Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Reformlara seçim rötarı

Erken seçim kararı ekonomiyle ilgili birçok düzenlemeyi yeni Meclis’e bırakacak. Ticaret hayatının baştan ayağa yenilenmesi, nükleer santral kurulması ve sosyal güvenlik sistemine ilişkin düzenlemeler yeni Meclis tarafından şekillendirilecek.

Hükümet, 4 Kasım olarak planlanan seçim tarihi çerçevesinde Haziran sonuna kadar çalışması düşünülen Meclis’ten reform niteliğinde birçok düzenlemeyi çıkarma niyetindeydi.

Seçim tarihinin 22 Temmuz’a alınması birçok yasa tasarısı ve teklifiyle ilgili hazırlıkların yeni Meclis tarafından tekrar yürütülmesini zorunlu kıldı. Seçimin öne alınması ekonomik ve sosyal hayatla ilgili çok sayıda tasarıyı kadük hale getirecek.

Görüşülmesi yeni Meclis’e kalacak en önemli tasarılardan biri Türk Ticaret Yasası’nı değiştiren düzenleme. Hazırlıkları yaklaşık yedi yıldır süren ve 1.535 maddeden oluşan tasarının yasalaşmasının en az iki yıl daha sürebileceği belirtiliyor.

Kömür santrallerinin kurulmasını da düzenleyen nükleer santral yapımına yönelik yasa tasarısı da Genel Kurul’a indirilemeden kadük hale gelecek.

Bu nedenle elektrik arzı açığının kapıya dayanmasıyla birlikte ihalesinin bu ay yapılması planlanan iki kömür santralinin geleceği de belirsizleşti.

IMF ile varılan uzlaşma sonucu yürürlüğü 2008’e bırakılan sosyal güvenlik reformu ve gelir vergisi düzenlemelerinin de yeni Meclis’e kalması nedeniyle aksamalar yaşanabileceğine dikkat çekiliyor. Yenilenmesi planlanan kamu ihale yasasıyla bilişim suçlarıyla ilgili düzenleme, kaçak içki ve tütüne ceza getiren ve serbest bölgelerdeki istisnaları uzatan teklif de yeni Meclis’e kalıyor.

/ ANKARA

04.05.2007


 

Ekonomi yönetimi seçimi risk görmüyor

Hükümetin seçim tarihini 22 Temmuz olarak belirlemesiyle birlikte ekonomi yönetimi de rahat bir nefes aldı. Yetkililer, belirsizliğin ortadan kalkmasıyla ortaya çıkan seçim kararı için çok fazla bir risk olmadığına dikkat çekiyor.

Hükümetin erken seçim için 22 Temmuz tarihini belirlemesinden sonra, ekonomi yönetimi de hazırlıklara başladı. Öncelikle seçim kararının çok olumlu karşılandığı belirtilerek, ileriye dönük çok fazla bir risk olmadığına işaret edildi.

Yetkililer sadece bazı harcamaların öne çekilebileceğine dikkat çekiyor. Bunlar da yatırım programında projesi, ödeneği olan yatırımlar arasından seçilecek. Bu durumun 2 aylık faiz dışı fazlanın öngörülenin altında gerçekleşmesi sonucunu doğursa da yıl sonu faiz dışı fazla hedefinin seçimden sonra alınacak tedbirlerle tutturulmasında sıkıntı yaşanmayacağı belirtiliyor.

Maaşlara zam, yeni kadro tahsisi gibi seçim yatırımı olarak algılanabilecek uygulamaların bütçe çerçevesinde mümkün olmadığının altı çizilerek, hükümetin bu yönde uygulamalara gitmeyeceği vurgulanıyor.

IMF ile üzerinde uzlaşılan 4.4 milyar YTL’lik tasarruf paketinin de bu durumda kağıt üzerinde kalacağı, ancak IMF’nın seçim dönemindeki uygulamaları anlayışla karşıladığı kaydediliyor.

