Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

8 milyar dolarlık israf

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, yılda 110 milyar kilowatsaat elektrik üretebilecek ekonomik değeri 8 milyar dolar olan suyun boşa aktığını söyledi.

Bugüne kadar, bütün cumhuriyet dönemi boyunca, devlet eliyle kurulabilen su santrallerinin üretebildiği enerji toplamının yılda 40 milyar kilowattsaat olduğunu belirten Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek, “Şu anda her yıl 110 milyar kilowatsaat elektrik üretebilecek su boşa akmaktadır. Bunun ekonomik değeri ise yılda yaklaşık 8 milyar dolar olarak hesaplanabilir. Ve bu potansiyeli zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırmak mümkündür. Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler gözönüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünmekteyiz” dedi. Suda olduğu gibi Türkiye’nin rüzgar enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğuna işaret eden Şimşek, yapılan çalışmalarda ve rüzgâr ölçümlerinde yılda 40 milyar kilowattsaat elektrik enerjisinin rüzgâr santrallerinden elde edilebileceğinin hesaplandığını ifade etti. Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin su kaynaklarından 150 milyar kilowattsaat elektrik üretmesinin mümkün olduğunu hatırlatan Şimşek, “Şu anda Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 milyar kilowattsaat olduğu göz önüne alındığında su potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır” diye konuştu. Dünya hızla su kıtlığına giderken Türkiye’de suların boşa akmasına yüreklerinin dayanmadığını belirten Şimşek, su potansiyelini enerjinin dışında tarım noktasında da yeterince değerlendirilmediğini kaydetti.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Türk işçilerin birinci adresi ‘Rusya’

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, geçen yıl kurum aracılığıyla yurt dışına 81 bin 379 işçi gönderildi. Bu işçilerin 24 bin 142’sinin adresi Rusya oldu.

Sovyetler Birliği’nin çözülmesi, Irak ve Afganistan gibi ülkelerdeki savaşların ardından başlatılan yapılandırma çalışmaları gibi sebeblerle Türk girişimciler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Ukrayna, Irak ve Afganistan gibi ülkelerde çeşitli işler gerçekleştirirken, Türk işçileri de son yıllarda yurtdışında çoğunlukla bu ülkelere gitti.

İŞKUR verilerine göre, 2005’te toplam 60 bin 355 işçi yurt dışına gönderilirken, geçen yıl bu sayı yüzde 34.83 artarak, 81 bin 309’u erkek, 70’i kadın olmak üzere toplam 81 bin 379’a ulaştı. Rusya, 2005’teki gibi, geçen yıl da kurum aracılığıyla en fazla işçi gönderilen ülke oldu. Rusya’ya, 2005’te 19 bin 540 işçi gönderilirken, geçen yıl bu sayı yüzde 23.55 artarak, 24 bin 142’ye yükseldi. Rusya’yı, 19 bin 841 işçiyle Suudi Arabistan ve 8 bin 627 işçiyle de Kazakistan izledi.

/ ANKARA

21.03.2007


 

KOBİ’lere AB desteği

AB Komisyonu, Türkiye’de KOBİ desteklemek için 8 ilde daha Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) kuracak.

KOBİ’lerin rekabet seviyelerinin artırılması ve dünya piyasalarına açılması amacıyla AB Komisyonu ile TOBB tarafından finanse edilerek 2002 yılında Gaziantep, İzmir ve Kocaeli illerinde kurulan ABİGEM’lerin büyük başarısı üzerine, yenilerinin kurulması kararlaştırıldı. Binlerce KOBİ’yi ihracatla tanıştıran, AB hibe fonları almasında aracılık eden ABİGEM’ler, Gaziantep, İzmir ve Kocaeli bölgesinde kalkınmaya da 55 milyon avroluk katkı sağladı.

Bu başarı üzerine Afyon, Kayseri, Konya, Eskişehir, Malatya, Çorum, Erzurum ve Denizli’de yenilerini kurma kararı alan AB Komisyonu, bu yıl faaliyete geçecek ABİGEM’ler için 25 milyon avro bütçe ayırdı.

DOĞU KARADENİZ KOBİ’LERİNE HİBE

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerindeki KOBİ’ler ile mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşlarına hibe imkânı geliyor. AB destekli TR 90 Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında 24 milyon avro hibe verilecek. Söz konusu rakamın 18 milyon avrosunun AB tarafından, geri kalan bölümün ise Türkiye tarafından finansmanı öngörülüyor. KOBİ’ler, turizm ve çevre ile yerel kalkınma başlıkları altında 100 avroya kadar kullandırılması planlanan hibelere ilişkin Programın, 1 ay içinde başlatılması öngörülüyor.

