Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Erdoğan: Avrupalılık bir idealdir

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi inanışlarıyla askerî ve siyasî boyutlarıyla birden çok Avrupa tanımı yapılabileceğini ifade ederek, ‘’Ama bana sorarsanız, ben Avrupalı olmayı ideallerden yola çıkarak tarif etmek isterim. Bana göre Avrupalı olmak, insanlığa yeni ufuklar açmak, dünyaya, hayata, barışa katkı sağlayacak yeni fikirler üretmek demek olmalıdır’’ dedi.

Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkez Gençlik Kollarınca The Marmara Oteli’nde düzenlenen ‘’Avrupa’nın Gençleri İstanbul’da Buluşuyor’’ toplantısında yaptığı konuşmada, çağımızda Avrupa’nın dünyada önemli bir yeri olduğuna söyledi.

Farklı kültür ve medeniyetlerin buluştuğu, birbirini zenginleştirdiği bir zemin olarak görülen Avrupa’ya büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Erdoğan, burada insanlığın geri kalanına karşı özellikle gençlerin duyması gereken sorumluluklar bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, ‘’Zira büyük romancı Dostoyevski’nin dediği gibi, her insan her şey karşısında gerçeklerden sorumludur. Sorumluluk duygusuyla dünyanın aklı, vicdanı olmalısınız’’ diye konuştu.

Erdoğan, farklı dillerden, dinlerden ve kültürlerden olmalarına karşın herkesin aynı zamanda çok önemli asgari müştereklere sahip olduğunu belirterek, asgari müştereğin de ‘’Avrupalılık’’ olduğunu ifade etti. Stratejik özellikleri, güç dengeleri, ülkeler arası menfaat ilişkileri ve ekonomik ortaklıklarıyla farklı Avrupalı tanımları yapıldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

‘’Tarihi inanışlarıyla askeri ve siyasi boyutlarıyla birden çok Avrupa tanımı yapılabilir. Ama bana sorarsanız, ben Avrupalı olmayı ideallerden yola çıkarak tarif etmek isterim. Bana göre Avrupalı olmak, insanlığa yeni ufuklar açmak, dünyaya, hayata, barışa katkı sağlayacak yeni fikirler üretmek demek olmalıdır. Benim inandığım, inanmak istediğim, inanmakta ısrar ettiğim ve ülkem adına umut ettiğim Avrupalılık, bir coğrafyaya ait olmaktan ziyade bir idealdir.’’

“TÜRKİYE, İKİ KIT'ANIN ÜLKESİ’’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB çalışmalarına bakıldığında, Avrupa kıt'asından olmayan ülkelerin de birliğe kabul edildiğine dikkat çekerek, ilk önce coğrafi bir birlikten bahsedildiğini söyledi. Türkiye’nin ilk başta coğrafi sebeplerle dışlandığını anlatan Erdoğan, ‘’Halbuki Türkiye, bir kıt'anın değil, iki kıt'anın ülkesidir. Hem Avrupa, hem Asya’nın... Şu anda sizler Avrupa’dasınız. Buradan Boğaz’ın öbür yakasına baktığınız zaman Asya’yı seyrediyorsunuz. Türkiye’nin bu özellikleri var, ama bu tutmadı. Yeni bir tanım getirmek durumunda kaldılar’’ dedi.

Erdoğan, bu yeni tanımda acı olan tarafın, ‘’AB temellerinin Hristiyanlığa dayandırılmak istenmesi olduğunu’’ dile getirerek, ‘’AB anayasasına, Avrupa’nın kökeninin Hristiyanlık olduğunu koymak gibi bir yanlışın içine düştüler. Çok ciddî tartışmalarımız oldu. Halbuki Avrupa kıt'asının içinde üye ülkeleri içinde Hristiyanlar olduğu gibi Müslümanlar, Museviler, dinsizler de var vesaire vesaire... O zaman böyle bir AB’yi Hristiyan kulübü olarak görmek yanlıştır dendi’’ diye konuştu.

“MEDENİYETLER ARASI

İTTİFAKI SAVUNUYORUZ’’

Başbakan Erdoğan, sonuçta Avrupa anayasasına bu ifadenin girmediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

‘’Çünkü bu büyük bir yanlış olacaktı. Çünkü bununla dinler arası tarihte yaşanan savaşlar, adeta bir tohum ekme olabilirdi. Nitekim şu anda medeniyetler arası çatışmayı savunanlar var. Ama biz buna karşı medeniyetler arası ittifakı savunuyoruz. Onun için de İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın riyasetinde eş başkanlar olarak Zapatero ile medeniyetler ittifakının başını çekmeye başladık ve bunu AB üyesi ülkelere yaydığımız gibi dünyanın diğer ülkelerine de yaymaya başladık. Şu anda çalışmalar bitti. Sonuç bildirgeleri deklare edildi. Şimdi sekreterya kurma çalışmaları BM himayesinde devam ediyor. Bunlar da tamamlandığında artık bunu BM Genel Sekreterliği yürütmeye devam edecek. Bizler de elimizden gelen desteği vermeyi sürdüreceğiz.’’

/ İSTANBUL

24.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Avrupalılık bir idealdir

  KALPLERE YASAKÇI KONMALI

  Barroso: Avrupa’ya sınır çizilmemeli

  Arınç: Türkiye’yi alan AB kazanır

  50 yıl sonra Avrupa'da İslâm hakim din olacak

  Guardian: “ABD, Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahalesini önlemeye çalışıyor

  Has’ın vefatı hemşehrilerini üzdü

  Bekâroğlu: Hakkı savunmak erdemdir

  Bardakoğlu: Din anlaşılırsa rahmet vesilesi olur

  Diyanet: Cenazede alkış olmaz

  Kırşehir’de nurlu buluşma

  Yargıya üye seçimi mahkemelik

  Altınbaş dâvâsında 4 sanığa 8 yıl 10 ay

  İstanbul, “Yaş Dostu Şehir” olma yolunda

  Mayın temizleme çalışmaları gelecek ay başlayacak

  Vakit’e para cezası

  Afgan uçağı pistten çıktı

  Google’den “Diyarbakır” açıklaması

  1 milyar insan suya hasret

  Rektör atamaları Resmî Gazete’de

  Yeşilay’dan, ‘I. Uluslararası Bağımlılık Kongresi’

  TSK, Kabil Bölge Komutanlığını devralıyor

  Sürmene’ye 10 yılın eğitim yatırımı

  Beckett Türkiye'ye gelecek

  Yağışlar sürecek

  Üstün yetenekli çocuklara erken eğitim


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004