Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak çocuklarını koruyamadı

“Save The Children” (Çocukları Koruyalım) adlı örgüt tarafından Irak’ta 5 yaşına gelmeden ölen çocukların oranının 15 yılda yüzde 150 arttığı ve Irak’ın çocuk ölümlerinde en kötü durumda olduğu belirtildi.

‘’Save The Children’’ adlı örgüt, 1990-2005 yıllarında çocuk ölümlerini azaltmada en başarılı ülkenin Mısır olduğunu bildirdi. Örgüt tarafından 1990-2005 yıllarındaki veriler esas alınarak hazırlanan bir raporda, yaklaşık 20 yıldır savaş ve kaosun dinmediği Irak’ta ise 5 yaşına gelmeden ölen çocukların oranının 15 yılda yüzde 150 arttığı ve Irak’ın çocuk ölümlerinde en kötü durumda olduğu belirtildi.

‘’Save The Children’’, Botswana, Zimbabwe ve Swaziland’ın da aralarında olduğu dünyanın en yoksul ülkelerinde çocukların yaşama oranının tersine döndüğünü, Irak’ta çocukların yaşama oranının dünyanın başka hiçbir yerinde görülmedik biçimde hızla aşağı düştüğünü bildirdi.

Raporda, Irak’taki elektrik sıkıntısı, temiz su bulmanın zorluğu ve hastahanelerin yetersizliği vurgulanarak, 2005 yılında her 8 Iraklı çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden hayatını yitirdiği kaydedildi.

Raporda, dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 94’ünün gelişmekte olan 60 ülkede meydana geldiği vurgulanarak, her yıl ucuz çözümlerle hayatları kurtarılabilecek yaklaşık 10 milyon çocuğun öldüğü bildirildi.

Örgüt, Mısır’ın, hamile bakım programlarını geliştirerek, çocuk doğumu sırasında yeterli bakıcı ve aile planlaması yardımını daha iyi sağlayarak çocuk ölüm oranlarını yüzde 68 düşürdüğünü bildirirken, 1994 yılından beri, Mısır’ın kimileri uluslar arası bağış olmak üzere, sağlık harcamalarını yüzde 207 artırdığı belirtildi.

Raporda, Malawi, Nepal ve Tanzanya gibi yoksul ülkelerin ise çocukların yaşaması konusunda kimi ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekilirken, kimi ülkelerin köylerde sağlıkçı eğitimine ağırlık verdiği, kimi ülkelerde yeni doğumların yüzde 90’ının evlerde gerçekleştiği ifade edildi.

Sağlık uzmanları, çocukların yaşamasını sağlamak için her zaman fazla paraya ihtiyaç olmadığına dikkati çekerlerken, annelere bebekleri anne sütüyle beslemenin anlatılması ya da Güney Asya’da yeni doğmuş bebeklerin soğuk suda yıkanması gibi uygulamaların ertelenmesi gibi bazı basit davranış değişikliklerinin bütün dünyada çocukların yaşama oranının artması için yararlı olduğunu kaydetti.

Raporda gelişmiş ülkelere de değinilerek İzlanda’nın çocukları korumada en başarılı ülke, Romanya’nın ise en kötüsü olduğu bildirildi. Her 1000 çocuktan 7’sinin öldüğü ABD’nin Hırvatistan, Estonya ve Polonya ile birlikte 26. sırada olduğu belirtilen raporda, bu oranın İzlanda’nınkinin 2 katından fazla, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Japonya ve Slovenya’nınkinden ise yüzde 75 daha fazla olduğu vurgulandı.

“Save the Children’’, çocukların korunması için kızamık aşısı, yeterince temiz su sağlanması ve ailelere sağlık eğitimi verilmesi gibi pahalı olmayan çözümler için yatırım yapılmasını önerdi. Dünyadaki 6 milyon çocuğun tedavisi ve ilâçları için 5 milyar dolar gerektiğini tahmin eden uzmanlar, ABD’nin yalnızca Irak savaşında 2 haftada 5 milyar dolara yakın harcama yaptığına dikkati çekiyor.

/ LONDRA

09.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransa yanarken Sarkozy tatilde

  Wolfowitz suçlu bulundu

  Barzanilerden Humeyni ideallerine bağlılık bildirisi

  Birleşmiş Milletler’den Suriye ve Hizbullah’a suçlama

  Kraliçe ve Bush’dan işgal dayanışması

  Beyaz Saray; muhtıra olmamış gibi

  Irak çocuklarını koruyamadı

  Çin’in nüfusla başı dertte

  Yahudi Kralı Herod’un mezarı bulundu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004