Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Avrupa Birliğinden sağduyulu ses

AB Komisyonu, Malatya’da önceki gün bir yayınevinde işlenen cinayetlerin Türkiye’deki din ve vicdan hürriyeti bağlamında değerlendirilmemesini ve adlî bir olay olarak görülmesini istedi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krizstina Nagy, günlük olağan basın toplantısında bir soru üzerine, Rehn’in, Malatya’daki cinayetlerle ilgili olarak, “Büyük üzüntü duydum. Bu vahşi cinayetleri şiddetle kınıyorum. Bu olaya karışanların yargı önüne çıkarılacağı konusunda Türk makamlarına güveniyorum” şeklinde tepki verdiğini aktardı.

Olayın hemen ardından Türk hükümetinin her düzeyde gerekli açıklamaları yaptığını hatırlatan Nagy, konuya “adlî bir olay” yönünden yaklaşılarak, bunun Türkiye’deki din ve vicdan hürriyetiyle karıştırılmaması gerektiğini belirtti. Bu olaydan bağımsız olarak, AB’ye aday her ülkenin din ve vicdan özgürlüğünü de kapsayan temel özgürlükleri sağlaması gerektiğini anlatan Nagy, Türkiye’nin son olarak bu kapsamda azınlık ve dinî vakıflarla ilgili düzenlemeler yaptığını belirtti.

PRODİ, TÜRKİYE’Yİ TİTİZLİĞE DÂVET ETTİ

Bu arada, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Malatya’da biri Alman uyruklu 3 kişinin hayatını yitirmesiyle sonuçlanan Zirve yayınevindeki saldırıyla ilgili olarak, “Türk hükümetini, bir arada yaşama konusunda uluslar arası demokratik kurallarda titizliğe dâvet ediyorum” dedi.

Prodi, resmî ziyaret için gittiği Seul’de dün yaptığı açıklamada, cinayetlerin Türkiye’nin AB sürecine yardımcı olmayacağına dikkat çekerek, “(İtalyan Papaz Andrea) Santoro’nun öldürülmesi hadisesini hatırlatan duygular içerisindeyim. Bir yandan acı ve yas içindeyim. Diğer yandan da Türk hükümetini, bir arada yaşama konusunda uluslar arası demokratik kurallarda titizliğe dâvet ediyorum” diye konuştu. İtalyan haber ajansı Ansa’nın haberine göre, Seul’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Prodi, “Türk hükümeti, bu tür trajedilerin, benimsenen siyasî çizgiyi değiştirmesine izin vermemelidir” ifadesini kullandı.

/ BRÜKSEL

20.04.2007


 

Eski mücahitler Bosna’dan sürülüyor

Bosna-Hersek hükümeti, Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında ve hemen ardından bu ülke vatandaşlığına geçen, ancak bu ay başında haklarında vatandaşlıktan çıkarılmaları kararı verilen, aralarında Türkiye’den gidenlerin de bulunduğu yüzlerce kişinin ülkeyi hemen terk etmesi talimatı verdi.

Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “kararın nihaî ve bağlayıcı olduğu, vatandaşlıktan çıkarılanların hepsinin ülkeyi derhal terk etmesi, aksi takdirde burada bulunmalarının yasadışı kabul edileceği” belirtildi.

Hükümet, bu ay başında, çoğunluğu savaş sırasında ve hemen ardından resmî prosedürlere aykırı biçimde vatandaşlığa geçtiği belirlenen 300’den fazla kişinin vatandaşlık statüsünü iptal etti. Bosna’da savaş sırasında ve sonrasında vatandaşlığa geçenler konusu, ABD’de 11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından, bu ülkenin, uluslar arası terör örgütleriyle bağlantısı bulunanlara vatandaşlık verdiği yönündeki eleştirilerle gündeme gelmişti. Hükümet, bu eleştirilerin ardından Bosna’da 1992’den itibaren vatandaşlığa geçenlerin işlemlerini incelemek üzere bir komisyon kurdu. Komisyonun, vatandaşlıkların iptal edilmesi konusunda son kararı verecek olan hükümete tavsiyelerini sunuyor. Son incelemelerin ardından yasal prosedürlerin yerine getirilmediğine karar verdiği, aralarında Türkiye, Mısır, Cezayir, Suriye, Tunus, Sudan ve Rusya’nın bulunduğu bazı ülkelerden 367 kişinin vatandaşlık statüsü iptal edildi. Ancak komisyon, vatandaşlıkları iptal edilen bu kişilerin terörle bağlantısından şüphelenilip şüphelenilmediği konusunda açıklama yapmadı.

/ SARAYBOSNA

20.04.2007


 

Maliki faturayı emniyet müdürüne kesti

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, dün başşehir Bağdat’ta 200’e yakın Iraklının ölümüyle sonuçlanan 6 ayrı bombalı saldırının ardından, şehirdeki bazı emniyet müdürlerini görevden aldı.

