Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomide risklere dikkat

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) raporunda, Ocak ve Şubat ayı bütçe açığının dikkatle izlenmesi gerektiği belirtilerek, bu dönemde kamu giderleri kontrol altına alınmazsa açığın durdurulmasının mümkün olmayacağı savunuldu.

İSMMMO için Merkez Bankası, Hazine ve TÜİK verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporda, bugün gelinen noktada doğru adımlar atılmazsa önümüzdeki dönemlerde kriz doğurabilecek ekonomik ve sosyal sorunlara yer verilerek, aşırı değerli YTL, yüksek reel faiz, işsizlik, seçim ekonomisi ve oluşabilecek siyasi istikrarsızlık ile cari açık, krizi besleyen unsurlar olarak sıralandı.

Resmi rakamlarla Türkiye’deki işsiz sayısının 2,5 milyon görünse de gerçekte bunun daha yüksek olduğu tahminine yer verilen raporda, şu öneriler yer aldı: ‘’Türkiye’nin önünde sosyal bir yara ve kriz potansiyeli taşıyan işsizlik sorunun çözümü için ‘istihdamı’ teşvik edici politikalar uygulanmalı. Bunun için kaynak olarak TOBB tarafından da daha önce dile getirilen ve toplam 25 milyar YTL biriken İşsizlik Fonu kullanılabilir.

Kayıt dışı istihdamı önleyecek ekonomi politikaları gündeme getirilmeli. Aşırı değerli YTL, Türkiye’yi ithalat cennetine çevirmiş durumda. Bu da dış ticaret açığını ve cari açığı besliyor. Bu nedenle ithalat talebi kontrol altında tutmalı. Ocak ve Şubat ayı bütçe açığı dikkatle izlenmeli. Bu dönemde kamu giderleri kontrol altına alınmazsa açığın durdurulması mümkün olmayacak. Cari açığın krize yol açmamasında kamu harcamalarının kısıtlanması ve bütçe açığının belli seviyede tutulması önemli rol oynuyor. Bu nedenle seçim ekonomisi uygulamalarına bir an önce son verilmeli.’’

“TÜRKİYE DIŞ ŞOKLARA DAYANIKSIZ’’

Aşırı değerli YTL’nin, Türkiye’yi dış şoklara karşı dayanıksız kıldığı ifade edilen raporda, geçen Mayıs ayında dünya piyasalarına bağlı olarak yaşanan sarsıntının, aşırı değerli YTL’nin aslında ne kadar güçsüz olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Dalga öncesinde yüzde 14’lere kadar gerileyen Hazinenin ortalama iç borçlanma faizlerinin yüzde 22’lere tırmandığı, piyasayı ürkütmemek için Türk hükümetinin yabancıların Hazine iç borçlanma kağıtlarından vergi almaktan vazgeçtiği belirtilen raporda, ‘’Sadece Mayıs ayında çıkan para 4 milyar doları buldu. Bu örnek de gösteriyor ki yüksek reel faiz politikasından vazgeçmez ve gerçekçi kur politikasına dönülmezse, Türkiye ‘dış şoklar’ karşısında dayanıklı olamayacak. Komşumuz İran ile ABD arasında yaşanan gerginlik ise dış şokların çok da uzak olmadığını gösteriyor’’ görüşüne yer verildi.

/ İSTANBUL

18.04.2007


 

Doğalgaz petrolün önüne geçecek

Deloitte’un, küresel enerjiyle ilgili yeni raporunda, ‘’Eskiden oyunun adı ‘petrol’ olarak konulurken, artık ‘petrol ve doğal gaz’ diye bahsediliyor. Yakın bir gelecekte ise ‘doğal gaz ve petrol’ diye adlandırılacak’’ görüşüne yer verildi.

Deloitte’nin, global enerji sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği yeni raporunda, enerjideki ağırlık merkezinin ise Suudi Srabistan-Hazar-Sibirya-Kanada eksenine kaydığına dikkat çekildi. Deloitte raporuna göre, alternatif enerji kaynaklarına, fosil yakıtlara yönelik yeni teknolojilere ve bütün bunları geliştirecek beyin gücünün eğitimine yönelik çalışmalara ciddiyetle yaklaşılmazsa, gelecekte dünyayı siyasî, ekonomik, çevresel ve sosyal krizler bekliyor.

Raporda ayrıca yükselen petrol maliyetleri ve iklim değişikliği sorununun, alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için önemli bir fırsat sunduğu vurgulandı. Deloitte’un çalışmasına göre, alternatif enerji kaynakları konusundaki çalışmalara hız verilmediği takdirde, gelecekte petrolün varilinin 60 dolar olduğu günlere özlemle bakılabilir.

