Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TOBB'dan cari açık,borç ve işsizlik uyarıları

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, cari açık, borç ve işsizlik konularında uyarılarda bulundu. “Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, dış borçlanmada ağır yük altına giren özel sektörün büyük bir riskle yüz yüze olduğunu söyledi. İşsizlik konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, halen Türkiye’de 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 2,5 milyon kişinin de iş aramaktan vazgeçtiğini anlattı.

‘’Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor’’ diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dış ticaret açığının her gün artarak devam ettiğini, buna karşın tedbir alınamadığını söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesinde ‘’Türkiye Ekonomisinde Durum, Riskler ve Fırsatlar’’ konulu bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, makro ekonomideki düzelme, 5 yıllık kesintisiz büyüme ve kamu maliyesindeki iyileşmenin olumlu gelişmeler olduğunu, dikkat edilmesi gereken konuların ise bütçe kalitesi, cari açık-dış borçlanma, azalmayan işsizlik ve değişen iş ortamı olduğunu kaydetti. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde bütçe kalitesinin çok önemli olduğunu, harcama yapılacaksa kaynağının önceden bulunması gerektiğini, kaynağı olmayan her harcamanın vergi ve borç olarak geri döneceğini anlattı.

“Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor’’ diyen Hisarcıklıoğlu, dış ticaret açığının her gün artarak devam ettiğini, buna karşın tedbir alınamadığını ifade etti. Cari açığın 31 milyar dolara ulaştığını, bunun da Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, cari açığın, finanse edildiği sürece krize sebebiyet vermediğini söyledi. Eskiye göre cari açığın finansman kalitesinin düzeldiğini de dile getiren Hisarcıklıoğlu, eskiden sıcak para ile finanse edilen cari açığın şimdi büyük bir kısmının doğrudan yabancı sermaye ile karşılandığını, finansman kalitesi olarak düzelme olduğunu, ancak yine de tedbir almak gerektiğini anlattı.

Borç stokuna bakıldığında özel sektörün 111 milyar dolar, kamunun ise 67 milyar dolar borcu olduğunun altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Kriz söz konusu olursa en ağır darbeyi yiyecek olan özel sektör. Türk özel sektörünün başkanı olarak kötüyü tahayyül etmek istemiyorum, bu sefer sadece bankacılık kesimi değil özel sektör de, firmalar da bu işten darbe yiyecek. Dünyada şirketler borçlanıyor ama sigortaları var’’ dedi.

BİRİNCİ PROBLEM İŞSİZLİK

Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, halen Türkiye’de 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 2,5 milyon kişinin de iş aramaktan vazgeçtiğini, her kapıdan eline kâğıt tutuşturulduğunu anlattı. “Türkiye’nin birinci meselesi işsizlik, ne Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ne de diğer meseleleri merak ediyorlar. Birinci sorun işsizlik’’ diyen Hisarcıklıoğlu, bu durumun sevk ve idare ediliyor olması gerektiğinin altını çizdi.

İşsizlik sorunu çözülmezse mikro reformları yapmanın mümkün olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye olarak çözmemiz gereken en acil mesele bu. Son bir yılda şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı suçlarda yüzde 60 artış var. Refaha kavuşmak istiyorsak bunu acil çözmemiz gerekiyor’’ diye konuştu. Ağır istihdam ve vergi yüküne işaret eden Hisarcıklıoğlu, asgari ücrette vergi yükünün yüzde 70 olduğunu söyledi. Bir iş ilânında, SSK, yemek ve yol vaatlerinde bulunulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu ülkede, çalışanı SSK’lı yapmak bonus olmuş. Kanuni mecburiyet, bonus hale gelmiş’’ dedi.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Yabancıların herhalde bildiği birşey var’’ yorumunu yaptı. Türk girişimcisinin ülkeyi lâyık olduğu yere getirebileceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Biz para pul istemiyoruz. Tek isteğimiz şu oynayacağımız sahayı yabancı rakiplerle aynı konuma getir. Bu olursa önümüzdeki dönemde Türkiye’yi lider ülke yaparız’’ dedi. Yabancı sermaye konusunda bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, buna karşı olmadıklarını, ancak her ülkenin bu konuda bir stratejisi olması gerektiğini söyledi.