Maliki, bombalı eylemler ve asayiş olaylarında emniyet idaresinin kusur ve ihmalleri bulunduğunu düşünerek şehirdeki bazı emniyet müdürlerini görevden alırken, görevden alınan polis müdürlerine İçişleri Bakanlığı bünyesinde soruşturma açıldığı kaydedildi. Maliki’nin talimatı üzerine İçişleri Bakanı Cevad El Bolani’nin yürüttüğü soruşturmada sonunda, görevden alınan emniyet müdürlerinin bombalı eylemlerde kusurlu olup olmadıklarının ortaya çıkacağı belirtiliyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, daha önce de Irak Yüksek Eğitim Bakanlığı’nda çalışan 150 kişinin bir grup silâhlı kişi tarafından kaçırılması olayında ihmali bulunduğu gerekçesiyle Bağdat Emniyet Müdürü General Halit Hasan El Abid’i görevden almıştı.

Bağdat’ta bazı emniyet müdürlerinin görevden alınmasına sebep olan önceki günkü 6 ayrı bombalı saldırıda 200’e yakın Iraklı ölmüş, 300’e yakın sivil de yaralanmıştı.

/ BAĞDAT

20.04.2007


 

Robert Gates: Irak’ta başarısızlığımız Ortadoğu’yu vurur

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ta başarısızlığın mezhep çatışmaları ve aşırı uçları teşvik edeceğini ve bu etkinin ilk önce Orta Doğu’da hissedileceğini söyledi.

Orta Doğu gezisi çerçevesinde Mısır’ı ziyaret eden Gates, ABD Ticaret Odasının düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, Arap ülkelerine, Irak’ta direnişi bastırmak ve siyasî uzlaşmayı yüreklendirmek için nüfuzlarını kullanma tavsiyesinde bulundu. Gates, Irak’ta bu noktaya nasıl geldikleri konusunda anlaşmazlıkları ne olursa olsun, başarısızlığın ve bu ülkedeki kargaşanın Orta Doğu’da ve Körfez bölgesinde her ülkenin refah ve güvenliğini etkileyeceğini belirtti. Savaşa karşı olanların Irak’taki başarısızlığa sevinebileceğini, “bu duyguların, tehlikeli biçimde dar görüşlü ve yıkıcı” olduğunu söyleyen Gates, başarısızlığın ilk etkilerinin Washington veya New York’tan önce Orta Doğu’nun başşehirlerinde hissedileceğini ifade etti.

/ KAHİRE

20.04.2007


 

Talabani, Saddam’ın generalleriyle pazarlıkta

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin danışmanlarının, idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin’in eski generalleri ile Ürdün’de görüşme halinde olduğu belirtiliyor.

Ürdün’de yayın yapan El Vatan gazetesinin haberine göre, Pazartesi gününden bu yana Iraklı yetkililerin Baas kadrolarında yer alan eski subaylarla görüştüğü belirtildi. Gazete, Ürdün’ün başşehri Amman’da yaşayan Iraklı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Irak Devlet Başkanı Talabani’nin danışmanlarından Vefik El Samerrai’nin Saddam’ın Fedaileri Konseyi üyelerinden General Ali El Luheybi, General Riyad El Tıkriti, General Süleyman El Mecid, Rad Hamad Şehab ve Saddam dönemi askeri istihbarat başkan yardımcısı Gazvan El Kubeysi ile görüştüğünü yazdı.

/ BAĞDAT

20.04.2007


 

ABD, Filistin’e ambargoyu yumuşatabili

Filistin Maliye Bakanı Selam Feyyad, ABD’nin, Filistin hükümetini bir yıldan fazla süredir felç eden bankacılıkla ilgili yaptırımları yumuşatabileceğini söyledi.

Feyyad, Filistin’de yayımlanan El Ayyam gazetesine Washington’daki temaslarıyla ilgili açıklamasında, yaptırımların yumuşatılabileceğinden ümitli olduklarını kaydetti. Bakan, Washington’da görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Filistin’in malî performansını ilerletme ve bankalarla özgürce işlem yapma ihtiyacının farkında olduğunu ifade ettiğini de belirtti.

/ KUDÜS

20.04.2007


 

İran’a,’ uranyum zenginleştirme’ uyarısı

ABD, İran’ı, nükleer faaliyetleriyle uluslar arası topluma karşı geldiği yolunda yine uyardı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) “İran’ın 1300 santrifüj makinesinde uranyum zenginleştirmeye başladığı” açıklamasından sonra, Tahran yönetiminin daha fazla tecrit edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Sözcü, UAEK’nın dünkü açıklamasının, İran hükümetinin uluslar arası topluma karşı gelmeye devam ettiğini gösterdiğini belirterek, İranlı liderlerin bir ilerleme olarak gördüğü bu durumun yalnızca geri atılan bir adım olduğunu ifade etti. BM Güvenlik Konseyi, Tahran’dan nükleer bomba geliştirmek için kullandığından şüphelenilen sivil nükleer faaliyetlerini durdurmasını istemişti.

/ WASHİNGTON

20.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004