Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Şarm El Şeyh’de son şans

Uluslararası organizayonların temsilcilerinin ve 50’den fazla ülkeden bakanların katıldığı genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısı Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde gerçekleştiriliyor.

50’den fazla ülkeden bakanı ve uluslar arası organizasyondan isimleri bir araya getiren toplantıda sırasıyla Irak Başbakanı Nuri El Maliki, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice birer konuşma yaptılar.

Irak Başbakanı Maliki, Ebul Geyt’in ardından yaptığı konuşmada Irak’ın dış borçlarının silinmesini talep etti. Maliki, ABD ve Sünnî Arap hükümetlerinin, Irak’taki Sünnilerin siyasî sürece dâhil edilmesi gibi birçok konuda yapılmasını istediği kurumsal reformları gerçekleştirme konusunda da söz verdi. Maliki, borçların silinmesinin de ülkesinin yeniden inşa çalışmalarını sürdürebilmek için gerekli olan tek şey olduğunu ifade etti.

Irak’ın, büyük kısmı Saddam Hüseyin döneminde Irak-İran Savaşı’ndan kalma çoğu Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve Çin’e olmak üzere 50 milyar dolar civarında dış borcu bulunuyor. Daha önce Irak’ın yaklaşık 100 milyar dolarlık borcu da Paris Kulübü ülkeleri tarafından silinmişti. Suudi Arabistan da daha önce Irak’ın borçlarının yüzde 80’inin sildiğini duyurmuştu.

Konferansa Suudi Arabistan adına katılan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Maliki’nin konuşmasının ardından Irak’ın borçlarını silmeye hazır olduklarını ve hâlihazırda da Iraklı yetkililerle görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi. Faysal, burada yaptığı açıklamada ayrıca Irak’taki bütün gruplara eşit dağıtılmak şartıyla 1 milyar dolar yardımda bulunmaya hazır olduklarını belirtti. Irak’taki durumu değerlendirmek için gerçekleştirilen konferansta İran ve ABD arasında muhtemel bir görüşme gerçekleşmesi konusu ise konferansın önüne geçmiş durumda. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Suriyeli meslektaşı Velid Muallim ile görüşeceği açıklandı. Ancak İran ve ABD heyetlerinin bir araya gelip gelmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

/ ŞARM EL ŞEYH

04.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şarm El Şeyh’de son şans

  ‘Yenilgiyi kabul edip, çekilmeliyiz’

  Suudi Arabistan Maliki’yi devirmek istiyor

  Fransa’nın mevzusu Türkiye

  Olmert içten ve dıştan baskı altında

  İran’a ek tedbir geliyor

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  ABD anayasal süreçte ısrarlı

  Hariri mahkemesi muhaliflere takıldı

  ABD’de devlet okulunda İncil dersleri

  Berlin’de 2. İslâm Konferansı yapılıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004