Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz ve kura dikkat

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Danışmanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu, Türkiye’de yüksek faiz ve kura dikkat çekerek, yaklaşık 70 milyar dolar düzeyinde olan sıcak paranın da etkisi ile global piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Türkiye’yi geçmiş yıllara oranla daha fazla etkileyeceğini söyledi.

Bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Sıcak paranın çekilmesinin freni bizde değil” diyen Müftüoğlu, yüksek faiz oranlarının tehlikesine dikkat çekti. Son dönemde ortaya çıkan global dalgalanma ve KOBİ’lerin sorunlarına ilişkin soruları cevaplayan Müftüoğlu, Çin borsasında yaşanan düşüşün ardından ABD’de mortgage piyasasının etkisi ile ortaya çıkan dalgalanmanın global piyasaları etkisine aldığını dile getirdi. Dalgalanmaların Türkiye’yi eskisine oranla daha fazla etkileyeceğini belirten Müftüoğlu, “Daha büyük dalgalanma olabilir” dedi.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Bankalar ‘faiz’ zengini oldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye’de bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin, 2006 yılı sonu itibarıyla 499,7 milyar YTL seviyesine çıktığını bildirdi.

Bankacılık sektörü dönem net kârı da, yüzde 92,5 gibi yüksek bir oranda artarak 2005 yılı Aralık dönemindeki 6 milyar YTL seviyesinden, incelenen dönemde 11,5 milyar YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Tüketici kredileri 47.3 milyar YTL’ye çıktı

Tüketici kredileri, 9 Mart itibarıyla 266,7 milyon YTL artarak 47 milyar 329,3 milyon YTL’ye çıktı. Söz konusu krediler, 2 Mart tarihi itibarıyla 47 milyar 62,6 milyon YTL düzeyinde idi.

Merkez Bankası verilerine göre, tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 22 milyar 823,8 milyon YTL, taşıt kredileri 5 milyar 993,3 milyon YTL, diğer krediler 18 milyar 512,2 milyon YTL olarak hesaplandı. Bireysel kredi kartları ise 9 Mart itibarıyla 21 milyar 437,3 milyon YTL’den 21 milyar 190,6 milyon YTL’ye indi.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında değişiklik yapılmamasına karar verdi.

Kurul, son dönemde açıklanan verilerin Ocak ayı Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Toplam talep şartlarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Bununla birlikte, küresel belirsizlikler ve enflasyon beklentilerinin hedeflerle uyumlu olmaması para politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Bu gelişmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünde bozulmaya yol açacak gelişmelerin ortaya çıkması halinde mevcut duruşunu daha da sıkılaştırmaktan kaçınmayacaktır.”

/ ANKARA

17.03.2007


 

Hazine’den 3,6 milyar YTL iç borç ödemesi

Hazine, gelecek hafta 3 milyar 574 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

Hazine, 21 Mart Çarşamba günü 3 milyar 571 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 3 milyar 574 milyon YTL iç borç ödemesinde bulunacak. Bu tarihte yapılacak yaklaşık 3,6 milyar YTL tutarındaki iç borç ödemesinin tamamı döviz cinsinden olacak.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Piyasada nakit sıkıntısı artıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen İç Piyasa Anketi, piyasaların en çok nakit sıkıntısı çektiğini ortaya koydu.

Ankete katılanlara yöneltilen “Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?” sorusuna önceki aya göre 5 puanlık artışla yüzde 64,63 oranında “nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sorunlar” cevabı geldi.

BTSO Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ankete katılanlara yönlendirilen “Ocak ayını değerlendirdiğinizde satışlarınızın durumu ne olmuştur?” sorusuna yüzde 23,07 oranında ‘arttı’, yüzde 41,53’ü ‘azaldı’ ve yüzde 35,40’ı gibi bir oranda ‘hiçbir değişiklik olmamıştır’ cevabı verildi. Katılımcılara yönlendirilen “Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?’’ sorusuna” yüzde 64,63 ile “Nakit sıkıntısı/ödemelerde yaşanan sıkıntı”, yüzde 25,38 oranıyla “İç piyasada talep düşüklüğü, ”, yüzde 6,15 “Vergilerin yüksekliği, yüzde 3,84 oranı ile de “Alışverişlerde kredi kartı kullanımının yaygınlığı” cevapları verildi. Katılımcılara göre, son zamanlarda en sıkıntıda olan sektör ise; yüzde 51,96 ile tekstil ve konfeksiyon oldu. Tekstil ve konfeksiyonu, yüzde 11,05 ile inşaat, yüzde 7,08 ile gıda, yüzde 1,57 ile sağlık ve yüzde 5,51 ile de elektrik elektronik sıkıntıda olduğu düşünülen sektörler sırlamasına girdi.

