Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Putin’den Batı’ya muhtıra

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yurt dışından gelen yabancı paranın Rusya’nın iç işlerine müdahale amacıyla kullanıldığını belirtti. Gelecek sene ikinci başkanlık süresinin dolacak olması nedeniyle son kez ulusa seslenen Putin, konuşmasına Pazar günü hayatını kaybeden Rusya’nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltisin’i anarak başladı.

Rusya’nın ekonomik gelişimine dikkat çeken Devlet Başkanı Putin, kendi yönetimi döneminde Rus halkının daha fazla refaha kavuştuğunu ifade etti. Yurt dışındaki Rus siyasilerin “hilelerine” de değinen Putin, “Herkes, ülkemizin istikrarlı ve kademeli gelişiminden memnun değil. Demokrasiyi içişlerimize müdahale etmek ve güç elde etmek amacıyla kullananlar var. Yurt dışından iç işlerimize direk müdahale amacıyla kullanılan para akışı artıyor” dedi. Putin’in bu açıklaması, Batı’nın Putin’in politikalarına muhalif bazı küçük liberal güçleri desteklemesine bir gönderme olarak görülüyor.

Bu arada, Putin tüm NATO üyeleri AKKA’yı imzalayıncaya kadar anlaşmanın gereklerine Rusya’nın da uymamasını önerdi . Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında yaptığı açıklamada NATO ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanmazsa Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekilebileceğini belirtti. Putin açıklamasında, “Hiç biri dışarda kalmamak kaydı ile tüm NATO ülkeleri de bu anlaşmaya imza koyuncaya kadar, Rusya’nın bu anlaşma ile ilgili hükümler konusunda moratoryum ilan etmesi uygundur.” ifadelerini kullandı.

Putin önerisinde Rusya-NATO ortak konseyinde konunun değerlendirilmesini, görüşmelerde ilerleme sağlanamaması durumunda da AKKA’dan çekilme ihtimalinin değerlendirilmesini istedi.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin Doğu Avrupa’ya konuşlandırmayı planlandığı füze kalkanı projesinin Rusya’nın nükleer cephaneliğini etkisiz hale getirmeyi amaçlamadığını ifade etti.

Putin aday olmayacak

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2008’de yapılacak devlet başkanı seçiminde yeniden aday olmayacağını yineledi. Putin, Rusya Federasyon Konseyinde parlamentonun alt kanadı Duma milletvekillerinin de hazır bulunduğu son ulusa sesleniş konuşmasında, “Gelecek ulusa sesleniş konuşması, başka bir devlet başkanı tarafından yapılacak” dedi. Halefi konusundaki tartışmalara da gülerek değinen Putin, “Siyasi bir iradeyi açıklamak benim için zamansız olur” demekle yetindi.

/ MOSKOVA

27.04.2007


 

Solana: İlerleme kaydettik

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran’ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani ile bazı ilerlemeler kaydettiklerini, bir araya gelmiş olmalarının bile “kendi içinde önemli bir gelişme” olduğunu ifade etti.

Solana, “İyi dostum” diye nitelediği Gül’e misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti ve cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak da iyi dileklerini iletti.

Laricani ile dün birçok görüşmede bulunduklarını ifade eden Solana, “Ama biliyorsunuz karmaşık bir konu üzerinde müzakere yürütüyoruz” dedi.

Sorunun diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi arzusunu dile getiren Solana, “iyi bir görüşme yaptıklarını ve birtakım ilerlemeler kaydettiklerini” söyledi.“Tabii ki bir mucize gerçekleşmedi, ama ilerleme devam ediyor” diyen Solana, Laricani ile görüşmeye devam edeceklerini ifade ederek, “Son görüşmemiz olmayacak bu” diye konuştu. Ankara’dan ayrılmadan önce bir sonraki görüşmeye hazırlık yapacaklarını belirten Solana, buradaki atmosferin çok olumlu olduğunu ve Türk hükümetinin misafirperverliğinin de buna temel teşkil ettiğini kaydetti.

“Ben Türkiye’nin misafirperverliğini iyi biliyorum aslında” diyen Solana, Ankara’ya ve İstanbul’a pek çok kez geldiğini hatırlattı.

Müzakerelerde kaydedilen ilerlemelerin ayrıntılarının sorulması üzerine Solana, “Bizim burada olmamız zaten kendi içinde önemli bir gelişmedir” dedi ve çok zor konuları incelemeye çalıştıklarını belirtti.

Birbirlerini, birbirlerinin konumunu ve görüşünü daha iyi anlamaya çalıştıklarını belirten Solana, “Zaten tarafların birbirlerinin konumunu daha iyi anlaması, herhangi bir sorunun çözümü için en temel faktörlerden biridir” diye konuştu.

