Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Söz Fransız halkının

Fransa’da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, sağ kanadın adayı Nicolas Sarkozy, Sosyalist rakibi Segolene Royal’e karşı 10 puanlık bir üstünlük sağlamış görünüyor.

Kamuoyu araştırma şirketi BVA tarafından 807 kişi arasında yapılan yoklamaya katılanların yüzde 55’i Sarkozy’ye, yüzde 45’i ise Royal’e oy vereceklerini bildirdi.

BVA’nın geçen pazartesi günü yaptığı son yoklamaya göre Sarkozy’nin, desteğini 3 puan artırdığı, Royal’in desteğinin ise 3 puan düştüğü belirtildi.

IPSOS şirketi tarafından yapılan ve BVA’nın araştırmasından birkaç dakika önce açıklanan yoklamada da Sarkozy ve Royal’e aynı oranda destek çıktığı kaydedildi. İlk turda Sarkozy yüzde 31.18, Royal ise yüzde 25.87 oranında oy almıştı. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna katılım oranı yüzde 84 olarak gerçekleşmişti.

Resmî kayıtlara göre, Fransa’da 44.5 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak, küçük yerleşim birimlerinde 18.00, orta büyüklükte yerleşim birimlerinde 19.00, büyük şehirlerde ise saat 20.00’de sona erecek. Televizyon ve radyo kanalları, resmî olmayan ilk sonuçları saat 20.00’den itibaren duyurabilecek. Son anketlere göre, Sarkozy’nin ikinci turda yüzde 53, Royal’in ise yüzde 47 civarında oy alması bekleniyor.

Yine anketlere göre, televizyonlardan canlı yayımlanan tartışma programında, Sarkozy, Royal’e oranla ‘’daha inandırıcı’’ bir performans sergilemişti.

İlk turda yüzde 18 oy oranı ile 3. sırada yer alan François Bayrou ve 4. sırada yer alan aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen yandaşlarının vereceği oylar, ikinci turun sonucu belirleyecek.

Le Pen, hafta başında yaptığı açıklamada, seçmenlerinin ikinci turu boykot etmesini isterken, Bayrou, kendi seçmenlerini kime oy verecekleri konusunda serbest bırakmıştı. Komünist, Yeşil ve radikal sol parti temsilcileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Royal’i destekleyeceklerini söylemişlerdi. Sarkozy’nin seçimi kazanması halinde, François Fillion’u, Royal’in kazanması halindeyse Dominique Strauss Kahn’ın başbakan olarak ataması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Haziran ayında yine iki turlu genel seçimler düzenlenecek.

/ PARİS

06.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Söz Fransız halkının

  ABD belgesine Filistin ve İsrail öfkesi

  Solana, Gül’ün adaylığını destekledi

  Taliban ültimatomunu uzattı

  İsrail’e roket saldırısı düzenlendi

  Kenya uçağı düştü

  Bush , Irak için para istedi

  ABD, Irak’a silâh satacak

  Kaide’den Haşimi’ye işbirliği suçlaması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004