/ KOCAELİ

20.03.2007


 

Coşkun: Gümrük Birliği rekabet gücümüzü arttırdı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Gümrük Birliğinin birçok zararı olmasına rağmen Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırdığını söyledi. Coşkun, “Geçtiğimiz yıl yapılan ihracatın yüzde 92’sini sanayi ürünleri oluşturuyor. Türk sanayi ürünleri artık dünya pazarında yer alıyor ve artık Türkiye teknoloji ihraç eder hale geldi” dedi.

Almanya’nın Başşehri Berlin’de Berlin-Avrupalı Türkler İnisiyatifi (BATI) tarafından Türkevi’nde “AB yolundaki Türk Sanayinin rekabet gücü ve Gümrük Birliği’nin Türk Sanayisine Etkileri” konulu bir konuşma yapan Coşkun, son yıllarda hızla artan ihracatta da Türk sanayicisinin büyük payı olduğunu söyledi. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi açıdan son yıllarda çok iyi bir çıkış yakaladığını dile getiren Coşkun oluşturulan istikrar ve güven ortamının da ciddi bir yabancı yatırımını da beraberinde getirdiğini söyledi. Coşkun dünyada çok hızlı bir değişim yaşandığına dikkat çekerek, “Dünya yeniden yapılanmakta ve bu da çılgın bir rekabeti beraberinde getirmektedir. Bu süreçte gümrük duvarları yıkılıyor ve ülkeler arasındaki ticaret engelleri ortadan kalkıyor, siyasî sınırılar da kalkıyor. Türkiye AB’ye üye olmadığı halde Gümrük Birliğine üye olan tek ülke. Bu durum AB’nin üyelerinin yapılarını korumaya yönelik bir yapılanma ve burada Türkiye AB’ye üye olmadığı için siyasi olarak bu belirlemelerde söz sahibi değil” dedi. Coşkun, Türkiye’nin gümrükler konusunda vergi koyma yetkisini AB’ye devretmiş olduğuna dikkat çekti. Bu konuda Türkiye’nin haksızlığa uğradığını ifade eden Coskun, “Biz şimdilik müzakere sürecinin selameti açısından bu konuyu gündeme getirmiyoruz. Ancak zamanı geldiğinde bunları da ele alacağız” diye konuştu.

Gümrük Birliğinin birçok olumsuz yönüne rağmen Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırdığına dikkat çeken Coşkun, “Geçtiğimiz yıl yapılan ihracatın yüzde 92’sini sanayi ürünleri oluşturuyor. Türk sanayi ürünleri artık dünya pazarında yer alıyor ve artık Türkiye teknoloji ihraç eder hale geldi” dedi.

/ BERLİN

20.03.2007


 

İnşaat sektörü 2007 için temkinli

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün 2007’de ne kadar büyüyeceği konusunda güvenilirliği yüksek bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını bildirdi.

Eren, 2007’de yapılacak seçimler ve dünya ekonomisine yönelik risklerin sayısının azımsanamayacak düzeyde olduğunu belirterek, mevcut verilerin, cari açığın en öncelikli gündem maddesi olacağını gösterdiğini söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere yatırımcı kamu kuruluşlarının müteahhitlere olan ve 2,5 milyar YTL’yi aşan borçlarının, 2006’dan 2007’ye aktarılan en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkati çeken Eren, söz konusu kuruluşların 2007 bütçe ödenekleriyle yeni yatırım bir yana, müteahhitlere ‘’veresiye’’ yaptırdıkları işlerin bedelini ödemelerinin dahi mümkün görünmediğini ifade etti. Eren inşaat sektörü ile ilgili olarak da, “İnşaat sektörünün 2007’de ne kadar büyüyeceği konusunda güvenilirliği yüksek bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Küçülme ile karşılaşılmaması hatta büyümenin yüzde 5’in altına inmemesi çok muhtemeldir” dedi.

/ BURSA

20.03.2007


 

Otoyollar özelleştirilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, otoyolların işletme hakkını özelleştirmeyi düşündüklerini, buradan elde edecekleri geliri ise yine yol yapım çalışmalarına aktaracaklarını bildirdi.

