Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kırağı, meyveleri vurdu

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, hava sıcaklığının düşmesi sonucu oluşan, ‘’kırağı’’ sebebiyle 11 köydeki meyve bahçelerinde ciddi zarar meydana geldiği bildirildi. İnegöl İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, yaptığı açıklamada, son iki günde hava sıcaklıklarında yaşanan düşüş sonucu meydana gelen, ‘’kırağı’’nın, özellikle ova köylerindeki meyve bahçelerinde ciddi zarara yol açtığını söyledi.

Teknik ekipleri köylere gönderdiklerini ifade eden Doğru, ‘’İlk tespitlere göre, özellikle armut ve şeftali ağaçlarında yüzde 70’lere varan zarar tespit edildi. Çilek tarlaları ile elma ve bodur kiraz ağaçlarındaki zarar ise yüzde 40 civarında’’ dedi. Doğru, çiftçilerin zararının büyük olduğunu dile getirerek, ‘’İnegöl’de toplam 55 bin dekarlık alanda meyvecilik yapılıyor. Bu alanların 15 bin dekarlık bölümü ova köylerinde. Zararın olduğu yerler de ovadaki köylerimiz. İnegöl’ün toplam meyve rekoltesi 120 bin ton civarında. Yaşanan bu afetle birlikte rekolte düşecek’’ diye konuştu.

Meteoroloji'den üreticiye ziraî don uyarısı

Soğuk ve yağışlı hava sebebiyle yurdun bazı bölgelerinde bu geceden itibaren don bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yurdun soğuk ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altında olduğu hatırlatıldı. Yurdun bazı bölgelerinde, bu gecenin ve önümüzdeki 3 gecenin az bulutlu ve açık geçmesinin beklendiği, bu nedenle yer yer don görüleceği bildirildi.

Açıklamada, tarımsal faaliyetin olduğu tüm bölgelerdeki üreticilerin gerekli tedbirleri almaları, özellikle çiçeklenme döneminde olan badem, erik, kayısı, şeftali, kiraz, elma, armut, fındık üreticilerinin ve fide yetiştiricilerinin daha dikkatli olmaları istendi. Vatandaşların, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurabilecekleri kaydedildi.

/ İNEGÖL/ANKARA

20.04.2007


 

Çiftçiler artık bankada sıra beklemeyecek

Doğrudan Gelir Desteği (DGD), Mazot ve Kimyevi Gübre Destekleme ödemelerini almaya başlayan çiftçiler, Ziraat Bankası tarafından kendilerine verilen ATM kartları ile bankada sırada beklemeden paralarını çekiyor.

Doğrudan Gelir Desteği 2006 yılı uygulaması için başvuruda bulunan yaklaşık 2 milyon 594 bin çiftçi, adlarına tahakkuk ettirilen parayı Ziraat Bankası’nın bağlı olduğu şubelerinden alıyor. Ziraat Bankası Konya Başmüdürlüğü yetkilileri, ödeme alan çiftçilerin artık bankada sıra beklemekten kurtulduğunu söylediler. Genel müdürlük tarafından yüz binlerce çiftçi adına çıkarılan ATM kartlarının dağıtımının, ödemelerin başladığı 5 Nisan’dan bu yana hızlandığını ifade eden yetkililer, ATM kartını alan çiftçilerin paralarını dilediği gün ve saatte ATM’lerden çekebildiğini söylediler.

/ KONYA

20.04.2007


 

Petkim’e 8 firma talip

Petkim’in yüzde 51’lik hissesi üçüncü kez ihaleye çıkarılıyor. Şu ana kadar 8 firma şartname satın aldı. Yerli firmalardan Sanko, Dinçkök ve Çalık Grubu’nun ilgilendiği ihaleye yabancılardan da ilgi var.

Azerbaycan’ın milli petrol şirketi Socar ihale ile ilgilendiğini açıklamıştı. İsrail’li petrokimya şirketi Gadiv de Petkim tesislerinde inceleme yaptı. Son olarak da Kuveytli şirketlere Petkim’le ilgili sunum yapıldı. Kuveytlilerin yerli bir şirketle konsorsiyum kuracağı belirtiliyor. 14 Mayıs’a kadar şirketlerin ön yeterlilik başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

/ ANKARA

20.04.2007


 

KOBİ’lere danışmanlık desteği

İhracatçı KOBİ’lerin kurumsallaşmasını sağlamak üzere, eğitim desteğinin danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi amacıyla mevzuat hazırlığı tamamlandı.

Buna göre, KOBİ’lerin ihracata yönlendirilmesi ve kurumsallaşması amacıyla, devlet tarafından verilen eğitim desteği, ‘danışmanlık hizmeti’ alımını da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Ayrıca Türkiye’yi ‘’moda yaratır’’ hale getirmek amacıyla, ulusal tasarım yarışmalarında dereceye giren 15 genç tasarımcıya, yurt dışı tasarım merkezlerinde eğitim imkanı sağlanacak.

