Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Abramowitz: Ne şeriat gelir, ne darbe olur

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, seküler çevrelerin AKP hakkındaki endişelerinin abartılı olduğunu ifade etti. Abramowitz, Türk Ordusu’nun Erdoğan’dan memnun olmadığını, fakat bunun bir darbeyle sonuçlanmayacağını ifade etti.

1. Körfez Savaşı sırasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Morton Abramowitz, Dış İlişklier Konseyi adlı düşünce kuruluşun Türkiye’de yaşanan son olaylarla ilgili sorularını cevapladı. Türkiye’de ‘seküler’ çevrelerin Başbakan Erdoğan’la ilgili endişelerini abartılı bulduğunu söyleyen Abramowitz, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün de Batı’da uzlaştırıcı tutumlarıyla çok iyi tanındığını vurguladı.

ORDU DARBE YAPMAZ

Abramowitz, seküler çevrenin Erdoğan’ın siyasi ideolojisini paylaştığı gerekçesiyle Gül’ün adaylığına karşı bir tür ‘seçim darbesi’ peşinde olduğunu ifade etti. Ordunun da sadece Türkiye’yi değil laik rejimi koruma konusunda sorumluluk sahibi olduğunu inandığını söyleyen Morton Abramowitz, “Erdoğan’dan hiç de memnun değiller. Olup bitenler de hoşlarına gitmiyor. Ama bu, bir darbe ya da benzer bir girişmde bulunacaklarını göstermez” dedi.

TÜRKİYE’YE ŞERİAT GELMEZ

Türkiye’de bazı çevrelerin İslâmî kanunların ülkede hakim olacağı konusunda derin endişelere sahip olduğunu söyleyen Abramowitz, şunları kaydetti: “Bence bu çok çok düşük bir ihtimal. Bununla birlikte seküler çevreler, Türkiye’de başörtülülerin ve dini okullara yönelişin artmasıyla sonuçlanacak bir ortamdan her zaman kaygı duymuşlardır. Laik bir arkadaşım bana şöyle bir mektup yazmıştı: ‘Onların baskısını her zaman üzerimde hissediyorum.’” Abramowitz, ABD’nin demokratik yöntemlerle işbaşına gelen AKP hükümetinin iyi işler yaptığı görüşünde olduğunu ifade etti. Türkiye’nin önceki hükümetler döneminde çektiği 1 milyar dolarlık yabancı yatırımın AKP döneminde 30 milyar dolara çıktığını vurgulayan Abramowitz, “Son 15 yılın hükümetlerini şimdikiyle kıyasladığımda gece ve gündüz gibi” ifadelerini kullandı.

/ WASHİNGTON

29.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Abramowitz: Ne şeriat gelir, ne darbe olur

  Zamanlama da garip

  Solana: ABD, İran’la doğrudan görüşmeli

  NATO ile Taliban çatıştı

  Soros’tan tarihî itiraf

  İneği sağmayan işçisinin kellesini kesti

  Hispanikler ABD’nin dinî haritasını değiştiriyor

  Olmert: İran’ı füze yağmuruyla vurmalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004