Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail, Hamas’ı hedef gösterdi

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Gazze’den füze saldırılarını durdurmak için Hamas hedeflerinin peşinden gideceklerini söyledi. Peretz, İsrail radyosuna verdiği demeçte, ‘’Filistinliler, Hamas’ın kendilerini bir felâkete, gerçek bir felakete sürüklediğini anlaması gerekir. Hamas’a karşı eylemde bulunma niyetindeyiz’’ dedi.

Peretz, Hamas’ın siyasî ve askerî liderlerine karşı saldırı ihtimaline de açık kapı bıraktı. Peretz, Hamas’ın askerî kanadının lideri Ahmed Caberi ve Başbakan İsmail Haniye’nin de hedef olup olmayacağı yönündeki bir soruya, ‘’İsrail vatandaşlarına zarar verilmesine izin vermeye niyetimiz olmadığını açıkça gösterecek hiçbir eylemi gözardı etmiyoruz’’ cevabını verdi.

Bu arada Gazze’de bir İsrail helikopderinin, Hamas militanlarına ait aracı vurduğu, 3 kişinin öldüğü bildirildi. Filistinli hastane kaynakları, saldırıda 12 kişinin de yaralandığını belirtti.

/ KUDÜS

20.05.2007


 

İspanya’dan AB desteği

İspanya Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışan, AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Alberto Navarro, “Türkiye’ye destek veren İspanya, İtalya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin, Türkiye’nin stratejik önemini Fransa’ya anlatacaklarını” söyledi.

Navarro, yaptığı açıklamada, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı sözleriyle ilgili olarak, “Fransa, Avrupa için çok önemli ve büyük bir ülke. O yüzden Fransa’nın söyledikleri dikkate alınır, ancak ABD, İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkeler Türkiye’nin stratejik önemini ve gerekliliğini Fransa’ya anlatacaktır. Umarız Sarkozy’nin bu görüşü zamanla değişir. İspanya olarak her zaman Türkiye’nin AB üyesi olmasına yakından destek veren bir ülkeyiz. Türkiye’nin AB ailesine doğru ilerlemesi için çalışacağız” dedi.

Türkiye’de siyasî gelişmeleri ve yapılacak seçimi yakından izlediklerini de ifade eden Navarro, “Bu krizin kısa sürede sonuçlanmasını ve Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin bundan etkilenmeden, iyi bir yolda ilerlemesini istiyoruz. Ama endişelerimiz olduğunu da saklayamayız” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin hem İspanya hem de AB için Asya’ya doğru açılan stratejik bir ülke olduğunu” vurgulayan Navarro, “Türkiye her geçen gün daha fazla Avrupalı olup, Brüksel’e doğru bakmalı. Avrupa ailesine giren bir Türkiye, stratejik özelliğinden dolayı AB içinde yaşamsal bir öneme sahip olacaktır” dedi.

Navarro ayrıca, “Türkiye’nin 2011 yılı sonunda tüm elektrik sektörünü özelleştirme hedefinin İspanya tarafından çok yakından izlendiğini ve bu sürece destek verdiklerini” kaydetti. “Türkiye’nin 2008-2012 yılları arasında Kyoto Protokolü’nü imzalaması gerektiğini” de savunan İspanya’nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri, “Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde Kyoto Protokolü’nün imzalanmasının da kaydedilmesi gereken bir aşama olduğunu” ifade etti.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero 31 mayısta Madrid’de Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile bir araya gelecek.

/ MADRİD

20.05.2007


 

Darfur’da siyasî çözüm gerekli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Darfur özel temsilcisi Jan Eliasson, Sudan’ın Darfur bölgesindeki krizin çözümünde bölgeye hem BM ve Afrika Birliği barış gücü askerlerinden oluşan karma birlik gönderilmesi konusuna, hem de siyasi çözüm sürecine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban ve Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantılardan sonra basın toplantısı düzenleyen Eliasson, geçen yılın aralık ayında eski genel sekreter Kofi Annan tarafından bu göreve getirildiğini, Genel Sekreter Ban ile de yakın işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

Darfur’da insanî açıdan son derece kötü bir durum bulunduğunu, kuraklık ve hızla artan çölleşme yüzünden bölgede ekilebilir arazinin çok azaldığını söyleyen Eliasson, 2003-2004 yıllarında Darfur’daki kitlesel ölümlerin şu an olmadığını, ancak insanların köylerini terk ettiğini, güvenlik sebebiyle kamplarda yaşamak zorunda kaldıklarını anlattı.

Bu durumun, Darfur’da yeni gerçekleri beraberinde getirdiğini belirten Eliasson, kamplarda yaşayan insanların kızgınlık ve çaresizlik yüzündenradikalleşmeye başladıklarını söyledi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

20.05.2007


 

Jimmy Carter: Blair Bush’un kölesi gibi

Amerika’nın eski başkanlarından Jimmy Carter, önümüzdeki ay görevinden ayrılacak olan İngiltere Başbakanı Tony Blair’e sert eleştirilerde bulundu.