Bakan Özak, ‘’Türkiye’deki otoyollar ve köprüler paralı geçiş. İhale yoluyla 10-15 yıllığına bir vatandaşa veya şirkete vereceğiz, diyeceğiz ki (sen bize bunun parasını ver, al sen işlet). Dünyada böyle’’ dedi. Özelleştirme sürecinin ne zaman başlatılacağına ilişkin soru üzerine Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğünun bu konuda çalışma yürüttüğünü, takvim konusunun siyasi bir karar olduğunu ve bunu Başbakan’a sunacaklarını söyledi. Süreci hızlandırıp buradan gelir temin etmek istediklerini dile getiren Özak, kaynağın yine yol yapım çalışmalarına aktarılacağını belirtti.

/ ANKARA

20.03.2007


 

Jeotermal ile ısınmada büyük tasarruf

İzmir Jeotermal A.Ş.’nin Genel Müdürü Ali İçhedef, jeotermal enerjinin konutlarda kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Balçova, Onur ve Fevzi Çakmak mahallelerindeki 4.500 konutu içine alan Balçova Bölge 2. Etap Jeotermal Isıtma Sitesinin temelini attıklarını, inşaatın yıl sonunda tamamlanması ile 24 bin 500 konut eşdeğer sisteme ulaşacaklarını belirten İçhedef, şunları söyledi: ‘’24 bin 500 konut jeotermal ile ısıtıldığı zaman yıllık 13.7 milyon YTL ücret ödenecek. Aynı kapasite için doğal gazda yıllık ödeme 28 milyon YTL’dir. Jeotermal ile ısınmada doğal gaza göre 14.7 milyon YTL yıllık tasarruf yapılır. Fuel oil ile ısınmada ise yıllık 57.8 milyon YTL ödenmesi gerekir, yani 4.2 katı. Motorine göre ise 7.35 katı, 101 milyon YTL harcanması gerekir. Jeotermal ile ısınmada motorine göre 87.2 milyon YTL tasarruf söz konusudur. Bunun için jeotermal enerjinin yaygınlaştırılması gerekir. Kendi öz kaynağımız ve kimseye bağlı olmadan konutlarımızı ısıtabiliriz.’’

/ İZMİR

20.03.2007


 

Polonya’dan Türk yatırımcılara dâvet

Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki turizm ekipmanları (TUREX-ORGEF) fuarında açtıkları stantta, Türk yatırımcıları ülkelerine dâvet ediyor.

Polonya Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölüm Başkanı Zbigniew Kosek, Türk iş adamlarına Polonya’yı tanıtıp yatırım imkânlara konusunda bilgilendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Polonya ekonomisinin AB’ye girdikten sonra hızla geliştiğini kaydeden Kosek, ‘’Türk iş adamlarının yatırım yapması için ülkemizin ekonomisi ve yatırım imkânları hakkında bilgi veriyoruz. 2007 yılının ilk standını Marmaris’te açtık. Türkiye’deki uluslar arası fuarların hepsine katılıp iş adamlarıyla diyaloğumuzu artırmayı planlıyoruz’’ dedi.

/ MARMARİS

20.03.2007


 

Alış veriş merkezlerine beyanname standı

Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 ilde büyük alış veriş merkezlerinde beyanname kabul standları kurdu ve gezici ekipleri devreye soktu..

Gayrimenkul sermaye iradı gelirlerinin daha rahat beyan edilebilmesi için İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya’da beyanname standları ile mobil ekipler oluşturuldu. 26 Mart günü mesai saati bitimine kadar hizmet verecek olan stand ve mobil ekip görevlileri, hüviyetini ibraz eden ve TC kimlik numarasını bildiren mükelleflerin kira beyannamelerini kabul edecek.

/ ANKARA

20.03.2007


 

Karaparada uygulama yetersiz

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı (OECD) Mali Eylem Görev Grubunun genel ülke denetimi sonrası hazırladığı raporda, Türkiye’nin karapara ile mücadelede hala bazı eksiklikleri olmakla birlikte mevzuat alanında mesafe katettiği, ancak uygulamada istenen gelişmenin sağlanamadığı bildirildi.

Raporda, “Karapara aklama suçuyla mücadelede adlî mekanizma iyi işlemiyor. Türkiye’de karapara aklama suçu sebebiyle mahkemelere intikal eden çok sayıda dosya bulunmasına karşılık, tek bir mahkûmiyet olayı yok. Uygulama yönü zayıf. İşlemlerde kimlik tesbiti var ama teyit yok. Aklama suçunun tanım yetersiz. Terörün finansmanı konusunda da ek düzenlemeler gerekiyor” gibi tesbitlerde bulunuldu.

