Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meclis ve yargı harekete geçmeli

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş, 2004’te ordudaki kuvvet komutanlarının iki darbe planı yaptıkları iddialarıyla ilgili olarak “Yazılanlar doğruysa, bu anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçunun hazırlığı anlamına gelir. Derhal soruşturma başlatılmalı” dedi. Yargının ve baroların harekete geçmesini isteyen Alataş “Meclis araştırma komisyonu kurulmalı” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, haftalık Nokta dergisinde yer alan 2004’te ordudaki kuvvet komutanlarının iki darbe planı yapmalarıyla ilgili habere ilişkin “Yazılanlar doğruysa, bu anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçunun hazırlığı anlamına gelir. Derhal soruşturma başlatılmalı” dedi. Yargının ve baroların harekete geçmesini isteyen Alataş, “Meclis araştırma komisyonu kurulmalı” diye konuştu.

İHD Başkanı Alataş, bianet’e yaptığı açıklamada, zaman kaybetmeden şunların yapılması gerektiğini söyledi:

Yargı soruşturma başlatmalı: Yargı doğrudan harekete geçerek bu iddialarla ilgili soruşturma başlatmalı. İddiaların doğruluğunun ortaya çıkarılması gerek.

Meclis araştırma komisyonu kurulmalı: Darbe hazırlıklarının yalnızca dört kuvvet komutanıyla sınırlı olduğunu düşünmek bu olayı hafife almak, saflık etmek olur. Soruşturma dört eski komutanla sınırlı olmamalı. Bu hazırlıklarla bir şekilde ilgisi olan ve hâlâ görevde olan subaylar bulunabilir. Onlar da tedbir olarak görevden alınmalı. Şu da önemli: Cumhurbaşkanı yasal olarak ordunun başkomutanıdır; her hafta askerlerle görüşür, bire bir bilgi alır. Acaba, Cumhurbaşkanı’nın bu hazırlıktan haberi var mıydı? Ayrıca, Başbakan bu planları öğrendi mi?

Barolar harekete geçmeli: Bu planlar, demokrasinin, anayasal düzenin askıya alınmasını içeriyor; devlet düzenine karşı bir kalkışma anlamına geliyor. Barolar, anayasal düzeni, demokrasiyi korumakla, savunmakla yükümlü.Avukatlık Yasası uyarınca, insan haklarını da korumakla sorumlu; insan hakların savunmak en temel görevleri. Bu nedenle, bir meslek kuruluşu olarak baroların da kesinlikle seslerini duyurması, harekete geçmesi gerek.

Bilgisi olan vatandaşlar bunu paylaşmalı: Bu darbe hazırlıkları bir bütün olarak toplumu ilgilendiriyor. Bunlarla ilgili bilgisi olanların bilgilerini aktarması her yurttaşın sorumluluğu.

“ORDU İÇİNDEKİ IRKÇILIK

Habere göre ilk darbe planında yer alan ikinci planı da tek başına yapan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un, bugün Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Genel Başkanı olduğunu belirten Alataş, tek örneğin bu olmadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Son dönemde saldırgan milliyetçiliğin, demokrasi karşıtı fikirlerin savunulduğu oluşumların içinde emekli generaller, subaylar var. Bu gözden kaçırılmamalı. Bu bize, askerlik kurumunda bir sorun olduğunu gösteriyor. Emekli olduktan sonra ırkçı, faşist örgütlerde etkili olmaları, hatta paramiliter çabalar içinde yer almaları bir rastlantı mıdır? Bu kişilerin görevde oldukları dönemlerde, görevlerine ideolojilerini bulaştırmamış olmaları ihtimal dahilinde değil.”

“GEÇMİŞLE HESAPLAŞMAMANIN

SANCILARINI YAŞIYORUZ”

Darbe planlarıyla ilgili “Türkiye buna yabancı değil” diyen Alataş, bu planların hâlâ yapılabilmesinin ardında geçmişle hesaplaşılmamış olmasının çok etkili olduğunu kayedetti

Yusuf Aataş, “Türkiye bundan önce de 28 Şubat’ı, postmodern darbeyi yaşadı. Ve 28 Şubat’ın ardındaki generaller hakkında hiçbir soruşturma yapılmadı. Hiçbir darbenin hesabı sorulmadı. Geçmişle yüzleşilemedi. Temel sorun, rejimin normalleştiği dönemde, olağanüstü dönemde işlenen suçların soruşturulmamış, hesabının sorulmamış, cezasız bırakılmış olması” dedi.

Alataş, insanlığa karşı işlenen suçlardaki bu cezasızlığın, yenilerini teşvik ettiğini vurguladı.

/ ANKARA

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbe taraftarları cezalandırılmalı

  Meclis ve yargı harekete geçmeli

  Ağar: İç çatışma alanlarını ortadan kaldırmalıyız

  Demokrasiyi halk korur

  Andıçta ilginç gelişmeler

  AB, ‘Müslüman kılavuzu’ hazırlığında

  İnsan haklarının dine ihtiyacı var

  Türkiye, ısınmaya daha duyarlı

  Sümer ve Çakan savunmalarını 1Mayıs'ta yapacaklar

  Nurlar, bu toprakların sesi

  Nur talebeleri müsbet hareketi esas tutar

  Risâle-i Nur, bizi Kur'ân'a bağlıyor

  Küresel ısınma tehdit ediyor

  ‘Allah'a dayanmayan sevgi, örümcek ağı gibi zayıftır’

  Pardus, kapılarını öğrencilere açıyor

  Alkol öldürüyor

  İnternetimiz 14 yaşında

  Trenlerde organize hırsızlara dikkat!

  Her yüz öğrenciden 11'i sigara içiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004