Yeni Asya / BURSA

17.03.2007


 

İşsizlik parası değil, istihdam artışı lazım

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki kaynağa ‘’işsizin parası’’ demenin popülizm ve gerçek dışı olduğunu savunarak, ‘’Bu öneriye karşı çıkanlar demek ki, istihdam diye bir sorundan, artan suç oranlarından habersiz veya önemsemiyor’’ dedi.

Çağlayan, TOBB’un 2 yıl süre ile tüm Türkiye’de her ilave istihdam artışında, tüm sosyal güvenlik priminin, Fon kaynağından karşılanması’’ teklifine yönelik sorularını cevapladı.

15-24 yaş arası genç işsizlerin sayısının 2006 sonunda 900 bine yükseldiğini kaydederek, gençler arasındaki işsizlik oranının (tarım dışında) yüzde 23 olduğunu söyleyen Çağlayan, 2005 ile karşılaştırıldığında 2006 yılında şahsa karşı işlenen suçların yüzde 62, mala karşı işlenen suçların yüzde 60 arttığına dikkati çekti. Çağlayan, bir tarafta bütçe sıkıntısı yüzünden indirilemeyen vergi prim yükünün, diğer tarafta, yüksek vergi ve prim yükü yüzünden kayıtdışılık olduğunu vurgladı. Fon’da biriken tutarın büyük kısmı işverenin cebinden alınan işletme sermayesi olduğunu ve bu para ekonominin damarlarından çekilen kana benzediğini ifade eden Çağlayan, “Kısa vadede ne olacak, işsizler ne yapacak? Ümitsiz ve işsiz bir gençlikle gelecek kurulmaz. Bugünü kurtarmadan gelecek inşa edilemez ki. Kimse İşsizlik Fonu’nun israf edilmesini istemez ama her yıl, iş bulan insandan daha fazlasının iş aradığı bir ülkede asıl israf, hiç kullanılmayan bir kaynak biriktirmektir.’’ Çağlayan, bu öneriye karşı çıkanların istihdam diye bir sorundan, artan suç oranlarından habersiz veya önemsemiyor olduğunu öne sürerek, ‘’Bugüne kadar işsizlikle ilgili hiçbir somut öneri getirmeyip, sadece ücret sendikacılığı yapanlar, getirilen her öneriye karşı çıkma lüksünde bulunanlar ne yapmak istiyor? Mevcut yasalar sadece çalışanların haklarını koruyan bir yapıdayken, neden bunlar çalışmayanların, iş bulamayanların, iş arayanların haklarını da engelliyorlar?’’ diye konuştu.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Kapasite kullanımı Şubat’ta yüzde 80,3

İmalat sanayinde kapasite kullanımı, Şubat ayında yüzde 80,3’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İmalat Sanayinde Eğilimler 2007 Şubat Ayı Sonuçlarını açıkladı.

Şubat ayı geçici sonuçlarına göre, 2006 yılı Şubat ayında yüzde 77,2 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 3,1 puan artarak bu yılın Şubat ayında yüzde 80,3 olarak hesaplandı. İşyerlerinin tam kapasite ile çalışamamasına iç pazarda talep yetersizliği yüzde 49,3 oranla yine en önemli sebebi olurken, kapasite kullanımında Şubat ayında en yüksek kullanım oranı, yüzde 88,5 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü.

Söz konusu ayda imalat sanayinde kapasite kullanım oranı devlet sektöründe yüzde 88,9, özel sektörde ise yüzde 78,9 oldu.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Tarım ürünlerinde ilâç kalıntısı uyarısı

Rusya Federal Bitki Koruma ve Veterinerlik Dairesi (Rosselhoznadzor), Türkiye’den ithal edilen tarım ürünlerinde tarım ilacı kalıntılarına rastlandığını, ihlâllerin sistematik olması durumunda ise ithalatın sınırlandırılabileceği uyarısında bulundu.

