Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MB’den bütçe uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, seçimler öncesinde hükümeti bütçe dengesi konusunda uyardı. Yılmaz, sosyal güvenlik reformunun kesintiye uğramaması gerektiğini kaydetti. Merkez Bankası, hükümete yasa gereği yılda iki kez yapmak zorunda olduğu sunumların bu yıl ilkini öncekilerden farklı bir yöntemle gerçekleştirdi.

Yoğun gündem sebebiyle Bakanlar Kurulu toplantılarına katılamayan Yılmaz, sunumunu bakanların her birine ayrı ayrı gönderdiği raporla gerçekleştirdi. Yılmaz, 71 sayfalık sunumunda enflasyonla mücadelenin önemli ayaklarından birinin maliye politikası olduğunu vurguladı ve “Sıkı maliye politikası mutlaka devam ettirilmeli” dedi. Yılın ilk iki ayında bu konuda bir bozulma olduğunu belirten Yılmaz, daha sonra alınan tasarruf tedbirlerinin olumlu olduğunu söyledi.

‘BÜTÇE DENGESİ KONUSUNDA

DİKKATLİ OLUNMALI’

Yılmaz, 2007’nin seçim yılı olduğuna dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu: “Tarihsel olarak bakıldığında bütçe dengesinin Gayri Safi Millî Hasıla’ya oranının 1975’ten bugüne her genel seçim döneminde bozulduğunu görmekteyiz. Bu konuda son derece dikkatli olunması gerekir. Yerel yönetimlerin harcamalarının takibi şeffaf bir yapıya kavuşmalıdır. Gelirler politikası enflasyon hedefini tehlikeye atmamalıdır. Malî uyumun kalitesi, gerek enflasyonla mücadele gerekse malî disiplin alanındaki başarıların kalıcılığı açısından son derece önemlidir.”

‘YAPISAL REFORMLAR KESİNTİYE UĞRAMAMALI’

Yılmaz, sosyal güvenlik başta olmak üzere yapısal reformların kesintiye uğramaması gerektiğini de vurguladı. Orta vadeli beklentilerin yönetilmesi açısından IMF ve AB çapalarının önemine dikkat çeken Yılmaz, “Bu tür bakış açısı mutlaka gözetilmesi gerekir” dedi. Yılmaz, günlük döviz alım ihalelerine başlandığı 10 Kasım 2006 tarihinden 24 Nisan 2007 tarihine kadar olan dönemde alınan döviz miktarının 3.3 milyar dolar olduğunu açıkladı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Nisan’da beklentinin üzerinde çıkan enflasyon yıllık bazda ise geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan’da Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1.21, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.80 artış gösterdi. Yıllık bazda enflasyon TÜFE’de yüzde 10.72, ÜFE’de yüzde 9.68 düzeyine indi. Enflasyon rakamlarına ilişkin yayınladığı değerlendirmede enflasyondaki düşüşün süreceğini belirten Merkez Bankası, işlenmemiş gıda ürünleriyle enerji fiyatlarının risk oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.

İSTİHDAM PAKETİNE BÜTÇE ENGELİ

İstihdamı artırmak için yeni tedbirler getirmeye hazırlanan hükümet, bütçe engeline takıldı. Vergi ve SSK primi indirimi hazırlıkları, bütçeye getireceği yük sebebiyle bu yıl tamamlanamayacak. Hükümet, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması için Dünya Bankası’yla bir program hazırlıyor. İşgücü maliyetlerinin, vergi ve SSK priminde indirimle azaltılması öngörülüyor. Ancak başlangıçta 1.2 milyar YTL maliyeti olduğu belirlenen tedbirler, daha sonra eklenen düzenlemelerle 2.5 milyar YTL’lik büyüklüğe ulaştı.

İlk iki aydaki yüksek harcamaların ardından 4.8 milyar YTL’lik tasarruf paketi belirleyen hükümet, bütçeye etkileri sebebiyle istihdam paketini de daraltmak zorunda kaldı. İşgücü üstündeki vergi ve SSK primi yüklerinin düşürülmesinin bu yıl gerçekleşmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Tüketicinin borcu arttı

Bankaların 27 Nisan itibariyle tüketici kredisi alacakları 803.2 milyon YTL artarak 49.8 milyar YTL’ye çıktı.

Tüketicilerin bankalara olan borcu ise 994.5 milyon YTL artarak 71.8 milyar YTL oldu. Merkez Bankası’nın verilerinden yararlanılarak yapılan hesaplamaya göre, konut kredisi alacakları 124.9 milyon YTL’lik artışla 23.9 milyar YTL’ye ulaştı.

Taşıt kredilerinin 4.9 milyon YTL gerileyerek 5 milyar 874 milyon YTL’ye düştüğü söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 683.3 milyon YTL artarak 20.1 YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçları ise geçen hafta 191.3 milyon YTL’lik artışla 21 milyar 945 YTL’ye yükseldi. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 21 milyar 902 milyon YTL’sinin YTL cinsinden olduğu belirlendi.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Vatandaş cep telefonu ve bilgisayarlardan şikâyetçi

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayında Tüketici Şikâyetleri Bürosu’na, en çok şikâyetin cep telefonu ve dizüstü bilgisayar ile ilgili konulardan geldiği bildirdi.