/ GAZİANTEP/ANKARA

21.03.2007


 

Ticarî şirket kapanışlarında artış

Türkiye’de bu yılın Şubat ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, 2006 yılının aynı ayına göre yüzde 2 artarken, kapananlar ise yüzde 35 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘’Kurulan-Kapanan Şirketler Şubat 2007’’ verilerini açıkladı. Verilere göre, Şubatta kurulan şirket ve kooperatif sayısı 4 bin 652 oldu. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 4 bin 559 idi. Şubatta kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 artarak 841’den 1135’e yükseldi.

Kurulan ticaret ünvanlı iş yerleri sayısı ise 2006’nın Şubat ayına göre yüzde 8,4 azaldı. Bu yıl Şubat’ta, geçen yılın aynı ayına göre kurulan ticaret ünvanlı iş yeri sayısı 4 bin 842’den 4 bin 437’ye indi. Kapanan ticaret ünvanlı iş yerleri sayısı ise 2006’nın aynı ayına göre yüzde 62,1 artarak 1607’den 2 bin 605’e yükseldi.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Sosyal güvenlik seçimden sonraya

Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, Hükümet’in, sosyal güvenlik reformunu, seçimlerden sonraya bırakma eğiliminde olduğu yorumunda bulundu. Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, IMF ile yapılan görüşmelerin de odağını oluşturan Sosyal Güvenlik Reformunun, seçimlerden sonraya bırakılabileceği vurgulandı.

Analizde, IMF’nin, 6. Gözden Geçirme çalışmalarını tamamlayarak bu hafta içinde Türkiye’den ayrılmasının beklendiği belirtilirken, görüşmelerde, IMF’nin elektrik fiyatlarına zam yapılmasının gerekliliği üzerinde durduğu ifade edildi. IMF heyetinin, sağlık harcamalarında tasarruf artırıcı tedbirler almasını teklif ederken, turizm sektörüne yapılacak KDV indiriminine de karşı olduğu kaydedildi. Analizde, IMF’nin Sosyal Güvenlik Reformu’nun daha da ertelenmesine karşı olduğu da vurgulandı.

/ LONDRA

21.03.2007


 

Yapı-Yol üyeleri iş yavaşlatacak

Yapı-Yol Sen üyeleri, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın, ‘’özelleştirmeyi düşündüklerini’’ bildirdiği otoyol ve köprülerde 12 Nisanda iş yavaşlatacak.

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Özak’ın, ‘’otoyol ve köprüleri özelleştirmeyi düşündükleri’’ yolundaki açıklamalarının basında yer aldığını belirtti. ‘’Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesindeki amacın elde edilen gelirin birilerine aktarılması olduğunu’’ öne süren Tekin, açıklamasında, ‘’Bu konuda kamuoyunu aydınlatmayı sürdüreceğiz. 70 milyon vatandaşın malı olan değerlerin birilerine ikram edilmesine karşı dava açacağız’’ ifadelerine yer verdi. Tekin, özelleştirmeyle çalışanların da mağdur edileceğini savunarak, işletme hakkının devrine hem yargı yoluyla hem de eylemlerle karşılık vereceklerini, bu kapsamda 12 Nisanda otoyol ve köprülerde iş yavaşlatacaklarını bildirdi.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Ülker’den Karaman’a süt fabrikası

Ülker Grubunun süt ve süt ürünlerinde faaliyet gösteren şirketi Ak Gıda, Karaman’a 20 milyon dolarlık yatırımla günlük 500 ton süt işleme kapasiteli fabrika kuruyor.

Ülker İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül, Ak Gıda’nın Ülker Grubunun süt ve süt ürünlerinde faaliyet gösteren şirketi olduğunu, şu anda şirketin günlük 1600 ton süt üretimi ile Türkiye’de kapasite lideri olduğunu ifade etti.

15 marka ve 500 çeşit ürünle çok geniş bir üretim yelpazesine sahip olan Ak Gıda’nın Sakarya Pamukova’da bulunan fabrikası dışında ikinci fabrikasının Karaman’da kurulacağını ifade eden Yurdagül, şöyle dedi: ‘’Karaman Süt Fabrikasının temeli, Eylül 2006’da atıldı. 90 bin metre karelik alan üzerinde kurulacak fabrikanın günlük süt üretim kapasitesi 500 ton olacak. 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikada Karaman merkez olmak üzere Konya, Kayseri ve Adana’ya kadar uzanan geniş bir bölgeden süt alınması planlanıyor. Pamukova fabrikası ile birlikte Ak Gıda’nın günlük kapasitesi 2 bin 100 tona çıkacak.’’

Bu fabrikada peynir, yoğurt, ayran, UHT süt ve süt tozu üretileceğini dile getiren Yurdagül, “Karaman fabrikası yaz aylarında üretime geçecek ve sektördeki liderliğimiz sürecek’’ diye konuştu.

