Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yolsuzluk hâlâ bitmedi

İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası için Marmara Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen tarafından hazırlanan “Yolsuzluk Ekonomisi-Kamusal Bir Kötülük Olarak Yolsuzluğun Ekonomik Analizi” başlıklı raporda, yolsuzluklardan etkilenme seviyesi 5 üzerinden değerlendirildiğinde, Türkiye’de kurumlar ve sektörlerde yolsuzluğun endişe verici boyutlara ulaştığı, siyasî partiler ve gümrüklerde bu değerin 4,1 seviyesinde olduğu belirtildi.

Türkiye’nin yolsuzluğu azaltarak her yıl kamu gelirini 10,2 milyar YTL’nin üzerinde arttırabileceği bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) için Marmara Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen tarafından hazırlanan ‘’Yolsuzluk Ekonomisi-Kamusal Bir Kötülük Olarak Yolsuzluğun Ekonomik Analizi’’ başlıklı raporda, yolsuzluk düzeyinin tekel gücüne ve takdir yetkisine sahip olmakla arttığı, hesap verebilirlikle azaldığı vurgulandı.

Yolsuzluk düzeyinin ölçülmesinde Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Uluslararası İş Dünyası Örgütü verilerinden yararlanılan raporda, elde edilen sonuçlara göre; Türkiye’de yolsuzluk düzeyinin artması hem genel bütçe gelirleri hem de vergi gelirleri üzerinde azaltıcı etki meydana getiriyor. Yolsuzluklardaki 1 puanlık artışın kamu gelirlerinde de yüzde 1’lik bir azalmaya yol açtığı ifade edilen raporda, Türkiye’nin yolsuzluk endeksini Danimarka düzeyine (0,5) çekebilmesi durumunda kamu gelirinde yaklaşık yüzde 6’lık bir artışın mümkün olabileceği kaydedildi. Raporda, ‘’Bu saptamaya göre, 2006’da 171 milyar YTL’nin üzerinde bütçe geliri olan Türkiye, yolsuzluğu azaltarak her yıl kamu gelirini 10,2 milyar YTL’nin üzerinde arttırabilir’’ denildi.

YOLSUZLUKTAN EN ÇOK

SİYASİ PARTİLER ETKİLENİYOR

Raporda, ‘’1 yolsuzlukluklardan etkilenme olmadığı durum, 5 bütünüyle etkilenmeyi ifade ediyor. Buna göre Türkiye’de kurumlar ve sektörlerde yolsuzluk endişe verici boyutlara ulaştı. Siyasi partiler ve gümrüklerde 4,1 düzeyinde. 2004 ile karşılaştırıldığında sağlık hizmetleri, kamusal kolaylıklar ve orduda yolsuzluk algılama düzeyinde çarpıcı bir artış kaydedilirken özel sektör, medya ve tapu, lisans hizmetlerinde azalma görüldü’’ denildi.

Raporda, Türkiye’de yolsuzlukların siyasal yaşam ve iş hayatı üzerine etkisinin dünya ortalamasının üzerinde, 3,3 düzeyinde olduğu belirtildi. Aynı durum yolsuzlukların kişisel ve aile hayatı üzerindeki etkisinde daha belirgin gerçekleşti. Bu alanda dünya ortalaması 2,2 iken Türkiye’de 2005 yılında 3,1 düzeyinde oldu’’ görüşü aktarıldı.

/ İSTANBUL

28.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yolsuzluk hâlâ bitmedi

  Merkez’den harcama uyarısı

  Ticaret engellerini kaldıralım

  Tüzmen: 12 aylık ihracat 90 milyar doları aştı

  Promosyonu memur da alabilir

  Ayda 50 YTL’ye ev

  Habur canlılığını yitirmeye başladı

  Hava, üreticiyi tedirgin ediyor

  Çakıl taşı bile ihrac ediyoruz

  Güneydoğu’dan Irak’a ihracat azaldı

  6 üründe dünya birincisiyiz

  Biytaş’ın hedefi ulusal marka olmak

  Kuveyt Türk, altın satışına başladı

  Telsim tarih oluyor

  Albaraka’ya bir ödül de Bank of New York’tan


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004