Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Karagöz, Yunanistan’a Türkiye’den geldi

Yunanistan’ın ünlü Karagöz oynatıcılarından Panos Kapetanidis, Karagöz oyununun Yunanistan’a Türkiye’den geldiğini kabul ediyor. Karagöz oyununun Türklere mi yoksa Yunanlılara mı ait olduğunun AB’de de tartışılmasının ardından 23 yıllık Karagöz oynatıcısı ünlü Yunanlı san’atçı Kapetanidis, tartışmaya son noktayı koydu.

Gölge oyununun Yunanistan’a Türkiye’den geldiğini ifade eden Kapetanidis, “23 yıldır bu san’atla profesyonel şekilde ilgileniyorum. Bundan önce tiyatro san’atçısıydım; ancak Karagöz oyununu daha küçük yaşlarda öğrendim. Tarihsel olarak yazılanlara bakıldığında, ilk gölge oyunu Asya’da İsa’dan önce kendini gösterdi.

Fakat daha sonra Hindistan ve birçok ülkeyi dolaşırken dolaştığı ülkenin kültürüne yer etti. Karagöz, Yunanistan’a Türkiye’den geldi” dedi.

Panos Kapetanidis, Karagöz oyununun AB’de tartışılmasını politikacıların çirkin bir oyunu olarak gördüğünü söyledi. San’atın yeri yurdu olmayacağını anlatan Kapetanidis, şöyle konuştu: “Bu tür tartışmalar anlamsız. Peynir ekmek değil ki üzerine mühür vurup satalım ya da kendimize mal edelim. Bu oyun nereye gittiyse sevildi. Halkların sevdiği bir san’atı, bence kabullenip kendine mal etme hakkı var; bu diğer san’at dalları için de geçerli. Bu tartışmalara en güzel cevabı oğlumun verdiğini düşünüyorum. Oğlum,’Baba Karagöz Türk, Karagözis Yunan’dır, der.”

Okullarda sergilediği gösterilerle Karagöz’ü yeni nesle sevdirmeye çalışan Kapetanakis, gösteriden önce öğrencilere ve izleyicilere Karagöz’ü tanıtıp, meslekî detayları anlattığını söyledi. Bu oyunun nesilden nesile gideceğine inanan ünlü usta, ilgili gençlere de meslek sırlarını öğretiyor.

Panos Kapetanakis’in öğrencilerinden Xaris Billinis ise, çok sevdiği bir oyun olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Televizyondan izledim, duyduğum hayranlıktan dolayı bunu meslek haline getirmek istedim. Bundan dolayı ünlü ustaların yanında ders alıyorum. Yunanistan dahil diğer ülkelerde bu mesleğin okulu yok, sadece ustalardan öğreniliyor. Çocuklar gölge oyununa büyük ilgi gösterdiği için nesilden nesile ustalar aracılığıyla geçeceğine inanıyorum.”

18.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karadeniz kültürü kayboluyor

  Karagöz, Yunanistan’a Türkiye’den geldi

  Artık el emeği göz nuru ile üretecekler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004