Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Araplardan İsrail’e son şans

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap barış planının İsrail’in bir “barış denizi” içinde yaşamak için son şansı olabileceğini belirterek, bu şansın boşa harcanmaması gerektiğini söyledi. Abbas, önerilen barış planının İsrail’e basitçe, “İşgal altındaki toprakları terk edin, o zaman Nouakchott’dan başlayıp Endonezya’da biten bir barış denizi içinde yaşarsınız” dediğini söyledi.

Arap liderleri, Ortadoğu sorununa çözüm öneren Arap inisiyatifini müzakere etmek üzere dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi. 19. Arap Birliği zirve toplantısı münasabetiyle toplanan liderler İsrail ile Filistin ve Arap ülkeleri arasında uyuşmazlığı sona erdirecek barış girişimini canlandırmaya çalıştı. Daha önce İsrail’de sol görüşlü kesim dışında ilgi görmeyen söz konusu plana bir süre önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından yeşil ışık yakılmıştı. Olmert, İsrail devletinin tanınması gerekliliği ve ilişkilerin normalleşmesine işaret eden planı olumlu bulduklarını söylemişti. Ancak İsrail’de muhalefet, Suudi Arabistan tarafından hazırlanan plana karşı çıkıyor. İtirazların odaklandığı nokta ise planda Filistinli mültecilere İsrail’e geri dönme hakkı verilmesine ilişkin maddeler.

Filistin tarafı ise planın uygulanması konusunda umutlu olduğunu dile getiriyor. Zirve öncesi bir açıklama yapan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Arap barış planının İsrail’in bir barış denizi içinde yaşamak için son şansı olabileceğini belirterek, bu şansın boşa harcanmaması gerektiğini söyledi.

Aynı doğrultuda, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal da dün yapılan zirve öncesinde İngiliz Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte, İsrail’in, Arap ülkelerinin önerisini kabul etmezse “savaş ağalarının” insafına kalacağını söyledi. El Faysal, Arap dünyası olarak yapabileceklerini yaptıklarını belirterek, “Eğer İsrail reddederse bu barışı istemediğini gösterir ve her şeyi kaderin ellerine teslim eder. Geleceklerini barış bekçilerinin değil, savaş ağalarınınkine teslim etmiş olurlar” dedi.

İsrailli kadın muhabir de zirveyi takip etti

Bu arada, İsrail’de yayımlanan Yediot Aharonot gazetesinin kadın muhabirinin, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dün yapılan 19. Arap Birliği zirvesini izlemek üzere başkentte olduğu bildirildi.

İslâmî Cihad ve Libya’dan itiraz sesleri

Öte yandan, İslami Cihad, bugün başlayacak 19. Arap Birliği zirvesinde kabul edilmesi beklenen kararları önceden reddettiğini açıkladı. Örgüt tarafından yayınlanan bildiride, “Siyonist varlığı kabul eden her türlü karar ve girişim halkımıza zarar verir, bunları yasa dışı olarak kabul ediyoruz” denildi. İslami Cihad, “İsrail’i hiçbir zaman tanımayacağını ve silahlı mücadelesini sürdüreceğini” belirtti. Libya lideri Muammer Kaddafi ise , Arap liderleri “Filistinlileri koyun gibi satmakla” suçladı.

Öte yandan, 19. Arap Birliği zirvesine katılmak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Haniye, Reuters’a verdiği demeçte, lideri bulunduğu Hamas’ın zirvede başlatılacak Arap barış girişimine karşı çıkmayacağını söyledi.

/ RİYAD

29.03.2007


 

Erdoğan: Her an sürpriz olabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran tarafından esir alınan İngiliz denizcilerle ilgili her an olumlu gelişme beklenebileceğini belirtti.

Arap Birliği zirvesi için Riyad’da bulunan Erdoğan, ikili görüşmelerinin arasında, Türk basınına İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Başbakan Erdoğan, İranlılar tarafından esir alınan 15 İngiliz askeriyle ilgili görüşme sürecinin devam ettiğini belirterek, “Ama her an bir olumlu gelişme bekleyebiliriz, bekleyebilirsiniz” dedi. Erdoğan, gazetecilerin, “Türk diplomatların İngiliz denizcileri görmesi gündeme gelebilir mi” şeklindeki sorusuna, “Gelebilir” cevabını verdi.