RosBusinessConculting (RBC) haber ajansı, Rosselhoznadzor’ın Moskova’da Türkiye Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüşmesinden sonra konuyla ilgili açıklama yaptığını bildirdi. Açıklamada, Türk tarım ürünlerinde temel kuralların sistematik olarak ihlal edilmesi durumunda, ithalatın sınırlandırılabileceği belirtildi.

/ MOSKOVA

17.03.2007


 

2 ayda 1.5 milyon turist geldi

Türkiye’ye gelen turist sayısı Şubat’ta yüzde 25.67 arttı. İki ayda gelen turistler 1.5 milyonu aştı.

Geçen yılı kötü geçiren turizm sektörü toparlanmaya başladı. Türkiye’ye Şubat ayında gelen toplam turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.67 artarak toplam 787 bin 405’e ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Şubat aylarında Türkiye’ye gelen turist sayısı ise yüzde 16.07’lik artışla toplam 1 milyon 501 bin 830 oldu.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Açlık sınırı 624 YTL

Türk Harb-İş Sendikası, Şubat ayında açlık sınırını 624,02 YTL, yoksulluk sınırını ise 1.851 YTL 40 YKr olarak hesapladı.

Türk Harb-İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamaya göre, açlık sınırı olan asgarî gıda harcaması, Şubat ayında bir önceki aya göre, 8,76 YTL (yüzde 1,43) artarak, 624,02 YTL oldu. Yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen 4 kişilik bir ailenin barınma, giyim, ulaşım gibi aylık zorunlu harcama tutarı ise Şubat ayında, yine bir önceki aya göre, 13,40 YTL’lik (yüzde 0,73) artış ile 1.851 YTL 40 YKr’yi buldu. Açıklamaya göre, ‘’Tek bir çalışanın insanca hayat şartlarında yaşayabilmesi için gerekli olan yoksulluk sınırı’’ harcaması da 1.141,04 YTL olarak hesaplandı.

/ ANKARA

17.03.2007


 

Arçelik’ten 324 milyon YTL kâr

Arçelik AŞ’nin, 2006’da konsolide net kârı bir önceki yıla oranla yüzde 25 artarak 324 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Arçelik’ten yapılan yazılı açıklamada, 2006’yı bir yıl öncesine göre yüzde 12 artışla 7 milyar YTL konsolide ciro ile kapatan şirketin, yurt dışı satışlarının ciro içindeki payını da 3,3 milyar YTL ile yüzde 48’e çıkardığı aktarıldı.

/ İSTANBUL

17.03.2007


 

Kendi doğal gazımızı kullanacağız

Düzce’nin Akçakoca ilçesi açıklarında açılan kuyularda bulunan doğal gazın kıyıya taşınması için boru döşeme çalışmaları tamamlandı.

Üretime hazır olan 9 kuyunun üzerine 3’er kuyuya bir tane olmak üzere üç doğal gaz üretim platformları kuruluyor. Kuyulardaki doğal gazın kıyıya getirilip üretime başlanması en geç bu ay sonu tamamlanacağı bildirildi. 5 kuyunun daha açılması için ise çalışmalar devam ediyor.

9 kuyudan günde 2 milyon metre küp (Türkiye’nin günlük tüketimi 100 milyon metre küp dolaylarında) gaz pompalanacağı tahmin edilirken, bu rakamın çalışmaları süren beş kuyuda daha verimli gaz çıkması halinde artacağı bildirildi.

/ AKÇAKOCA

17.03.2007


 

Bütçe açığı 4 değil 5,2 milyar YTL

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2006 yılı bütçe açığının, Maliye Bakanlığınca açıklandığı gibi 3 milyar 995 milyon YTL değil, 5 milyar 205 milyon YTL olduğunu öne sürdü.

TEPAV’ın İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporunda, 2006 yılı bütçe sonuçları değerlendirildi. Yapılan açıklamaya göre, mahalli idare ve fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kayma düzeltildiğinde, 2006 yılı bütçe açığı 5,2 milyar YTL’ye ulaşıyor.

TEPAV raporunda, düzeltmeler yapıldığında gerçek bütçe açığının 18,5 milyar YTL’ye çıktığı belirtildi.

/ ANKARA

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004