Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Parayı lükse harcıyoruz

‘Hocaların hocası’ unvanıyla anılan Prof Dr. Sabahattin Zaim, günümüz iktisadi şartlarının gündelik hayatın lüks harcamaları üzerine kurulmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Zaim, ‘üretim değil dönüşüm adaletsiz’ dedi.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Küreselleşmenin İktisadi Yönü’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, küreselleşmeyle birlikte farklı bir iktisadi anlayışın da ieyaygınlaştığını söyledi. Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Zaim, günümüzde insanlarının asli ihtiyaçlarından çok lüks tüketimi öncelediğini vurgulayarak bu anlayışın büyük olumsuzluklara zemin hazırladığını hatırlattı. Zaim, iktisat ve aile yapısının birbirini tamamlayan iki önemli kurum olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “İnsan hayatında iki önemli müessese vardır. Bunlar sosyal müessese ve iktisadî müessesedir. Sosyal müessese aile, iktisadi müessese ise işletmelerdir. Sosyal müessesede aile, ikincisinde rızık üretilir. Hangisi önemlidir derseniz, hiç şüphesiz ilki daha önemlidir. Çünkü aile güzel olursa, ikincisi de güzel olur, güzel işler yapılır. Bu yolla da yapılan mallar kaliteli, iş anlamlı olur. Aile de huzur, refah ve mutlu olur. Mutluluğu aile ile refahı da işletmeyle yaparız.”

Dünyada yapılan çeşitli harcama alanlarıyla ilgili rakamlar veren Prof. Dr. Sabahattin Zaim, harcama anlayışının asli tüketim alanlarından daha çok lüks tüketim alanlarına yoğunlaştığını eleştirerek şunları söyledi: “Günümüzde harcamaların büyük bir kısmı en az ihtiyaç duyulan şeylerde gerçekleşiyor. Lüks ihtiyaç dediğimiz, 3. kademelere yapılan sarfiyatlardan bazı rakamlar vereyim;

Makyaj, 18 milyar dolar,

Evcil hayvan maması: 17 milyar dolar,

Parfüm: 15 milyar dolar,

Okyanus gezileri: 14 milyar dolar,

Dondurma yeme: 14 milyar dolar,

Aslî harcamalara ise bunun tam düşük rakamlar ayrılıyor. İşte birkaç örnek;

Kadın sağlığı: 12 milyar dolar,

Okuryazarlık hizmetleri: 5 milyar dolar,

Temiz içme suyu harcamaları: 10 milyar dolar,

Aşılanma harcamaları: 1.3 milyar

Buradan neyi anlıyor: Eksik olan üretim veya teknoloji değil. Eksik olan dönüşümün adil olmayışıdır. Sosyal adalet dengesi alt üst olmuş durumda. Dünyada ekonomik şartların dağılımı çok kötü. Buna karşın maddî paylaşım yok. Bir taraf sürekli zenginleşirken, diğer taraftan sürekli ve artan fakirlik var. Üstelik zengin taraf da ruhen çöküşe doğru gidiyor.”

Yeni Asya / İSTANBUL

29.04.2007


 

Arıoğlu’ndan vergi uyarısı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, Türkiye’deki yeni dönemde iş dünyasının bazı alışkanlıklardan hızla kurtulması gerektiğini söyledi.

29 ilin Gelir İdaresi Başkanı ve Vergi Dairesi Başkanlarının katıldığı “2007 Mali Yılı Hedeflerinin Belirlenmesi” konulu toplantıda konuşan Osman Arıoğlu, Türkiye’nin son dönemde çok önemli yapısal değişimleri gerçekleştirdiğini belirtti. Arıoğlu, 2006 yılında çok önemli vergi indirimleri yapıldığını, bütçe vergi geliri hedefinin de üstün performansla gerçekleştiğini kaydederek, “2007 yılı bütçesini hazırlarken bir çok konuda eleştiriler aldık. Ama 3 aylık gerçekleşmeler itibariyle Türkiye’nin 2007 yılı bütçe hedeflerini, özellikle vergisel hedeflerinin gerçekleştirilmesi noktasında önemli bir risk görülmemektedir” dedi.

Türkiye’de enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü ve vergi oranlarının önemli oranda indirildiğini ifade eden Arıoğlu, şunları söyledi:

“İş dünyasının eski bazı alışkanlıklardan hızla kurtulması lazım. Eskiden ‘Vergi oranı ne olursa olsun ben gönlümden kopan vergiyi veririm’ anlayışı artık sona erdi. Ancak hâlâ bu şekilde hareket eden işadamları olduğunu üzülerek görüyoruz. Bunları inceleme elemanlarımız yakalayıp karşımıza geldiklerinde, ‘biz artık anladık, ama biraz pahalı anladık’ diyorlar. Bakanımızın dediği gibi ‘Biz radarı koyduk’ diyoruz. 2004 yılına ilişkin yaklaşık 3 milyar YTL kayıt dışılığı tesbit ettik. 2005 ve 2006 yılı sonuçlarını da inceliyoruz. Artık, 2007 yılını 3 aylık dönemler içerisinde alacağız. Bir kez daha buradan ‘radarı koyduk’ diye tüm iş dünyamıza duyurmuş olalım.”