İTO, Tüketici şikâyetlerini değerlendirme çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, Tüketici ŞikÂyetleri Bürosu’na geçen Nisan ayı süresince 36 şikayet geldiğini kaydetti. Açıklamada, Mart ayından devreden 66 şikâyet ile birlikte Oda’nın Nisan ayında takip ettiği tüketici şikâyetlerinin toplamının 102’ye ulaştığı ifade edildi. Ayrıca, söz konusu şikayetlerden 52’sinin, ay içerisinde tüketici lehine sonuçlandırıldığı açıklandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

05.05.2007


 

Türkiye’nin dış borcu artıyor

Geçen yılın sonunda 66.4 milyar dolar düzeyinde bulunan merkezi yönetim dış borç stoku Mart 2007’de 68 milyar dolara yükseldi.

Merkezi yönetim dış borç stokunda uzun vadeli borçların oranı yüzde 96.7, orta vadeli borçların oranı da yüzde 3.3 düzeyinde gerçekleşti.

DPT’nin Malî Piyasalar Nisan 2007 Raporu’na göre, Mart ayında bir önceki aya göre Hazine’nin iç borç stoku yüzde 0.2 oranında artarak, 263.2 milyar YTL’den 263.7 milyar YTL’ye çıktı. Hazine’nin iç borç stoku içinde yer alan tahvil stoku stoku yüzde 0.8 milyar YTL artarken, bono stoku 0.3 milyar YTL azaldı. Hazine’nin yüklendiği reel faiz oranı Mart ayında artış gösterdi.

Geçen yılın sonunda 66.4 milyar dolar düzeyinde bulunan merkezi yönetim dış borç stoku, 2007 Şubat ayında 67.9 milyar dolara, Mart ayında da 68 milyar dolara yükseldi. Alacaklılara göre sınıflandırılan merkezi yönetim borç stokunda kredilerin oranı düşerken, tahvil yoluyla sağlanan borç stokunda artış yaşandı.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Nüfus verileri seçime yetişmeyecek

Yeni nüfus verileri, 22 Temmuzda yapılacak genel seçimde kullanılamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, ‘’yeni veriler yetişmediğinden, genel seçimde 2000 yılı verileri kullanılacak’’ dedi.

Adrese dayalı nüfus kayıtlarının devam ettiğine işaret eden Demir, dolayısıyla yetişmediğinden seçimde bu verilerin kullanılamayacağını, genel seçimlerde 2000 yılında yapılan nüfus sayımında elde edilen verilerin esas alınacağını kaydetti. TÜİK’ten en son önceki gün yapılan yapılan açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları çerçevesinde 67 ilde sayımın tamamlandığı ve 59 milyon kişinin sisteme kaydının yapıldığı vurgulanmıştı.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Kaçak akaryakıta lisans iptali

Kaçak akaryakıta ilişkin mahkûmiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenlerin lisansı iptal edilecek ve bu kişiler hiçbir şekilde yeniden lisans alamayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayınlandı. Yürürlüğe giren ve yönetmeliğe eklenen fıkraya göre, kaçak petrole ilişkin mahkûmiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenlerin lisansları iptal edilecek. Ayrıca bu kişilere hiç bir şekilde yeniden lisans verilemeyecek.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Kamuyu zarara uğratan cebinden ödeyecek

Kamu Malî Yönetimi ve Kontrolü Yasası ile kamu zararı kavramı genişletilirken, kamuyu zarara uğratan tüzel ve gerçek kişiler faturayı cebinden ödeyecek.

Yasa kapsamında aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de bulunduğu kamu kurumlarının hizmet ve teçhizat alımları 3 yılı aşmamak kaydıyla ertesi yıla aktarılan yüklemeler kapsamına alındı.

/ ANKARA

05.05.2007


 

Karpuzda bolluk beklentisi

Yerli ilk karpuzun bu ayın ortalarında piyasaya sürüleceği Çukurova’da, ekim alanlarının yüzde 15 arttığı bildirildi.

Türkiye’de üretilen karpuzun dörtte birini karşılayan Çukurovalı üretici, ay ortasında Tuzla ve Yumurtalık yöresinde alçak tünel alanlarda yapılan ekimleri hasat etmeye başlayacak. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ‘’Geçen yıl 140-150 bin dekar açık ve kapalı alanda yapılan ekim bu yıl yüzde 15 civarında artarak, 160-170 bin dekar civarında gerçekleşti, hava şartları da çok olumlu seyrediyor. Geçen yıl 765 bin ton olan karpuz üretiminin bu yıl 900 bin tona yaklaşması bekleniyor’’ dedi.

/ ADANA

05.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004