Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de birlik dönemi

Filistin’de Hamas’ın üstünlüğüyle neticelenen Ocak seçimlerinden sonra patlak veren iç savaş ve kaos ortamı 1 yıl sonra yerini ikinci İsmail Haniye hükümetine bırakıyor. Yeni kabine Abbas tarafından kabul edildi ve bugün güven oylamasına çıkacak.

Filistin’de seçimlerin yapıldığı 25 Ocak 2006’da Hamas’ın parlamentoda çoğunluğu sağlamasıyla başlayan uluslar arası baskı ve onlarca Filistinli’nin ölümüne, yüzlercesinin yaralanmasına sebep olan iç çatışmalar sürecinde, tam bir yıl aradan sonra kurulan ikinci İsmail Haniye kabinesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından da kabul edildi.

132 kişilik Filistin parlamentosunda 76 üyesi bulunan Hamas Hareketi’nin Başbakan İsmail Haniye dahil 25 kişilik yeni kabinesi, bugün meclisin güven oylamasına sunulacak.

Filistin’de uzun çabalardan ve en son 8 Şubat’ta Mekke’de gerçekleştirilen toplantılarda uzlaşmaya varılarak oluşturulan yeni İsmail Haniye hükümetinin Haniye ile birlikte 14 üyesi Hamas’tan.

İsmail Haniye, hükümetin en önemli bakanlıklarından biri olan İçişleri Bakanlığı’na kimin atanacağı konusunda, Hamas ile El Fetih arasında haftalar süren tartışmaların ardından, iki tarafın önceki gece geç saatlerde Hani Talib Al Kavasmi ismi üzerinde anlaşmalarından sonra, Gazze’de çok kısa bir basın toplantısı düzenledi ve kabine listesinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sunulduğunu duyurdu.

Haniye, yeni hükümetin yeni bir dönemi başlatacağı konusunda iyimser olduğunu da belirtti.

Abbas tarafından da kabul edilen kabine için bugün, Gazze Şeridi ve Ramallah’ta aynı anda, video konferans yoluyla mecliste güven oylaması yapılacak. BM yeni kabineden memnun BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un, Filistin’de yeni ulusal birlik hükümetinin kurulmasından memnuniyet duyduğu açıklandı. BM Sözcüsü Michelle Montas, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, yeni Filistin hükümetinin, geçmişte kabul edilen tüm uluslar arası anlaşmalara ve Orta Doğu Dörtlüsü tarafından kabul edilen ilkelere uymasını beklediğini söyledi.

/ KUDÜS- BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

17.03.2007


 

Nejad BM’de konuşmak istiyor

İran’ın BM Daimi Temsilciliğinin, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacak karar tasarısı sırasında konuşması için Konsey’e resmen başvurduğu bildirildi.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Güney Afrika’nın BM Büyükelçisi Dumisani Kumalo, İran’ın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın konseyde konuşması için başvuru yaptığını doğruladı. Kumola, İran’ın BM Daimi Temsilcisi büyükelçi Cevad Zarif’ten, Ahmedinejad’ın konseyde konuşmasını isteyen bir mektup aldığını söyledi.

İRAN GERİ ADIM ATMIYOR

Bunun yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programının devam edeceğini bildirdi. Resmi haber ajansı İRNA’nın bildirdiğine göre, Ahmedinejad, Yazd eyaletinin Hatem şehrinde halka hitabında, Batılı ülkelerin nükleer faaliyetleri durdurmaları için baskı yaptığını, ancak bu baskılara boyun eğmeyeceklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya tarafından İran aleyhine hazırlanan karar tasarısı önceki gün Güvenlik Konseyi’ne sunulmuştu. Yeni karar tasarısında, İran bir kez daha nükleer faaliyetlerini durdurmaya çağrılmış, çalışmalarını durdurmaması halinde yeni yaptırımlar uygulanacağı belirtilmişti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

17.03.2007


 

Filistin’e ambargo kalksın

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT), Ortadoğu Dörtlüsü’ne ulusal birlik hükümetinin kurulmasının ardından Filistin hükümetine uygulanan ambargoyu kaldırması çağrısında bulundu.

İKT’den yapılan açıklamada, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, ABD, Rusya, AB, BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nden yeni Filistin hükümetiyle görüşmesini ve mümkün olduğunca kısa sürede Filistin’e uygulanan ambargonun tamamen kaldırılmasını istediği belirtildi.

