Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dünya Bankası’ndan elektrik uyarısı

Enerjide serbest piyasa sistemine geçilmesiyle birlikte son 5 yıldır, ne özel sektör ne de kamu santral yatırımı yapmadı. Buna rağmen elektrikte sadece geçen yıl talep yüzde 9’a yakın arttı.

Dünya Bankası son raporunda 2008’de arzın talebi karşılayamayacağı ve elektrik kesintilerinin başlayabileceği uyarısında bulundu. Banka heyeti, geçtiğimiz hafta da Enerji Bakanlığı’yla bir araya geldi. Toplantıda, yetersiz yağışlar ve kurak geçecek yazın riskleri masaya yatırıldı.

Gerekli tedbirler alınmazsa, bu yazdan itibaren elektrik kesintilerine gidilmek zorunda kalınabileceği ortaya çıktı.

Kamuyu enerji yatırımlarında kilitlediği düşünülen elektrik piyasası ve doğalgaz piyasası kanunlarının değiştirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Kısa vadede tedbir olarak da Türkiye’nin daha önce elektrik sattığı Gürcistan ve Nahcivan’dan elektrik alınmasına karar verildi. İran’dan da Doğu Anadolu’nun ihtiyacının karşılanması için yıllık 1 milyar kilovatsaatlik elektrik alınmaya çalışılıyor.

YTL CİNSİNDEN TAHVİL İHRAC EDİLECEK

Dünya Bankası’nın, Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli global tahvil ihracı planladığı bildirildi. Dow Jones’ın konuyla ilgili dokümanlara dayandırdığı haberine göre, Dünya Bankası en az 500 milyon YTL’lik tahvil satışı planlıyor. Yüzde 14 yıllık getirili tahvillerin fiyatının Perşembe günü belirlenmesi bekleniyor.

Global tahvillerin Abn Amro, JP Morgan and TD Securities aracılığıyla satılacağı kaydedildi. Haberde, Dünya Bankası’nın AAA ile dünyadaki en yüksek yatırım notuna sahip olduğu belirtildi.

/ ANKARA/İSTANBUL

27.04.2007


 

Petkim ilk çeyrek hedefini aştı

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, 2007 yılının ilk çeyreğinde 50 milyon 132 bin 999 YTL net kâr ederek, ilk çeyrek hedeflerini aştıklarını söyledi.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. aracı kurumlar ve basını bilgilendirme toplantısında konuşan Kenan Yavuz, 2006 yılını 2.2 milyar YTL ciro, 58 milyon net kâr ile kapattıklarını kaydetti. 2003-2006 döneminde 348 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Yavuz, 2007 yılında ise elektrik ve buhar üretiminde doğalgaz dönüşümü ve yüzde 80’ni tamamlanmış kapasite arttırımı projesi için şimdiye kadar 74 milyon dolar harcama yaptıklarını dile getirdi. Bütün yatırımlarını kendi öz kaynaklarından karşıladıklarını belirten Yavuz, bilançosunda kredi borcu olmayan ülkemizin en yüksek kredi notuna sahip şirketlerden biri olduklarını vurguladı. 2007 yılı ilk çeyreği ile bilgi de veren Yavuz, şunları kaydetti: “ Mart 2007 sonu itibariyle net kârımız 50.1 milyon YTL olmuştur. Vergi, amotrisman ve faiz önceki kâr tutarı ise 81.3 milyon YTL’ye ulaşmıştır. Bu tutar yüzde 14 oranında bir kârlılığa tekabül etmektedir. Aynı dönemde net satış tutarı 555.2 milyon YTL, satış miktarı ise 361 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Kapasite kullanım oranı ise yüzde 98 olmuştur.”

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

27.04.2007


 

TÜPRAŞ 26.2 milyon ton petrol işledi

Türkiye Petrol Rafinerileri (TÜPRAŞ), ana faaliyet alanı olan rafinajda, 2006 yılında dört rafineride 26.2 milyon ton ham petrol işledi.

