 

Aksa’yı inceleme heyeti Kudüs’e gidiyor

Türkiye’den teknik bir heyet, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa Camii’nin çevresindeki inşaat çalışmalarını incelemek üzere, 20 Martta İsrail’e gidiyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, mimar, tarihçi ve arkeologlardan oluşan heyet, İsrail’de iki gün kalacak. Heyet, incelemeleri sonucunda bir rapor hazırlayacak. Kaynaklar, heyetin Türkiye’ye döndükten sonra, hazırladıkları raporu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağını bildirdiler. Başbakan Erdoğan, geçen ay Türkiye’yi ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e Mescid-i Aksa çevresindeki inşaat çalışmalarıyla ilgili inceleme yapmak üzere bir teknik heyet göndermeyi önerdiğini, Olmert’in bu öneriyi kabul ettiğini bildirmişti. İsrail Başbakanı Olmert, Erdoğan’a, bölgedeki inşaat çalışmalarının fotoğraflarını göstermiş ve bilgi vermişti.

/ ANKARA

16.03.2007


 

Nejad: Frensiz trene devam

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, hiçbir kararın İran’ı nükleer yolundan vazgeçiremeyeceğini söyledi.

Yazd eyaletinin Erdekan şehrinde halka seslenen Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yürütülen yeni yaptırım kararı çalışmalarına değindi ve “BM Güvenlik Konseyi’nin dünya milletleri açısından hiçbir meşruiyeti olmadığını” savundu. BM Güvenlik Konseyi kararlarını dikkate almayacaklarını ifade eden Ahmedinejad, “Bir araya toplansanız, dedelerinizi de cehennemden çağırsanız, İran milletini engelleyemezsiniz” dedi. Nükleer teknolojiden yararlanmanın İran’ın kesin hakkı olduğunu söyleyen Ahmedinejad, “İran, nükleer yolunda kararlıdır ve yoluna devam edecek. Hiç kimse ve hiçbir karar İran’ı bu yoldan vazgeçiremez” diye konuştu. Yeni yaptırım kararının ülkesine hiçbir etkisi olmayacağını savunan Ahmedinejad, şunları kaydetti: “Bize zaten 27 yıldır yaptırım uyguluyorsunuz. Bu yaptırımlar sayesinde nükleer bir ülke olduk. Bugün de bize ekonomik yaptırımlar koyun bakalım bunun sonuçları ne olacak. Onlar kendilerini dünyanın temsilcisi zannediyor. Oturup bize karşı karar alıyorlar. Şunu bilin ki, İran halkı sizin bu kararlarınıza hiçbir önem vermiyor.” Batılı ülkelerin İran’a karşı tutumlarıyla kendilerini uluslararası arenada tecrit ettiğini savunan Ahmedinejad, “Daha fazla kendinizi tecrit etmeyin, hatalarınızdan dönün, insan gibi yaşayın” ifadesini kullandı.

/ TAHRAN

16.03.2007


 

İdam sırası Taha Yasin'de

Irak temyiz mahkemesi, Saddam Hüseyin dönemi Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan hakkında Duceyl katliamıyla ilgili verilen idam cezasını onadı.

Temyiz mahkemesi yargıcı Münir Haddad, düzenlediği basın toplantısında, başvuru mahkemesinin kararının, idam tarihini belirleyecek olan Başbakan Nuri El Maliki hükümetine iletildiğini söyledi. Mahkemenin 9 kişilik yargıçlar heyetinde yer alan Haddad, Ramazan hakkındaki idam cezasını onama kararının oybirliğiyle alındığını kaydetti. Ramazan’ın diğer sanıklar gibi asılarak idam edileceği belirtiliyor. Taha Yasin Ramazan, Saddam Hüseyin ve diğer 6 Baas yetkilisiyle birlikte 148 kişinin öldüğü Duceyl katliamı davasında yargılanmış, Kasım ayında suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum olmuştu. Yüksek Mahkeme, Ramazan hakkında verilen müebbet hapis cezasını hafif bularak itiraz etmiş, alt mahkemeden kararı yeniden değerlendirmesini istemiş ve Ramazan hakkında idam cezası verilmişti.

Duceyl dâvâsı kararı üzerine devrik Irak lideri Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006’da, üvey kardeşi ve eski istihbarat şefi Barzan İbrahim ile eski Devrim Mahkemesi Başkanı Hamid El Bender de Ocak ayında idam edilmişlerdi.

Dâvâda yargılanan diğer 3 sanık 15 yıl hapse mahkum edilmiş, bir kişi ise aklanmıştı. Irak’taki idamlar uluslar arası insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmiş, böyle bir ceza için gerekli delil olmadığı belirtilmişti.

/ BAĞDAT

16.03.2007


 

Haniye kabinesini Abbas’a sundu

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Hamas ile El Fetih arasında 8 Şubatta Mekke’de sağlanan uzlaşmanın ardından oluşturulan ulusal birlik hükümetinde yer alacak bakanların listesini Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sunduğunu açıkladı.

Gazze’de, beraberinde yeni hükümette yer aldığı bildirilen Filistin Ulusal İnisiyatifi’nden Mustafa Barguti, muhtemel Başbakan Yardımcısı Azzam El Ahmed, İçişleri Bakanı Hani El Kavasmi, Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Amr’ın da aralarında bulunduğu bazı bakanlarla çok kısa bir basın toplantısı düzenleyen Haniye, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına Amerika ve İsrail dışında tüm dünyanın destek verdiğini söyledi. Filistin Başbakanı, hükümet listesinin Cumartesi günü toplanacak Mecliste güven oyuna sunulacağını belirtti.

/ KUDÜS

16.03.2007


 

ABD, ‘Irak’ta iç savaş var’ dedi

ABD, Irak’ta ilk kez kısmen de olsa bir iç savaş olduğunu kabul etti. Pentagon tarafından hazırlanan ve 2006 yılının son çeyreğinin değerlendirildiği raporda, “söz konusu dönemin, 2003 yılından beri şiddetin en çok yaşandığı aylar olduğu’’ bildirildi.

Raporda, bu dönemdeki kimi gelişmelerin ‘’iç savaş niteliğine sahip olduğu’’ belirtildi. Raporda bu konuda, ‘’Irak’ta durumu yansıtan kimi unsurlar, bir iç savaşı resmetmektedir’’ denildi. İç savaşı gösteren bu unsurlar da, ‘’etnik ayrılıkçılığın giderek derinleşmesi, şiddetin giderek nitelik değiştirmesi ve zorunlu nüfus hareketleri’’ olarak sıralandı.

/ WASHINGTON

16.03.2007


 

İran’a yaptırımlarda ilke anlaşması

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürmekte ısrar eden İran’a karşı yeni yaptırım paketi konusunda ilke anlaşmasına vardıkları bildirildi.

Üzerinde mutabakata varılan yaptırım tasarının bu ülkelerin hükümet başkanlarının onayını almasının ardından Güvenlik Konseyi’ne sunulması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi’ndeki diplomatlara göre, yaptırım paketi İran’ın silâh ihracatına ambargo getirilmesi, Tahran’ın nükleer ve füze programıyla bağlantılı daha fazla sayıda şirket ve kişinin mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

/ NEW YORK

16.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004