Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çanakkale Destanının animasyonu yapıldı

Konya’da bir resim öğretmeni tarafından 2.5 yıllık çalışmanın sonunda, 75 dakikalık “Çanakkale Destanı’’ animasyonu yapıldı. Animasyonda 275 kiloluk top mermisini kaldırarak tarihe geçen Seyit Onbaşı da canlandırıldı.

Konya’da bir ilköğretim okulunda resim öğretmenliği yapan Fatih Gülbahar (38), yaklaşık 2.5 yıl önce Çanakkale Savaşı’nın 3D animasyon filmini çekmek için çalışmaya başladığını söyledi.

Çanakkale Savaşları ile 6 ay süreyle kaynak taraması yaptığını, savaşın yaşandığı bölgede incelemede bulunduğunu ve ardından senaryoyu hazırladığını ifade eden Gülbahar, animasyon filminin seslendirme dışında bütün çalışmalarını evde kendisinin yaptığını anlattı.

Filmin tarihsel gerçeklikten kopmadan, yaşananları belli bir tarihsel örgü içinde anlattığını dile getiren Gülbahar, şunları kaydetti: ‘’Animasyon tekniği kullanılarak komutanlar canlandırıldı. Filmde, savaşta yaşanan birçok gerçek hikâye yer alıyor. Çanakkale’deki kara ve deniz savaşları, askerler ve komutanların yaşadıklarından yola çıkılarak belgesel-öykü tarzında çarpıcı şekilde anlatılıyor. Askerlerin ailelerine yazdıkları mektuplar, kendi aralarındaki diyaloglar da anlatımda kullanıldı.’’

SEYİT ONBAŞI VE EZİNELİ

AHYA DA CANLANDIRILDI

275 kiloluk top mermisini kaldırarak tarihe geçen Seyit Onbaşı’nın yanı sıra Ezineli Yahya, Kınalı Hasan ve Tıbbiyeli Hadi gibi karakterlerin filmde yer bulduğunu belirten Gülbahar, bu kişilerin hikâyelerinin savaşın nasıl kazanıldığının anlatılması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Gülbahar, ‘’Savaşın geçtiği yerleri ve bugüne kalan siperleri fotoğraflamıştım. Bazı sahnelerde gerçek mekân fotoğraflarını kullandım. Animasyon tekniğiyle hava, kara ve deniz savaşlarını anlatmak büyük avantaj oldu’’ dedi.

Gülbahar, Türk tarihinin en zor ve en şanlı savaşlarından birini anlatırken animasyon teknolojisinin bütün imkânlarından faydalanmaya çalıştığını kaydetti.

Kısa süre önce İstanbul’da seslendirmesinin de yapılmasıyla filmin tamamlandığını belirten Gülbahar, ‘’CD ve DVD olarak hazırlanan film bazı marketlerde satılmaya başlandı. Ancak benim asıl amacım bu filmin televizyon kanallarında gösterilmesiydi. Bugüne kadar görüştüğümüz kanalların hepsi ilgilendi fakat bana olumlu yönde bir geri dönüş olmadı’’ diye konuştu. Gülbahar, yurt dışına da göndermeyi düşündüğü filmin İngilizce alt yazısının da hazır olduğunu sözlerine ekledi.

/ KONYA

16.03.2007


 

ABD'de de Mevlânâ

Mevlânâ Celaleddin Rumî’nin doğumunun 800’üncü yılı dolayısıyla UNESCO tarafından “Mevlânâ Yılı” olarak ilân edilen 2007, Rumi’yi anmaya yönelik çeşitli faaliyetlere sahne olmaya devam ediyor.

Faaliyetler çerçevesinde tarihî Amerikan Kongre Kütüphanesi’nde san’atçı Ahmet Özhan ve semazen ekibi tarafından bir gösteri düzenlendi. Geceye katılanlar arasında Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcıları’ndan Karen Hughes, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD’de bulunan TBMM heyeti üyeleri, Amerikalı ve Türk diplomatlar da vardı.

/ WASHINGTON

16.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004