TÜPRAŞ’ın 2006 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, ham petrolün 10.5 milyon tonu İzmit, 11.1 tonu İzmir, 3.8 tonu Kırıkkale, 0.8 milyon tonu Batman rafinerilerinde işlendi, kapasite kullanımı yüzde 94.9 olarak gerçekleşti.

TÜPRAŞ, 2006 yılında 26.14 milyon ton toplam ürün satışı gerçekleştirerek, 2005’e göre toplam satışlarını yüzde 4.7 oranında artırdı.

2006’de 10.8 milyar dolar karşılığı 24.3 milyon ton ham petrol ithalat gerçekleştiren TÜPRAŞ, toplam 3.04 milyar dolar değerinde 6.2 milyon ton ürün ihracatı gerçekleştirdi ve yıllık programın yüzde 15.3 üzerinde gerçekleşme sağladı.

/ KOCAELİ

27.04.2007


 

İstanbul’da oteller doldu

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, ‘’Sanki birileri düğmeye bastı ve İstanbul dünyada güncel oldu. Nisan ayında bütün otellerimiz büyük doluluk oranlarına ulaştı’’ dedi.

Bayındır, yaptığı değerlendirmede, İstanbul’da otellerin bu yıl, geçmiş yıllara oranla dikkat çekici derecede doluluk yaşadığını kaydetti. Bunun tek bir nedeni olmadığını, bunda TUROB’un, İstanbul Ticaret Odası’nın ve devletin yaptığı çalışmaların etkisinin yanı sıra MotoGP gibi büyük organizasyonların da etkisinin bulunduğunu vurgulayan Bayındır, dolayısıyla nisan ayında bütün otellerin büyük doluluk oranlarına ulaştığını söyledi. Bayındır, şunları kaydetti: ‘’İstanbul bu sene hakikaten adeta bir aşama kaydediyor. Sanki birileri düğmeye bastı ve İstanbul dünyada güncel oldu. Bunlar güzel şeyler tabii. İstanbul bayağı hareketli. Büyük otellerin genel müdürleriyle bir araya geldik, hepsi çok memnun. ‘Biz 1964’ten beri böyle doluluk görmedik’ diyorlar.’’

TUROB Başkanı Bayındır, geçen yıl aynı döneme kıyasla otellerin doluluk oranında yüzde 30’a varan artış bulunduğunu kaydetti.

/ İSTANBUL

27.04.2007


 

“Dolardaki zayıflama, Türk ekonomisi için iyi haber”

Uluslararası Yatırım Bankası Morgan Stanley, dolardaki zayıflığın Türk ekonomisi için iyi haber olduğunu savundu.

Morgan Stanley yayınladığı raporda, son global eğilimlerin bu argümanı güçlendirdiğini ve aynı zamanda Türkiye’nin dezenflasyon sürecini (fiyatların düşmesini) desteklediğini de belirtti.

Türk Lirası’nın şu anda geçtiğimiz yıl yaşanan global şok döneminde daha güçlü olduğunu ifade eden Morgan Stanley, bunun sürdürülebilmesinin, önümüzdeki aylarda enflasyondaki ataletin kırılmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

/ İSTANBUL

27.04.2007


 

Sera ve hayvancılığa harç muafiyeti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sera ve hayvancılık faaliyetinde kullanılmak üzere inşa edilen tesislerin bina inşaat harcından muaf tutulmasını öngören kanun teklifi kabul edildi.

Buna göre, sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, hayvan barınağı ve yemlik ile su ürünleri için yapılan yapı ve tesisler, bina inşaat harcından muaf olacak. Bu tesisler, İl Özel İdaresi Kanunu uyarınca alınacak ücretlerden de istisna olacak.

/ ANKARA

27.04.2007


 

Gayrimenkul yatırımları seçimi bekliyor

Türkiye’de gayrimenkul yatırım yapmak için yerel ortaklıklar kuran yabancılar, büyük projelerini hayata geçirmek için seçim sonrasını bekliyor.