Erdoğan Mutteki görüşmesi

Öte yandan 19. Arap Birliği zirvesi için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki görüştü. Four Seasons Otelinde yapılan, yaklaşık 40 dakika süren görüşmeden sonra Mutteki Türkçe olarak, “Çok iyi toplantımız var” dedi. Mutteki, toplantıda, esir alınan İngiliz askerleri konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya, “Çok olumlu ve yapıcı bir görüşme oldu. İkili ve bölgesel sorunları konuştuk” yanıtını verdi.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, İngiltere Dışişleri Bakanı Margareth Beckett ile yapılan görüşmelerde İran tarafından esir alınan İngiliz askerleri Türk diplomatların görmesi konusunun gündeme geldiğini, ancak bunun bir arabuluculuk olmadığını kaydetti. Bir gazetecinin, Türkiye’nin konuya ilişkin olası yardımı hakkında “arabuluculuk” ifadesini kullanarak soru yöneltmesi üzerine Bilman, “Arabuluculuk diye bir şey söz konusu değil burada. Arabuluculuk uluslararası diplomaside çok ayrı bir şeydir” diye konuştu. Levent Bilman, burada söz konusu olan şeyin “spontane gündeme gelen bir yardım” olduğunu kaydederek, İngiliz Bakanın önce doğrudan Türkiye’yi de gündeme getirmediğini, sadece askerlerine kendileri ulaşamazsa üçüncü bir ülkenin ulaşıp ulaşamayacağını araştırdığını kaydetti. Bilman, Başbakan Erdoğan’daki son bilgilerin daha güncel olacağını da tekrarladı.

Erdoğan, gazetecilerin, “Türk diplomatların İngiliz denizcileri görmesi gündeme gelebilir mi” şeklindeki sorusuna, “Gelebilir” cevabını vermişti.

/ RİYAD

29.03.2007


 

İran’la pazarlığa hazırız

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin İran’la görüşmeye açık olduğunu söyledi. Tahran yönetiminin niyeti konusunda daha gerçekçi olmasını isteyen Gates, “Bu rejimin, nükleer programdan vazgeçme konusunda planları, Irak konusunda niyetleri veya Basra Körfezi’ndeki emelleri konusunda hayal görmemeliyiz” dedi.

Washington’daki Türk-Amerikan Konseyi toplantısında konuşan Gates, Irak’a komşu ülkelere de çağrıda bulunarak, Bağdat yönetimine, Irak’taki şiddetin azaltılması ve siyasi uzlaşmanın teşvik edilmesi konusunda yardımcı olmalarını istedi. Gates, Bağdat’ta gerçekleştirilen Irak’a komşu ülke temsilcilerinin katıldığı uluslar arası güvenlik toplantısının ABD-İran ilişkilerinin düzelmesi için iyi bir başlangıç olduğunu ifade etti. Gates, daha üst düzeyde görüşme yapmaya açık olduklarını söyledi. 10 Mart’taki toplantıda ABD’nin eski Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, İranlı meslektaşları ile kısa süreli de olsa bir araya gelerek görüş alış verişinde bulunmuştu.

Bush yönetiminde göreve başlamadan önce İran’la diyaloga geçilmesini savunduğunu belirten Gates, “Fakat İran’daki gibi bir rejimle ilişkiye geçerken gerçekçi olunmalı” diye konuştu.

/ WASHINGTON

29.03.2007


 

Irak polisi Sünni katliamı yaptı

Irak’ın Telafer kentinin Sünni mahallelerinde yaşayan onlarca kişiyi öldüren silahlı grubun, mesaisini tamamlayan polisler olduğu bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, kentin Şii kesiminde dün düzenlenen kanlı saldırıların öcünü almak isteyen öfkeli polisin Sünnilere ve evlerine ateş açtığını belirtti. Polisin 2 saat süren ateşinde ölenlerin ve yaralananların kesin sayısı bildirilmedi, ancak rakamın onlarca olduğu ifade edildi.

