Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Lübnan’daki Osmanlı mirasına Türkiye eli

Lübnan’ın Trablus şehrinde, 1619 yılında Osmanlı padişahının temsilcisi Samsunlu Ali tarafından yapılan ve Türkiye sınırları dışındaki en büyük 7 mevlevîhaneden biri olma özelliğini taşıyan Trablus Mevlevî Tekkesi, Başbakanlığa bağlı TİKA tarafından onarılacak.

Lübnan’daki Mevlevî Tekkesi’nin restorasyonunu Türkiye üstlendi.

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus şehrinde, 1619 yılında Osmanlı padişahının temsilcisi Samsunlu Ali tarafından yapılan ve Türkiye sınırları dışındaki en büyük 7 Mevlevîhaneden biri olma özelliğini taşıyan Trablus Mevlevî Tekkesi’nin, Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından onarılacağı öğrenildi.

Mevlânâ’nın 800. doğum yıldönümü dolayısıyla Trablus Belediyesi ile TİKA arasında imzalanan protokol doğrultusunda, restorasyon projesinin tabela açılışı dün Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yaşar Karayel, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Terzioğlu ve Trablus Belediye Başkanı Reşit Cemali’nin katıldıkları törenle yapıldı.

Ankara’dan gelen heyeti Türk bayrakları ve mehter marşları eşliğinde karşılayan Trabluslular, gün boyunca yapılan faaliyetlere büyük ilgi gösterdi.

Törende konusan Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar, Mevlânâ felsefesinin amacının insanın kâmile ulaşması olduğunu söyleyerek, günümüzde Mevlânâ’nın mesajının ve öğretisinin her dinden insanı kendisine çekmekte olduğunu, bu mesajın barış ve ahenk içinde yaşamanın yolunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ile Lübnan’da, yıllardır yürüttüğü kapsamlı çalışmaları neticesinde yitip gitmekte olan Trablus Mevlevî Tekkesi’ne dikkatlerini çekmeyi başaran Lübnan Tarihi Eserleri ve Kültürel Mirası Koruma Komitesi Başkanı Halit Tedmuri de konuşmasında, 400 yıllık geçmişi ile Mevlevihanenin Trablus tarihinde büyük bir yer tuttuğunu söyledi.

Yüzyıllar boyunca din, dil, ırk ayırımı yapmaksızın insanlığa büyük hizmetler sunan bu sosyal kurum hakkında katılımcıları bilgilendiren Tedmuri, projeyi üstlenmelerinden ötürü TİKA yetkililerine de teşekkür etti.

Daha sonra Osmanlı döneminden kalma “eski şehir” çarşılarını ziyaret eden heyet burada Keçiören Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin folklor gösterisini seyretti.

TİKA’nın üstlendiği Trablus Mevlevî Tekkesi’nin restorasyonu projesinin, Türkiye’den gelen teknik heyetin incelemeleri sonucunda hazırlanan rapora göre, yaklaşık 500 bin dolara malolacağı ifade ediliyor.

Mevlevihane binasının yeniden ayağa kaldırılması projesine ilaveten, Trablus ve Keçiören belediyeleri arasında imzalanan “kardeşlik protokolü” kapsamında, tekkenin bulunduğu mevkide yapılması planlanan yapay şelaleler, Keçiören Belediyesi tarafından finanse edilecek.

29.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lübnan’daki Osmanlı mirasına Türkiye eli

  Çocuklar, Peygamberimizin doğumunu kutladı

  YASEM, Eğitim Fuarında

  Mevlânâ resim sergisi Altunizade’de


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004