/ CİDDE

17.03.2007


 

İsrail gelişmelerden kaygılı

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Ephraim Sneh, İsrail’in kurulacak Filistin milli birlik hükümetini boykot etmesi fakat Hamas’ın mağlup edilmesi için de Filistin lideri Mahmud Abbas’la birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Sneh, “İsrail, Ortadoğu Dörtlüsü’nün temel ilkelerini reddeden Filistin milli birlik hükümetiyle işbirliği yaparak ona meşrûiyet kazandıramaz” dedi.

İsrail’in Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ise, Filistin’de Hamas, El Fetih ve diğer partilerin ortaklığıyla kurulan ve Cumartesi günü güvenoyu alması beklenen Filistin hükümetinin programını gerekçe göstererek, İsrail’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ilişkilerini derhal kesmesi gerektiğini söyledi. Liberman, İsrail’i hâlâ tanımayan Filistin hükümetinin kurulduğu açıklamalarının ardından, Abbas ile görüşmelere devam edilmesinin bir gerekçesi olmadığını belirtti.

/ KUDÜS

17.03.2007


 

Senato çekilmeden yana değil

Amerikan Senatosu, Demokratların Irak’taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesini öngören planına onay vermedi.

ABD Başkanı George Bush’un Irak politikasını benimsemeyen Demokratların planı, Senato’da yapılan oylamada, 48’e karşı 50 oyla reddedildi. Tasarının geçmesi için en az 60 oy alması gerekiyordu. Washington yönetimi, “ABD’nin düşmanlarını cesaretlendireceği” gerekçesiyle tasarıyı veto etme tehdidinde bulunuyordu. Demokratlar, Senatoda kabul görmese bile tasarının, Başkan George Bush’a, Irak savaşını bitirmesi yönünde mesaj olacağını düşünüyor.

/ WASHINGTON

17.03.2007


 

Sadr belediye başkanı yaralandı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Şiilerin kalesi durumundaki Sadr bölgesinin belediye başkanının uğradığı silâhlı saldırıda yaralandığı, bir polis yetkilisinin öldüğü bildirildi.

Öte yandan, ABD askeri yetkilileri, kuzeydeki Selahaddin şehrindeki bir çatışmada 1 Amerikan askerinin öldürüldüğünü, Bağdat’ın batısındaki Anbar bölgesinde de 1 Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi.

/ BAĞDAT

17.03.2007


 

BM’nin yeni İran tasarısı ne getiriyor?

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya tarafından İran ile ilgili hazırlanarak Güvenlik Konseyine sunulan yeni karar tasarısında, İran bir kez daha nükleer faaliyetlerini durdurmaya çağrılıyor ve bunun olmaması durumunda yeni yaptırımlar uygulanacağı belirtiliyor.

Tasarıda İran, uranyum zenginleştirme, yeniden işleme, ağır su reaktörleri, nükleer silah sevkıyat sistemlerinin geliştirilmesi gibi faaliyetlerini, Uluslararası Atom Enerji Kurumuyla (UAEK) işbirliği yaparak askıya almaya çağrılıyor. UAEK, bu bağlamda İran’ın bu çağrıya uyup uymadığı konusunda 60 gün sonra bir rapor hazırlaması öngörülüyor.

İran’a karşı 23 Aralık 2006 tarihinde yaptırımlar içeren 1737 sayılı kararı genişleten bu ikinci karar tasarısında, İran’ın nükleer faaliyetlerine katılan grup, kişi ve firmaların isim listesi genişletiliyor ve bunların mallarının da dondurulacağı belirtiliyor.

BM ülkelerini, İran’ın nükleer faaliyetlerine katılan İranlı yetkililerin diğer ülkelere yaptığı seyahatlar konusunda BM’yi bilgilendirmeye çağıran tasarı, bir anlamda İranlı yetkililerin yurt dışı seyahatlerini sınırlandırmayı amaçlıyor.

Tasarıda İran’ın Konseyin taleplerine uyması ve bunları müzakere etmek istemesi durumunda, bütün yaptırımların askıya alınacağı, ancak tam tersi olursa yeni yaptırımların görüşüleceği bildiriliyor. İran ile ilgili yeni tasarının gelecek hafta Konseyde oylamaya sunulması bekleniyor.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004