Şiddeti sona erdirmek için bölgeye askeri birliklerin geldiği kaydedildi.

Polis, sağlık ve ordu yetkilileri, Telafer’in Şii kesiminde dün düzenlenen kanlı eylemlerin misillemesi olduğu tahmin edilen saldırıda en az 50 kişinin öldüğünü belirtmişti.

Telafer’de iki intihar

saldırısının bedeli : 75 ölü

Bu arada, Irak’ın Telafer kentinde düzenlenen çifte saldırıda ölenlerin sayısının 75’e yükseldiği belirtildi.

Hastane kaynakları, 190 kişinin yaralandığı saldırılardan sonra hastaneye getirilenlerden durumu ağır olanların akşam saatlerinde öldüğünü ve ölü sayısının 75’e yükseldiğini açıkladı. Telafer hastanesinde görevli bir doktor da güvenlik güçlerinin gıda yüklü bir kamyonu aramadan Şiilerin çoğunlukta yaşadığı bir mahalleye girişine izin verdiğini ve kamyon şoförünün halkın günlerdir yiyecek beklediği mahallede kamyonu havaya uçurduğunu söyledi.

Bu olaydan birkaç dakika sonra kentin bir başka mahallesinde başka bomba yüklü araç infilak etmişti.

/ BAĞDAT

29.03.2007


 

Falkland krizi yeniden hortladı

Ajantin hükümeti, İngiltere’ye ait olmasına karşın üzerinde hak iddia ettiği Falkland Adaları civarında İngiltere ile petrol arama ve işletme anlaşmasını iptal etti.

Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana düzenlediği basın toplantısında, bu kararı İngiltere’nin tartışmalı bölgede tek yanlı olarak ihale açmasından dolayı aldıklarını belirterek, Londra’yı Falkland Adaları sorununun çözümü için “açık bir diyaloğa” davet ettiklerini, ancak “İngiltere’nin uzlaşmaz tutumunun samimi bir diyaloğa” izin vermediğini söyledi. Arjantinli bakan, ülkesinin İngiltere ile işbirliğine karşı olmadığını, ancak buranın egemenliği konusunda diyaloğun başlatılmasının şart olduğunu belirtti.

/ BUENOS AIRES

29.03.2007


 

Yemen’de İsrail ve İran’ın casus uçakları düşürüldü

Yemen’de geçen hafta İsrail’in pilotsuz casus uçağının düşürüldüğü açıklandı.

Yerel bir gazetede, güneydeki Hadramaut eyaletindeki “kaynaklara” dayanarak verilen habere göre, hava kuvvetlerinin, 21 Martta Umman Denizi üzerinden Yemen hava sahasına izinsiz giren İsrail uçağını düşürdüğü belirtildi. Haber, resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Bu arada, Yemen’in pilotsuz bir İran casus uçağını düşürdüğü bildirildi. Uçağın, geçen hafta Yemen hava sahasına girdikten sonra düşürüldüğü kaydedildi.

/ SANAA

29.03.2007


 

Rus istihbaratı: İran sınırında hareketlilik var

Rus askeri istihbaratı İran sınırında ABD askeri birliklerinin yoğun bir hareket içinde olduğunu duyurdu.

Ria-Novosti Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Rus askeri istihbaratından üst düzey bir yetkili “Bölgeden edindiğimiz son askeri istihbarat bilgilerine göre ABD askeri birliklerinin kara ve hava harekatı için hazırlık yapıyor.” açıklamasında bulundu. Yetkili Pentagon’un İran’a müdahale konusunda son kararı henüz vermediğini düşündüğünü de ifade etti. Yetkili Basra Körfezi’nde bulunan ABD deniz birliklerinin dört yıldan bu yana ilk defa bu kadar hareketli olduğuna işaret ederek, “2003 Mart ayında Irak işgali sırasında benzer bir hareketlilik gözlenmişti.” açıklamasında bulundu.

/ MOSKOVA

29.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004