NTV’nin haberine göre, ABD’li Donald Trump’ın isim hakkını elinde bulunduran Yeşil İnşaat, Trump markalı dev projelerinin başlangıcını 2008 olarak belirledi.

Yeşil & Younes GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, 2005 ve 2006’da gayrimenkul sektörünün yüzde 20 büyüdüğünü ancak bu yıl cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin büyümeyi frenlediğini söyledi.

Türkiye’ye uzun vadeli gelen gruplardan biri de Merrill Lynch Global Principal Investment Group. Yerel ortağı Krea Gayrimenkul’le ilk yatırımını Eskişehir’e yapan grup, bu yıl alış veriş merkezi inşaatlarına start verecek.

Merrill Lynch GPI Group Başkan Yardımcısı Ali Otmar, seçim dönemlerinde yatırımlarının azaldığını ancak minimum 5-10 yıl Türkiye’ye yatırım yapacaklarını söyledi.

/ İSTANBUL

27.04.2007


 

Borsa rekorlara devam ediyor

Yurtdışı piyasalarda olumlu havanın sürmesi ve cumhurbaşkanı adayının netleşmesiyle hızlanan hareket devam ediyor.

Dış piyasaları izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün ilk seansta 48 bin 297 ile yeni rekor düzeye çıktı. Önceki gün 48 bini aşarak tarihî zirveye çıkan İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansta yükselişini sürdürdü. Endeks 285 puanlık artışla 48 bin 297 puana çıktı. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 0.55 oldu. Endeks 48 bin 569 puanla yeni güniçi zirvesine ulaştı. Dolar dün öğle saatlerinde 1,33 YTL’nin altında işlem gördü. Bankaların dolar alış kotasyonları 1,3255 YTL ile yaklaşık 1 yılın en düşüğüne geriledi.

EKONOMİ SERVİSİ

27.04.2007


 

Ziraat ve Halkbank’a personel alımı kolaylaştı

Ziraat, Halk ve Emlak Bankalarına personel alımının önü açıldı.

Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası hakkında kanununda değişikliği yapılmasına dair kanun Resmî Gazete’de yayınlandı. Yasa ile söz konusu bankalarda personel alımını kısıtlayan düzenlemeler ortadan kaldırıldı. Özelleştirme kapsamındaki Ziraat ve Halk Bankası’na personel alımı da KİT statüsü kapsamından çıkarıldı. Bankalar personel alımında, ihtiyaç duyacağı niteliklere sahip personeli, bankaların insan kaynakları hakkındaki usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler kapsamında gerçekleştirecek.

/ ANKARA

27.04.2007


 

TESK Başkanı Günday’dan fiş uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, vergi iadesi uygulamasının yılbaşından itibaren kalkması sebebiyle ilk üç ayda KDV gelirlerinde bütçe hedeflerinin tutmadığını ve bunun da dolaylı olarak bütün vatandaşlarımızı etkileyeceğini belirtti.

Günday, vatandaşları fişlerini alması, esnaf ve san'atkârları da fiş kesmeleri konusunda uyardı.

/ ANKARA

27.04.2007


 

THY’den 45.6 milyon YTL kâr

Türk Hava Yolları (THY), “tek-düzen” hesap planına göre 2006 yılında 45.6 milyon YTL net kâr elde ettiğini açıkladı.

THY, İMKB’ye gönderdiği açıklamada, 24 Nisan 2007 tarihli olağan Genel Kurul toplantısında alınan kararlara ilişkin bilgi verdi. Genel Kurul’da yapılan oylama sonucunda, “tek-düzen” hesap planına göre hazırlanan bilânço ve kâr/zarar hesabına göre 45 milyon 634 bin 623 YTL net kâr bildirildi.

/ İSTANBUL

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004