/ ANKARA

20.03.2007


 

Piliç etine yaz zammı

Piliç eti fiyatlarına zam yapıldı. Piliç etinin kilosu 4 YTL’yi aştı.

Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden Banvit 3.80 YTL’den sattığı piliç etini 4.30 YTL’ye, Keskinoğlu Tavukçuluk 4.05 YTL’den sattığı piliç etini 4.52 YTL’ye, Gülcanlar Piliç 3.19 YTL’den sattığı piliç etini 4.28 YTL’ye, Şeker Piliç ise 3.92 YTL’den sattığı piliç etini 4.25 YTL’ye çıkarttı.

Piliç pirzolanın kilosu 5.60 YTL’den 6.20 YTL’ye, göğüs fletonun kilosu 6.5 YTL’den 7.3 YTL’ye yükseldi. Mangalcıların tercihi olan ve kış aylarında fiyatı en düşük ürün olan kanadın kilosu da 5.6 YTL’den 8.10 YTL’ye kadar çıktı.

/ KAYSERİ

20.03.2007


 

Çadırlarda milyon dolarlık yat

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneğinin sürdürüldüğü Bartın’ın Kurucaşile ilçesindeki ustalar, siparişini aldıkları lüks yatları kurdukları çadırlarda yapıyorlar.

Kurucaşile’de, gemi yapımı babadan oğula miras kalarak devam ediyor. Özellikle Tekkeönü ve Kapısuyu köylerinde kurulu yaklaşık 40 atölyede, piyasaya göre ucuz ve kaliteli yapıldığı bildirilen çeşitli tür ve uzunluklardaki yatlar ve tekneler, yurt içi ve yurt dışına pazarlanıyor.

/ KURUCAŞİLE

20.03.2007


 

İstanbul en zengin 34. şehir

Uluslar arası danışmanlık şirketi Price WaterHouse Coopers, dünyaya yön veren en büyük ekonomiye sahip 100 şehri belirledi. Tokyo’nun birinci, New York’unsa ikinci olduğu listede İstanbul 133 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla ile 34., Ankara ise 42 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla ile 94. sırada yer aldı.

Price WaterHouse Coopers’ın hazırladığı Mart 2007 tarihli rapora göre, Japonya’nın başşehri Tokyo, 2005 yılı rakamlarıyla 1 trilyon 191 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılayla dünyanın en büyük ekonomisine sahip şehir oldu. PWC’nin raporu’na göre Tokyo dünyanın en büyük ekonomili şehri.

ABD’nin en büyük şehri New York 1 trilyon 133 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla ile ikinci olurken, onu 639 milyar dolarla ABD şehirleri Los Angeles, 460 milyar dolarla Chicago, 460 milyar dolarla Fransa’nın başşehri Paris, 452 milyar dolarla İngiltere’nin başşehri Londra izledi.

/ İSTANBUL

20.03.2007


 

ORKA, İlkbahar-Yaz koleksiyonlarını sundu

Dünya markası olan Damat, Tween, ADV’yi bünyesinde barındıran ORKA GROUP, 2007 İlkbahar - Yaz koleksiyonlarını sundu. Bu sezon favori renkleri lacivert ve beyaz olan Damat, seçkin klasik giyimden vazgeçmeyen erkekler için özel üretilmiş kumaşlar ve daralan kupları ile daha ‘fit’ bir görünüm sunuyor.

Tween ise 70’li yılların İngiliz formunu Selçuklu kültürünün detayları ile birleştiriyor. Dar paça pantolonlar, fit formlu ceketler koleksiyonun ana parçalarını oluşturuyor. ADV de erkeğin her an e her yerde rahatlıkla kullanabileceği, fonksiyonel kumaşlardan üretilmiş, multi-fonksiyonel tasarımlardan oluşuyor.

20.03.2007


 

Gümrüklerde kaçak mala geçit yok

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerince, toplam 35 olayda 5,5 milyon YTL değerinde ticarî eşya kaçakçılığı olayı ortaya çıkarıldı.

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, 10-16 Mart tarihleri arasında, aralarında puro, pipo, tütün, vitamin, bitkisel yağ, glikoz şurubu, içki, sigara, işlenmiş hayvan bağırsağı, uyarıcı hap, ilâç, motorin, oyuncak ve cep telefonunun bulunduğu 5 milyon 492 bin 134 YTL’lik kaçak ticarî eşya yakalandı.

/ ANKARA

20.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004