/ ANKARA

04.05.2007


 

GAP'taki sanayi tarıma dayalı

GAP bölgesindeki sanayiinin tarıma dayalı olduğu belirtildi. Yetkililer, işletmelerin yüzde 35’inin tekstil-konfeksiyon, yüzde 27’sinin gıda, geri kalan yüzde 38’lik üretimin de madencilik, enerji, lastik-plastik, kimya-ilâç, madeni ve elektronik eşya, motorlu araçlar ile diğer faaliyet alanlarında yapıldığını bildirdi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın son durum raporuna göre, bölge illerinde yapılan araştırmada, bölge sanayisinin tarıma dayalı olduğunun bir kez daha belirlendiği yer aldı.

Raporda, “Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa’da faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 35’i tekstil-konfeksiyon ve yüzde 27’si de gıda üretimi yapmaktadır. Geri kalanlar da çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin oranları da yüzde 10’un üzerine çıkmamaktadır. Sağlanan veriler, bölgede tarıma dayalı sanayileşme sürecinin başladığını, ancak yeterli yatırım düzeyine ulaşılmadığını göstermektedir. Sanayileşme sürecinin gelişme ve tamamlanabilmesi için mutlaka teknoloji ağırlıklı yatırımların ve üretimlerin yapılması gerekmektedir” yer aldı.

Verilerde ayrıca, bölgedeki işletmelerin yüzde 50’sinin anonim, yüzde 46’sının limited şirket olduğunun belirlendiği kaydedilen raporda, işletmelerin yarısının gelişme ve büyüme için önemli bir hukuki yapı olan anonim şirket olarak yapılanmasının olumlu sayılabileceği belirtiliyor.

/ ŞANLIURFA

04.05.2007


 

Kuveyt Türk sermayesini 260 milyon YLT’ye yükseltti

Kuveyt Türk Katılım Bankası, 200 milyon YTL olan sermayesini yüzde 30 arttırarak 260 milyon YTL’ye yükseltti.

Önceki gün Genel Müdürlük Merkezi’nde yapılan 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdür Ufuk Uyan, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın 17 yıllık tarihinin en parlak, en başarılı yılını yaşadığını söyledi. Uyan, başarının göstergelerinin uluslar arası kredi derecelendirme şirketi Fitch Ratings’in Kuveyt Türk’ün kredi notunu yükseltmesi ve bankanın 2006 yılında kârlılığını yüzde 20 arttırarak 35. 501 bin YTL seviyeye ulaşması olduğunu kaydetti. Toplantıda, Kuveyt Türk’ün 31.12.2006 itibariyle 200 Milyon 188 Bin YTL olan sermayesinin yüzde 30 artışla 260 Milyon YTL’yi yükseltilmesi kararı alındı.

Sermaye artışıyla ilgili olarak ta, “Planlanan sermaye artışıyla, 2007 toplam ödenmiş sermayemizi 260 Milyon YTL’ye, özkaynaklarımızı da dönem karı hariç 317 Milyon YTL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz” diyen Uyan, 2007’de 15 yeni şube açacaklarını da bildirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

04.05.2007


 

TOKİ kredisinde temlik sorunu

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yurtdışından sağlayacağı 300 milyon dolarlık kredide, son dakikada ‘’temlik sorunu’’ çıktı.Kredinin alınacağı Dresdner Bank, önceki akşam alacaklarının temlikini isteyince, TOKİ, kredi anlaşmasını imzalamaktan vazgeçti.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, ‘’bankanın imza aşamasında temlik istemesinin, son siyasi gelişmelerle bir ilgisi olup olmadığı’’ sorusu üzerine, ‘’Bize, siyasi gelişmelerle alakası olmadığını söylediler. Ama biz alacağımızı temlik etmek istemediğimiz için, kredi anlaşmasını imzalamaktan vazgeçtik’’ dedi. TOKİ’nin, konut projeleri, hasılat paylaşımı projeleri sebebiyle 12 milyar YTL alacağının olduğunu, bunun 7 milyar YTL’sinin kasasına girdiğini anlatan Bayraktar, ‘’Bu alacağımızı, mortgage kapsamında tahvil ihracında kullanacağız. Bu konuda bankalarla görüşmelerimiz çok ilerledi. Bizim kaynağa ihtiyacamız var, ama acil değil. Krediden vazgeçmemiz sorun oluşturmayacak’’ diye konuştu.