/ ANKARA

27.04.2007


 

Bush Wolfowitz’in arkasında

Beyaz Saray, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’i, istifa çağrılarına rağmen desteklemeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Fratto, Paul Wolfowitz’in istifa etmesi çağrılarıyla ilgili bir soru üzerine yaptığı açıklamada, “Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz’i desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

27.04.2007


 

Filistin: Ateşkese devam

Filistinli silahlı grupların, Gazze Şeridi’nde ilân edilen ateşkese uymaya devam edeceklerini İsrail’e ilettiği bildirildi.

Filistinli gruplar, Mısırlı arabulucu Tümgeneral Burhan Hamad aracılığıyla İsrail’e gönderilen mesajda, İsrail’i Batı Şeria’daki askeri operasyonlarına son vermediği takdirde roket saldırılarının yeniden başlayacağı yolunda uyardı. Arabuluculuk görüşmelerine yakın bir Filistinli kaynak, Tümgeneral Hamad’ın İsraillilere, Filistinlilerin yeni taahhütleri konusunda bilgi verdiğini belirtti. Aynı kaynak, silâhlı grupların ateşkesin karşılıklı olmasını ve Batı Şeria’nın da bu ateşkese dahil edilmesini istediğini de kaydetti. Gazze’deki ateşkes geçen Kasımda İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında kabul edilmişti. İsrail ordusunun Batı Şeria’da Filistinli militanlara yönelik tutuklama operasyonları sırasında biri Gazze’de, 9 Filistinlinin ölmesi, ateşkesi zora sokmuştu.

Hamas’ın, uzun bir sürenin ardından Gazze’den İsrail tarafına roket saldırılarına katılması ve önceki gün roketlerin yanı sıra havan mermisi saldırılarının yoğunlaşması, İsrail’de tepkilere neden olurken, İsrail ordusu, Hamas liderlerine yönelik hedefli suikastların yeniden başlatılması için izin istemişti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, askeri komutanlar ve güvenlik danışmanlarıyla yaptığı toplantıda, Kassam roketlerine karşı alınacak tedbirleri değerlendirmişti. Toplantıyla ilgili verilen bilgilerde Olmert’in, roket saldırılarına ve asker kaçırma girişimlerine karşı, Hamas’ın liderlerine ve askerî altyapısına yönelik geniş çaplı operasyona şimdilik sıcak bakmadığı belirtilmişti.

/ GAZZE

27.04.2007


 

Bulgaristan’da Osmanlı katliâmı asparagas çıktı

Bulgaristan’ın Osmanlı egemenliğinde bulunduğu sıralarda ülkenin Batak köyünde, 131 yıl önce yaşanan ve “Batak Katliâmı” olarak adlandırılan olaya Alman bilim adamlarının getirdiği yeni yorum ülkeyi karıştırdı.

Alman tarihçi bilim adamları, Bulgar tarihçilerin, “Osmanlı yönetimine karşı 21 Nisan 1876’da başlatılan Batak isyanı sırasında, çoğu kadın ve çocuk 5000 kişinin Batak’taki Sveta Nedelya kilisesinde Osmanlılar tarafından kılıçtan geçirildiği” yolundaki iddialarını çürüttü. Öğretim üyesi Bulgar kökenli Martina Baleva ile Doğu Avrupa Enstitüsü üyesi Ulf Brunbauer, “Batak katliâmı” olarak bilinen olayın aslında bir “düzmece” olduğunu açıkladılar. “Bulgaristan’ın resmî tarihçilerinin Batak’taki olayları fazlasıyla abartarak, Bulgar halkı arasında Müslümanlara ve özellikle Türklere karşı nefret duyguları oluşturmaya çalıştıklarını” belirten Brunbauer, “Bu da herkesin bildiği gibi Komünizm döneminde Türklere karşı uygulanmaya çalışan asimilasyon kampanyasına ilham vermiştir” diye konuştu. Alman tarihçi, yaptıkları araştırmalar sonunda, özellikle Komünizm döneminde bazı çevrelerin Bulgar-Türk ilişkilerine zarar vermek için “hayali efsaneler” ürettiklerini ve tarihsel olayları saptırdıklarını belirlediklerini bildirdi. Baleva ve Brunbauer Batak olayları ile ilgili yaptıkları araştırmalardan elde ettikleri sonuçları 17 Mayıs 2007 tarihinde Sofya’da düzenleyecekleri konferans ve sergi ile kamuoyuna açıklayacaklarını söylediler.

Konferansa, karşı görüşü savunan bilim adamlarının da davet edileceği öğrenildi.

Aynı zamanda tarih uzmanı olan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise iki bilim adamının başını çektiği araştırma ekibinin Batak olayları ile ilgili ortaya attıkları yeni teze tepki gösterdi. Konuyla ilgili özel bir açıklama yapan Pırvanov, bu tezin Bulgaristan’ın millî tarihine ve milli değerlerine karşı düzenlenmiş bir “provokasyon” olduğunu ileri sürdü. Pırvanov, “tezde yer alan iddiaların tarihsel gerçekleri saptırmaya yönelik olduğunu” belirterek, “Batak halkının canları pahasına başlattığı isyan Dostoyevski, Turgenev, Mendeleev, Gladston ve Garibaldi gibi dönemin en parlak fikir adamları tarafından da kabul edilmiştir” diye konuştu.