Carter, İngiliz Başbakanını Irak Savaşı’na “körlemesine destek vermekle” eleştirdi. 1976 yılında ABD Başkanı olarak 5 yıl görevde kalan Carter, Blair’in, ABD Başkanı George Bush’a da “köle gibi itaat ettiğini” ifade etti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Jimmy Carter, İngiltere’nin “Bush’un Irak’ta uyguladığı yanlış yönlendirilmiş politikalarına verdiği sapmaz desteğin, dünya için büyük bir trajedi olduğunu” savundu. Carter, eğer Blair 2003’te Irak’ın işgali için yürütülen kampanyada Bush’a destek vermemiş olsaydı, bugün Amerikan kamuoyunun ve siyasetinin düşüncesinin çok farklı olabileceğini vurguladı. Bu arada görevinden 27 Haziran’da ayrılacağını duyuran İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD ziyaretinin ardından sürpriz bir şekilde Irak’a geldi. Adı istifa eden Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’in yerine geçebilecekler arasında da anılan Blair, Irak’a yedinci kez geldi. Blair’in bu ziyaretinin, Başbakan sıfatıyla muhtemelen son gelişi olduğu belirtiliyor.

/ WASHİNGTON

20.05.2007


 

Hiçbir ülke haritadan silinemez

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ‘’hiçbir ülkenin haritadan silinemeyeceğini’’ söyledi.

Mutteki, Ürdün’de yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ‘’İsrail’in haritadan silinmesi gerektiği’’ yönündeki sözleriyle ilgili sorular üzerine, ‘’Her ilkokul öğrencisi, bir ülkenin haritadan silinmeyeceğini bilir, bu çok açıktır’’ dedi.

Mutteki, ayrıca ülkesinin, ‘’adalet olmadan’’ Filistin-İsrail çatışmasına hiçbir barış planının son vermeyeceğine inandığını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 2005 yılında ‘’İsrail’in haritadan silinmesi gerektiği’’ yönündeki sözleriyle uluslar arası bir tepki görmüştü. İranlı yetkililerse bu sözlerin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini kaydetmişti.

/ LUT GÖLÜ

20.05.2007


 

Kouchner: Sarkozy değişecek

Fransa’nın yeni Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye konusunda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin görüşünü değiştireceğini umuyor.

Le Monde gazetesinin sorularını cevaplayan Koucher, Türkiye konusunda Sarkozy ile farklı düşündüklerini söyledi.

Kouchner, ‘’Sarkozy, bana bakanlık teklif ettiğinde ona sosyalist olduğumu, sosyalist partiye oy verdiğimi ve vermeye devam edeceğimi söyledim. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda da onunla farklı düşündüğümü söyledim’’ dedi.

Türkiye ile müzakerelerin uzun süreceğini ifade eden Kouchner, Sarkozy’nin bu konudaki düşüncesini değiştireceğini umduğunu belirtti.

Le Monde gazetesi, Kouchner’in Sarkozy’nin aksine “Müslüman laik Türkiye’nin AB üyeliğinden yana” olduğuna dikkat çekti.

/ PARİS

20.05.2007


 

ABD uluslar arası hukuku ihlâl ediyor

İran, ocak ayında Irak’ın Erbil kentinde 5 vatandaşını tutuklayan ABD’nin “uluslararası hukuku ihlâl ettiğini” belirtti.

İran’ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “11 Ocak 2007 tarihinde Amerikan askerleri tarafından kaçırılanların Irak devletinin 2005 yılında resmen tanıdığı başkonsoloslukta görev yapan diplomatlar olduğuna” işaret edilerek, “ailelerinin dört ayı aşkın süredir bu kişilerin akıbetinden habersiz kaldığına” dikkat çekildi. ABD’nin “uluslararası hukuku ihlâl etmekle” itham edildiği açıklamada, “Konsolosluk Amerikan askerlerinin girişimi söz konusu sözleşme hükümlerinin ve sözleşme ruhunun açıkça ihlâli gelmektedir” denildi.

/ ANKARA

20.05.2007


 

Çin'de kuş gribi paniği

Çin’in orta kesimindeki Hunan eyaletinde ortaya çıkan kuş gribi salgının 11 bin 172 kümes hayvanının telef olmasına yol açtığı bildirildi.

Yeni Çin Haber Ajansı, H5N1 tipi kuş gribi virüsünün eyaletin Şiciping köyünde ortaya çıktığını ve 52 bin 874 kümes hayvanının da itlaf edildiğini duyurdu.

/ PEKİN

20.05.2007


 

Arap dünyası eğitime yöneliyor

Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Muhammed Bin Raşid El Maktum, Ürdün’de yapılan Orta Doğu Dünya Ekonomik Forumu sırasında Arap dünyasında eğitim için 10 milyar dolarlık fon oluşturulduğunu açıkladı.

Bunu “kişisel girişim” olarak duyuran Başbakan, buna bağlı olarak Muhammed Bin Raşid El Maktum Vakfı adlı bir vakfın kurulduğunu da belirtti. El Maktum, vakfın gençlere, eğitime ve bilimsel araştırmalarında destek olacağını ve 10 milyar dolarlık ödeneğin bu konudaki projelerin finanse edilmesi için ayrılacağını kaydetti.

/ ŞUNEH

20.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004