Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Muttaki’den sürpriz ziyaret

Çalışma ziyareti çerçevesinde dün sabah Ankara’ya gelen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Konutunda Gül ile baş başa görüşen Mutteki, daha sonra Gül’ün onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Diplomatik kaynaklar, Mutteki’nin ziyaretinin amacının, Şarm El Şeyh’te 4 Mayısta yapılacak Irak’a komşu ülkeler toplantısı öncesinde Türkiye ile temas kurmak olduğunu belirttiler.

TALABANİ’DEN İRAN’A ÖZEL DÂVET

Bu arada, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Tahran’dan Mısır’da yapılması planlanan Irak konferansına katılmasını istedi. İran’ın resmî haber ajansı IRNA’nın haberine göre Talabani, Tahran’ın bu toplantıya katılmasının Irak için hayatî önem taşıdığını söyledi.

İran’ın Bağdat Büyükleçisi Hasan Kazımî Kumî ile görüşen Celal Talabani, ‘bölgede en önemli ülkelerden biri’ olarak nitelendirdiği İran’ın konferansa katılmasını arzuladıklarını dile getirdi. Talabani İran’ın Irak’ta kaçırılan İranlı diplomatları meselesi karşısında tutumunu anladıklarını ve onların bir önce serbest bırakılması için çaba harcadıklarını belirterek, İran’ın Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde yapılması planlanan bu oturuma katılmasının çok önemli ve gerekli olduğunu vurguladı. Talabani oturumun Bağdat’ta gerçekleşmesi için çaba harcadıklarını ama güvenlik sorunları sebebiyle Irak dışından önerilen kentler arasından Şermu’ş-Şeyh’i seçtiklerini belirtti.

Talabani ayrıca, Irak Dışişleri Bakanı Berham Salih’in İran’a ziyareti için hazırlık yapıldığını ve kısa zaman içinde bu ziyaretin gerçekleşmesini umduklarını hatırlattı.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Ankara’da, Pakistan-Afganistan zirvesi

Türkiye, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i 30 Nisan’da bir araya getiriyor.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, konu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Afganistan ziyareti sırasında Afganistan Devlet Başkanı Karzai tarafından gündeme getirildi.

Pakistan ile aralarındaki bazı sıkıntıların giderilmesi yönünde, her iki ülkeyle de dostluk ve kardeşlik ilişkileri bulunan Türkiye’den yardım istediklerini belirten Karzai’nin, Bakan Gül’e bu konuda kendilerine bir tek Türkiye’nin yardımcı olabileceğini söylediği bildirildi. Bakan Gül’ün Türkiye’ye dönüşünü takiben bazı görüşmelerin yapıldığını belirten kaynaklar, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref’in de Türkiye’nin bu konudaki yardım girişimine olumlu cevap verdiğini bildirdiler.

Kaynaklar, yapılan görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Pakistan ve Afganistan Devlet Başkanlarına dâvette bulunduğunu bildirdiler.

Müşerref ve Karzai’nin Türkiye’ye 29 Nisan akşamı gelmesi, görüşmelerinse 30 Nisan’da yapılması planlanıyor. Henüz kesinleşmemekle birlikte görüşmelere tarafların dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor. Terörizmle mücadele konusunda derin anlaşmazlık içinde bulunan Afganistan ve Pakistan için devreye girilmesi, Türkiye’nin bölgede istikrarın tesis edilmesi konusunda oynadığı önemli rolün yeni bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Talat: Gül'e karşı çok büyük bir ayıp yapıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’e geçen hafta KKTC ziyareti sırasında gösterilen tepkinin ‘’Gül’e karşı yapılan çok büyük bir ayıp’’ olduğunu belirtti.

