Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Sadece seçim iş birliği

Nihayet CHP ile DSP seçimde ittifak yapmak için anlaştıklarını açıkladılar. Bu anlaşmanın “solda birlik” gibi büyük bir adı olamaz. Çünkü sadece bu seçime ilişkin bir iş birliği yapılacaktır.

Bilindiği kadarıyla iki parti arasında herhangi bir ilkesel tartışma, görüşme de yapılmamıştır. Örneğin partilerden biri olsun sendikacı, çalışan temsilcisi adaylar ya da solun değişik renklerini kucaklayacak bir seçim programı üzerinde durmamıştır.

İki partinin seçim ertesinde belli ilkeler üzerine koalisyon amaçladıklarına ilişkin herhangi bir bilgi de verilmemiştir. Sadece iki partinin anlaştığı açıklanmıştır. Buna göre 25-30 dolayında DSP’li CHP listelerinin seçilme ihtimali yüksek sıralarında aday olacaklardır.

Bu, basit ve sandalye hesabı üzerine kurulu bir seçim ittifakıdır. İki partinin böyle bir ittifaka gitmeleri de belli bir kamuoyu baskısı, son mitinglerde yapılan çağrılar dolayısıyla olmuştur.

***

DSP’nin tek başına seçime girmesi durumunda yüzde 2, en çok yüzde 3’lük bir oy oranıyla tarihin derinliklerine gitmesi kaçınılmazdı.

CHP için ise “solda ittifakı sağlayamadı” eleştirisinin sandıkta bir karşılığı olabilirdi.

Sosyal demokrat partiler arasındaki bir ittifakın AKP’ye iktidar seçeneği oluşturabileceğine inanan seçmen kesimi, DSP ile anlaşma sağlayamayan CHP’ye ceza verebilirdi.

Geçen seçim yüzde 19 oy almış olan CHP’nin yönetimi, bu seçimde DSP ile iş birliği sayesinde yüzde 20’nin üzerinde bir oranla ikinci parti olarak Meclis’e girip tekrar ana muhalefet partisi olursa onlardan mutlusu olmayacaktır.

***

CHP’nin de DSP’nin de “sol” ya da “sosyal demokrat” partiler olduğunu uzun süredir savunan kalmamıştır. CHP, genel başkanının ağzından yapılan açıklamalarla uzun süredir radikal milliyetçi, içe kapanmacı, yabancı ve Batı karşıtı, hatta düşmanı politikalar izleyen bir parti oldu. 301’inci madde gibi konularda AKP’den bile daha sağ siyasetler izlemekte, çizgi olarak radikal milliyetçiliğin geleneksel partisi MHP ile aynı paralelde durmaktadır.

DSP’nin Ecevit’in son dönemindeki “popülist” siyasetlerinin “sol” ile ilgisi bulunmadığı da bilinmektedir.

Sonuçta sokak milliyetçiliğine yakın “ulusalcı” politikalar izleyen bir parti ile “popülist” bir parti seçim hesabıyla ittifak yapmış olmaktadır.

***

(...)CHP’nin de DSP’nin de içinde “sol” nitelikli kişilerin bulunması bu iki partinin solcu olması için yeterli değildir. Bu iki partinin yaptığı ittifakın da “solda birlik” ile bir ilişkisi olmadığı gibi böyle bir gelişmeye katkıda bulunması da zordur.

Küçük seçim hesapları üzerine kurulmuş siyasetler, o partileri her zaman biraz daha küçültmüştür. CHP ile DSP’nin bu seçim ittifakının Türkiye’nin çok özel koşullarında gerçekleşmiş olmasının sonuçları ancak sandıklar açıldığında görülecektir.

Vatan, 18 Mayıs 2007

Okay GÖNENSİN

19.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokrasiyi sınırlama ittifakı

  Organize çekirdek ile Türkan Saylan!

  CHP 77 yıl önce de böyleydi

  ‘Halk seçerse bölünürüz’

  Sadece seçim iş birliği


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004