/ İSTANBUL

18.04.2007


 

Emlâkçılar faizlerin düşmesini bekliyor

Tüm Emlâkçılar Meslek Odası Genel Başkanı Ali Taylan, emlâk sektörünün yeniden hareketlenmesi için konut kredi faizlerinin düşmesi gerektiğini söyledi.

2004 ve 2005 yıllarında gayrimenkul satışlarında büyük artış yaşandığını, sektörün 2006 yılının ikinci yarısından itibaren duraklama dönemine girdiğini vurgulayan Taylan, “Sektörün yeniden hareketlenmesi için konut kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor. Aslında vatandaşlar bir taraftan banka kredi fiyatlarının düşmesini beklerken, diğer taraftan konut fiyatları yükseliyor. Bu denge hiçbir zaman birbirbirini tutmuyor. Konut her zaman alınacak en iyi yatırım aracıdır” diye konuştu.

/ SAMSUN

18.04.2007


 

Yeni kurulan şirket sayısı yüzde 4.9 azaldı

Türkiye’de bu yılın Mart ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin sayısı, 2006 yılının aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre, Mart’ta kurulan şirket ve kooperatif sayısı 5 bin 353 oldu. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 5 bin 627 idi. Mart’ta kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak 1820’den 1767’ye geriledi. Bu yıl Mart’ta, geçen yılın aynı ayına göre kurulan ticaret unvanlı iş yeri sayısı da yüzde 27,2 azalarak 6 bin 616’dan 4 bin 817’ye indi. Kapanan ticaret unvanlı iş yerlerinin sayısı da 2006’nın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalarak 1820’den 1767’ye geriledi.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Bankalar KOBİ’leri desteklemedi

Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmelerin bankacılık sektöründen aldıkları pay yüzde 6 ila 8’de kalırken, bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 40’a çıktı.

Bankacılık sektöründen aldıkları payla Avrupa ülkelerinin gerisinde kalan KOBİ’lerin yüzü AB fonlarıyla güldü. Yaklaşık 550 KOBİ projesine 40 milyon euro tutarında hibe aktarıldı.

Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bine yakın küçük ve orta boy işletmenin 240 bini imalat sanayisinde, geri kalanlar da hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. KOBİ’ler küresel rekabetin zorunlu kıldığı yatırımları gerçekleştirmek için kredilere yönelirken, bankalardan kullandıkları kredilerin toplam içindeki oranı yüzde 10’nun altında kaldı. Gelişmiş ülkelerde ise işletmelerin kullandığı kredilerin oranı yüzde 40-50 arasında değişiyor.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Nakit sıkıntısı sürüyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından gerçekleştirilen İç Piyasa Anketi’nin Mart ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay satışlarda az da olsa hareketlenme gözlenmesine rağmen, piyasalardaki nakit sıkıntısı sürüyor.

Ankete katılanlara yöneltilen “Mart ayında satışlarınızın durumu ne oldu?” sorusuna katılımcıların yüzde 35’i ‘arttı’ cevabını verirken, “reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 65’i ‘nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sorunlar’ cevabını verdi.

‘Şubat ayında satışlar arttı’ diyenlerin oranı yüzde 23, ‘nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sorunları en önemli sıkıntı’ olarak ifade edenler yüzde 64,6 düzeyinde belirlendi.

/ BURSA

18.04.2007


 

Fındık geçim kaynağı olmaktan çıktı

Ordu Üniversitesi (OÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bostan, ‘’Fındık geçim kaynağı olmaktan çıktı’’ dedi.

Bostan, Türkiye’de tarımın her geçen yıl daha da geriye gittiğini söyledi. Özellikle modern tarıma geçilmediği için Türk tarımının ve doğal olarak Karadeniz tarımının adım adım gerilediğini belirten Bostan, şunları kaydetti: ‘’Artık fındık bahçeleri yaşlanmıştır. Bunun neticesinde de fındık dalları ömrünü yitirmiş olup yeterince fındığı verememektedir. Bunun sonucunda üretici yeterli ürün alamadığı gibi, fındığına da yeterli fiyat verilmemiştir. Bu fındığın, Karadeniz bölgesinde çok şey kaybettiği anlamına gelir. Bugün fındık geçim kaynağı olmaktan çıkmıştır. Artık fındığın yanında başka tarım ürünlerine yönelmeliyiz. Meselâ meyve ve sebzeler yetiştirmeliyiz.”

