Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KÖYDES’te aslan payı Doğuya

Hükümetin suyu ve yolu olmayan köyler için 2 milyar YTL’lik kaynak ayırdığı KÖYDES projesinde aslan payını Doğu ve Güneydoğu illeriyle Karadeniz Bölgesi aldı. En yüksek ödenek 64.4 milyon YTL’yle Diyarbakır’a verildi.

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi’ne (KÖYDES) yönelik Yüksek Planlama Kurulu kararının ayrıntıları belli oldu. İstanbul ve Kocaeli dışındaki 79 il için hazırlanan karar, susuz köylere sağlıklı ve yeterli içme suyu götürülmesini, köy yollarının kalitesinin yükseltilmesini amaçlıyor.

Hükümetin bu yıl için ayırdığı 2 milyar YTL’lik kaynak, sosyo ekonomik gelişmişlikler dikkate alınarak dağıtıldı. Ödeneklerde yıl içinde tamamen bitirilecek projelere öncelik verilecek.

DİYARBAKIR İLK SIRADA

Ödenek dağılımlarında ise aslan payı Doğu ve Güneydoğu illeriyle Karadeniz Bölgesi’ne gidiyor. Doğu ve Güneydoğu’daki 22 il 689.8 milyon YTL ödenek alıyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki 17 ile ise 536.4 milyon YTL ayrıldı. En yüksek ödeneği 64.4 milyon YTL ile Diyarbakır aldı. Şanlıurfa 61, Ordu 58.1, Trabzon 54.5, Samsun 50.1 ve Van da 48.6 milyon YTL ile Diyarbakır’ı izledi. En düşük ödenek ise 7.1 milyon YTL ile Yalova’ya ayrıldı.

BELDES’TE 300 MİLYON YTL DAĞITILDI

300 milyon YTL’lik Belediyelerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi’nde (BELDES) ise nüfusu 10 binin altındaki belediyelere 60’şar bin YTL ödenek ayrıldı. Kalan miktar da nüfus büyüklüğüne göre ağırlıklandırılarak belediyelere dağıtıldı.

/ ANKARA

18.03.2007


 

Çocuk ürünlerine KDV indirimi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Başbakanla Kasım ayında yaptıkları KDV indirimi görüşmesinin meyvelerini almaya başlayacaklarını belirtti.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, “Bir aya kadar kapsamı dar olsa da, KDV indirimi duyurulmuş olacak. Bu indirim öncelikle çocuk ürünleri üzerinde yapılacak. Çocuk mamaları, sıvı şekerler, meyve suları, konserveler ve birtakım süt ürünlerinde KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e inmiş olacak” dedi.

/ İSTANBUL

18.03.2007


 

Çin’e mermer ihracatı artacak

Çin’in doğal taş talebini İtalya ve İspanya’dan Türkiye’ye kaydırması için Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Çin İnşaat Malzemecileri Birliği arasında yapılan görüşmelerde olumlu adım atıldığı belirtildi.

İki ülke arasında tabi taş ticaretini geliştirme amacıyla bir karma komisyon kurulmasına karar verilirken Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, “Geçen yıl 145 milyon dolarlık ihracat yaptığımız Çin’deki yüzde 6’lık payı 3 yılda yüzde 25’e çıkararak bu ülkeye 600 milyon dolarlık doğal taş ihracatı yapabileceğiz” dedi.

/ İZMİR

18.03.2007


 

Farklı fiyat uygulayan firmalardan ürün almayacağız

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üretici ve ithalatçı firmaların büyük mağazalara farklı, bakkallara farklı fiyat uygulaması yaptıklarını belirterek, ‘’haksız rekabete sebep olan firmaları açıklayıp, bunlardan ürün almayacağız’’ dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin 5 yılını doldurmak üzere olduğunu hatırlatan Palandöken, ancak halen bütün tarafların görüşü alınarak hükümet tarafından hazırlanan Büyük Mağazalar Yasasının çıkmadığını ifade etti.

Palandöken, ekonominin ‘’bel kemiği’’ olan küçük esnaf ve san'atkârların istediklerinin Avrupa Birliğinde uygulanan kriterler olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

18.03.2007


 

Petrol yasası yeniden düzenlenmeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ‘’petrol ve doğal gaz rezervi bakımından (ikinci Ortadoğu) sayılan, yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da çok zengin olduğu tahmin edilen Karadeniz, yeni Petrol Yasası ile elden çıkacak’’ dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye bazı maddelerini geri gönderdiği yasanın, denizlerde bulunacak ham petrolün üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarını düşürdüğünü, ayrıca su derinliğine bağlı olarak yüzde 30’a varan ek indirimler getirdiğini ifade etti.

‘’Karadeniz’deki petrol, doğal gaz ve metan hidrat varlığı, Türkiye’nin kaderini değiştirebilir. Ancak bu yasa ile yabancı bayraklı gemiler Karadeniz’de yelken açacak. Yasa çıkar çıkmaz uluslar arası petrol devleri (yelkenler fora) diyecek’’ yorumunu yapan Aygün, Petrol Yasası’nın yabancılara geniş imtiyazlar tanıdığını vurgulayarak, yasanın Türkiye’nin ulusal çıkarları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

/ ANKARA

18.03.2007


 

Hacı Sayid’e üç büyük ödü

5 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü münasebetiyle Tüm Tüketicileri Koruma Derneği tarafından Zeytinburnu Olivium’da düzenlenen ödül töreninde “Altın Marka” ve “Altın Adam” ödülünü alan Hacı Sayid, Tüketici Dergisi tarafından Çırağan Palace Kempinski Otel’de düzenlenen törende de “Tüketici Kalite Ödülü”ne lâyık görülerek sektöründe zirveye oturdu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

18.03.2007


 

Balık tükendi, balıkçılar göç etti

Konya’nın Beyşehir ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, geçimini gölden sağlayan bin kişiden bugün sadece yaklaşık 100 balıkçı kaldığını kaydeden Erdoğan, çoğunun başka iş yapma umuduyla ilçeden göç ettiğini belirtti.

Erdoğan, “İlçemizdeki 17 balık işleme fabrikası, işleyecek ürün bulamadığı için kapandı” dedi.

/ BEYŞEHİR

18.03.2007


 

40 milyon dolarlık yatırımlar ajanslardan yararlanacak

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajanslarının yatırımcılar adına yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, kalkınmada öncelikli yörelerde en az 300 kişi istihdam sağlayacak en az 40 milyon dolarlık yatırımlar ajans hizmetlerinden yararlanabilecek. İstanbul ve Kocaeli’de en az 1000 kişilik istihdam sağlayacak ve en az 100 milyon dolarlık yatırımlar, diğer illerde ise en az 500 kişilik istihdam sağlayacak ve en az 75 milyon dolarlık yatırımlar bu kapsamda sayılıyor.

Ayrıca tüm ilerde desteklenmesi uygun görülen yatırım projeleri de yine ajans hizmetlerinden yararlanabilecek.

/ ANKARA

18.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004