/ GAZİANTEP

29.04.2007


 

Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisi Türkiye

Temsa Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, Otomobil Sanayicileri Derneği’nin raporlarına göre, Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisinin Türkiye olduğunu söyledi.

Buldurgan, Temsa’nın 1987 yılından 2001 yılına kadar Mitsubishi markasıyla üretim yaptığını hatırlatarak, ‘’2001 krizi sırasında Temsa’da bir şeyler oldu ve biz Mitsubishi’siz de neler yapabilir diye bir çalışma yaparak, Türk markalarını geliştirmeye başladık’’ dedi. Tamamıyla Türk tasarımı olan ve 2001’de ilk özgün Temsa otobüsü Safari’nin üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Buldurgan, şöyle konuştu: ‘’Temsa’da 2003’te AR-GE prototip üretim bölümünün açılmasıyla, Diamond, Metropol, Opalin, Powerbus gibi Türk markalarını geliştirdik. Otomobil Sanayicileri Derneği’nin raporlarına göre, Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisi Türkiye. Yakın bir gelecekte Avrupa’daki her iki otobüsten biri burada üretilecek.’’

Temsa Adana Üretim Tesislerinde, yılda tek vardiyada yaklaşık bin adet otobüs, 2 bin adet midibüs ve 7 bin 500 adet hafif kamyon üretimi yapıldığını belirten Buldurgan, geçen yıl üretilen 900 otobüsten 700’ünü ihraç ettiklerini ve 165 milyon dolarlık girdi sağladıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 185 milyon dolar olduğunu kaydetti.

/ ADANA

29.04.2007


 

Hazine, 1,5 milyar dolar dış borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta 1 milyar 503,7 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak.

Hazine haftanın en büyük dış borç geri ödemesini 1 milyar 211,8 milyon dolar ile 3 Mayıs Perşembe günü yerine getirecek. Hazine, 1 Mayıs’ta 0,4 milyon dolar, 2 Mayıs’ta 0,7 milyon dolar, 4 Mayıs’ta 290,9 milyon dolar dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

29.04.2007


 

Yumurta üreticilerinin sıkıntısı, mısır

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, üretim açığı sebebiyle TMO’nun yumurta üreticileri için ithal ettiği 300 bin ton mısırın yeterli gelmediğini, mısır ithalinin 900 bin tona yükseltilmesini talep ettiklerini söyledi.

Birlik Başkanı Konya, şu anda yumurta üreticileri olarak çektikleri en büyük sıkıntının, yem maddesi ihtiyacı için mısır temini olduğunu vurguladı. Konya, ‘’Tavuk yemi için ihtiyacımız olan mısır iç piyasada bitti’’ dedi.

/ KONYA

29.04.2007


 

‘Markalı’ can erik döviz getirecek

Yurt genelinde erik üretiminin 5’te birinin karşılandığı Mersin’in Silifke ilçesinde üreticiler, Türkiye’deki ilk ‘’Erik Üreticileri Birliğini’’ kurduklarını bildirdiler.

Sembolik miktarda kalan erik ihracatını ‘’Göksu Vadisi’’ ya da ‘’Değirmendere’’ markası altında artırmayı planlıyan Birliğin hedefi, üretilen 3 erikten birini Avrupa’ya pazarlamak. Ülke çapında yıllık 15 bin tona yakın erik rekoltesi elde edilirken, bunun 3 bine yakının ise Silifke’den karşılanıyor.

/ MERSİN

29.04.2007


 

Bilinçsiz sulama Harran’a zarar veriyor

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Harran Ovasında artan taban suyuna bağlı olarak ortaya çıkan tuzlulaşmanın 15 bin hektarlık alana ulaştığını ve bu durumun verim kayıplarına sebep olduğunu söyledi

Prof. Dr. Çullu, Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olarak kabul edilen Güneydoğu Anadolu Projesi’nin ilk uygulandığı alanlardan biri Harran Ovası’nda, tarımsal sulama sonucu üreticilerin gelirinde artış meydana geldiğini, ancak fazla su kullanımının tuzlulaşma sorununu beraberinde getirdiğini kaydetti. Küresel ısınma sebebiyle bir damlası bile önem kazanan suyun kontrolsüz kullanımının toprakların bozulmasının yanında başka alanların sulanmasında kullanılabilecek suyun kaybolmasına yol açabileceği uyarısında bulunan Çullu, mevcut sulama yönetmeliklerinin eksik olması sebebiyle, çiftçilerin suyu çok rahat ve bazı durumlarda ihtiyaçtan fazla kullanabildiğini ifade etti.

