Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

736 yıllık Gökmedrese'nin sırrı

Sivas’ta tarihi Gökmedrese’nin onarımı sırasında, yapının temelinden yaklaşık 900 yıllık ardıç kazıklar çıktı. Yumuşak zemin üzerine inşa edilen Gökmedrese’nin bugüne kadar ayakta kalmasında suya dayanıklılığıyla bilinen bu ardıç kazıkların önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Sivas’ta tarihi Gökmedrese’nin onarımı sırasında, yapının temelinden yaklaşık 900 yıllık ardıç kazıklar çıktı. Yumuşak zemin üzerine inşa edilen Gökmedrese’nin bugüne kadar ayakta kalmasında suya dayanıklılığıyla bilinen bu ardıç kazıkların önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında, mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan tarihi Gökmedrese’de başlatılan onarım çalışmaları devam ediyor.

Onarımı üstlenen firma adına tarihi yapıda şantiye şefi olarak görev yapan 30 yaşındaki inşaat yüksek mühendisi Coşkun Kahraman, ilk etapta yapının zemini üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Adını gök mavisi çinilerinden alan Gökmedrese’nin yakınındaki alanda kamulaştırma işlemi yapıldıktan sonra başlatılan çalışmalar kapsamında önce zemine indiklerini belirten Kahraman, yapının altında 3 katlı bir bina yüksekliğinde yaklaşık 8.5 metre zemin çalışmasıyla karşılaştıklarını söyledi.

TEMELDEN ÇIKAN ARDIÇ KAZIKLAR

Tarihi yapının tabanının yumuşak zemin olduğunu ifade eden Kahraman, yapılan çalışmalar sırasında temelde ardıç ağacından kazıklara rastladıklarını bildirdi.

Ardıç ağacının suya dayanıklı olduğunu ifade eden Kahraman, bu kazıkların o dönemde zemine konulmasının temelin güçlü kalmasını sağladığını kaydetti.

Daha önce de Tokat’ta ve değişik yerlerde tarihi yapıların onarımı işinde görev yaptığını anlatan Kahraman, Sivas’ın yanı sıra Tokat ve Erzurum’da da benzeri bulunan Gökmedrese’nin temelinde böyle bir çalışmayla karşılaşınca çok şaşırdığını söyledi.

Ardıçların, zeminin gerilme katsayısını artırarak, zeminin taşıma gücünü yükseltmek olduğunu belirten Kahraman, ‘’Burada mevcut suyun olduğunun bilinmesi ve suya en dayanıklı ağacın günümüz şartlarında da kabul edildiği gibi ardıç olmasından dolayı bu kazıklar kullanılmış. Ardıç, suyun içine bıraktığınız zaman hiçbir özelliğini kaybetmiyor. Bu ardıç kazıklar arasında yaklaşık 900-930 yıllık ağaçlar var’’ diye konuştu.

17.03.2007


 

AB desteğiyle yöresel yemek öğreniyorlar

Samsun’da AB tarafından desteklenen bir projeye katılan 20 ev hanımı, yöresel ve ev yemekler üzerine gördükleri kursun ardından iş kurmayı planlıyor.

Edinilen bilgiye göre, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Samsun Şubesi tarafından hazırlanan ve AB’den 34 bin Avro destek alan ‘’Kadınlara Meslek Edindirme ve İş Yaşamına Katılımını Destekleme Projesi’’ kapsamında çocuk ve yaşlı bakımının yanı sıra 20 ev hanımı yöresel yemekler konusunda kurs görüyor.

Proje kapsamında yaptırılan prefabrike binada kendileri için hazırlanan mutfakta eğitim gören kadınlar, hijyen kurulları ve yiyeceklerin besin değerleri gibi teorik bilgilerin ardından uygulamaya geçtiler.

Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü’nden beslenme öğretmenlerinin eğitim verdiği, 10 kişilik 2 grup halinde ders gören kadınlar ordövr, sıcak yemekler ve pastalarla birlikte Erzincan’dan Edirne’ye kadar pek çok yöreye ait yemeğin nasıl yapıldığını uygulayarak öğreniyorlar.

Kursiyerler, görecekleri 2 aylık kursun ardından, işletme kurarak dışarıdan sipariş alabilecekler.

Hedef kitlenin özellikle çalışan kadınlar olduğunu belirten proje yürütücüleri, günümüzde çalışan kadınlar iş yoğunluğu sebebiyle dâvet yemekleri hazırlamakta güçlük çektiklerini, bu konuda onlara yardımcı olacaklarını söylediler.

Keşkekten, ıspanak çorbasına, kayısı tatlısından, nokula kadar pek çok yöreden yemek tarifini öğrenen kadınların, verilecek siparişle çalışan hanımların akşam zengin bir sofrada misafirlerini ağırlamasını sağlayabileceklerini kaydettiler.

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004