Talat, dün başlayan ve iki gün sürecek ‘’1. Uluslararası Doğal Afetler ve Olağanüstü Durumlarda Ulusal ve Uluslararası Koordinasyon, İşbirliği ve İnsani Yardım’’ konulu konferansın Merit Otel’deki açılış kokteylinde soruları cevapladı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’e gösterilen tepkiye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Talat, ‘’Sayın Gül’e karşı çok büyük bir ayıp yapıldı. Bu çok büyük bir ayıptır, çünkü Türkiye Cumhuriyeti bize kayıtsız şartsız, hiçbir önkoşul olmadan destek veren tek ülkedir ve bu her hükümet döneminde olduğu gibi, bu hükümet döneminde de daha da artarak devam etmiştir’’ diye konuştu. Türk basınında konuyla ilgili çıkan bazı haberlerin “yanlış, temelsiz ve gerçek dışı” olduğunu bildiren Talat, “Gül’e karşı yapılan yanlış hareketi ve çirkin davranışı Kıbrıslı Türklere atfetmenin de çok yanlış olduğunu” kaydetti. Talat, “Tabii biz mahcup olduk. Böyle bir olay olmamalıydı. Ancak burası demokratik bir ülke, sonuçta demokratik ülkelerde böyle şeyler olabiliyor ve oldu maalesef” dedi. Türkiye’deki seçim dönemi nedeniyle özellikle AB ile müzakere süreci ve Kıbrıs gibi konuların geri plana düşmesinin “çok doğal” olduğunu ifade eden Talat, hem Cumhurbaşkanlığı seçimi, hem de genel seçimin Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Talat, izolasyonları kaldırmanın ve doğrudan ticareti sağlamanın AB’nin görevi olduğunu söyledi. KKTC’ye uygulanan izolasyonların haksız olduğunu belirten Talat, “Niçin haksız? Çünkü biz Kıbrıs sorununun çözümüne evet demiş bir halkız. O zaman izole edilmeye devam edilmemizin bir anlamı yok” diye konuştu.

/ GİRNE

18.04.2007


 

ABD’de kampüs katliamı şoku

Virginia Üniversitesinde meydana gelen silâhlı saldırıda ölenlerin sayısı 33'e yükselirken, üzüntüsünü dile getiren Bush, “Olay ABD'nin tüm sınıflarını ve toplumunu vurmuştur¨ dedi. İran da olay sebebiyle Amerikan halkına başsağlığı diledi.

Virginia Üniversitesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Başkanı George W. Bush, olay sebebiyle oldukça üzüntülü olduğunu ifade etti. Bush, “Okullar, eğitim, güvenlik ve barınma yerleri olmalıdır. Meydana gelen olay ABD’nin tüm sınıflarını ve toplumunu vurmuştur. Oldukça üzüntülüyüm” dedi. Bu arada bölgeden son gelen bilgilere göre ölü sayısı 33’e yükseldi. Kampüs polisi, saldırganın eylemini gerçekleştirdikten sonra tabancasıyla intihar ettiğini doğrularken, olayda hayatını kaybedenlerin 31’inin Norris Anfisi’nde, 2’sinin ise Ambler Johnston Yurdu’nda öldürüldüğü belirtildi. Saldırı, 1999’un Nisan ayında Colorado’daki Columbine Lisesi’nde 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan, ABD ve bütün dünyayı şok eden okul baskınını geride bırakarak, okullarda gerçekleştirilen saldırılarda ölü sayısı bakımından ABD tarihinin en kanlı saldırısı olarak tarihe geçti. Bu arada, ABD tarihinin en kanlı okul saldırısının meydana geldiği Virginia Tech Üniversitesi’nde, son bilgilere göre saldırgan dahil 33 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

/ WASHINGTON

18.04.2007


 

Iraklılar için uluslar arası iki çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak’ın komşularından, şiddetten kaçan on binlerce Iraklıya kapılarını açmasını istedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) İsviçre’nin Cenevre kentindeki Iraklı mülteciler konferansına video konferans yoluyla katılan Ban, diğer ülkelere de, Iraklı mültecilerle ilgili yükü paylaşmaları çağrısında bulundu.

Ban, 60 ülkeden 450’den fazla yetkilinin katıldığı konferansta, ilgili ülkelerin Iraklıları kabul ve koruma çalışmalarına devam etmeleri gerektiğini kaydetti. Iraklı mültecilerle ilgili ilk kez küresel düzeyde bir konferans düzenleyen katılımcılar, şiddetten kaçan Iraklıların oluşturduğu mülteci krizinin bütün Orta Doğu’ya yayılmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Bu arada, İnsan hakları izleme örgütü (HRW), Iraklı mültecilere ABD ve İngiltere’nin yardım eli uzatmasını istedi.

Merkezi ABD’de bulunan HRW, İngiltere ve ABD’nin başlattığı savaş yüzünden 2 milyondan fazla Iraklının evini barkını terk ettiğini, bu yüzden bu insanlara ilk yardım eli uzatması gerekenlerin Amerikalılar ve İngilizler olduğunu bildirdi.

HRW yöneticisi Bill Frelick, Cenevre’de dün başlayan BM mülteciler konferansında yaptığı konuşmada, Ürdün ve Suriye’nin, iltica dalgasına başkaları sebep olduğu halde 2 milyona yakın Iraklı mültecinin yükünü çektiğini belirtti.

/ CENEVRE

18.04.2007


 

Ziya’ya sürgün yolu gözüktü

Eski Bangladeş Başbakanı Halide Ziya’nın sürgüne gönderileceği bildirildi. The Star gazetesi, askerlerin desteklediği geçici hükümetin, 2006 ekimine kadar iktidarda bulunan Ziya’yı birkaç güne kadar Suudi Arabistan’a göndereceğini yazdı.