Bu arada sorun oluşturan temlik konusu, ‘TOKİ’nin alacaklarının, teminat olarak ilgili bankaya devredilmesi’ anlamına geliyor.

/ ANKARA

04.05.2007


 

Gürcistan ile ilişkiler gelişecek

Trabzon Valisi Nuri Okutan’ı makamında ziyaret eden Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosu Autandil Mikatsadze,Türkiye ile Gürcistan’ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu belirterek bir ay içinde Batum Havalimanı’nın faaliyete geçmesiyle Türkiye ve Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin başta turizm olmak üzere daha da hareketleneceğini söyledi.

Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde Trabzon’un ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Başkonsolos Mikatsadze, “yıllar evvel sınır kapısı açıldığında ilk Trabzon’u tanıdık. Bu sebeple bu ilin bizce ayrı bir özelliği var. Trabzon bölgenin başşehri konumundadır. Trabzon’da bulunduğum için çok mutluyum. Burada Türkçe’yi de yeni yeni öğrenmeye başladım. Amacım, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da iyi ileri bir seviyeye taşımak olacaktır. Bu konuda elimden geleni yapacağımdan şüpheniz olmasın” dedi.

Ziyaretten dolayı Başkonsolos Mikatsadze’ye teşekkür ederek en kısa zamanda iade-i ziyarette bulunacağını ifade eden Vali Okutan, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmekten yana olduklarını belirtti.

Kahraman ALPAK / TRABZON

04.05.2007


 

Seçime lokantacılar sevindi, turizmciler üzüldü

Seçimlerin öne alınma kararı, seçim kulislerine ev sahipliği yapan lokantacıları sevindirirken, seçim tarihinin yaz ortası olması sebebiyle turizmcileri kaygılandırdı.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Zaimoğlu, geçen yıl umduğunu bulamayan turistik işletmelerin, 2007 beklentisinin çok yüksek olduğunu, ancak seçim arifesinin kaygı oluşturduğunu bildirdi.

/ ADANA

04.05.2007


 

Dicle Giyim, Bandırma mağazasını açtı

Bir aile şirketi olarak 1988 yılında faaliyete geçen Dicle Giyim, Bandırma Mağazasını hizmete açtı.

200 bayisi ve 3 mağazası ile yurtiçi ve yurtdışında tanınan bir marka olan Dicle Giyim, kendine özgü kalite anlayışı, zengin çeşit ve modelleriyle müşterilerine hizmet veriyor. Mart 2007 itibariyle İlkbahar-Yaz sezonu ürünlerini bayileri ve satış mağazaları aracılığı ile tüketicilere ulaştıran Dicle Giyim, tesettür giyim, bayan pardesü, bayan takım olarak ayda 5 bin adet üretim yapıyor. Yüzde 100 müşteri memnuniyetini hedefleyen firma; ürün politikası olarak kumaş ve aksesuarda kaliteye büyük önem veriyor. Kurumsallaşma çalışmalarına devam eden firma, kazan-kazandır düşüncesiyle ülkemiz içinde ve yurtdışında bayilikler vermeye devam ediyor.

Yeni Asya / BANDIRMA

04.05.2007


 

Fiat, Linea’yı tanıttı

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilen Fiat’ın yeni modeli Linea’nın dünya tanıtımı, İstanbul’da gerçekleştirildi.

Fiat Auto ve Koç Holding ortaklığı ile 39 yıldır faaliyet gösteren Tofaş AŞ bünyesinde hayat bulan Linea, dünyanın çeşitli ülkelerinden İstanbul’a gelen gazetecilere tanıtıldı. Tofaş’ın fabrikasında yılda 60 bin adet üretilecek ve İspanya’dan Almanya’ya, Fas’tan Finlandiya’ya kadar Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edilecek Linea, diğer kıtalarda da satışa sunulacak. İlk etapta benzinli ve turbo dizel 5 manuel vitesli modelleri piyasaya sürülecek olan Linea, Türkiye’de 27 bin YTL ile 37 bin 800 YTL arasında değişen fiyatlardan satışa sunulacak.

/ İSTANBUL

04.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004