Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze'de acı bilanço: 47 ölü, 210 yaralı

Gazze Şeridi’nde 4 gündür El Fetih ve Hamas güvenlik güçleriyle bu grupların militanları arasındaki kanlı çatışmaların toplam bilançosu 47 olarak açıklandı. Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kendisine bağlı El Fetih yanlılarına ve güvenlik güçlerine derhal ateşkes talimatı verdi.

Dr. Hasaneyn’in verdiği bilgiye göre, ölenlerin 5’i, İsrail’in dün yeniden başlattığı Refah ve Gazze’ye yönelen hava saldırılarında hayatını kaybetti.

Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarının, Karni geçiş noktası yakınlarında, Filistin ulusal güvenlik güçlerinin kampına yaptığı baskında yaralanan ve İsrail’de bir hastahaneye aktarılan Filistinli askerin de hastahanede öldüğü kaydedildi.

Akşam saatlerinde, daha önce kaçırılan 3 asker de kendilerini kaçıranlarca vurularak yaralanmış halde bulundu.

Hamas’ın dün gece tek taraflı ateşkes çağrısının, El Fetih tarafından da kabul edilmesiyle saat 20.00’de silahların susacağının belirtilmesine rağmen, yine de çatışmalar durmadı. Gece ve sabah da devam eden çatışmalarda, taraflardan 5 kişi öldü. Çatışmalara rağmen, Gazze’nin dün nispeten daha sakin bir güne başladığı belirtildi.

Görgü şahitleri, yine de silâhlı ve maskeli militanların ana caddelerden çok, sokaklarda mevzilendiklerini söylediler. Grupların, kontrol noktalarını da kaldırmadığı, sadece yer değiştirdiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Hamas’ı tek taraflı ateşkese zorlayan neden, özellikle Cebaliye’de, Hamas’a destek sağlayan büyük ailelerin, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’yi uyarması oldu.

Cebaliye’deki büyük aileleri temsil eden yaklaşık 15-20 muhtar, Haniye’ye ulaşarak, çatışmaların durdurulmaması halinde, Hamas örgütü içindeki çocuklarını çekecekleri tehdidinde bulundu. Aileleri temsil eden muhtarların Haniye’ye, “Biz çocuklarımızı direniş için örgüte verdik; El Fetih’e karşı, halka karşı savaşsınlar diye değil” dedikleri öğrenildi.

Yaklaşık 200 kadar Gazzeli de çatışmaları önlemek amacıyla grupların arasına girmeye çalışmış, bazıları, “İşgal kuvvetlerinin saldırılarına karşı kendimizi kalkan yapmıştık. Şimdi sizi sizden korumak için geldik” diye bağırmıştı. Ancak, bu çağrılara rağmen çatışmalar sürmüş ve taraflar arasına girmeye çalışanlardan 8’i, çapraz ateşte yaralanmıştı. Hastahane yetkilileri, bunlardan birinin durumunun ağır olduğunu da belirtti.

Çatışmalarda yaralanan sivillerden, aralarında küçük bir kızın da bulunduğu bazılarının tedavi için İsrail’deki Ber Şeva ve Aşkelon’daki hastahanelere nakledildiği bildirildi.

Öte yandan, Gazze Şeridi’nden İsrail’e Kassam roketleri saldırıları da durmadı.

/ KUDÜS

18.05.2007


 

‘Irak parçalanma tehdidi altında’

İngiltere’deki “Chatham House” adlı araştırma enstitüsü, Irak’ın parçalanma riskiyle karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı. Kraliyete bağlı uluslararası ilişkiler araştırma enstitüsü tarafından dünn yayımlanan raporda, Irak’ta bir değil, farklı cemaatler arasında birçok iç savaşın söz konusu olduğu belirtildi.

“Irak’ta birçok iç savaş ve birçok ayaklanmadan söz edilebilir” denilen raporda, Irak’ın çeşitli bölgelere ayrılma riski altında olduğu vurgulandı.

Raporda, Amerikan kuvvetlerinin takviye edilmesine rağmen El Kaide’nin faaliyetlerinin hız kesmediğine ve bütün ülkede ölümlerin arttığına da işaret edildi.

İRAN VE ABD GÖRÜŞMEYE HAZIRLANIYOR

/ LONDRA

18.05.2007


 

Filistin’de cenaze namazında çatışma

Gazze Şeridi’nde Hamas üyesinin cenaze töreninde çatışma çıktı. Çıkan çatışma sonucu iki Hamaslı hayatını kaybederken, 14 kişi yaralandı.

Filistinli sağlık görevlileri, Refah’ta düzenlenen cenaze töreninde 14 kişinin de yaralandığını belirtti. Görgü tanıkları, cenaze sahiplerinin törenlerde adet olduğu gibi havaya ateş açtığı sırada kimliği belirsiz saldırganların bu kişilere ateş ettiğini söyledi. Bu arada, Hamas örgütü, El Fetih’e bağlı güvenlik güçlerinin bir örgüt üyesini kaçırarak öldürdüğünü iddia etti.

