Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail vuruyor

İsrail, Gazze Şeridi’nde Hamas hedeflerine yoğun bir saldırı başlatırken, bölgenin kuzeyinde, Hamas’ın İçişleri Bakanlığı sözcüsü Halid Ebu Hilal’ın evine yönelen füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti. ABD ise, Gazze’deki şiddet olaylarından Hamas’ı sorumlu tuttu ve İsrail’in topraklarına düşen Kassam füzelerine karşı “itidalli” tutumunu övdü.

İsrail askerleri tanklarla yeniden Gazze’ye girdi. Yaklaşık 6 ay aradan sonra ilk kez Gazze Şeridi’nin içine giren İsrail tanklarının, Beyt Lahiya bölgesinde boş arazide ilerledikleri bildirildi. Yerel kaynaklar, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta ve kuzeyindeki Beyt Lahiya’da art arda 2 patlama meydana geldiğini kaydetti. İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden Kassam roketleriyle düzenlenen saldırılara karşı sert cevap vereceğini duyurmuş, dün de Gazze Şeridi’nde Gazze merkezi dahil, bir çok Hamas ve Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları hedeflerine hava saldırıları düzenlenmişti. Bunun yanı sıra İsrail uçaklarının Gazze şehrinin doğu kesimine düzenlediği iki ayrı hava akınında 4 Filistinlinin öldüğü, 6’sının yaralandığı bildirildi. Bu saldırıda ölenlerden en az 3’ünün Hamaslı olduğu belirtildi. İsrail’in önceki gün Gazze’ye düzenlediği 5 saldırıda 6 Filistinli daha ölmüştü.

DİPLOMATİK GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR

İsrail tankları ve piyadeleri, Gazze Şeridi’nin birkaç yüz metre içerisinde bekliyor. Filistin Ulusal Yönetimi lideri Mahmut Abbas da İsrail saldırılarının durdurulması amacıyla diplomatik girişimlerde bulunuyor. Yerel kaynaklar, tankların, bir süre önce aşırı yağışlar sebebiyle taşan ve bölgenin tümüyle kanalizasyon suları altında kalmasına sebep olan kanalizasyon havuzlarının yakınında olduğunu ve buradan ileriye geçmediğini belirttiler.

Bu arada, İsrail’in Kanal 10 televizyonu, Başbakan Ehud Olmert’in, Gazze’deki hedeflere, ordunun yeni operasyonlar için onay verdiğini duyurdu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da son gelişmeler ışığında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Ürdün Kralı Abdullah ile birer telefon görüşmesi yaptı.

Abbas’ın Rice ile görüşmesinde Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırılarının durdurulması ve barış çabalarına ivme kazandırılması konusunda yardımlarını istediği bildirildi.

Mahmud Abbas, BM Genel Sekreti Ban Ki-Moon ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmelerinde de son gelişmeleri ele alarak, İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin halkına uygulanan ablukanın kaldırılması yönünde çaba göstermelerini istedi.

Abbas’ın basın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarını kabul etmediklerini vurguladı.

/ KUDÜS

19.05.2007


 

BM'ye çağrı: Gazze'ye müdahale et

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdurrahman El Attiya da İsrail’in Gazze’ye hava akını düzenlemesine son verilmesi için BM’ye çağrıda bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter, “İsrail’e yıkma ve öldürme izni vermek, dünya barışını, istikrarını ve güvenliğini etkileyecektir” ifadesine yer verdi.

El Attiya, İsrail’e Arap ülkeleri tarafından sunulan barış inisiyatifine atıfta bulunarak, “Ne zaman Araplar gerçek barış niyetlerini ortaya koysa, İsrail işgali, askerî gerginlikten yana tavır koyuyor” dedi.

19.05.2007


 

Irak çöküşün eşiğinde

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşu Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Irak’ın çöküşün eşiğinde ve parçalanma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Raporda ABD’nin yeni stratejisinin işe yaramadığı belirtiliyor. Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün (Chatham House) yeni raporunda, Irak hükümetinin halen büyük ölçüde güçsüz olduğu, ülkenin büyük kesiminde otoritesi olmadığı belirtiliyor. Raporda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye, Irak stratejilerinde radikal değişiklik yapmaları çağrısında bulunuluyor. Raporun yazarı Gareth Stansfield, Irak’ın parçalanmasının gitgide daha muhtemel hale geldiğini belirtiyor. ‘Irak’taki gerçekleri Kabul Etmek’ başlıklı rapor pek çok açıdan karamsar değerlendirmeler yapıyor. Bunlardan bir kaçı şöyle: Irak’ın parçalanması gitgide daha olası hale geliyor. Ülke bölgesel güç merkezleri çevresinde bölünmüş halde. Hükümet etkisiz ve devre dışı kalmaya başlıyor. Irak’ta bir değil, bir kaç iç savaş ve isyan birden sürüyor.