Bu arada ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisinden yapılan açıklamada da “Batak olayının Bulgar halkına karşı bir soykırım olduğu” öne sürülerek, “Batak katliamını reddeden kişilere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin levadan 50 bin levaya (2500-25.000 avro) kadar para cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi.

Açıklamada, söz konusu yasa tasarısının parlamentoya sunulduğu ve en kısa zamanda yasalaşması için her türlü girişimin yapılacağı kaydedildi.

/ SOFYA

27.04.2007


 

Bişara Hizbullah’a yardımla suçlandı

İsrail parlamentosundan istifa eden Arap milletvekili Azmi Bişara hakkındaki soruşturmayla ilgili yayın yasağının kısmen kaldırılması, Arap milletvekilinin, geçen yaz Lübnan’da sürdürülen savaş sırasında “İsrail’in düşmanlarına yardım ettiği” suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını ortaya çıkardı.

Petah Tikva’daki Suçüstü Mahkemesi, İsrail’deki medya kuruluşlarının yanı sıra Bişara’nın Balad partisi milletvekillerinden Cemal Zahalka’nın yaptığı başvuru üzerine, soruşturmayla ilgili yayın yasağını dün kısmen kaldırmıştı. Bişara, savaş sırasında Hizbullah’a bilgi sızdırma, yabancı ajanlarla temas kurma ve kara para aklama şüphesi altında bulunuyor.

Bişara, 3 hafta kadar önce İsrail’den ayrılarak, bazı Arap ülkelerini ziyaret etmiş, bu süre içinde İsrail’i terk edeceği haberleri gündeme gelmişti.

/ KUDÜS

27.04.2007


 

Saddam’ın cezaevi müdürü ihanetten tutuklandı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta ABD ordusunun yönetimindeki bir cezaevinin eski komutanının, “düşmana yardım etme” suçundan açılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alındığı bildirildi.

ABD ordusunun sözcüsü Korgeneral Josslyn Aberle, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Korgeneral William Steele hakkında ayrıca bir çevirmen ve Iraklı bir kadınla uygunsuz ilişkide bulunmaktan soruşturma yürütüldüğünü söyledi. Aberle, geçen ay gözaltına alınan ve Kuveyt’teki bir cezaevinde tutulan Steele’nin, soruşturma tamamlandıktan sonra askeri mahkemede yargılanıp yargılanmayacağına karar verileceği belirtildi. Korgeneral William Steele, Bağdat uluslar arası havaalanı yakınındaki Camp Cropper cezeavinin komutanlığını yapmıştı. Cezaevinde, Irak’ın idam edilen devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in rejiminin eski üyeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 3500 tutuklu bulunuyor.

/ BAĞDAT

27.04.2007


 

Mogadişu’dan büyük kaçış

BM’nin İnsani İşler Sorumlusu John Holmes, Somali’nin başşehri Mogadişu’dan kaçanların sayısının 400 bine ulaştığını söyledi.

BM Mülteci Ajansı, Şubat ayından bu yana başkentten kaçanların sayısının 321 bine ulaştığını bildirmişti. Holmes gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu rakamlar gittiçe büyüyor. 340-350 bine yaklaşıyor. 400 bin rakamını bile gördüm. 60 bine yakın yeni mülteciye ulaştık sanırım.” dedi. Etiyopya destekli geçici hükümet birliklerinin İslam Mahkemeleri Birliği’ni ülkeden uzaklaştırması ardından bu birlikler ülkede güvenli sağlayamadı. İMB ile Etiyopya destekli geçici hükümet birliklerinin çatışması başşehirde 9 gündür devam ediyor.

/ CENEVRE

27.04.2007


 

İran: ABD saldırırsa dünyayı başına geçiririz

İran İçişleri Bakan Yardımcısı ve eski devrim muhafızları komutanlarından Muhammed Bager Zolkadr, ülkesine yönelik herhangi bir saldırı durumunda “dünyanın hiçbir yerinin ABD için güvenli olmayacağını” söyledi.

Resmî haber ajansı İRNA’nın bildirdiğine göre, Zolkadr, Senendac şehrindeki bir konferansta yaptığı konuşmada, İran ve ABD arasında yaşanan gerginliğe değindi ve Washington yönetiminin İran’da kriz çıkarmak istediğini iddia etti. ABD’nin “yumuşak tehdit stratejisi” uyguladığını, bunun için de bazı gazete ve sivil kuruluşları kullandığını öne süren Zolkadr, “ABD, taktik ve stratejik açıdan İran’a saldıramaz. ABD, İran’a saldırırsa bizim uygun olmayan silâhların (nükleer) üretimine yönelebileceğimizden korkuyor” diye konuştu.

/ TAHRAN

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004