/ ORDU

18.04.2007


 

30 bin ton petrol ürününe el kondu

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, akaryakıt piyasasında denetimlerin başladığı 14 Haziran 2005 tarihinden bu yana, bakanlığa bağlı birimler tarafından yaklaşık 30 bin tonun üzerinde petrol ürününe el konulduğunu bildirdi.

Araç teslimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) yapılan törenden sonra Türkiye petrol piyasasında sürdürülmekte olan denetim çalışmalarında kullanılacak 232 adet kara denetim taşıtı, EPDK tarafından İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına teslim edildi.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Kurşunsuz benzine 5 kuruş zam

Rafineri çıkış fiyatında yapılan ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı litrede 4-5 YKr arttı.

Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de OPET, POAŞ, BP bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,92 YTL, Shell bayilerinde 2,91 YTL’ye yükseldi. Kurşunsuz benzinin fiyatı İstanbul’da POAŞ, OPET ve BP bayilerinde 2,93 YTL, Shell bayilerinde ise 2,92 YTL oldu.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Damla sulamaya faizsiz kredi

Küresel ısınma sebebiyle su kaynakları azalırken, tarımda ‘’suyun her damlasının verimli ve etkin kullanılması’’ amacıyla, çiftçiye önemli bir yatırım kolaylığı getiriliyor.

Çiftçi, 1 Mayıs’ta başlayacak uygulama ile damla ve yağmurlama sulama için hiç özkaynak kullanmadan yatırım yapabilecek. Çiftçiye, basınçlı sulama yatırımlarının yüzde 25’i hibe olarak verilirken, yüzde 75’i kadar da sübvansiyonlu kredi kullandırılacak. Söz konusu kredinin faizsiz olması yönünde de alternatif çalışmalar yapılıyor. Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla kullandırılacak krediye, çiftçilerin, tarımsal destekleme kapsamında devletten alacaklarını teminat olarak gösterebilmesi de ayrı bir kolaylık oluşturuyor.

/ ANKARA

18.04.2007


 

Muzcular çilekçi, limoncular muzcu oluyor

Türkiye muz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Mersin’in Anamur ilçesinde üretici çileği, ülkenin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Erdemlili üretici ise muzu ‘’kurtuluş yolu’’ olarak görüyor.

İthal muzla mücadele eden Anamur’lu muz üreticileri, açıkta ve örtü altında yetiştirilen bu ürün son yıllarda girdi maliyetleri sebebiyle üreticiyi üzünce çileğe yöneliş başladı.

Erdemli ilçesinde ise son yıllarda yaşanan satış sıkıntısı ve hava şartlarının kötü gitmesinden kaynaklanan olumsuz gelişmeler, bu yörede üreticileri muz ekimine yönlendiriyor.

/ ANAMUR/ERDEMLİ

18.04.2007


 

Otomobil üretimi Mart’ta yüzde 4 arttı

Türkiye’nin otomobil üretimi bu yıl Mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4 artışla 53.9 bine çıktı. Toplam motorlu taşıt üretimi ise aynı dönemde yüzde 0.2 azalarak 96.4 bine geriledi.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, bu yıl Mart ayında Türkiye’nin otomobil üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4 artarak, 51 bin 833’ten 53 bin 909’a çıktı. Buna karşın söz konusu dönemdeki toplam motorlu taşıt üretimi yüzde 0.2 azalarak 96 bin 461’e düştü.

Türkiye’nin bu yılın ilk üç ayını kapsayan dönemdeki otomobil üretimi ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 16.9 artarak 119.6 binden 139.8 bine çıktı. Yılın ilk üç aylık döneminde en fazla üretimi 67.3 binle Ford Otosan yaptı. Söz konusu dönemde en fazla üretim gerçekleştiren ikinci firma ise 65 binle Oyak Renault olurken, üçüncü firma 42.6 binle Tofaş, dördüncü firma 35.9 binle Toyota ve beşinci firma ise 17 binle Hyundai Assan oldu.

/ İSTANBUL

18.04.2007


 

Tesco Kipa, 4 bin kişiyi işe alacak

Tesco Kipa’nın, bu yıl, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde açacağı yaklaşık 30 mağaza ile 4 bin kişiye daha istihdam oluşturmayı hedeflediği bildirildi.

Tesco Kipa’nın, 2007 yılında yapacağı 150 milyon İngiliz sterlini tutarında bir yatırımla, geçen sene açtığı mağaza sayısını da aşmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, “Bu kapsamda, yıl sonuna kadar, Kırklareli, Konya, Bursa, Marmaris, Edirne, Keşan ve Ankara’da mağaza açmayı planlayan Tesco Kipa, diğer şehirlerde de mağaza açabilmek için girişimlerini sürdürüyor’’ denildi.

/ İSTANBUL

18.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004