Gazeteye göre, hükümet Halide Ziya’nın sürgüne gitmeye razı olması karşılığında, Ziya’nın önceki gün tutuklanan oğlunu serbest bırakmayı kabul etti. Bayan Ziya da geçen hafta Dakka’daki evinde gözhapsine alınmıştı. Gazete, Suudi hükümetinin ülkesinden gönüllü olarak ayrılması halinde Milliyetçi Parti lideri Halide Ziya’yı kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi. Bangladeş, ocak ayından beri ordunun desteklediği teknokratlardan kurulu geçici hükümet tarafından yönetiliyor. Hükümet, genel seçimlere kadar görevde kalacak.

/ DAKKA

18.04.2007


 

5 Amerikan askeri öldürüldü

ABD ordusundan yapılan açıklamada, son 24 saat içinde Irak’ta 5 Amerikan askerinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamada, El Anbar eyaletinde düzenlenen bir operasyonda çıkan çatışmada, 2 deniz piyadesinin öldüğü bildirildi. Felluce’de ise yol kenarına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu yine 2 askerin öldüğü belirtildi. Açıklamada son olarak Bağdat’ın güneyinde yola kurulan bomba düzeneğinin infilâk etmesi sonucu bir askerin öldüğü duyuruldu. Son açıklamayla birlikte Irak’ta işgalin başladığı 2003 yılı Mart ayından bu yana hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin 304’e yükseldi.

/ BAĞDAT

18.04.2007


 

El Kaide’nin Irak liderinden ilginç iddia: Biz de kendi füzemizi ürettik

El Kaide ile bağlantılı Irak İslâm Devleti adlı örgütün lideri Ebu Ömer El Bagdadi, kendi füzelerini üretmeye başladıklarını söyledi.

Bagdadi, internette yayımlanan bir ses kaydında, El Kuds-1 ve Kudüs-1 adlı füzelerin, “ileri derece menzil ve titizlikle askeri üretim aşamasına geldiğini” ifade etti.

Bagdadi, yeni silahın niteliği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Irak’taki militan örgütler, Katyuşa gibi Sovyet dönemi füzeler ve omuzdan ateşlenen karadan havaya güdümlü Sam-7 füzeleri kullanıyor.

/ KAHİRE

18.04.2007


 

İngiliz Müslümanlar şiddeti lânetliyor

İngiltere’de yaşayan Müslümanların yüzde 81’inin şiddeti lânetlediği ve yüzde 71’inin de İngiltere’ye gerçek sadakat duyduklarını belirttikleri açıklandı.

Gallup’un yaptığı araştırmanın sonuçları, Müslümanların yarısından fazlasının İngiliz kimliklerini gayet güçlü biçimde vurguladıklarını ve her beş kişiden dördünün İngilizce’yi kullanmanın çok önemli olduğunu, dil öğrenip, eğitim görüp, iş bulmak istediğini gösterdi.

Yaklaşık her 10 Müslüman’dan 9’unun sivil hedeflere saldırıyı yanlış ve ahlâk dışı bulduğu, bu noktada gayrimüslimlerden sadece yüzde 4’lük bir farkla geride kaldığına dikkat çeken araştırmacılar, Müslümanların yüzde 81’inin sebebi ne olursa olsun şiddeti lânetlediği ve bu konuda gayrimüslimleri yüzde 9’luk bir oranla geride bıraktığını bildirdi.

Araştırmacılar, Müslümanların sadece yüzde 13’ünün İngiliz toplumuna entegrasyon için Müslüman kadınların peçelerini çıkartması gerektiğini düşündüğünü açıkladı.

/ LONDRA

18.04.2007


 

Uzayda 42 km’lik maraton

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Amerikalı astronot Sunita Williams, maraton koştu. NASA, uzayda ilk kez böyle bir faaliyet yapıldığını açıkladı.

Astronot, ABD’nin Boston şehrinde düzenlenen maratona katılanlarla aynı dakikalarda, yeryüzünden 300 km ötedeki UUİ’de koştu. İstasyondaki koşu bandını kullanan Williams, dünyada yağmur ve sert rüzgârla boğuşmak zorunda kalan maratoncuların aksine çok rahat şartlar altında koşusunu tamamladı. Boston’da 9 derecelik hava sıcaklığında koşulurken saatte 30 bin km hızla seyreden istasyondaki hava sıcaklığı 26 dereceydi.

Astronot, 42 km’lik yarışı 4 saat 24 dakikada tamamladı.

/ WASHINGTON

18.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004