/ ŞANLIURFA

29.04.2007


 

Takım tezgâhı sektörü gelişiyor

Geçen yıl 900 milyon dolarlık takım tezgâhı ithal eden Türkiye’nin 270 milyon dolarlık tezgah ihracatında bulunduğu bildirildi.

Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Hayrettin Kağnıcı, bir ülkenin ekonomik gelişiminin en önemli göstergesinin takım tezgâhları sektörü olduğunu söyledi. Türkiye’de, takım tezgâhları miktarı ve envanteri her geçen gün arttığını belirten Kağnıcı, “Bu çok olumlu bir gelişme, çünkü ülkenin gelişimi buna bağlı.’’

/ KONYA

29.04.2007


 

Pegasus Havayolları büyüyor

Esas Holding A.Ş. bünyesindeki Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İzmir Havayolları’nın yüzde 20 hissesinin 8,2 milyon YTL’ye Esas Holding’e geçtiğini bildirdi.

İz Air’i 1 aydır fiilen yönettiklerini vurgulayan Sabancı, ‘’İzmir Havayolları’nın yüzde 20 hissesinin Esas Holding’e satışı kesinleşti’’ dedi. İzmir Havayolları’nın 118 ortağı olduğunu ifade eden Sabancı, ‘’Bugün itibarıyla çok ortaklı İzmir Havayolları’nın en büyük ortağı Esas Holding oldu. Böylelikle Türkiye’de gelişmeye en müsait pazar olan İzmir’de büyük ağabeyimiz THY’den sonra 2. büyük oyuncu oluyoruz’’ diye konuştu. Sabancı, Pegasus Havayolları’nın Sabiha Gökçen’de en büyük, KKTC’de 2. en büyük ve İzmir Havayolları’nın Adnan Menderes’te 2. en büyük hava yolu şirketi olduğunu belirterek, ‘’Pegasus yavaş yavaş doğru pazarlarda 1 ya da 2 numara oluyor’’ dedi.

/ ANTALYA

29.04.2007


 

Yurtiçi Kargo’nun yüzde 25'i Geo Post'a satıldı

Yurtiçi Kargo, 2003’ten bu yana yurtdışı gönderileri için partnerlik yaptığı Avrupa’nın ikinci büyük ekspres kargo şirketi Fransız Geo Post’a, yüzde 25 hissesini devretti.

3 milyar euroluk 2006 yılı cirosu ile Avrupa’nın 2’nci büyük ekspres kargo şirketi olan GeoPost ile gerçekleştirilen bu güç birliğiyle Yurtiçi Kargo, yatırımlarını uluslar arası platformlara taşımayı sağladı. Yurtiçi Kargo ile GeoPost arasında gerçekleşen bu hisse devrinin 70 milyon euronun üzerinde bir bedelle gerçekleştiği bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

29.04.2007


 

Kiler’den Kayseriye 4 mağaza

Gıda perakendeciliğinin önde gelen markalarından Kiler, İstanbul, Ankara ve Trakya’dan sonra şimdi de Anadolu’da büyüme sürecine girdi.

Bu yıl Anadolu’da 37 mağaza açacak olan Kiler, ilk adımı Kayseri’de attı. Kayseri’ye kazandırdığı 5 mağazanın 4 tanesini 27 Nisan’da düzenlenen törenle aynı anda hizmete açan Kiler, böylece Türkiye genelinde 116 mağazaya ulaştı.

Mağazaların açılışında konuşan Kiler Mağazaları Genel Müdür Nihat Özdemir, 2006’da 520 milyon YTL ciro gerçekleştirdiklerini ve bu yılki ciro hedeflerinin 700 milyon YTL olduğunu söyledi. Özdemir, Kiler’in 2007’de Türkiye genelinde 150 mağazaya ve 5 binin üzerinde çalışana ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

/ Ekonomi Servisi

29.04.2007


 

Kanyon’a ICSC Solal Pazarlama Ödülü

Birinci yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Kanyon’a ilk kutlama Varşova’dan geldi.

25-27 Nisan tarihlerinde Varşova’da gerçekleşen Uluslarası Alışveriş Merkezleri Komisyonu, ICSC Konferansı’nda halkla ilişkiler kategorisindeki pazarlama büyük ödülü Kanyon’a verildi. Kanyon Alışveriş Merkezi, perakende sektörünün detaylarıyla tartışıldığı konferansta, 2006 Mayıs ayında, açılışı öncesi gerçekleştirilen ‘Underconstruction’ organizasyonuyla ödüle lâyık görüldü.

/ Ekonomi Servisi

29.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004