Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bir sonraki Irak toplantısı İstanbul’da yapılabilir

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu’l Geyt, bir sonraki Irak’a komşu ülkeler genişletilmiş toplantısının İstanbul’da yapılmasını teklif etti. Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde devam eden toplantıda konuşan Mısırlı bakan, bu konuda Iraklı yetkililerle görüşmeler yapılacağını söyledi.

Irak’a komşu ülkeler ve Birleşmiş Milletle Güvenlik Konseyi’ne üye güçlerin yetkilileri daha önce Bağdat’ta bir araya gelmişti. Bağdat’taki toplantıda komşu ülkelerin dışişleri bakanları seviyesinde İstanbul’da toplanması, daha sonra dünya güçlerinin de katılımıyla Mısır’da genişletilmiş konferans düzenlenmesi görüşü ağırlık kazanmıştı. İstanbul’da yapılması öngörülen toplantı gerçekleşmemişti.

Ahmed Ebu’l Geyt, Irak’ın toprak bütünlüğüne vurgu yaptığı konuşmasında, ülkede güven ve istikrarın sağlanması için askerî tedbirlerin tek başına yetmeyeceğini, siyasî uzlaşmanın da gerekli olduğunu dile getirdi.

Uluslar arası organizayonların temsilcilerinin ve 50’den fazla ülkeden bakanların katıldığı genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısında Irak ekonomisinin düzeltilmesi ve ülkede istikrarın yeniden sağlanması iki temel gündem maddesini oluşturuyor.

/ ŞARM EL ŞEYH

05.05.2007


 

ABD’nin İran korkusu

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Rood, İran’ın 8 yıl içinde ABD ve Avrupa’yı vurabilecek uzun menzilli füzelere sahip olabileceğini söyledi.

Rood, Kongredeki konuşmasında, İran’ın bu füzeleri, geçmişte de kendisine balistik füze temin eden Kuzey Kore’den alabileceğini belirtti.

Amerikan istihbarat servislerinin, İran’ın bu füzeleri 2015 yılına dek ele geçirebileceğini düşündüğünü söyleyen Rood, İran’ın bu füzeleri bu kadar hızlı elde etmesinin başka bir ülkeden gelen yardımla sağlanabileceğini kaydetti. Dışişleri Bakan Yardımcısı John Rood, aynı konuşmada, ABD’nin Rusya’nın tepkisine rağmen, füze kalkanı sisteminin unsurlarının Doğu Avrupa’da konuşlandırılmasıyla ilgili resmî görüşmelere bu ay başlayacaklarını söylemişti. ABD’nin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek füze tehdidine karşı geliştirdiğini söylediği füze kalkanı projesini Doğu Avrupa’ya genişletme planına Rusya tepki gösteriyor.

/ WASHINGTON

05.05.2007


 

Abbas yönetimi güçlendiriliyor

ABD’nin, İsrail ve Filistin’e, her iki tarafın alması gereken detaylı tedbirler ve bunlara ait takvimi içeren yeni bir “uygulama belgesi” sunduğu bildirildi.

Bu belgeden Filistinlilerin memnun, İsraillilerin ise hoşnutsuz olduğu belirtiliyor. Haaretz gazetesi, üst düzey İsrailli yetkililerin, İsrail ve Filistin Yönetimi’ne iletilen uygulama belgesi sebebiyle Washington ile ortaya çıkabilecek bir gerginlikten çekindiklerini yazdı.

Yeni uygulama belgesine göre, yol blokajlarının kaldırılması, Filistin topraklarında geçişlerin açılması ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin geliştirilmesi bir takvime bağlanıyor. İsrail’den, Abbas’a bağlı güvenlik birimlerine silah, mühimmat ve diğer malzemelerin teminine onay vermesi isteniyor. Haaretz, İsrailli savunma yetkililerinin, uygulama belgesindeki Batı Şeria’da yol blokajlarının kaldırılması ve Gazze Şeridi ile geçişlerde uygulama saatlerinin artırılması isteklerine karşı olduğunu yazdı.

/ KUDÜS

05.05.2007


 

Başbakan Haniye’ye vize verilmedi

Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin, Hollanda’nın vize vermemesi üzerine katılamadığı konferansta uydu bağlantısıyla konuşma yapacağı bildirildi.

Verilen bilgiye göre, Başbakan Haniye, Rotterdam’da yarın yapılacak Filistin-Avrupa Konferansında baş konuşmacı olarak uydu bağlantısıyla katılanlara seslenecek. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Haniye’nin, “İsrail’i tanımayan ve bu ülkeye karşı teröre başvuran Hamas örgütünün üyesi olduğu” gerekçesiyle ülkeye girişine izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

/ AMSTERDAM

05.05.2007


 

Filistin'de ambargo isyanı

Filistinliler üzerlerindeki ambargoya isyan ediyorlar. Filistin’deki silâhlı gruplardan, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı, Filistin’e yönelik uluslar arası ambargo kaldırılmadığı takdirde, ülke dışındaki hedeflere saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

İsrail Radyosunun, Londra’da yayımlanan Arapça gazetelerden El Kuds El Arabi’ye dayandırdığı habere göre, militan grup, ABD başta olmak üzere, ambargo kararına katılan diğer ülkeleri hedef alacaklarını belirtti.

Filistin Başbakanı İsmail Haniye ise Gazze’de “Filistin” adlı gazeteye yaptığı açıklamada, Filistinlilere yönelik uluslar arası ambargonun sürmesi halinde, Filistin Yönetiminin “çökebileceği” endişesini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Filistin hükümetine uygulanan Batı ambargosu kaldırılmazsa istifa edebileceği bildirildi. Abbas’ın El Fetih hareketinden üst düzey bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, ambargonun kaldırılmaması halinde gelecek iki ay içinde Abbas’ın istifa edebileceğini söyledi.

/ KUDÜS

05.05.2007


 

Fransa seçimlerinde Türkiye oylanıyor

Fransa’da cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak olan Nicolas Sarkozy ile Segolene Royal, Türkiye konusunda farklı görüşler taşıyor.

Sarkozy “imtizaylı ortaklık”tan yana iken, Royal Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakıyor.

05.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004