‘TÜRKİYE’NİN ASKERî MÜDAHALESİ OLASI’

Rapor Türkiye’nin bölgedeki rolünden söz ederken, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü özellikle bir Kürt devletinin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla arzu ettiği görüşüne yer veriyor. Ankara’nın sınır civarına asker sevki ve Türkmen konferansları düzenlemek gibi adımlarının başarılı olmadığı tesbitini yapıyor. Raporda, “AB görüşmelerinde sorunlar arttıkça, askerî yapının gücü öylesine arttı ki, en azından Türkiye ile Irak Kürdistan’ı sınırında toprakların işgali olası görünüyor.” ifadesi de yar alıyor.

Raporda Irak’taki sorunların çözülebilmesi için hükümette Sünnilerin de temsil edilmesi, Mukteda es Sadr’ın meşrû bir siyasetçi olarak kabul edilmesi, Kürtlerin endişelerine daha fazla kulak verilmesi salık veriliyor. Çözümlerin dışarıdan dayatma formüller değil, Iraklıların geliştirdiği yaklaşımlar olması isteniyor.

/ LONDRA

19.05.2007


 

ABD Hamas’ı suçladı, İsrail’i övdü

ABD, Gazze’deki şiddet olaylarından Hamas’ı sorumlu tuttu ve İsrail’in topraklarına düşen Kassam füzelerine karşı itidalli tutumunu övdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a telefon ettiğini, çünkü Rice’ın durum hakkında doğrudan görüş alış verişinde bulunmak istediğini açıkladı. ABD’nin şiddetin azalması çağrısını da hatırlattığı açıklamasında sözcü, “tarafların itidalli davranmasını istediklerini” söyledi. İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğu görüşünü dile getiren McCormack, “İsrail füze saldırıları karşısında büyük bir itidal sergiliyor” dedi ve iki ateş arasında kalan masum sivillerin öldüğünü görmek istemediklerini kaydetti.

/ WASHINGTON/RİYAD

19.05.2007


 

İKT’den barış çağrısı

İslâm Konferansı Teşkilâtı’nın (İKT) dönem başkanlığını yürüten Malezya, Gazze’deki şiddet olaylarına son verilmesi için BM’ye çağrıda bulundu.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyid Hamid, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Her türlü şiddet sona ermeli. Uluslararası toplum müdahale etmeli. BM’nin duruma müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Malezya, 57 üyeli İKT’nin dönem başkanlığını yürütüyor.

/ KUALA LUMPUR

19.05.2007


 

Wolfowitz istifa edecek

Sevgilisini kayırarak bankanın kurallarını ihlâl etmekten suçlu bulunan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’in Haziran sonunda istifa edeceği bildirildi.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Wolfowitz’in bu ay sonunda istifa edeceğini ve istifasının 30 Haziran tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini açıkladı. Sevgilisini kayırmakla suçlanan Wolfowitz, hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan özel kurul tarafından hafta başında yayımlanan raporda, bankanın kurallarını ihlâl etmekten resmen suçlu bulunmuştu.

/ WASHİNGTON

19.05.2007


 

ABD’den kaçaklara yasal statü

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokratların milyonlarca kaçak göçmene yasal statü tanınmasını öngören yasa tasarısı üzerinde uzlaştığı belirtildi. 12 milyon kişinin kaçak olarak yaşadığı ülkede bu kişilerin durumunu değiştirebilecek yasa tasarısına son şeklin verilmeye çalışıldığı bildirildi.

Tasarı, çoğu Meksika ve Latin Amerika ülkelerinden milyonlarca çalışana, Amerika’da yasal olarak yaşayabilmelerine imkân verecek resmî evrakları alabilmeleri için derhal başvuruda bulunma izni verecek. Göçmenler daha sonra ABD vatandaşlığı için başvuruda bulunabilecek. Ancak bunu yapabilmeleri için vize ücretiyle kendilerine verilen 500 dolarlık para cezasını ödemeleri gerekiyor.

/ WASHINGTON

19.05.2007


 

ABD’li general: Irak’ta başarı 10 yılı bulur

Amerikan deniz piyadeleri komutanı Orgeneral James Conway, Irak’ta direnişe karşı başarı kazanmalarının, 9-10 yılı bulabileceğini söyledi.

