Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Küresel ısınma ‘geliyorum’ diyor

Küresel ısınmanın, Türkiye’yi yakın yıllarda ciddî oranda bitki ve hayvan türünün yok olması, gelecek 50 yılda ise çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı bildirildi. Şehirleşme, yanlış arazi kullanımı ve doğal habitatlar üzerindeki baskıların, son 20 yıl içinde 13 bitki türünü tamamen yok ettiği, baskıların devam etmesi durumunda ise önümüzdeki 10 yıl içinde bin 500’e yakın bitki türünün tehdit altına gireceği kaydedildi.

Hayvan türlerinin de aynı tehlike ile karşı karşıya bulunduğu, Anadolu parsı, çizgili sırtlan ve Akdeniz fokunun yok olma tehlikesi bulunan türlerden bazıları olduğu bildirildi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, tabiatta her canlının hayat zincirinin bir halkası olduğunu kaydetti. Kurt, ‘’Türlerin ve genetik çeşitliliklerin yok edilmesi, doğanın kısır ve kırılgan bir yapıya bürünmesi, insan dahil diğer canlı türlerinin yaşamlarının tehlikeye girmesi anlamına geliyor’’ dedi. Kurt, ‘’Dünya nüfusunun katlanacağını hepimiz biliyoruz. Bunu durdurmanın ilk ve en etkin yolu, nüfus artışını kontrol altına almak olmalı. Asıl olan, sürdürülebilir kalkınma yerine, sürdürülebilir yaşam ilkesidir’’ dedi.

Her ülkenin ekonomik, kültürel ve biyolojik olmak üzere üç tür zenginliği olduğunu ifade eden Kurt, ‘’Biyolojik zenginlik açısından dünyanın en önemli bölgesinde bulunuyoruz. Ancak biz bu zenginliğimizin farkında değiliz’’ diye konuştu.

CANLILAR ISINMAYA

AYAK UYDURAMAZ

Kurt, hayat kuşaklarının kaymasının, canlı türlerini zora sokacağını, bunun sonucunda meydana gelecek değişikliklere, birçok canlı türünün ayak uyduramayacağını ve yok olacağını söyledi. Kurt, şunları kaydetti: ‘’Zira canlılar için elli, yüz yıllık periyotlar çok kısadır. Canlılar ancak yüzbinlerle, milyonlarla ifade edilen süreçlerdeki değişikliklere uyum sağlayabilirler. Asırlarla ifade edilen ani değişimler, bitki ve hayvan türlerini tehdit etmekte ve canlılık, küresel bir yok oluşla karşı karşıya kalmaktadır.

Nitekim, birçok canlı türü yok olmuş ve birçoğu da yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır. Özellikle biz insanlarla benzer ekolojik isteklere sahip olan memeli türlerindeki yok oluş, insan nesli için de tehlike çanlarını gündeme getirmektedir.’’

BİN 500’E YAKIN TÜR TEHDİT ALTINDA

Eski SSCB Devlet Başkanı Michael Gorbaçov’un ‘’21. yüzyılda ulusları bekleyen en önemli tehdit, askeri olmaktan çok ekolojik felâketler olacaktır’’ sözünü hatırlatan Kurt, Gorbaçov’un bu görüşünde yanılmadığını söyledi. Kurt, şunları kaydetti:

‘’13 bitki türünün nesilleri tükenmiştir ve bin 500’e yakın tür, 10 yıl içinde yok olma tehdidi altındadır. 843 tür çok yüksek risk, 181 tür ise doğada çok kısa bir sürede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Aynı yok oluş hayvanlarda da görülüyor. Herkesin bildiği gibi Anadolu Parsımız vardı. En son 1970’lerde gözlendi. Maalesef, parsı bugün Anadolu’da gören yok. Tamamen yok olduğu düşünülüyor. Bunun gibi, çizgili sırtlan, Akdeniz foku, Karakulak gibi bazı hayvan türleri üzerinde de yakın gelecekte bir yok oluş bekleniyor.’’

KÜRESEL ISINMA TABİî PERİYOT

DEĞİL

Dünyanın 4,5 milyar yaşında olduğunu belirten Kurt, dünya iklimleri üzerinde etkileri olan bir takım doğal süreçlerin bulunduğunu belirtti. Kurt, ‘’Örneğin, dünyanın 93 bin yılda bir kutuplardan basıklaşması, 23 bin yılda bir güneş yörüngesinden sapması ve bin yılda bir de kuraklaşması söz konusudur. Bunlar doğal süreçler iken günümüzde yaşanan küresel ısınma ve kuraklık ise bu doğal periyotlardan tamamen bağımsız ve insan kaynaklıdır’’ diye konuştu.

TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMELİ

Küresel ısınmanın sebeplerinden birisinin de tüketim alışkanlıkları olduğuna işaret eden Kurt, ‘’Çılgınca, fütursuzca tüketiyoruz. ‘Ne kadar tüketirsen o kadar insansın ya da yaşam kaliten o kadar yüksek’ diye insanlar aldatıldı. Kalkınma çabaları veya bir takım uluslar arası şirketler, kar amaçlı olarak toplumları tüketime yönlendirdi. Bu gidişata dur demek için hepimiz bir takım alışkanlıklarımızdan vazgeçeceğiz. Bir takım şeylerden taviz vereceğiz’’ dedi.

/ ANKARA

28.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Küresel ısınma ‘geliyorum’ diyor

  Yargıda seçimler 15 Nisan'da

  Erdoğan: Hakimiyet ve meşrûiyet milletindir

  Ağar: Hiçbir partiyle ittifak arayışımız yok

  Babacan: Herkes demokratik takvimi beklemeli

  Türkiye çağrılmalıydı

  Avrupa'daki Türk vekiller KKTC'de toplanıyor

  Leyla Zana ve Ahmet Türk'ün ifadesi alınacak

  GP’nin Ertürk’e açtığı dâvâya ret

  Muhabbet, kâinatın yaratılış sebebidir

  ‘Gerçek muhabbetin kimyası imandır’

  Bediüzzaman Adıyaman'da anıldı

  Müstehcen siteler engellenecek

  Yaşar Cihan, serbest bırakıldı

  Umuda yolculukta 7 ölü

  Ağustos’ta 30 bin öğretmen atanacak

  PKK'ya ait 7 sığınak ortaya çıkarıldı

  Türkçedeki bozulma gazeteci ve üniversitelere sorulacak

  RTÜK’ten ücretsiz filtreleme programı

  Çalışan çocuklar için ‘sokak lambası’

  Çökme tehlikesi altında ders

  Büyük Menderes seferberliği

  Sarıyer Uyum Villaları’nda yıkım

  TABA’dan mektup yağmuru

  OKS’ye başvurular başladı

  Aspirin, hastalıkları azaltabiliyor

  Parkinsonda 'pil tedâvisi' uygulaması

  “Namaz, Allah ile konuşmaktır”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004