Hamas, Muhammed Muşdeha’nın, evinden alınarak öldürüldüğünü de belirtti. Hamas ve El Fetih yetkilileri, birbirlerini, bu hafta Gazze’de çıkan şiddet olaylarını sona erdirmek amacıyla ilân edilen ateşkesi ihlâl etmekle suçluyor.

İSRAİL TANKLARI GAZZE SINIRINDA

Öte yandan, İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nin kuzey sınırı yakınına mevzilendiği bildirildi. İsrailli askeri yetkililer, tankların sınır bölgesine konuşlanmasının olağan dışı bir durum olmadığını belirtti.

/ KUDÜS

18.05.2007


 

Sarkozy’nin başbakanı soğukkanlı reformcu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından Başbakanlığa getirilen François Fillon, siyasî çevrelerde “soğukkanlı bir reformcu” olarak tanınıyor.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği’nde (UMP) ılımlı kanadın “soğukkanlı reformcusu” olarak gösterilen Fillon, seçim çalışmaları sırasında yakın arkadaşı olan Sarkozy’ye başdanışmanlık yapmıştı.

Sarkozy ile birçok ortak özelliği olan Fillon, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından parti mücadelesi sırasında geri plana itilmişti. Fillon’un, 5 yıllığına Fransa Cumhurbaşkanı olan Sarkozy’nin aksine, gelecek ay yapılacak meclis seçimlerinde UMP’nin Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı bilinmediği için, ne kadar görevde kalacağı ise belirsizliğini koruyor. Partisinde Sarkozy’nin gölgesinde kalan Fillon, solcu muhaliflerle kavga ve sürtüşmeleriyle de biliniyor.

/ PARİS

18.05.2007


 

Wolfowitz nihayet gidiyor

Dünya Bankası yönetim kurulu üyelerinin, Başkan Paul Wolfowitz’in sebep olduğu skandaldan çıkış için Wolfowitz’in istifa etmesini kararlaştırdığı ileri sürüldü.

ABC Televizyonu, Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz’in, sevgilisine haksız terfi ve zam vermesi sonucu ortaya çıkan skandaldan kurtulmak için Wolfowitz’in istifa etmesi gerektiğine karar verdiğini iddia eti. Haberde, yönetim kurulu üyelerinin vardığı karar sonucu Wolfowitz’in yarın istifa etmesi bekleniyor.

/ WASHINGTON

18.05.2007


 

Cezayir’de genel seçimler

Cezayir’de Ulusal Meclisin 389 üyesinin belirleneceği genel seçimler için dün halk sandık başına gitti.

Seçimde Millî Selâmet Cephesinin birinci, hükümet yanlısı Ulusal Demokratik Hareketinin ikinci parti olarak çıkacağı tahmin ediliyor. Seçim sonuçlarının İçişleri Bakanı Nureddin Yezid Zerhuni’nin bugün TSİ 12.00’de düzenleyeceği basın toplantısında açıklanması bekleniyor. Cezayir’de ordu, kökten dinci İslâmî Selâmet Cephesinin önde gittiği 1992’deki ilk çok partili genel seçimleri iptal etmiş, ülkede o günden bu yana çıkan siyasî şiddet olaylarında 200 bin dolayında kişi ölmüştü.

/ CEZAYİR

18.05.2007


 

Rus Ortodoks kiliseleri birleşti

Rus Ortodoks Kilisesi’nin yerli ve sürgündeki kolları birleşti. Birleşme, 80 yıl süren bir ayrılıktan sonra geldi. Rus Ortodoks Kilisesi’nin başkanı Patrik Alexi II’yle kilisenin sürgündeki kolunun lideri Metropolitan Lavr, Moskova’da en büyük katedralde birleşme anlaşmasını imzaladı.

Anlaşma Kremlin tarafından hararetle destekleniyordu. Birleşme törenine Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Birleşme, ancak Sovyetler Birliği’nin 1991’de çökmesiyle mümkün olabildi. Rusya Dışındaki Rus Ortodoks Kilisesi, Rusya’daki ateist Bolşevik rejiminden kaçan din adamları tarafından kurulmuştu. 2003 senesinden bu yana kiliselerin birleşmesi için temaslar yapılıyordu.

/ MOSKOVA

18.05.2007


 

Almanya’da Türkçe seçmeli ders

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet hükümetinin Eğitim Bakanlığı, eyalet genelindeki okullarda Türkçe’nin seçmeli ders olarak verilmesini kabul etti.

KRV Türk Veli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kadir Dağlar, bu konuda yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık Müsteşarı Günter Winans ile yapılan görüşmenin, Türk veliler ve öğrenciler açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Türkçe anadil dersleri gelecekte 5. sınıftan itibaren tüm okullarda seçmeli ders olarak verilecek ve karneye işlenecek” ifadesini kullandı. Bu konuda yıllardır çok çaba harcandığını ve sonuçta başarılı olunduğunu kaydeden Dağlar, “Biz bunu yıllardan bu yana istiyorduk. Bu gelişme Türkçe için Almanya’da bir dönüm noktası oluşturmaktadır. Yıllarca bu alanda çalışmalar yapan tüm kuruluşlarımızın başarısıdır. Herkese teşekkür ederim” dedi.

/ DÜSSELDORF

18.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004