/ ANKARA

20.04.2007


 

Türkiye 2008’de 17'nci ekonomi olacak

IMF’ye göre, 2008 yılında Türkiye’nin satın alma gücü paritesiyle yurtiçi geliri toplamda 750 milyar doları, kişi başına yurtiçi gelirde ise 10 bin doları ilk kez geçecek.

IMF’nin Nisan 2007 tarihli “Dünya Ekonomik Görünümü Veri Tabanı” başlıklı raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin satın alma gücü paritesiyle yurtiçi geliri (S-GSYH) 2007 yılında 708 milyar 53 milyon, 2008 yılında 755 milyar 383 milyon dolar, yine satın alma gücüyle kişi başına yurtiçi geliri (S-KBYG) 2007 yılında 9 bin 629, 2008 yılında ise 10 bin doları ilk kez geçerek 10 bin 177 dolar olacak. Böylelikle Türkiye, S-GSYH sıralamasında 2007’de 18’inci iken, 2008 yılında Avustralya’yı geride bırakarak 17’nci sıraya yükselecek. S-KBYG’de ise 2007 yılında 70. olan Türkiye, 2008 yılında Türkmenistan’a geçilecek ve 71’inci sıraya gerileyecek.

/ ANKARA

20.04.2007


 

Adıyaman’da petrol sevinci

Türkiye’nin en kaliteli ikinci kuyusu olarak gösterilen Adıyaman’daki Batı Gökçe bölgesinde bir hafta içinde üretime başlanacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman, Adıyaman’da gelecek için umut verici gelişmelerle karşılaştıklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Verimli petrol anlamında bizi en çok sevindiren olay Batı Gökçe istasyonumuz oldu. Burada, 2 bin 658 metre derinliğe indik ve 29-30 gravite petrole ulaştık. Şu ana kadar Türkiye’nin en kaliteli ikinci kuyusu olan Batı Gökçe’de üretim 1 hafta içinde başlayacak.” Şişman, Batı Gökçe istasyonunda günlük 150 varil petrol üretimini hedeflediklerini, farklı seviyelerde üretim alma planlarının bulunduğunu, bu bölgede çok büyük umutlar beslediklerini kaydetti.

/ ADIYAMAN

20.04.2007


 

Avea’ya 1,6 milyar dolar sendikasyon kredisi

Avea, 1,6 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağladı. Avea’nın yeni yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının yanı sıra mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılması için, Dünya Bankası’nın yan kuruluşu IFC ve ABN Amro Bank’ın global koordinatörlüğünü üstlendiği sendikasyon kredisinin vadesi, kredi dilimine göre 8-9 yıl arasında değişecek.

Sendikasyon kredisi, İhracat Kredi Bankası, Kalkınma Bankası ve IFC’nin de aralarında bulunduğu 20 farklı finans kuruluşunun katılımıyla oluşturuldu. Sağlanan kredi, Avea Üst Yöneticisi Cüneyt Türktan, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany ile kredi sağlayan kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda imzalandı. Türktan, alınacak kredinin Avea’nın hizmet kalitesini daha da arttırmakta kullanacaklarını söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

20.04.2007


 

Gübretaş, global oyuncu olacak

Gübre Fabrikaları A.Ş. (Gübretaş), hammadde kaynaklarına sahip ülkelerde yatırım yaparak “yerel satıcılıktan global oyuncu” statüsüne geçecek.

55’inci kuruluş yılı sebebiyle bir basın toplantısı düzenleyen Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, kimyevi gübre sektöründe yüzde 25’lik pazar payı ile lider konumunda olduklarını söyledi. Şirket hakkında bilgi veren Koca, “Geçtiğimiz yıl 1 milyon 354 bin ton gübre satışı gerçekleştirerek 486 milyon YTL’lik ciroya ulaşan Gübretaş, 2007 yılında yüzde 25’lik ciro artışı hedefliyor” dedi. Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşu arasında yer aldıklarını belirten Koca, çeşitli formlarda 60’dan fazla ürünle Türk tarımına hizmet verdiklerini de kaydetti.

Sektörün hammaddeler açısından yüzde 93’lere varan oranda dışa bağımlı olduğunun altını çizen Koca, “Bu nedenle biz de Rusya, Suriye, Cezayir, Libya, Tunus, Mısır, Kuzey Afrika ve İran gibi hammadde zengini ülkelerde yatırım yapma arayışı içine girdik” diye konuştu. Koca, yurtdışı yatırımla birlikte Gübretaş’ı “yerel satıcılıktan global oyuncu” statüsüne taşıyacaklarını kaydetti..

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

20.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004