Conway yaptığı açıklamada, Amerikan kamuoyunun umduğundan daha uzun bir süreye ihtiyaçları olduğunu ve kamuoyu görüşüyle askerin ihtiyaçları arasındaki farkın sıkıntıya yol açtığını belirtti. Amerikan ordusunun operasyonlarının zamanla sınırlı olduğunu, oysa El Kaide terör örgütünün zaman sınırının olmadığını kaydeden Conway, ‘’kötü adamlar (El Kaide) planlarını 100 yıla da yayabilir’’ dedi.

/ WASHINGTON

19.05.2007


 

Bush-Blair ittifakı devam ediyor

Beyaz Saray’da İngiltere Başbakanı Tony Blair’i ağırlayan ABD Başkanı George Bush, Gazze’deki şiddet olaylarından endişeli olduklarını açıkladı.

Bush, Blair ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Gazze’de yaşananlardan endişe duyduklarını belirtti ve Irak savaşı konusundaki kararlarını da kuvvetle savundu. Konuşmasında Dünya Bankasının adı aşk skandalına karışan başkanı Paul Wolfowitz’den de söz eden Bush, olayın bu aşamaya gelmesine üzüldüğünü söyledi ancak bu kez bu olanlara rağmen Wolfowitz’in Dünya Bankasının başında kalması gerektiğini söylemekten kaçındı. İngiltere Başkanı Blair de, basın toplantısında, kendisinin görevinden ayrılmasından sonra da İngiltere’nin ABD ile omuz omuza olmaya devam edeceğini söyledi.

Irak savaşında ABD Başkanı George Bush’u desteklemekten pişmanlık duymadığını ifade eden Blair, ‘’terörizmle mücadelede, sağlam ve değişmez müttefik kalacağımıza inanıyorum’’ dedi.

/ WASHINGTON

19.05.2007


 

Fransa’da yeni kabine görev başında

Fransa’da Başbakanlık görevine getirilen François Fillon, yeni bakanlar kurulunu Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye sundu. Sarkozy de 15 kişiden oluşan bakanlar listesini onayladı.

Yeni kabine ilk toplantısını, dün Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Sarkozy başkanlığında yaptı. Yeni bakanlar kurulu 8 erkek, 7 kadından oluşuyor. Yeni bakanlar kurulunda, sosyalist Bernard Kouchner Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği üyesi olan ve cumhurbaşkanlığı seçiminde bu partinin lideri François Bayrou ile ters düşen Herve Morin ise Savunma Bakanlığı görevini üstlenecek. Yeni hükümette, Avrupa işlerinden sorumlu bakan olarak Jean-Pierre Jouyet görev alacak.

/ PARİS

19.05.2007


 

Abbas’a suikast girişimi engellendi

Hamas’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a suikast girişiminin engellendiği bildirildi.

Üst düzey güvenlik yetkilileri, Abbas’ın Gazze’ye yapacağı ziyaretin, Hamas’ın askerî kanadı tarafından bir tünele patlayıcılar koyulduğu istihbaratının alınması üzerine iptal edildiğini açıkladı. Aynı kaynaklar, patlayıcıların Abbas’ın konvoyunun geçişi sırasında etkin hale getirilmesinin planlandığını, patlayıcıların tünelde bulunması üzerine de Abbas’ın Gazze ziyaretinin iptal edildiğini kaydetti.

/ RAMALLAH

19.05.2007


 

Ortadoğu barışı için zaman daralıyor

Ürdün Kralı Abdullah, Orta Doğu’da barış sürecinin canlandırılması için zamanın daraldığı uyarısında bulundu.

Kral Abdullah, İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan röportajında, bölgede barış için sarf edilen çabaların artırılmasını istedi ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i, Arapların teklifini kabul etmeye çağırdı. Gazeteye röportajı, Olmert’i ağırladığı Petra’da veren Kral Abdullah, “Zamanımız sınırlı. Belki de gelecekte bir Filistin devleti için başka fırsat olmayacak. Bu yüzden şimdi bir aciliyet söz konusu. Durum buna uygun mudur? Hayır. Ama artık bıçak kemiğe dayandı, zamanın daraldığını düşünüyorum” dedi.

Araplar ve Müslümanların son fırsatın farkında olduklarını kaydeden Ürdün Kralı, “İsrailliler ve Filistinliler de böyle düşünmeye başladı. Ağabeylerine, ablalarına, ‘Bir adım geri atmalıyız, çünkü bu böyle devam ederse son fırsatı kaçıracağız’ demeliler” ifadelerini kullandı.

Ürdün Kralı, İran’ın nükleer programı bahane edilerek bu ülkeye herhangi bir saldırı olmaması gerektiğini de kaydetti.

/ LONDRA

19.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004