Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kütüphanesever ilçe

Bartın’ın, merkezinde yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Ulus ilçesinde, yeni binasına kavuşan halk kütüphanesinden yılda ortalama 13 bin kişi yararlanıyor.

1998’de belediye binasında faaliyete geçen Ulus Halk Kütüphanesi, yöneticilerin başarılı çalışmasıyla bölgedeki vatandaşların yoğun ilgisini çekerek Kültür ve Turizm Bakanlığının 100 bin nüfuslu ilçelere uyguladığı projeden yararlanıp 2004’te yeni binasına taşındı.

İlçe merkezinde yaklaşık 1400 metrekare alanda yapılarak açılan kütüphane, çocuk, gençlik ve yetişkin bölümleri, çok amaçlı salonu ile internet merkezi sayesinde ailelerin ve çocuklarının vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiği sosyal merkez oldu.

İl halk kütüphanelerinde bile bulunmadığı bildirilen otomasyon sistemiyle okuyuculara internet üzerinden bilgi akışının yanı sıra katalog tarama imkânı sağlanan kütüphaneden 2000’de 10 bin 846, 2001’de 14 bin 305, 2002’de 13 bin 500, 2003’de 15 bin 183, 2004’de 13 bin 48, 2005’de 14 bin 54, 2006’da 14 bin 538 ve bu yılın ikibuçuk ayında ise 2 bin 500 civarında kişi yararlandı.

İnternet sitesi de bulunun tek ilçe halk kütüphanesi konumundaki kütüphanede, 9 bin civarındaki kitabın yanı sıra kadınlara ve genç kızlara özgü güncel dergiler, 10 bilgisayardan oluşan internet salonu ve küçük çocuklar için oyun alanları da sunuluyor.

AİLELER ÇOCUKLARINI İZLEYEBİLİYOR

Kütüphaneye üye olan aileler, özel şifreleriyle internet ortamındaki canlı yayın sayesinde çocuklarını görebiliyor.

Kütüphane Müdürü Nuran Akman, Halk Kütüphanelerinin dört duvar arasında varlığını sürdürürken, teknolojik hizmet araçlarını kullanılır hale getirmeleri gerektiğini söyledi.

Ailelerin kütüphanelerine çocuklarını güven içinde gönderebildiklerini anlatan Akman, şunları kaydetti:

‘’Kameralı sistemimiz sayesinde öğrencilerimiz salonlarımızda vakit geçirirken, aileleri de evlerinde internet üzerinden onları izleyebiliyorlar. Bu halk kütüphaneleri içinde tek bizde olan uygulamadır. İç donanımı zevkli döşenmiş binamızdaki çalışmalarımızı da aileler görebilmekte. Bu da onlarda güven duygusu oluşturmaktadır. Klasik kütüphanecilik kavramı günümüzde artık değişmiştir. İnsanların kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için herkese önemli misyonlar düşmektedir.’’

BİLGİLİN EFENDİLERİ

Akman, kütüphanecilerin ‘’bilginin efendileri’’ olarak adlandırıldığı ve bu misyonu devam ettirmeleri gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

‘’Günümüzde evlerinde internet olmayan öğrencilerimiz bazı kafelerde bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Ancak, ne yazık ki doğru kaynaklardan faylanamıyorlar. Kütüphanelerdeki internet merkezleri ise uzman görevli nezaretinde doğru bilgiye erişimde kolaylık sağlamaktadır. Bunlar ailelere anlatıldığı takdirde kütüphaneler artan ilgiyle varlığını sürdüreceklerdir. Verilen hizmet ne kadar kaliteli olursa vatandaş da vicdanen kütüphaneden faydalanmayı borç bilecektir. Güncel eserleri kazandırdığımız kütüphanemizde farklı teşhir yöntemleri de uygulayarak, vatandaşlara kolaylık sağlıyoruz.’’

27.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Has Oda’da restorasyon

  Çanakkale yadigârı hançerleri, gerçek sahiplerine teslim etti

  Kütüphanesever ilçe

  43. Kütüphane Haftası programı

  Türk kültürü müze-sokakta yaşayacak

  Dinozorlar için sponsor aranıyor

  Mesnevî hikâyeleri çizgi roman oldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004