Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kazanan sıcak para

Türkiye, dört buçuk yıllık AKP iktidarı döneminde yabancı sermaye girişine bağlı olarak düşen reel kur sayesinde enflasyon ve milli gelir artışı cephesinde göreli bir başarı sağlarken, spekülatif kâr için gleen sıcak paraya verdiği rekor getiriyle ise yüksek bir bedel ödedi.

2002 sonunda 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunan Türkiye’deki sıcak para stoku, katlanarak arttı; bu yıl 20 Nisan’da 81 milyar doları geçti. Sıcak para hacmi, AKP döneminde büyük bölümü borsada olmak üzere toplamda 72 milyar dolarlık net artış gösterdi. Tek parti hükümetinin sağladığı istikrar, uyguladığı ekonomi politikalarıyla uluslararası finans sistemine enteğrasyonun artması ve YTL enstrümanların cazip getirisi sebebiyle Türkiye son yıllarda dünyada sıcak para yatırımlarının baş adresi haline gelirken, yoğun sermaye girişinin kuru geriletmesi, bu yatırımıcıların bdolar bazında getirisini rekor düzeylere taşıdı.

Borsada bire dört kazandı

2002 sonunda gelen sıcak paranın her 1000 doları, bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 4 bin 659 dolara, Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS) 2 bin 929 dolara çıktı. Buna göre, sıcak para borsada yaklaşık bire dört, Hazine kâğıtlarında bire iki kazandı.

Sıcak para stoku 10 katına ulaştı

Türkiye’deki sıcak para stoku, 2002 sonunda 3.5 milyar doları borsada, 3.6 milyar doları DİBS’de ve 1.8 milyar doları da mevduatta olmak üzere toplam 8.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Söz konusu stok izleyen yıllarda katlanarak arttı ve bu yıl Nisan sonu itibariyle borsada 45 milyar dolarlık portföyü bulunan yabancıların DİBS portföyü 31.9 milyar dolar, mevduatı ise 3.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

/ ANKARA

10.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kazanan sıcak para

  Gelir yetmiyor, borçlar artıyor

  Hibrit otomobillere vergi engeli

  “Türkiye’nin kredibilitesi büyük bir darbe aldı“

  Nükleer Yasası sessiz sedasız geçti

  PO, Maliye ile vergi cezalarını görüşüyor

  Ege’den insan olan her yere ihracat

  GAP’ta açılan-kapanan şirketlerde azalış


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004