/ KARAMAN

21.03.2007


 

Kurşunsuz benzin 3 kuruş ucuzladı

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketinin (TÜPRAŞ) rafineri çıkış fiyatında yaptığı ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı litrede 2-3 YKr indirildi.

Yeni ayarlama ile Ankara ve İzmir’de OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,81 YTL, İstanbul’da ise 2,82 YTL oldu.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Zeytincilerden ‘TIR’lı tanıtım

Zeytin ve zeytinyağı üretici ve tüketicilerini internet üzerinde bir araya getirerek dernekleşen Zeytindostu Derneği, zeytinyağı tüketimini artırmak için TIR’la tanıtım kampanyası düzenleyecek.

“Anadolu’nun Bereketi Anadolu Yollarında’’ isimli projeyle bir TIR içine yüklenen çeşitli yörelerden zeytin, zeytinyağı, sabun, zeytin çayı, zeytin reçeli gibi ürünler, Anadolu şehirlerinde tanıtılacak. Uğranılan şehirlerde zeytin ve zeytinyağı ürünlerinden oluşan paketler, belirlenen ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

/ İZMİR

21.03.2007


 

İhale TOKİ’ye kaldı

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), Esenboğa Havaalanı yolu güzergâhını “prestijli’’ hale getirmek için hazırlanan Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında açtığı, kat karşılığı konut yapımına ilişkin 4 ihaleye de müteahhitler teklif vermedi.

TOKİ’nin, parasını kendisinin ödeyerek yaptıracağı konutların ihalesine ise sadece bir müteahhit katıldı. Bunun üzerine TOKİ, hak sahiplerinin mağdur olmaması için, yaklaşık 2 bin konutu kendisi yapmaya karar verdi.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Kocaeli’de ikinci istihdam fuarı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçen yıl büyük ilgi gören insan kaynakları ve istihdam fuarının bu yıl ikincisini düzenleyecek.

10-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Fuar ile üniversite öğrencilerinin ve mesleki eğitim almış işgücünün, işgücü piyasası ile buluşturulması, endüstri kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün karşılanması hedefleniyor.

Yeni Asya / KOCAELİ

21.03.2007


 

Onur Air’dan yaz tarifesi

Onur Air, 2007 yaz tarifesi ile 25 Mart günü seferlerine başlıyor. Yaz tarifesinde tatil bölgelerine olan seferlerine ağırlık verecek olan Onur Air, ilk uçuşunu 12 Nisan’da İstanbul-Dalaman uçuşuyla gerçekleştirecek.

Onur Air’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaz tarifesi kapsamında Adana, Antalya, Bodrum, Dalaman, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Mardin, Samsun ve Trabzon olmak üzere iç hatlarda toplam 14 noktaya sefer düzenlenecek. Ayrıca Onur Air’in her gün düzenlediği Antalya seferleri üçten dörde, Bodrum seferleri birden üçe ve İzmir seferleri de üçten dörde çıkarılıyor. Yeni sezonda Diyarbakır seferlerini ikiden üçe, Malatya seferlerini birden ikiye, Samsun seferlerini birden ikiye ve Trabzon seferlerini ikiden üçe çıkaracak olan Onur Air, böylece yaz sezonu süresince sadece iç hatlarda her gün 64 sefer düzenleyecek.

/ ANKARA

21.03.2007


 

Pasifik’e işadamları köprüsü

Tekirdağ Aktif Sanayici İşadamları Derneği (TASİAD) Başkanı Ebubekir Şimşek, “TUSKON, Afrika ve Avrasya Bölgesi’nden sonra dikkatini şimdi Asya Kaplanlarına, yani Pasifik ülkelerine yöneltiyor’’ dedi.

Şimşek, 7-8 Nisan 2007 tarihlerinde İstanbul’da Cevahir Kongre Merkezinde, ‘’Türkiye - Pasifik Dış Ticaret Köprüsü’’ programına Tekirdağ’lı işadamlarının da katılacaklarını söyledi. Görüşmelerde yatırım potansiyelleri konusunda değerlendirme imkânı bulunacaklarını bildiren Şimşek, programa, Avustralya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Güney Kore, Japonya, Singapur Brunei, Tayland, Laos, Kamboçya, Malezya, Endonezya, Burma, Vietnam’dan işadamlarının katılacağını kaydetti.

Türkiye’nin bugün bu ülkelere 1 milyar dolar civarında bir ihracatı olduğunu ve 11 milyar dolara ulaşabilecek bir ithalatın söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, program çerçevesinde özellikle ikili iş görüşmelerinin yapılacağını, yeni ticari açılımların geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

/ TEKİRDAĞ

21.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004