Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İnsan haklarının dine ihtiyacı var

Avrupa ve İslâm Konferansı Örgütü ülkelerinden iki yüz gencin katıldığı “Gençlik Çalışmalarında Dinlerarası ve Kültürlerarası Diyalog Sempozyumu”nda konuşan Dr. Nazila Ghanea, insan haklarının daha geniş tabana yayılabilmesi ve daha çok insan için sağlanabilmesi noktasında dine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Dr. Nazila Ghanea, insan haklarının daha geniş tabana yayılabilmesi ve daha çok insan için sağlanabilmesi noktasında dine ihtiyaç olduğunu söyledi. Avrupa ve İslâm Konferansı Örgütü ülkelerinden iki yüz gencin katıldığı “Gençlik Çalışmalarında Dinler arası ve Kültürler arası Diyalog Sempozyumu”nda konuşan Dr. Nazila Ghanea, “İnsan hakları dinin sağladığı enerjiyi anlamakta başarısız kalmıştır” diye konuştu.

İslâm Konferansı Örgütü Gençlik Forumu ve Avrupa Gençlik Forumu’nun da katkıda bulunduğu sempozyumda “İnsan Hakları ve Din: Diyalog Çerçeveleri” başlıklı bir konuşma yapan Oxford Üniversitesi İnsan Hakları Öğretim Görevlisi Dr. Nazila Ghanea, insan haklarının amacının, insan onuru için, herkese asgarî şartları sağlamak olduğunu, dinin de insan haklarının evrenselleşmesi projesinde yardımcı olacağını söyledi.

Dr. Ghanea, insan hakları mücadelesinin tabana yayılabilmesi için dine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Diyalog çalışmaları kapsamında din ve insan hakları ilişkisiyle ilgili yapılması gerekenleri maddeler halinde anlatan Dr. Ghanea, “İnsan hakları, dinlerin insan haklarına ruh vermesine izin vermesi lazım. Varlığını sürdürebilmesi için dine ihtiyacı vardır” dedi.

Konuşmasında, dinin dogmayla bağlantılı olmadığını ifade eden Ghanea, din ve insan hakları arasındaki diyalog için, dinlerin de kendi yasalarını yeniden yorumlamaları gerektiğini ileri sürdü.

GENÇLER SORUMLULUK ALMALI

Avrupa Komisyonu’nun yürüttüğü “Herkes Farklı Herkes Eşit” Kampanyası Müdürü Michael Raphael, ilkini 1995 yılında başlattıkları kampanyanın ikincisinin yürütüldüğü ve içinde bulunduğumuz dönemin siyasî açıdan daha gergin bir dönem olduğuna dikkat çekti.

“Avrupa toplumu dönüm noktasıyla yüzyüze” diyen Raphael, kampanya çerçevesinde 42 ülkede çok sayıda faaliyetler yapıldığını anlattı. Raphael, Avrupa Konseyi’nin kendini gençlere açmak için mükemmel bir organ olduğunu da belirterek gençleri sorumluluk almaya çağırdı.

DİYALOG HER YER İÇİN

Avrupa Konseyi Kültürlerarası Diyalog Beyaz Kitabı hakkında bilgi veren Ulrich Bunjes de, kültürlerarası diyaloğun dünyanın heryeri için geçerli olduğunu ifade etti. Bu konuya katkıda bulunmak üzere hazırlayacakları ve ‘White Paper’ adı verilen Beyaz Kitap için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bunjes, istişare sürecinin tam ortasında olduklarını dile getirdi. Kitabın hazırlık sürecinde, anketler, spesifik istişareler gerçekleştirdiklerini ve internet ortamında herkesin görüşlerini almaya çalıştıklarını aktaran Bunjes, “2007 Mayıs’ına kadar bize ulaşan her şey kaale alınacaktır” dedi.

DİNİN ÖNEMİNİ ANLAMALI

Bunjes konuşmasında dinin önemine de değinerek, “Din, kültürün önemli bir parçası. Bunu anlamamız lâzım” dedi. Kültürlerarası ve dinlerarası diyalogla sosyoekonomik durum arasındaki bağın da çok önemli olduğunu belirten Bunjes, “Toplumsal dokuda çok büyük ayırımcılık varsa o zaman kültürlerarası diyalog ilk öncelik değildir. Orada öncelik, adaletsizliği kaldırmaktır” şeklinde konuştu. Bir soru üzerine Avrupa Komisyonu’nun, ‘Medeniyetler çatışması’ görüşüne katılmadığını ifade eden Bunjes, “Bu tez pekçok varsayımlara dayanıyor ve bu varsayımlar yanlıştır. Kültürler çatışması yapay bir iddiadır. Avrupa Komisyonu, diyaloğu ve karşılıklı işbirliğini savunduğunu kesinlikle ifade etmektedir” diye konuştu.

Avrupa Konseyi ve Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Gençlik Çalışmalarında Dinlerarası ve Kültürlerarası Diyalog” başlıklı sempozyumu bugün deklerasyon sunumuyla son buluyor.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbe taraftarları cezalandırılmalı

  Meclis ve yargı harekete geçmeli

  Ağar: İç çatışma alanlarını ortadan kaldırmalıyız

  Demokrasiyi halk korur

  Andıçta ilginç gelişmeler

  AB, ‘Müslüman kılavuzu’ hazırlığında

  İnsan haklarının dine ihtiyacı var

  Türkiye, ısınmaya daha duyarlı

  Sümer ve Çakan savunmalarını 1Mayıs'ta yapacaklar

  Nurlar, bu toprakların sesi

  Nur talebeleri müsbet hareketi esas tutar

  Risâle-i Nur, bizi Kur'ân'a bağlıyor

  Küresel ısınma tehdit ediyor

  ‘Allah'a dayanmayan sevgi, örümcek ağı gibi zayıftır’

  Pardus, kapılarını öğrencilere açıyor

  Alkol öldürüyor

  İnternetimiz 14 yaşında

  Trenlerde organize hırsızlara dikkat!

  Her yüz öğrenciden 11'i sigara içiyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004